Εξασφάλιση ποιότητας εδαφών και ευημερία γατών και σκύλων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/01/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις οδηγίας:

Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την παρακολούθηση και την ανθεκτικότητα του εδάφους – έγγραφο COM(2023) 416

Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ευημερία των σκύλων και των γάτων και την ιχνηλασιμότητά τους – έγγραφο COM/2023/0769

Εξασφάλιση ποιότητας εδαφών και ευημερία γατών και σκύλων

Η Κύπρος πρέπει να εξασφαλίσει την ποιότητα των εδαφών της την επόμενη δεκαετία αφού χωρίς καλή γη και εύφορο έδαφος καμία χώρα δεν μπορεί να θρέψει τον λαό της, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μετά το τέλος συνεδρίας κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την παρακολούθηση και την ανθεκτικότητα του εδάφους.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, υπάρχει πρόθεση από πλευράς ΕΕ να προχωρήσει με την ετοιμασία μιας οδηγίας, η οποία θα θέτει την ευθύνη στα κράτη μέλη να φροντίσουν για την κατάσταση των εδαφών τους.

Προσέθεσε ότι σε αυτή τη βάση θα υπάρξουν ορισμένες παράμετροι στην εθνική πολιτική της Κύπρου που αφορούν και σε θέματα που δεν έχουν σχέση με τη χημική ρύπανση, όπως το πόσο συμπιεσμένο είναι το έδαφος, η αλατότητα του εδάφους, η περιεκτικότητά του σε άνθρακα και κατά συνέπεια το πόσο εύφορο είναι, συμπληρώνοντας πως η Κύπρος θα κληθεί όταν συμπληρωθεί η οδηγία σε δύο με τρία χρόνια να είναι σε θέση να εντοπίσει αυτούς τους χώρους και να πάρει μέτρα για την αποκατάστασή τους στο πλαίσιο της προστασίας των εδαφών.

«Χωρίς καλή γη και εύφορο έδαφος δεν μπορεί να υπάρξει βλάστηση και παραγωγή και κατά συνέπεια μια χώρα δεν μπορεί να θρέψει τον λαό της», τόνισε ο κ. Θεοπέμπτου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα και πως πρέπει να είμαστε αυστηροί ως προς την εξασφάλιση της ποιότητας των εδαφών μας.

Ερωτηθείς σε ποια κατηγορία βρίσκεται η Κύπρος αναφορικά με την ποιότητα και την προστασία των εδαφών, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρότι άλλες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της προΰπαρξης βαριάς βιομηχανίας και της ρύπανσης μεγάλων εκτάσεων εξαιτίας αυτής της δραστηριότητας, το κύριο πρόβλημα στην Κύπρο έχει να κάνει με τη φύση του εδάφους, εξαιτίας της οποίας εντοπίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις ορισμένων χημικών.

Προσέθεσε ότι η εν λόγω οδηγία θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ορίσουν τα ίδια τι σημαίνει ρύπανση και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία θα αντανακλούν τη συγκεκριμένη κατάσταση επί του εδάφους, με σκοπό τη διαμόρφωση πολιτικής για την προστασία των εδαφών ενόψει των σημαντικών κλιματικών και πληθυσμιακών αλλαγών που αναμένονται την επόμενη δεκαετία.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της επιτροπής είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε και Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ευημερία γατών και σκύλων σε εκτροφεία και καταστήματα πώλησης ζώων.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα τεθούν ορισμένοι περιορισμοί, π.χ. κάθε σκύλος και γάτα πριν πωληθεί θα πρέπει να φέρει ηλεκτρονικό τσιπ για να μπορεί να υπάρχει σήμανση και ιχνηλασιμότητα των ζώων, ενώ θα πρέπει τα ζώα να βρίσκονται υπό την επίβλεψη και φροντίδα επαγγελματία είτε στο καταφύγιο, είτε στο κατάστημα και το εκτροφείο.

«Δεν ξέρω με ποιον τρόπο η Κύπρος, η οποία δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε πολιτική για τη διαχείριση των αδέσποτων, θα καταφέρει να εφαρμόσει αυτόν τον κανονισμό, ο οποίος θα μπει αμέσως σε εφαρμογή μετά την ψήφισή του χωρίς να περάσει από τη Βουλή», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Νομικό πλαίσιο για προστασία του εδάφους

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας οι βουλευτές, έντονη κριτική με αφορμή μέτρα για πρόσφυγες

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/02/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, ύψους €5.710.717 και €353.38 αντίστοιχα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024   Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο