Επιτροπή Θεσμών: Στη Βουλή για εξέταση τα Pandora Papers

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Τα προβλήματα που προκύπτουν αναφορικά με τις τελευταίες αποκαλύψεις των Pandora Papers και όλες τις υπόλοιπες σχετικές αναφορές των Paradise Papers, θα εξετάσει την ερχόμενη Τετάρτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, με τα μέλη της να συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα πρέπει να ασκηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος επί του ζητήματος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε:

  • Μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Θεσμών, την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν αναφορικά με τις τελευταίες αποκαλύψεις των Pandora Papers και όλες τις υπόλοιπες σχετικές αναφορές των Paradise Papers.
  • Δεν υπάρχει πρόθεση από κανένα να αποκλειστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.
  • Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κληθεί και η προεδρία για να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Αντρέας Πασιουρτίδης είπε:

  • Καταφέραμε ως Επιτροπή Θεσμών να εγγράψουμε το θέμα αναφορικά με τα Pandora Papers.
  • Το θέμα έχει εγγραφεί με τρόπο που να μας επιτρέπει να εξετάσουμε ένα ευρύτερο φάσμα παρόμοιων καταγγελιών.
  • Σκοπός όλων μας είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Η βουλεύτρια των Οικολόγων κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου τόνισε:

  • Η Επιτροπή έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
  • Ήρθε η ώρα, το κεφάλαιο αυτό που βαραίνει την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει. Ήρθε η ώρα της λογοδοσίας.
  • Στο μικροσκόπιο πρέπει να μπουν και όλοι εκείνοι οι θεσμοί, που ενώ θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου, εντούτοις δεν έπραξαν τίποτα.
  • Είναι δόκιμο, όσων τα ονόματα αναφέρονται σε αυτά τα δημοσιεύματα, να παρουσιάσουν μια πραγματική αιτιολογική αναφορά, που να εξηγεί τον λόγο συμπερίληψης του ονόματός τους στα εν λόγω δημοσιεύματα.

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 26/02/2024 – 01/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:            Δευτέρα 26/02/2024            Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..   Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..        Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, 11:00 π.μ..  Τρίτη 27/02/2024             Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..           Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                     Επιτροπή για

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας οι βουλευτές, έντονη κριτική με αφορμή μέτρα για πρόσφυγες

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/02/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, ύψους €5.710.717 και €353.38 αντίστοιχα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024   Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο