Επιτροπή Οικονομικών: Στα €1.2 δις. ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά την διάρκεια της συνεδρίας την 1/11/21, ασχολήθηκε με:

 • Τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το έτος 2022 (συζήτηση προϋπολογισμού Υπουργείου Υγείας, Επίτροπου Εποπτείας (ΓεΣΥ), Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας).

Αναλυτικά:

Ο περί Προϋπολογισμού του 2022 Νόμος του 2021

Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2022 ανέρχεται στα  €835.601.096.

Ο Προϋπολογισμός του Επίτροπου Εποπτείας (ΓεΣΥ) για το έτος 2022 ανέρχεται στις €316.014.

Ο Προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για το έτος 2022 ανέρχεται στα € 17.247.478.

Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για το έτος 2022 ανέρχεται στα €1.239.373.768.

Δηλώσεις:

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ κ. Σάβια Ορφανίδου είπε:

 • Επιθυμούμε να συγχαρούμε τον Υπουργό Υγείας, τη Γενική Διευθύντρια και όλο το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας για τη συνετή και σωστή διαχείριση τόσο στα πλαίσια της πανδημίας όσο και των δημόσιων δαπανών υγείας.
 • Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που άοκνα εργαζόταν και εργάζεται ακόμα στα πλαίσια της πανδημίας αλλά και την πλειοψηφία των πολιτών που έχουν συμμορφωθεί με τα μέτρα και έχουν ακολουθήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ κ. Μαρίνα Νικολάου ανέφερε:

 • Λέμε ξανά ένα ειλικρινές ευχαριστώ στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή.
 • Παρατηρούνται σοβαρότατες ελλείψεις σε υποδομές, κλίνες, εξοπλισμό, αναλώσιμα και φάρμακα. Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση, ο αρμόδιος Υπουργός και ο ΟΚΥπΥ παίζουν αντισφαίριση με τις ευθύνες.
 • Καλούμε το Υπουργείο, τον ΟΚΥπΥ, μαζί και τον ΟΑΥ και τους υπόλοιπους φορείς να μελετήσουν σοβαρά τα προβλήματα και να προωθήσουν άμεσα την επίλυσή τους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Κώστας Κώστα επεσήμανε:

 • Ο τομέας της Ναυτιλίας αποτελεί βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και κυρίως με μεγάλη προοπτική για το μέλλον.
 • Το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε ως χώρα, με εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα ναυτιλίας, οι εξαιρετικής ποιότητας επαγγελματικές υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, το νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, καθώς και η εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές αγορές εντός και εκτός Ε.Ε., έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά την κυπριακή ναυτιλία. Δεν είναι τυχαίο που ο Κυπριακός στόλος είναι ο 11ος παγκόσμια και η Λεμεσός είναι το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στο κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.
 • Tονίσαμε στoν Υφυπουργό Ναυτιλίας ότι οι προκλήσεις είναι ενώπιον μας και χρειάζεται όραμα και έγκαιρος προγραμματισμός για να τις αντιμετωπίσουμε.

Δηλώσεις βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Χρίστου Χριστοφίδη:

 • Δυστυχώς, τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι πολλά. Τα ΚΙΕ νοσούν, η ειδική εκπαίδευση παραμένει ο φτωχός συγγενής, έχουν οδηγήσει την εκπαίδευση σε ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα, το οποίο μετατρέπει τους μαθητές σε μαραθωνοδρόμους εξετάσεων, η βία και παραβατικότητα στα σχολεία αντιμετωπίζεται αποσπασματικά κοκ
 • Η γενικότερη κατάσταση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι άκρως προβληματική.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Χρύσης Παντελίδης τόνισε:

 • Στη σημερινή συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για το έτος 2022 έθεσα στον Υπουργό, Πρόδρομο Προδρόμου,την εισήγησή μου για διεξαγωγή αναλογιστικής μελέτης έτσι ώστε να υπολογιστεί το κόστος σε βάθος χρόνου και να πετύχουμε, μέσα σε πέντε, κατά ανώτατο όριο, χρόνια, την αναλογία «1 συνοδός για κάθε 1 παιδί που φοιτά στην Ειδική Εκπαίδευση».
 • Τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης και οι οικογένειές τους με τα σχολεία ή το Υπουργείο Παιδείας είναι μόνο μερικά από τα πολλά ιατρικά, κοινωνικά και καθημερινά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίζουν διαρκώς. Γι’ αυτό, καλώ και παρακαλώ τους αρμόδιους λειτουργούς να αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τις οικογένειες αυτέςμε σεβασμό, ευγένεια και κατανόηση.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Αντρέας Αποστόλου δήλωσε:

 • Στην σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θεώρησα χρήσιμο να αξιοποιήσω τον χρόνο ανοίγοντας την συζήτηση για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.
 • Εκτίμηση μου, χωρίς να είμαι ειδικός, ως γονιός και ως βουλευτής είναι ότι θα πρέπει άμεσα να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος και αξιοποιώντας εξειδικευμένους επιστήμονες να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα κατάρτισης, εκπαίδευσης και ενημέρωσης των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών. Χαίρομαι γιατί και ο ίδιος ο Υπουργός αντιλαμβάνεται την ανάγκη αυτή.
 • Πρόθεση μου είναι όπως ζητήσω το θέμα να συζητηθεί σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού το συντομότερο.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Στα €115 εκατ. το κόστος πανδημίας για υπ. Υγείας

Stockwatch: Ανθεκτική στην πανδημία η κυπριακή ναυτιλία

Stockwatch: Αυξημένες οι αναπτυξιακές δαπάνες του υπ. Παιδείας

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα