Εξέταση προϋπολογισμού Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Προϋπολογισμού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου ποσού ύψους €39.300.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι το ΡΙΚ είναι εθνικός φορέας της Κύπρου και προασπιστής της ιστορίας αυτού του τόπου και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Από εκεί και πέρα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κρίνονται και αξιολογούνται οι πράξεις, οι προϋπολογισμοί, οι παραλείψεις αλλά και να επικροτείται εκεί όπου χρειάζεται ο ρόλος του ΡΙΚ.

Ο κ. Σύκας ανέφερε πως από την όλη συζήτηση διαφάνηκε ότι διεξάγεται μια προσπάθεια εξυγίανσης του ΡΙΚ, σημείωσε ωστόσο πως αυτό που ανησυχεί και που στο πλαίσιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη, έχει να κάνει με τρία σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026, τον προϋπολογισμό για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΡΙΚ και με υποχρεώσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ είπε ότι αντιλαμβάνεται τη λογική της εξυγίανσης σε σχέση με τις ανελαστικές δαπάνες, σημείωσε ωστόσο πως θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στο ΡΙΚ να αναπτύξει τις δικές του νέες ενεργειακά ανεξάρτητες κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και επίσης να διαδραματίσει τον εθνικό του ρόλο ώστε να υπάρξει μια άψογη τηλεοπτική κάλυψη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026, απευθύνοντας στο πλαίσιο αυτό θερμή παράκληση προς το αρμόδιο Υπουργείο, όπως συμπεριλάβει στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον ποσό του €1,5 εκ. που έχει αποκοπεί.

Είπε ακόμη ότι το ΡΙΚ θα πρέπει να μειώσει τα κόστη του ώστε η συνεισφορά του κράτους να είναι μικρότερη αλλά και ότι θα πρέπει οι προϋπολογισμοί να κατατίθενται στην αρμόδια Επιτροπή έγκαιρα και όχι την τελευταία ημέρα.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρήστος Ορφανίδης αφού σημείωσε ότι το ΡΙΚ έχει να επιτελέσει ένα διαφορετικό ρόλο από τα ιδιωτικά κανάλια εξού και λαμβάνει την κρατική χορηγία. «Το ΡΙΚ έχει να προβάλει τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας» είπε, κάνοντας ωστόσο λόγο για φαινόμενα τα οποία παρατηρούνται τα οποία, κατά τον ίδιο, είναι ανεπίτρεπτα. «Δεν γίνεται να μην λαμβάνονται σοβαρά κάποια περιστατικά τα οποία δημιουργούν εύλογο προβληματισμό κατά πόσο το ΡΙΚ λειτουργεί με αντικειμενικότητα, δεν είναι για εξυπηρέτηση τυχόν διαπροσωπικών σχέσεων και ενδεχομένως και ανταλλαγμάτων», είπε.

Ο κ. Ορφανίδης πρόσθεσε ότι το ΡΙΚ, δημιουργεί μεταξύ και των ίδιων των μελών της Βουλής κλίμα ενδεχόμενης αντιπαράθεσης με τις επιλογές σε ό,τι αφορά το ποιοι καλούνται για να συμμετέχουν σε εκπομπές. «Δεν γίνεται να προσκαλούνται εκπρόσωποι κομμάτων οι οποίοι δεν είχαν παρουσιαστεί σε μία συνεδρία αρμόδια για να συζητήσει ένα θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή» ανέφερε και διερωτήθηκε πώς οι εν λόγω εκπρόσωποι θα γνωρίζουν εφόσον δεν ήταν παρόντες.

Ακόμη χειρότερο, συμπλήρωσε, να προσκαλούνται εκπρόσωποι κομμάτων που δεν είναι καν Βουλευτές για να αναφέρουν την άποψή τους για να συγκεκριμένο θέμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι τα έχει αναφέρει όλα αυτά όλα στο ΡΙΚ, υποδεικνύοντας πως το θέμα είναι διαχρονικό και δεν αφορά μόνο το σημερινό ΔΣ του Ιδρύματος. «Δεν γίνεται Βουλευτές να προσκαλούνται με μετρημένες είτε και μηδενικές παρουσίες για εκπροσώπηση στο κρατικό ίδρυμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι πολλά τα παραδείγματα δεν αναφέρομαι σε προσωπικό επίπεδο αλλά είναι καθαρή διάκριση σε βάρος πολλών συναδέλφων Βουλευτών».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ., Ορφανίδης είπε πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ουδέποτε έχει προσκληθεί από το ΡΙΚ να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση ή συνέντευξη. Ούτε και για το θέμα των εκποιήσεων στο οποίο είχε διαφοροποιηθεί, όπως υπενθύμισε, προσκλήθηκε για να εξηγήσει τους λόγους που είχε διαφορετική τοποθέτηση.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: «Ψαλίδι» στον προϋπολογισμό του ΡΙΚ για το 2024

Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός), ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Aρ. 2) και ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι:

(α) η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στη διεξαγωγή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης,

(β) η τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε εκλογείς οι οποίοι δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους σε δημοτικά διαμερίσματα στα οποία ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι κάτω από διακόσιους να εγγράφονται, κατόπιν δικής τους επιλογής, ως εκλογείς των εν λόγω δημοτικών διαμερισμάτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις,

(γ) η τροποποίηση του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου, ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στην εκλογή προέδρου επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης και

(δ) η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στη διεξαγωγή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, στη σύσταση Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και διαφοροποιήσεις στη συμμετοχή κοινοτήτων σε Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα