Επιτροπή Θεσμών: Aύξηση διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Τη νομοθεσία που έχει ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων (lobbying) και την καταπολέμηση της διαφθοράς, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Στέφης Δράκου.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στέφη Δράκου επεσήμανε:

  • Το εν λόγω νομοσχέδιο συνδέεται άμεσα με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που αποτελεί βασικό πυλώνα των στρατηγικών του Υπουργείου.
  • Για να καταστεί δυνατή η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία θα τηρεί το μητρώο των λομπτιστών και θα δέχεται τις αναφορές για τις συναντήσεις τους με διάφορους αξιωματούχους.
  • Η ψήφηση του νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για εκταμίευση μέρος του ποσού του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Δημήτρης Δημητρίου είπε:

  • Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συζήτηση ούτως ώστε το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια ταυτόχρονα με την ψήφιση της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Αντρέας Πασιουρτίδης τόνισε:

  • Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται να έρθουν κοντά στους εκπροσώπους τους για να αναδείξουν προβλήματα που τους απασχολούν.

Οι βουλευτές του ΔΗΚΟ κ. Ζαχαρίας Κουλίας και κ. Παύλος Μυλωνάς καθώς και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ κ. Ανδρέας Θεμιστοκλέους, εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους και την αντίθεσή τους με το εν λόγω νομοσχέδιο.

Η βουλεύτρια των Οικολόγων κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου υπογράμμισε:

  • Ήρθε η ώρα να αποδώσουμε αυτό που ζητούν οι πολίτες και αυτό που ζητούν είναι διαφάνεια.

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Επεξεργάζεται δεδομένα σε σχέση με τον ρόλο Γ. Εισαγγελέα το Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/02/2024, εξέτασε την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2023 για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο και ειδικότερα το κεφάλαιο της έκθεσης που αφορά το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Επεξεργάζεται δεδομένα σε σχέση με τον ρόλο Γ. Εισαγγελέα το Υπ. Δικαιοσύνης

Παιδείας

Αναγκαίος ο στρατηγικός σχεδιασμός για δημόσια πανεπιστήμια

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 Ο περί Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: (α) η έγκριση πληρωμής