Επιτροπή Ελέγχου: Εξέταση ειδικής έκθεσης Γενικού Ελεγκτή για Υπουργείο Γεωργίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/03/2022, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση:

Ειδική Έκθεση Γενικού Ελεγκτή 8.3.2022 (ΥΓΑΑΠ/01/2022) – Έλεγχος Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Ο Γενικός Ελεγκτής ενημέρωσε την επιτροπή για τον σκοπό και τα ευρήματα του οικονομικού ελέγχου που διενεργήθηκε από την υπηρεσία του επί των οικονομικών καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του οποίου ελέγχθηκε δείγμα συναλλαγών εισπράξεων και πληρωμών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όσον αφορά στη Διοίκηση/Τμήματα/Υπηρεσίες που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου για τα έτη 2019 και 2020. Επίσης, αναφέρθηκε στα ευρήματα του ελέγχου συμμόρφωσης για τα υπό αναφορά έτη κυρίως σε σχέση με την παρακολούθηση ευρημάτων και συστάσεων που προέκυψαν από προηγούμενους ελέγχους της υπηρεσίας του και τη διερεύνηση θεμάτων που προέκυψαν από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία για διάφορα θέματα.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, σε αδυναμίες και παραλείψεις ως προς τη διαδικασία έγκρισης, επιβολής και παρακολούθησης των διοικητικών προστίμων από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και σε μη διασφάλιση της ικανοποίησης των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής διακρίσεων κατά τη διαδικασία εκμίσθωσης κρατικής δασικής γης από το Τμήμα Δασών. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία από παράνομες αναπτύξεις σε προστατευόμενες περιοχές εντός του Δικτύου «Natura 2000», καθώς και για την έγκριση πολεοδομικών αιτήσεων και πολεοδομικών ζωνών εντός του πλαισίου τήρησης της νομοθεσίας που αφορά στην περιβαλλοντική αξιολόγηση των έργων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε ότι, σε αντίθεση με άλλες φορές, διεξήχθη μία ήρεμη και ευχάριστη συζήτηση πάνω στα πορίσματα της έκθεσης, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Γρηγορίου, από την πλευρά του τη χαρακτήρισε χρήσιμη και παραγωγική.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι επί υπουργίας Κώστα Καδή και με Γενικό Διευθυντή τον Ανδρέα Γρηγορίου, η συνεργασία, όπως είπε και ο Γενικός Ελεγκτής, ήταν άψογη, ενώ οι διαπιστώσεις που έγιναν αφορούν σε προγενέστερες θητείες υπουργών και γενικών διευθυντών.

Με εξαίρεση την περίπτωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, για την οποία είχε ζητηθεί ειδική έκθεση, ο κ. Κουλίας είπε ότι και με τις δέκα διευθύνσεις του Υπουργείου, που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση για τη συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, έγινε μία ευχάριστη και εποικοδομητική συζήτηση.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι διαπιστώθηκε αποψίλωση πολλών κρίσιμων υπηρεσιών του Υπουργείου, λόγω υποστελέχωσης. «Πρέπει το κράτος να δώσει περισσότερη έμφαση, καθώς το Υπουργείο αυτό αφορά τις αδύναμες ομάδες του λαού, τους γεωργοκτηνοτρόφους και πρέπει να έχει τα εργαλεία για να ανταποκριθούν σωστά σε δύσκολους καιρούς», ανέφερε ο κ. Κουλίας.

Πρόσθεσε ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία ήταν ανέκαθεν η σπονδυλική στήλη της αγροτικής οικονομίας, η οποία έσπρωξε και την οικονομία του τόπου προς άλλες κατευθύνσεις. «Το ότι βάλαμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι, όπως ο τουρισμός, απέδειξε ότι με το ξέσπασμα ενός πολέμου μάς εκθέτει σε κινδύνους», είπε και υπογράμμισε ξανά ότι χρειάζεται να δοθεί η δέουσα προσοχή από την πολιτεία στον τομέα αυτό, με τη στήριξη του αρμόδιου Υπουργείου.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Γρηγορίου, είπε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη δουλειά που κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Γενικός Ελεγκτής για το Υπουργείο. Πρόσθεσε ότι για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες σε όλους τους διευθυντές, ώστε να συμμορφωθούν, να δώσουν εξηγήσεις και να τα αποφύγουν στο μέλλον.

«Μέσα από τις δραστηριότητες της Επιτροπής Ελέγχου μάς δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και να αποφεύγονται λάθη στο μέλλον», είπε ο κ. Γρηγορίου, επισημαίνοντας ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου λειτουργούν στα πλαίσια της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα υποστελέχωσης, είπε ότι η οριζόντια παγοποίηση των διορισμών είχε επηρεάσει και το Υπουργείο, όμως το τελευταίο διάστημα προχωρά η αποπαγοποίηση και η κάλυψη των κενών θέσεων. «Κάποιες θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί και για κάποιες άλλες η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλους του χρόνου θα έχουν καλυφθεί όλες», είπε ο κ. Γρηγορίου, επισημαίνοντας, όμως, ότι η προσπάθεια είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα τμήματα του Υπουργείου, ακόμα και με έλλειψη προσωπικού, είτε με την απλοποίηση, είτε με τροποποίηση διαδικασιών.

Επάρκεια στα φθαρτά, αλλά μόλις 1,5 μήνας απόθεμα σε σιτηρά για ζωοτροφές

Η κρίση με την πανδημία και πρόσφατα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναδεικνύει την ανάγκη σε κάθε χώρα να υπάρχει επάρκεια τροφίμων και αγαθών, που παράγονται από γεωργούς και κτηνοτρόφους, είπε ο κ. Γρηγορίου. Στόχος των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε, είναι να γίνουν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, για να παρέχονται ποιοτικά προϊόντα, με επάρκεια για όλο τον πληθυσμό.

Προληπτικά, συνέχισε, “προχωρήσαμε στην αγορά 36.000 τόνων καλαμποκιού και κριθαριού, για να έχουμε επάρκεια για ζωοτροφές. Αυτή η ποσότητα, μαζί με την υπάρχουσα, δίνει επάρκεια για 1,5 μήνα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα, για την ομαλοποίηση της αγοράς”.

Όσον αφορά το πλαφόν του Υπ. Εμπορίου για προϊόντα κριθαριού και καλαμποκιού και τις κινήσεις για ορισμό περιθωρίου κέρδους, είπε ότι αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για εργαλεία που θα λειτουργήσουν προληπτικά εναντίον της αισχροκέρδειας.

Ερωτηθείς για την επάρκεια φθαρτών, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι αυτή επηρεάζεται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, εξηγώντας ότι κάποιες αυξημένες τιμές το τελευταίο διάστημα, οφείλονται στον παγετό που είχε παρατηρηθεί. «Δεν τίθεται θέμα επάρκειας φθαρτών, όμως σε μία περίοδο κρίσης πρέπει να ξαναδούμε όλοι και τον τρόπο που καταναλώνουμε, να επιλέξουμε μία βιώσιμη προσέγγιση, χωρίς σπατάλες», κατέληξε.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων