Επιτροπή Περιβάλλοντος: Σημεία φύλαξης ανακυκλώσιμων ελαστικών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/06/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Η συλλογή, η διαχείριση και η χωροθέτηση των σημείων φύλαξης των ανακυκλώσιμων ελαστικών – Ζητήματα και κίνδυνοι για την ασφάλεια και υγεία

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η συλλογή, η διαχείριση και η χωροθέτηση των σημείων φύλαξης των ανακυκλώσιμων ελαστικών καθώς και πιθανά ζητήματα και κίνδυνοι για την ασφάλεια και υγεία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ενημέρωσαν καταρχάς την Επιτροπή αναφορικά με τα γεγονότα και τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε πρόσφατα πυρκαγιά σε χώρο απόθεσης ελαστικών ιδιωτικής εταιρείας στο Μαρί. Ειδικότερα, η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις ενέργειες που έγιναν και τα μέτρα που λήφθηκαν σε πρώτο χρόνο, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων της περιοχής και η προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή έτυχε της δέουσας ενημέρωσης από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες σχετικά με το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων ελαστικών και ειδικότερα σχετικά με τα προβλήματα που εντοπίζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη συλλογή, διαχείριση και χωροθέτηση των σημείων φύλαξης των αποβλήτων ελαστικών στη Δημοκρατία. Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε πως «όσο πλούσιο και αν είναι το λεξιλόγιο κάποιου δεν υπάρχουν λέξεις για να χαρακτηρίσουν αυτά που ακούσαμε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, για το θέμα της διαχείρισης των ελαστικών στον τόπο μας. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι καθημερινά ο χώρος όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, το ενεργειακό κέντρο Βασιλικού, δέχεται  4000 ελαστικά την ημέρα για διαχείριση. Φανταστείτε  αυτά τα ελαστικά, στοιβαγμένα σε ένα σωρό,  χωρίς τήρηση  των όρων της αδειοδότησης και των κανόνων ασφαλείας που θα έπρεπε να τηρούνται και θα αντιληφθείτε τους κινδύνους που δημιουργούνται».

«Από το 2019 μέχρι σήμερα, κανένας έλεγχος δεν έγινε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, στο χώρο αποθήκευσης, δηλαδή στο χώρο που υπήρξε η πυρκαγιά.  Τα τελευταία δυο χρόνια, κανένας έλεγχος από το  Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας  δεν έγινε στο χώρο όπου συγκεντρώνονται αυτοί οι τόνοι ελαστικών και στον οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά».

Ο κ. Πασιουρτίδης τόνισε πως «το μνημειώδες ήταν το τι ακούσαμε από την Πολεοδομία και από  την Πυροσβεστική. Η Πυροσβεστική έλεγε ότι ουδέποτε κλήθηκε να δώσει απόψεις για το σύστημα πυρόσβεσης, αλλά και για την καταλληλόλητα του χώρου εκεί. Η Πολεοδομία μας έδειξε επιστολές από τον Αύγουστο του 2017, που έλεγαν ότι λήφθηκαν οι απόψεις της Πυροσβεστικής και ήταν σύμφωνη. Η Πυροσβεστική, όμως, μας είπε ότι μετά που τελείωσε η ανάπτυξη εκεί κανένας δεν την κάλεσε από τις αρμόδιες αρχές να πάει να εξετάσει επιτόπου και να κρίνει αν είναι κατάλληλος ο χώρος για την χρήση, η οποία γίνεται στο χώρο εκεί».

«Αντιλαμβάνεστε ότι όταν οι τρεις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους είτε δεν έχουν κάνει κανένα έλεγχο, ποτέ ή τα τελευταία δύο χρόνια, είτε μεταξύ τους δεν  γνωρίζουν αν έδωσαν σύμφωνη γνώμη ή όχι, τι μπορεί να περιμένει κάποιος όσο αφορά την ασφάλεια και την υγεία της περιοχής και των κατοίκων».

«Ένα άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να θίξουμε είναι, οι €170,000, οι οποίες θα πρέπει  να επιστραφούν από την εταιρεία διαχείρισης προς το κράτος, γιατί αυτοί οι τόνοι ελαστικών που έχουν καεί,  δεν θα πρέπει να επιχορηγηθούν προς την εταιρεία και πρέπει αυτά τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη να πάνε πίσω».

Τέλος, ο κ. Πασιουρτίδης είπε πως «η πολιτική διαχείριση ελαστικών ή άλλων αποβλήτων και επικίνδυνων αντικειμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι στον αυτόματο πιλότο».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα