H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/11/2021, η Επιτροπή εξέτασε τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου που προνοούν:
- Την παράταση πολιτικής αγωγής για οφειλές, είτε ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είτε δημόσιου βοηθήματος, μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 αντί μέχρι την 1η Ιουλίου 2021.
- Την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας πατρότητας, όποτε κριθεί αναγκαίο από τους γονείς, και την περαιτέρω διευκόλυνση της οικογένειας με τον ερχομό του παιδιού.
Αναλυτικά τα νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμου:
Ο περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2021
Σκοπός του αναφερόμενου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του άρθρου 12 του βασικού Νόμου, ώστε να μην δύναται να εγερθεί πολιτική αγωγή για οφειλές, ως αυτές καθορίζονται δυνάμει το βασικού Νόμου, εναντίον προσώπου που είναι δικαιούχο, είτε ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είτε δημόσιου βοηθήματος, μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 αντί μέχρι την 1η Ιουλίου 2021. Σημειώνεται ότι από την υπό αναφορά ρύθμιση ευεργετούνται, σήμερα, 380 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και λήπτες δημοσίου βοηθήματος.
Ο περί Προστασίας της Πατρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021
Σκοπός της παρούσας πρότασης νόμου είναι η ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας πατρότητας , όποτε κριθεί αναγκαίο από τους γονείς, και η περαιτέρω διευκόλυνση της οικογένειας με τον ερχομό του παιδιού. Όπως συχνά παρατηρείτα,οι πατεράδες αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας, ενδεχομένως για οικονομικούς λόγους, αφού το επίδομα πατρότητας περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστέων αποδοχών τους και έτσι τα εισοδήματά τους υφίστανται σημαντική μείωση, σε μια περίοδο που οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται. Ως εκ τούτου, προτείνεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας και κατ’ επέκταση του επιδόματος πατρότητας, με σκοπό την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης αυτού από περισσότερες οικογένειες.
Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2021
Σκοπός της παρούσας πρότασης νόμου είναι η ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας πατρότητας, όποτε κριθεί αναγκαίο από τους γονείς, και η περαιτέρω διευκόλυνση της οικογένειας με τον ερχομό του παιδιού. Όπως συχνά παρατηρείται, οι πατέρες αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας, κυρίως για οικονομικούς λόγους, αφού το επίδομα πατρότητας (όπως και το επίδομα μητρότητας) περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστικών αποδοχών τους και έτσι τα εισοδήματά τους υφίστανται σημαντική μείωση, σε μια περίοδο που οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται. Ως εκ τούτου, προτείνεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας, και κατ’ επέκταση του επιδόματος πατρότητας , με σκοπό την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης αυτού από περισσότερες οικογένειες.
Δηλώσεις:
Γραπτή Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, βουλευτή ΑΚΕΛ και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ κατέθεσε προτάσεις νόμου με σκοπό την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας πατρότητας, όποτε κριθεί αναγκαίο από τους γονείς, καθώς και την περαιτέρω διευκόλυνση της οικογένειας με τον ερχομό του παιδιού.
Συγκεκριμένα, εισηγούμαστε την επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας, από 16 σε 52 εβδομάδες και κατ’ επέκταση του επιδόματος πατρότητας, με σκοπό την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης αυτού από περισσότερες οικογένειες.
Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε το ΥΕΠΚΑ, μόλις ένας στους τρεις πατεράδες επιλέγει να αξιοποιήσει το δικαίωμα του σε άδεια και επίδομα πατρότητας. Οι περισσότεροι πατεράδες αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας, ενδεχομένως για οικονομικούς λόγους, αφού το επίδομα πατρότητας, όπως και το επίδομα μητρότητας, περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστικών αποδοχών τους και έτσι τα εισοδήματα της οικογένειας υφίστανται σημαντική μείωση σε μια περίοδο που οι οικονομικές ανάγκες αυξάνονται.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, καθώς η προτεινόμενη ρύθμιση έχει παιδοκεντρικό χαρακτήρα και θα συμβάλει τόσο στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, όσο και στην ενίσχυση του ρόλου του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού.
Το ΥΕΠΚΑ δεσμεύτηκε να εξετάσει την εισήγηση μας, στα πλαίσια και της ευρωπαϊκής οδηγίας για συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και να επανέλθει, με τη νέα χρονιά, με τις τελικές του θέσεις για ρύθμιση αυτού του δίκαιου αιτήματος της κοινωνίας.
Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ
Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:
Stockwatch: Ένας στους τρεις διεκδικούν την άδεια πατρότητας