H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/02/2022, συζήτησε το θέμα που αφορά:
- Τα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται σε σχέση με την εμπορία του χαλλουμιού ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα μέτρα στήριξης των παραγωγών.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα εμπορίας του χαλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ, καθώς και στην ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης των παραγωγών, λόγω της συγκέντρωσης αποθεμάτων χαλουμιού στη Δημοκρατία, συνεπεία της πανδημίας του COVID-19. Η Επιτροπή αποφάσισε να παρακολουθεί την πορεία του θέματος και να συνεχίσει τη συζήτησή του σε μεταγενέστερο στάδιο.
Λύσεις σε σοβαρά προβλήματα
Λύσεις που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές για το θέμα του χαλλουμιού προσπαθεί να βρει ο Υπουργός Γεωργίας. Συγκεκριμένα προωθείται η συνύπαρξη χαλλουμιού που θα κατασκευάζεται με βάση την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) που η Κύπρος κατοχύρωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χαλλουμιού που θα κατασκευάζεται υπό το εμπορικό σήμα που κάποιοι παραγωγοί κατείχαν πριν από την κατοχύρωση του φακέλου.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας που εξέτασε το θέμα, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής τόνισε ωστόσο ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ράφι χαλλούμι ΠΟΠ και χαλλούμι εμπορικού σήματος και να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών. Διευκρίνισε ότι υπό το εμπορικό σήμα θα εμπορεύονται προϊόντα που δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο ΠΟΠ όπως το χαλλούμι light και το χαλλούμι chilli και ότι η εμπορία υπό το σήμα θα πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρόσθεσε ότι το χαλλούμι υπό το εμπορικό σήμα θα μπορεί, όπως είπε, να φέρει το όνομα και τα χαρακτηριστικά του χαλλουμιού.
Σημείωσε ακόμα ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι νομικά έγκυρη, ενώ ανέφερε ότι νομολογία της Επιτροπής σε άλλες περιπτώσεις επέτρεψε τη συνύπαρξη εμπορικού σήματος που προϋπήρχε και ΠΟΠ, ωστόσο η όποια λύση θα πρέπει να περάσει από την ΕΕ. Στην Κύπρο, όπως είπε, το εμπορικό σήμα έχει κατοχυρώσει το ίδρυμα του χαλλουμιού, ενώ αν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις στο εξωτερικό που κατέχουν το εμπορικό σήμα, αυτές είναι μεμονωμένες. Ανέφερε επίσης ότι το μερίδιο αγοράς που κατέχουν τα προϊόντα αυτά που θα εμπορεύονται υπό το εμπορικό σήμα είναι κάτω του 10%.
Παράλληλα η Νομική Υπηρεσία που ρωτήθηκε σχετικά στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ανέφερε ότι μελετά το θέμα της συνύπαρξης του ΠΟΠ και του σήματος και ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη σε αυτό το ερώτημα.
Κοντά σε συμφωνία για αλλαγές στο φάκελο του χαλλουμιού
Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται σε συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για να προωθήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλαγές στον φάκελο του χαλλουμιού, σε σχέση με την ποσόστωση, τις φυλές ζώων που θα παράγουν το γάλα για το χαλλούμι, το ποσοστό υγρασίας, το σχήμα και το βάρος του χαλλουμιού, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι περισσότερες από τις αλλαγές μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ.
Έκανε λόγο για εντατικές διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα ώστε να υπάρξει κατάληξη και να αρχίσει πλέον η μαζική παραγωγή χαλλουμιού ως ΠΟΠ και είπε ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Οι λύσεις όπως είπε θα πρέπει να βασίζεται σε κάποιες αρχές που περιλαμβάνουν την διατήρηση της σημασίας της κατοχύρωσης, την απόσυρση όλων των νομικών μέτρων που έχουν ληφθεί εναντίον της κατοχύρωσης του προϊόντος ως ΠΟΠ, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν τα εμπορικά σήματα, τη διασφάλισης της βιωσιμότητας των αιγοπροβατοτρόφων που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, τη διατήρηση του υφιστάμενου πελατολογίου ώστε να μην χάσει η Κύπρος εξαγωγές, τη συμφωνία στις τροποποιήσεις που θα προωθηθούν στις Βρυξέλλες και την αυστηρότατη εφαρμογή της λύσης που θα συμφωνηθεί. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για έλεγχο της παραγωγής χαλλουμιού με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Παράλληλα ο κ. Καδής είπε ότι η Κυβέρνηση θέλει να στηρίξει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να υπάρξει μια λύση και θα μπορούσε να συνεισφέρει, για παράδειγμα στο θέμα της βιωσιμότητας των αιγοπροβατοτρόφων.
Όσον αφορά την ποσόστωση είπε ότι η λύση δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια φωτογραφία του σήμερα, αλλά στο πού θέλουμε να φτάσουμε το 2024. Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει καθαρή λύση και ανέφερε ότι υπάρχει λαμπρό μέλλον για το παραδοσιακό προϊόν την Κύπρου, αν όλοι κάνουν υποχωρήσεις, ενώ αν ο καθένας μείνει στις αρχικές του θέσεις οι συνέπειες θα είναι πολύ αρνητικές.
Όσον αφορά την στήριξη των παραγωγών και λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, ανέφερε ότι όλοι πήραν στήριξη, οι αιγοπροβατοτρόφοι τον Δεκέμβριο και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι θα πάρουν την αμέσως επόμενη περίοδο. Αυτό είπε, έχει επιτραπεί από την ΕΕ λόγω πανδημίας, αφού κανονικά πρέπει να λειτουργήσει η αγορά και να επιμεριστεί το κόστος της αύξησης.
Στήριξη ζητούν παραγωγοί
Ομάδες παραγωγών και αγροτικές οργανώσεις που συμμετείχαν στην Επιτροπή σημείωσαν την ανάγκη στήριξης από την Κυβέρνηση λόγω των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν από την πανδημία και τη διεθνή αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.
Εκ μέρους των αιγοπροβατοτρόφων ζητήθηκε να δοθεί βοήθεια από την Κυβέρνηση είτε συμφωνήσουν είτε όχι στις αλλαγές του φακέλου του χαλλουμιού και να μην τίθεται το θέμα της στήριξης εκβιαστικά. Εκφράστηκε επίσης απογοήτευση που παρά την κατοχύρωση του χαλλουμιού δεν έχει αρχίσει ακόμα η παραγωγή με βάση το πρότυπο.
Στήριξη ζήτησαν και οι αγελαδοτρόφοι, αναφέροντας ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί και για αυτούς, ενώ τάχθηκαν υπέρ της συνύπαρξης εμπορικού σήματος και ΠΟΠ.
Από τον σύνδεσμο Τυροκόμων ο Γιώργος Πέτρου, ζήτησε να μη χυθεί γάλα από κανέναν παραγωγό και να μην χαθούν οι προοπτικές εξαγωγών για το μέλλον. Ζήτησε στήριξη των τυροκόμων για να μπορούν με τη σειρά τους να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους.
Αγροτικές οργανώσεις πέραν από την ανάγκη στήριξης των παραγωγών ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών, ζήτησαν οι όποια συμφωνία επιτευχθεί για το ΠΟΠ να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες που το διέπουν αλλά και στους νόμους της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποιες οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχία για την πρόταση του Υπουργού για τη δημιουργία δύο κατηγοριών χαλλουμιού την ώρα μάλιστα που η Νομική Υπηρεσία δεν έχει ακόμα έτοιμη απάντηση για το θέμα.
Δηλώσεις Βουλευτών
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ εξέφρασε ανησυχία για το όσα είπε ο Υπουργός αναφέροντας ότι στο τέλος δεν θα έχουμε χαλλούμι ΠΟΠ, γιατί όταν θα βρίσκεται στο ίδιο ράφι με το χαλλούμι με εμπορικό σήμα δυστυχώς ο ξένος δεν θα το ξεχωρίζει. Έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το κατά πόσο θα ισχύσει αυτό που ο Υπουργός τους είπε. Πρόσθεσε ότι το χαλλούμι υπό το εμπορικό σήμα θα είναι στη μισή τιμή του χαλλουμιού ΠΟΠ. Πρόσθεσε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και εμπλεκομένων πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένη και εξέφρασε ανησυχία που η Νομική Υπηρεσία δεν ήταν καν σε θέση να απαντήσει γύρω από το θέμα. Είπε επίσης ότι η όποια συμφωνία γίνει μεταξύ Υπουργείου και εμπλεκομένων θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή για να είναι νομικά κατοχυρωμένο το νέο πρότυπο.
Παράλληλα ανέφερε ότι το Υπουργείου Γεωργίας δεν έχει κανένας σχεδιασμό για στήριξη των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων και είπε ότι θα καθορίσει η αγορά το πλαίσιο. Εξέφρασε την άποψη ότι χωρίς στήριξη των κλάδων δεν παράγεται χαλλούμι ΠΟΠ, ιδιαίτερα που η αύξηση των τιμών των σιτηρών με το γάλα να παραμένει στις ίδιες τιμές έχουν οδηγήσει τους κτηνοτρόφους να μην αντέχουν ούτε μια μέρα παραπάνω.
Απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό να εξεύρει άμεσες λύσεις ώστε το χαλλούμι να συνεχίσει να είναι το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου ως ΠΟΠ.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού ήταν μεγάλο επίτευγμα της Κυβέρνησης, όταν πολλοί θεωρούσαν την κατοχύρωση του κυπριακού χαλουμιού ανέφικτη, λόγω τρίτων συμφερόντων και άλλων πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Όσον αφορά τα προβλήματα που παρουσιάζονται με την εμπορία του χαλουμιού ως ΠΟΠ είπε ότι θα συζητηθούν οι ενδεικνυόμενες λύσεις με τους αρμοδίους, έτσι ώστε, να τύχει το προϊόν της προστασίας που επιβάλλεται. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν μέτρα στήριξης των παραγωγών του χαλουμιού και θα τύχουν επεξεργασίας, ειδικά όσον αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αιγοπροβατοτρόφων και αγελαδοτρόφων.
«Είμαστε κοντά σε συμφωνία για την ποσόστωση και για άλλες εκκρεμότητες, μία συμφωνία που θα ωφελήσει το σύνολο των εμπλεκομένων και την οικονομία του τόπου. Καλώ όλους, να δείξουν πνεύμα καλής θέλησης για να κλείσει η συμφωνία», ανέφερε
Διαβεβαίωσε ότι ο ΔΗΣΥ είναι δίπλα στους παραγωγούς, ενώ σημείωσε ότι το καθεστώς ΠΟΠ θα επιφέρει οικονομικά οφέλη για τον τόπο και τους παραγωγούς του χαλουμιού και δεν θα επιτρέψουν την όποια εκμετάλλευσή του.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΠ