Επιτροπή Προσφύγων: Προβλήματα σε προσφυγική πολυκατοικία στο Δήμο Λάρνακας και επικίνδυνες τουρκοκυπριακές κατοικίες στην Αυδήμου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 7/12/2021, συζήτησε τα θέματα που αφορούν:

  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πολυκατοικίας της Πιαλέ Πασιά 14 και η καθυστέρηση των επιδιορθώσεων.
  • Την αναγκαιότητα αναπαλαίωσης και αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων και άλλων εγκαταλελειμμένων οικοδομών που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Κοινότητας Αυδήμου, τα οποία έχουν καταστεί επικίνδυνα όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.

Δηλώσεις:

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νίκος Κέττηρος είπε:

  • Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην προσφυγική πολυκατοικία επί της Πιαλέ Πασιά στο Δήμο Λάρνακας. Στην συγκεκριμένη πολυκατοικία μένουν ηλικιωμένοι σε, αντικειμενικά, άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες. Η πολυκατοικία έχει ανεγερθεί πριν το ‘74 και στην οποία έχουν στεγαστεί εκτοπισθέντες. Τα προβλήματα και η επικινδυνότητα είναι εμφανής, εφόσον τα σίδερα κρέμονται, οι σοβάδες πέφτουν και η υγρασία και η μούχλα έχει επικρατήσει στην οικοδομή. Το δυστυχές είναι ότι η συγκεκριμένη πολυκατοικία έχει απαλλοτριωθεί από το 2017 και πέντε, σχεδόν, χρόνια μετά οι υπηρεσίες ψάχνονται μεταξύ τους για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να την συντηρήσει και να την επισκευάσει. Βρήκαν όμως όλοι την λύση για τον εξωραϊσμό. Για την επιδιόρθωση της πρόσοψης. Εκεί που θα φαίνεται στο παραλιακό μέτωπο , ο πολιτισμός μας. Για την βιτρίνα δηλαδή. Στο εξωτερικό θα πουλούμε πολιτισμό και στο εσωτερικό εξαθλίωση.
  • Πρόκειται για την ίδια πολυκατοικία στην οποία σύμφωνα με καταγγελία, πριν χρόνια διευθυντικό στέλεχος του δημοσίου, έκλεισε το γκαράζ για τους ενοίκους, το έκανε διαμέρισμα και το παραχώρησε στον γιο του.
  • Είναι η ίδια πολυκατοικία, που όπως μας μετέφεραν τα παιδιά των ηλικιωμένων που διαμένουν εκεί, όταν πέθαναν οι πατεράδες τους, τους κατέβασαν καθιστούς πάνω σε καρέκλες γιατί δεν υπάρχει ανελκυστήρας και δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας για να μελετήσει τρόπους να εγκατασταθεί.
  • Για όλα αυτά ζητήσαμε σχέδιο δράσης από το Τμήμα Πολεοδομίας με χρονοδιάγραμμα μιας εβδομάδας, ώστε να οριστεί εκ νέου συνεδρία της Επιτροπής η οποία θα ενημερωθεί κατά γράμμα για το τι θα πράξουν.
  • Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε αφορά τις επικίνδυνες τουρκοκυπριακές κατοικίες και άλλα κτίρια στην Αυδήμου. Η κοινότητα γκρεμίζεται κυριολεκτικά λόγω των καιρικών συνθήκων και των παλιών κτιρίων που υπάρχουν. Το δίλλημα που έχει μπροστά του το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα και αφορά την ασφάλεια των κατοίκων της κοινότητας, ή θα επιδιορθώσει τα συγκεκριμένα κτίρια ή θα δοθούν οδηγίες για να κατεδαφιστούν. Ήδη τις τελευταίες μέρες, ένα μεγάλο κτίριο της κοινότητας, όπως μας μετέφερε ο κοινοτάρχης έχει πάρει επικίνδυνη κλίση. Η Υπηρεσία Διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, μας έχει παρουσιάσει πλάνο διαχείρισης, το οποίο βεβαίως θα παρακολουθούμε. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή θα επισκεφθεί εντός των ημερών την κοινότητα.
  • Τέλος, αποφασίσαμε, όπως από τη νέα χρονιά η Επιτροπή καλέσει ενώπιον της όλα τα αρμόδια τμήματα που δεν έχουν ανταποκριθεί σε επιστολές πολιτών προς τους ίδιους και την Επιτροπή Προσφύγων. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι υποχρέωση τους να ανταποκρίνονται στους πολίτες και υπάρχει και σχετική πρόνοια στη νομοθεσία. Πολύ πιο αυστηρή, πρέπει να σας πω, όταν μιλούν ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ας έρθουν εδώ, ενώπιος ενωπίω και να εξηγήσουν γιατί απαξιούν τους πολίτες.

O βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Γεωργίου ανέφερε:

  • Η κοινότητα της Αυδήμου η οποία κατοικείται από πρόσφυγες που κατάγονται από  42 κατεχόμενες κοινότητες, αφέθηκε από την πολιτεία ξεχασμένη στο χρόνο.
  • Πέραν των άλλων θεμάτων που αντιμετωπίζει, ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την κοινότητα είναι οι πεπαλαιωμένες Τουρκοκυπριακές κατοικίες, κτίρια και υποστατικά τα οποία είναι ακατάλληλα, δεν έχουν οποιαδήποτε αρχιτεκτονική αξία και  μερικά από τα οποία αποτελούν χαλάσματα και είναι ακόμη μη κατεδαφισμένα. Μια απαράδεκτη εικόνα η οποία αποτελεί τον ορισμό της οχληρίας.
  • Ακόμη και διατηρητέα κτίρια τα οποία βρίσκονται στο πυρήνα της κοινότητας η κατάσταση τους αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για την ασφάλεια και υγεία των πολιτών. Η διαχρονική ολιγωρία του κράτους και η γραφειοκρατία οδήγησε στο να μείνει η κατάσταση ως έχει. Μια κατάσταση η οποία δεν πάει άλλο. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες
  • Οι αρμόδιοι λειτουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν με άμεσες ενέργειες ως προς την αξιολόγηση κατοικιών και κτιρίων, την εκπόνηση στατικών μελετών ως προς τα κτίρια που μπορούν να σωθούν ή να κατεδαφιστούν.
  • Περεταίρω χαιρετίζουμε την πρόθεση του κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών να επισκεφθεί μαζί με τους αρμόδιους λειτουργούς των τμημάτων που εμπλέκονται την κοινότητα της Αυδήμου το συντομότερο δυνατό.

Δείτε Περισσότερα

Ελέγχου

Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Έλεγχος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ειδική Έκθεση 31.7.2024 (ΥΕΚΑ/01/2024) Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας Στη διαδικασία της ανάκτησης παροχών που δόθηκαν στην περίοδο της COVID-19, μέσω

Μεταφορών

Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς. Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών