Επιτροπή Ελέγχου: Ένταξη ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ και έκθεση Αρχής Ραδιοτηλεόρασης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/05/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Η μη ένταξη των Τμημάτων Ατυχημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ)

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη ένταξη των Τμημάτων Ατυχημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ).

Με τους ιδιώτες ιατρούς να μιλάνε για εφαρμογή του ΓεΣΥ αλά καρτ, διότι κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενώ είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ διατηρούν τα ΤΑΕΠ τους εκτός ΓεΣΥ, ο Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου είπε πως αναμένεται επιστολή από τον Υπουργό Υγείας για τερματισμό της αναστολής ένταξης των ΤΑΕΠ, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Όπως σημείωσε, η αναστολή της ένταξης των ΤΑΕΠ είχε αποφασιστεί από τον Υπουργό Υγείας λόγω των προβλημάτων του κορωνοϊού.

«Να σας απαντήσει ο Υπουργός σύντομα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορωνοϊός τελείωσε. Να ανακαλέσει την επιστολή (ανατολής ένταξης των ΤΑΕΠ) και σε μια βδομάδα να βρείτε λύσεις. Δεν μπορεί να χάνεται κόσμος και να μην μπορεί να εξυπηρετηθούν ασθενείς επειδή ένα ΤΑΕΠ είναι ή δεν είναι στο ΓεΣΥ. Η περίοδος χάριτος έληξε», ανέφερε ο Ζαχαρίας Κουλίας κατά τη συνεδρία της επιτροπής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόσο ενώπιον της Επιτροπής όσο και σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, είπε πως η βούληση του ΟΑΥ θα είναι απόλυτη, όπως είπε, τα νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, «είτε θα εντάξουν και τα ΤΑΕΠ τους είτε τα θα κλείσουν». Είπε πως μετά τη λήψη της επιστολής τερματισμού της αναστολής της ένταξης των ιδιωτικών ΤΑΕΠ από τον Υπουργό Υγείας, ο Οργανισμός έχει έτοιμη την επιστολή προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις μαζί τους, οι οποίες, όπως εκτίμησε θα διαρκέσουν ένα μήνα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε πως οι συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια λήγουν στο τέλος Ιουνίου και θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα προτού ανανεωθούν οι συμβάσεις. «Αυτό σημαίνει ότι θα ανανεώσουμε την παρανομία μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου», είπε.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως το όλο θέμα προσομοιάζει με το γνωστό, όπως είπε, θέμα των ιδιωτικών πτερύγων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Ο ΟΑΥ αφήνει το ιδιωτικό νοσηλευτήριο να χρεώνει τον ασθενή, ενώ αυτές ρητά εμπίπτουν στον νόμο του ΓεΣΥ, είπε. Υπενθύμισε ακόμη την παρατήρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι το θέμα έχει καθυστερήσει. «Αναμένουμε ότι η στρέβλωση θα διορθωθεί», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο ιατρός Μαρίνος Σωτηρίου είπε πως ο νόμος του ΓεΣΥ εφαρμόζεται επιλεκτικά και υπενθύμισε ότι υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί ένα νοσηλευτήριο που εντάσσεται στο ΓεΣΥ να διατηρεί υπηρεσίες και εντός και εκτός του Συστήματος, ενώ ο ΟΑΥ εξασφάλισε γνωμάτευση από ιδιώτη νομικό σύμβουλο.

Απαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι ο ΟΑΥ ως ημικρατικός οργανισμός δεν συμβουλεύεται τον Γενικό Εισαγγελέα.

Επικρίσεις κατά λανθασμένης εφαρμογής του ΓεΣΥ κατά τρόπο που «στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα», διατύπωσε ο ιατρός Χάρης Αρμεύτης. «Με αυτό το διπλοπόρτι, είναι ξεκάθαρος ο στραγγαλισμός του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος συνειδητά επέλεξε να μείνει εκτός σεβόμενος τον νόμο του ΓεΣΥ», δήλωσε.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου είπε πως το θέμα είχε συζητηθεί και τον Σεπτέμβριο στην επιτροπή Υγείας. «Θεωρούμε πραγματικά ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν να συνεισφέρουν τα μέγιστα και ειδικά με τα ΤΑΕΠ τους. Η ένταξη των ΤΑΕΠ θα αποσυμφορήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δημόσια νοσηλευτήρια. «Έχουμε δεχθεί παράπονα ότι η εξυπηρέτησή τους ήταν άθλια με κίνδυνο τη ζωή τους», συμπλήρωσε.

Μέχρι στιγμής υπηρεσίες πρώτων βοηθειών προσφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και το ιδιωτικό νοσηλευτήριο Mediterranean στη Λεμεσό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε η υπόθεση ΤΑΕΠ σχετίζεται με την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια «τα οποία σηκώνουν σήμερα το συντριπτικό βάρος σε ό,τι αφορά αυτό τον τομέα και η κατάσταση είναι δυστυχώς απαράδεκτη».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως όπως εφαρμόζεται η νομοθεσία προάγει το πολυασφαλιστικό σύστημα και όχι το μονοασφαλιστικό. Είπε ακόμη ότι ο ΟΑΥ πληρώνει γιατρούς εκτός του ΓεΣΥ και σε ορισμένες περιπτώσεις οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ιατρών Κύπρου.

Εξάλλου, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι πρόκειται για από τις πτυχές του ΓεΣΥ στις οποίες δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία. «Επαναλάβαμε τη θέση του κόμματος ότι η νομοθεσία του ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και εξαντλείται η ανοχή μας στη μη εφαρμογή της», είπε και ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτή της ΔΗΠΑ, είπε από την πλευρά του ότι η κατάσταση «δεν μπορεί να πάει άλλο». Ο ΟΑΥ θα πρέπει να έρθει σε διαβουλεύσεις στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη των ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να κλείσουν τα τμήματα αυτά. Ανέδειξε επίσης το θέμα των αμοιβών, λέγοντας ότι διαφορετικά πρέπει να αμείβεται ένα νοσηλευτήριο που διαθέτει ΤΑΕΠ και διαφορετικά ένα νοσηλευτήριο που δεν διαθέτει τμήμα πρώτων βοηθειών.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε από την πλευρά του πως έχουμε μονοασφαλιστικό, αλλά δουλεύει ως πολυασφαλιστικό, που σημαίνει ότι «εφαρμόζουμε λάθος τη νομοθεσία». Σημείωσε ότι η ευέλικτη πολιτική που εφαρμόζει ο ΟΑΥ τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ πρέπει να τερματιστεί.

1η Ιουνίου ξεκινούν οι εφημερίες, θα το εξετάσουμε λέει ο Γενικός Ελεγκτής

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως την 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει ο θεσμός των εφημερευόντων ιατρών και ότι θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σύντομα.

«Είναι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, όπως τους προσωπικούς ιατρούς και θέλουμε να τα επεκτείνουμε και Σαββατοκύριακα και αργίες», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως θα συμμετέχουν όλοι με βάση με ένα πρόγραμμα που θα καταρτίσουμε και αξιοποιούνται τα ιατρικά κέντρα του δημοσίου.

Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε πως δεν μπορεί να αντιληφθεί το όλο θέμα και διερωτήθηκε πώς μπορούν οι προσωπικοί ιατροί να κάνουν αυτή τη δουλειά. Θα το καταλαβαίναμε απόλυτα αν ήταν ειδικοί ιατροί», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα εξετάσει το θέμα.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία της, αφού δεν προσεκλήθη να παρευρεθεί και αυτό συμβαίνει για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας μόνο εβδομάδας. Το γεγονός αυτό, προσθέτει η Ομοσπονδία, προκαλεί «εύλογα ερωτηματικά». «Δικαιωματικά η ΟΣΑΚ έχει κατακτήσει μια θέση στο τραπέζι του διαλόγου και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενημερώνεται και προσκαλείται ώστε να παρευρίσκεται εκπρόσωπός της και να καταθέτει τις απόψεις του οργανωμένου κινήματος των ασθενών», κατέληξε η Ομοσπονδία.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Stop στις παρανομίες για ΤΑΕΠ

Ετήσια Έκθεση Γενικού Ελεγκτή – Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Ειδική Έκθεση 23.3.2022 (ΑΡΚ/01/2022) (για το έτος που έληξε στις 31.12.2019)

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Γενικός Ελεγκτής ενημέρωσε την επιτροπή για τα σημαντικότερα ευρήματα/συστάσεις του ελέγχου συμμόρφωσης που διενεργήθηκε από ιδιώτες ελεγκτές. Ειδικότερα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε καθυστέρηση στην υποβολή των οικονομικών καταστάσεων και του προϋπολογισμού της Αρχής, στην αντικανονική παραχώρηση προσαυξήσεων σε βοηθό γραμματειακό λειτουργό και στην καταβολή λανθασμένων επιδομάτων συντήρησης εξωτερικού στα μέλη και στο προσωπικό της Αρχής. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου και στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του διευθυντή της Αρχής.

Περαιτέρω, κατόπιν ελέγχου στις διοικητικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Αρχή για παραβάσεις από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, διαπιστώθηκε διαφορά στο ύψος των επιβληθεισών κυρώσεων, κάτι το οποίο ενδεχομένως να συνιστά άνιση μεταχείριση μεταξύ των εποπτευόμενων οργανισμών. Στη βάση αυτού, ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει υποβληθεί στην υπηρεσία του σχετική γραπτή καταγγελία για πιθανά αδικήματα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση του υπό αναφορά θέματος σε επόμενη συνεδρία της.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Καταγγελίες χρηματισμού στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα