Επιτροπή Θεσμών: Κυπριακή Δημοκρατία και Pandora Papers

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά την διάρκεια της συνεδρίας στις 27/10/21, συζήτησε με τη διαδικασία του αυτεπαγγέλτου το θέμα που αφορά:

 • Τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις ενέργειες και πρωτοβουλίες τις οποίες προτίθεται να αναλάβει σε σχέση με τα όσα προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της έρευνας των Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και των αποκαλύψεων των Paradise Papers, τα οποία αφορούν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαπαλλαγής και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

Από τις απαντήσεις των αρμόδιων φορέων που κλήθηκαν να παραστούν στην συνεδρία, διαφάνηκε πως μόνο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος προχώρησε σε διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τα όσα προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της έρευνας των Pandora Papers.

Δηλώσεις:

O πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Χρίστος Κληρίδης ανέφερε:

 • Την επόμενη μέρα της δημοσίευσης της καταγγελίας κατά του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δόθηκαν οδηγίες στην εποπτική ομάδα του Συλλόγου για διερεύνηση των δικηγορικών γραφείων που φαίνεται να εμπλέκονται.
 • Λειτουργοί του συνδέσμου επισκέφθηκαν το δικηγορικό γραφείο με την επωνυμία του προέδρου για περαιτέρω διερεύνηση.
 • Οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και εκτός απροόπτου υπολογίζεται σε 15 μέρες να ολοκληρωθούν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κληρίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να  υπάρχει στη Νομική Υπηρεσία φάκελος που να αφορά τον Ρώσο επιχειρηματία ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με τα Pandora Papers, να συνδέεται με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, είχαν γίνει καταγγελίες για το πρόσωπο αυτό στον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ότι «χρησιμοποίησε την Κύπρο για να φυγαδεύσει 115 εκ. δολάρια» και άρα υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους του και όσων συνεργάστηκαν μαζί του.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε:

 • Δεν είναι σε γνώση της κατά πόσο υπάρχει φάκελος στην Νομική Υπηρεσία για το συγκεκριμένο πρόσωπο και σημείωσε ότι θα απαντήσει γραπτώς στη Βουλή για το θέμα.
 • Ο Γενικός Εισαγγελέας συγκάλεσε χθες συνάντηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών σε σχέση με τις αναφορές που αφορούν την Κύπρο στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Pandora papers.
 • Στο ενδεχόμενο που έρθουν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας καταγγελίες για ποινικά αδικήματα θα εξετασθούν.
 • Για να δράσει ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να τύχει ενημέρωσης με πρωτογενή στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν επαρκή βάση για τα επόμενα βήματα.

Η προϊστάμενη της Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ) κ. Εύα Παπακυριακού επεσήμανε:

 • H ΜΟΚΑΣ δεν έχει αρμοδιότητες αυτόβουλης διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων και ο ρόλος της είναι η διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών στη βάση καταγγελιών που κατατίθενται στην υπηρεσία.
 • Στο ενδεχόμενο που προκύπτουν θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους από τις έρευνες των αρμοδίων αρχών τότε θα επιληφθούν.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε:

 • Ως προς τις αναφορές που γίνονται στα Pandora Papers, το Υπουργείο δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο από το ότι εναπόκειται στις αρμόδιες και εποπτικές αρχές να τα διερευνήσουν.
 • Όσο αφορά τις αρμόδιες αρχές που θα πρέπει να εξετάσουν τις καταγγελίες, όταν υπάρχει αναφορά σε δικηγορικό γραφείο, αρμόδια αρχή για την διερεύνηση είναι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ενώ όταν υπάρχει αναφορά σε τράπεζα η αρχή για διερεύνηση είναι η Κεντρική Τράπεζα.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε:

 • Έχει ζητηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα να αποστείλουν εκθέσεις για το θέμα των Pandora Papers και εάν διαπιστωθούν παραβάσεις του πλαισίου θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών κ. Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε:

 • Η Προεδρία της Δημοκρατίας θα καλεστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα των Pandora Papers.
 • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στον ίδιο επιστολή με την οποία ενημέρωνε ότι δεν επιθυμούσε να λάβει κλήση στην παρούσα φάση δεδομένου ότι το θέμα ήταν γενικότερο και ότι σε περίπτωση που ακουστεί κάτι που αφορά τον ίδιο θα στείλει επιστολή και εκπρόσωπος της Προεδρίας θα παραστεί στην Επιτροπή.
 • Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και έχει σκοπό να εφαρμόσει το σημείο του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί τα κράτη να κάνουν τα απαραίτητα βήματα σε σχέση με τα Pandora Papers.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε:

 • Θα αναμένουμε να δούμε κατά πόσον υπήρχαν παρανομίες ή παρατυπίες ή δεν ακολουθήθηκαν οι νόμοι και οι κανονισμοί που έπρεπε από το δικηγορικό γραφείο που φέρει την επωνυμία του Προέδρου Αναστασιάδη
 • Το ουσιώδες από την όλη συζήτηση αφορά τη σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του και τη σύγκρουση συμφέροντος που υπάρχει, η οποία είναι αυταπόδεικτη και δεν χρειάζεται καμία έρευνα από καμία αρμόδια αρχή και κανένα ανεξάρτητο θεσμό για να την υποδείξει.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης κ. Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε:

 • Ακόμα μια φορά το όνομα της Κύπρου, δικαίως ή αδίκως έχει αμαυρωθεί στο εξωτερικό.
 • Οφείλουμε να δούμε εάν όλα αυτά που αναφέρονται έχουν βάση κι αν έχουν βάση, να πάρει ο καθένας αυτό που του αξίζει.

Η βουλεύτρια των Οικολόγων κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου τόνισε:

 • To θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, είτε είναι Κύπριοι είτε είναι ξένοι που χρησιμοποιούν την Κύπρο, θα πρέπει να τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο για να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου.
 • Δυστυχώς σπάνια ακούμε καταδίκη εντός της Κύπρου από οποιαδήποτε διωκτική αρχή για αυτά τα θέματα που απασχολούν το παγκόσμιο.
 • Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το φάκελο όλων των υπηρεσιών, ουδεμίας εξαιρουμένης, η οποία ασχολείται με θέματα που έχουν σχέση με φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Θα πρέπει η Βουλή να ζητήσει πραγματικό έλεγχο και θα πρέπει να αξιολογηθεί το έργο τους.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων