Επιτροπή Υγείας: Ένταξη ποδολόγων-ποδιάτρων και εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/07/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Η αναγκαιότητα ένταξης των ποδολόγων-ποδιάτρων στο Γενικό Σύστημα Υγείας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η αναγκαιότητα ένταξης των ποδολόγων-ποδιάτρων στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Κατά τη συνεδρίαση, παρουσιάστηκαν εκ μέρους των εκπροσώπων του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Ποδολόγων, στοιχεία από τις ΗΠΑ, σχετικά με τις ωφέλειες που προκύπτουν τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι οι παροχή ποδιατρικών υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των νοσηλειών κατά 40% και των ακρωτηριασμών κατά 70%, ενώ σημείωσαν ότι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση δαπανών σε νοσήλια, κατά €20.000 και €50.000 αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, ως όφελος από την αξιοποίηση των επαγγελματιών αυτών, προκύπτει η αποφόρτιση άλλων ειδικοτήτων που καταπιάνονται με τη διαχείριση περιστατικών με έλκη στα πόδια, όπως είναι οι χειρούργοι. Τονίστηκε, δε, από τους εκπροσώπους του Συλλόγου, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη έρευνα για το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται το σύστημα υγείας στην Κύπρο, λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού ακρωτηριασμών ανά έτος. Εξάλλου, σύμφωνα με υπολογισμούς των μελών του Συλλόγου, οι ασθενείς με διαβήτη στην Κύπρο, που θα αναπτύξουν έλκος στα πόδια ανέρχονται στο 35%, ενώ περίπου 1.000 άτομα κάθε χρόνο υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό.

Άλλωστε, η ΟΣΑΚ (Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου) επεσήμανε ότι το σύστημα υγείας ήδη επιβαρύνεται σημαντικά, λόγω της έλλειψης υπηρεσιών πρόληψης, μεταξύ των οποίων και αυτές των ποδολόγων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των επαγγελματιών και του ΟΑΥ, εξηγώντας ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 να έχουμε και αυτή τη μεγάλη ομάδα των γιατρών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας». Τόνισε, άλλωστε, ότι τα στοιχεία που κατέθεσε ο Σύλλογος Ποδολόγων ενώπιον της Επιτροπής είναι πολύ σημαντικά και επιβεβαιώνουν την ανάγκη να ενταχθούν οι επαγγελματίες αυτού στο ΓεΣΥ.

«Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας είχαμε ενημερωθεί ότι στην Κύπρο έχουμε τετραπλάσιο αριθμό ακρωτηριασμών από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, τονίζοντας ότι οι ποδολόγοι και ποδίατροι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του ποσοστού αυτού. Εξήγησε, όμως, ότι δεν αναμένεται πριν το 2023 η ένταξη των επαγγελματιών αυτών στο ΓεΣΥ.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ και εισηγητής του θέματος, Μιχάλης Γιακουμή, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «η μη συμπερίληψη του επαγγέλματος στο ΓεΣΥ μέχρι στιγμής, είναι αδικαιολόγητη, τόσο λόγω της μεγάλης αναγκαιότητας του κλάδου και της μεγάλης ζήτησης από τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των επαγγελματιών υγείας».

«Θα παρακολουθούμε τη συζήτηση που θα εξελιχθεί μεταξύ του συνδέσμου ποδολόγων και του ΟΑΥ για το πλάνο με την κωδικοποίηση των παθήσεων που θα μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλά και τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν από τους δικαιούχους ασθενείς», πρόσθεσε ο κ. Γιακουμή τονίζοντας ότι η ένταξη των επαγγελματικών αυτών στο ΓεΣΥ θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. «Ως ΔΗΠΑ θα απαιτήσουμε να είναι στον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΟΑΥ για το 2023», κατέληξε.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τους εργοθεραπευτές, ώστε να μπορούν να ενταχθούν ομαλά στο ΓΕΣΥ

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τους εργοθεραπευτές, ώστε να μπορούν να ενταχθούν ομαλά στο ΓΕΣΥ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εισήγηση του ΟΑΥ για προϋπολογισμό της τάξης των 12.878.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το 2020 ανερχόταν στα 6.560.000 ευρώ. «Σχεδόν διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός για τους εργοθεραπευτές και στόχο και σκοπό έχει να ενταχθούν όλοι και ιδιώτες στο Γενικό Σύστημα Υγείας», είπε. Εξέφρασε, όμως, προβληματισμό για την καθυστέρηση και τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από τη μη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ του ΟΑΥ με τον κλάδο των εργοθεραπευτών.

«Θεωρούμε αυτούς τους κλάδους, όπως οι ποδολόγοι, οι ποδίατροι και οι εργοθεραπευτές, σημαντικότατους βραχίονες στη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση που λέμε Γενικό Σύστημα Υγείας αλλά κυρίως στην ποιοτικότερη αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας προς τους ασθενείς», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι «δεν υπάρχει πραγματική διαβούλευση μεταξύ του Συλλόγου και του ΟΑΥ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στερούνται των υπηρεσιών των εργοθεραπευτών» και κάλεσε τόσο τον Σύλλογο Εργοθεραπευτών, όσο και τον ΟΑΥ, «να βάλουν νερό στο κρασί τους, ώστε να μπορέσουν οι ιδιώτες εργοθεραπευτές να ενταχθούν στο πρόγραμμα, για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των ΑμΕΑ».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σημείωσε ότι μέχρι και σήμερα οι ιδιώτες εργοθεραπευτές δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα υγείας, γιατί εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις με τον ΟΑΥ, με αποτέλεσμα οι γονείς να καταβάλλουν το κόστος για τις θεραπείες, που θα έπρεπε το σύστημα υγείας να τις παρέχει. «Ζητήσαμε από τον ΟΑΥ να καταγράψει τους αριθμούς των ατόμων με αναπηρίες που χρειάζονται εργοθεραπεία, να υπολογίσει αναλόγως της αναπηρίας τον αριθμό εργοθεραπειών που θα χρειαστούν τον χρόνο, ώστε ως Επιτροπή να γνωρίζουμε τις ανάγκες και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στον διάλογο», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι ζητήθηκε από τον ΟΚΥΠΥ να αναπτύξει τις υπηρεσίες για κάλυψη αυτών των αναγκών μέχρι τότε. «Στόχος, όμως, γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία του συστήματος υγείας, να μπορεί κάθε άτομο να διαλέγει τον θεραπευτή του και να μπορεί το σύστημα να το παρέχει», κατέληξε.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ, χρηματοδότηση ΟΚΥπΥ, ολοήμερα σχολεία και ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/04/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, τη χρονική παράταση της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ, την επέκταση της περιόδου της λειτουργίας των ολοήμερων και θερινών σχολείων, την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών, τη δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από το Υπουργείο Ενέργειας, τις νέες κατηγορίες δανείων από