Επιτροπή Ενέργειας: Προβλήματα Βιοτεχνικής Περιοχής Αραδίππου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Τα χρονίζοντα από το 1992 προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοτέχνες που κατέχουν τεμάχια στη Βιοτεχνική περιοχή Αραδίππου, εξέτασε η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία επισκέφθηκε την περιοχή. 

Τα θέματα συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κοντά στη Βιοτεχνική Περιοχή και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος και ο Δημοτικός Γραμματέας Αραδίππου, εκπρόσωπος του Επάρχου Λάρνακας, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών, Γεωργίας και Ενέργειας, του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, του Τμήματος Πολεοδομίας, των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, του ΕΒΕ Λάρνακας και βιοτέχνες της περιοχής. 

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, «η επίσκεψη είχε στόχο να ασχοληθεί με τα χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία δυστυχώς διαιωνίζονται από το 1992». Η Επιτροπή Ενέργεια και ο ίδιος προσωπικά και η Βουλή, πρόσθεσε, «έχουμε κάθε υποχρέωση και δέσμευση να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία η γραφειοκρατία, η εκτελεστική εξουσία, οι τοπικές αρχές ή όποιοι άλλοι εμπλέκονται δεν έλυσαν μέχρι σήμερα». 

Εξήγησε ότι «το κυρίως πρόβλημα που τέθηκε είναι πως δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση μίσθωσης των 45 περίπου τεμαχίων, από τα οποία απαρτίζεται η συγκεκριμένη Βιοτεχνική Περιοχή στην Αραδίππου και καμία αγορά τεμαχίου, δεδομένου ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο ο νόμος, οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμα καθοριστεί». 

Πρόσθεσε πως «η για τόσα χρόνια διαιώνιση του προβλήματος επηρεάζει και τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων, δηλαδή δεν υπάρχει καλή ποιότητα νερού και σωστός διαμοιρασμός των οικοπέδων. Όλα αυτά δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και της ομαλής εξέλιξης και ανάπτυξης της βιοτεχνικής περιοχής». Σημείωσε πως «στη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργούν και μονάδες παραγωγής τροφίμων και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι όσον αφορά την πτυχή αυτή». 

Σήμερα, συνέχισε, συζήτησαν με όλους τους εμπλεκόμενους τα επιμέρους θέματα και «απαιτήσαμε όπως εντός ενός μηνός ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις» μεταξύ των κατόχων των βιομηχανικών οικοπέδων και της τοπικής Αρχής, που είναι ο ιδιοκτήτης της γης. «Σε διαφορετική περίπτωση το θέμα θα μεταφερθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για περαιτέρω κοινοβουλευτικό έλεγχο», δήλωσε. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως «το πρόβλημα προέκυψε από την τότε πολιτική του Δήμου Αραδίππου να μετακινήσει σε χώρους εκτός του Δήμου, τις μονάδες και τα εργαστήρια που λειτουργούσαν εντός των κατοικημένων περιοχών, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Ο Δήμος μετακίνησε όλες αυτές τις μονάδες και τα εργαστήρια στη συγκεκριμένη περιοχή ωστόσο από τότε δεν έχουν ξεπεραστεί αυτά τα προβλήματα». 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως «στη συγκεκριμένη βιοτεχνική περιοχή υπάρχει ένα μείζων θέμα το οποίο προσπαθούμε εδώ και πολλά χρόνια να λύσουμε. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα εξωδικαστικά αφού ο Δήμος θεωρεί πως σε περίπτωση που το θέμα μεταφερθεί στα Δικαστήρια θα είναι εις βάρος των βιοτεχνών γιατί εδώ και πολλά χρόνια αξιοποιούν τους χώρους, χωρίς να πληρώνουν το σωστό ενοίκιο». 

Συγκεκριμένα, συνέχισε, «οι βιοτέχνες διαφωνούν στη χρέωση που έγινε από τον Δήμο για τα τεμάχια τους, αφού θεωρούν ότι είναι υψηλότερη από αυτή που θα έπρεπε να πληρώνουν. Ωστόσο αρκετοί βιοτέχνες έχουν υπογράψει συμβόλαια με τον Δήμο Αραδίππου και πληρώνουν κανονικά τα ενοίκια τους αλλά ορισμένοι θεωρούν πως τα χρήματα είναι πάρα πολλά». 

Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι «η τιμή ενοικίου για τα τεμάχια είναι πολύ καλή και οι βιοτέχνες θα πρέπει να συμβιβαστούν για να μπορέσουν να πάρουν τις οποιεσδήποτε χορηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία και να υποθηκεύσουν τα τεμάχια τους». 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον