Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Υποεκπροσώπηση γυναικών στη δομή του κράτους

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 6/12/2021, συζήτησε το θέμα που αφορά:

  • Τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στη δομή του κράτους σε σχέση με τις βαθμίδες ιεραρχίας.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την πρόταση νόμου που προνοεί:

  • Την αύξηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής της νομοθεσίας υπέρ των θυμάτων.

Αναλυτικά η πρόταση νόμου:

Ο περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμου ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της νομοθεσίας υπέρ των θυμάτων.

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σκοπείται:

(α) Η διεύρυνση του ορισμού του όρου «θύμα» ώστε να περιλαμβάνει και μέλη της οικογένειας αυτού στις περιπτώσεις που ένεκα του αδικήματος το θύμα δεν είναι σε θέση να ασκήσει την κρίση και την βούληση του.

(β) Η προσθήκη επιπλέον υποχρεώσεων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για παροχή επιμόρφωσης αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας.

(γ) Η ενδυνάμωση του δικαιώματος του θύματος να λαμβάνει πληροφορίες για την υπόθεση του.

(δ) Η θέσπιση υποχρέωσης στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες υιοθέτησης κώδικα συμπεριφοράς για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος Νόμου.

Δηλώσεις:

Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην ηγετική πυραμίδα, διαπίστωσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στη διαπίστωση ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην ηγετική πυραμίδα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, στη δημόσια υπηρεσία και τα σώματα ασφαλείας, κατέληξε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε στη συνεδρία της τη Δευτέρα με θέματα ισότητας των φύλων.

Μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι μέσα από τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι, υπάρχει μια «γυάλινη οροφή» στην ανέλιξη των γυναικών στα δημόσια αξιώματα και «μπορεί να εισέρχονται σε μεγάλους αριθμούς στη δημόσια υπηρεσία, τα στατιστικά στοιχεία, όμως δείχνουν ότι, κατά τα στάδια προαγωγών το ποσοστό των γυναικών μειώνεται όσο προχωρά η πυραμίδα».

Πρόσθεσε ότι «οι αξιολογήσεις, που γίνονται ίσως να μην είναι και τόσο ακριβοδίκαιες ως προς τις γυναίκες, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υπάρχει μόνο μια γυναίκα Γενική Διευθύντρια Υπουργείου και 10 άντρες Γενικοί Διευθυντές».

Επίσης, «στο Υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Πρέσβη υπάρχει μόνο μια γυναίκα, παρά το ότι υπάρχει αριθμός γυναικών που υπηρετούν ως επικεφαλής διπλωματικών αποστολών».

Όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, «στα σώματα ασφαλείας η παρουσία γυναικών στην ηγεσία είναι μηδαμινή, ενώ παραμένει προβληματική και η διαδικασία διερεύνησης καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, γεγονός που αποθαρρύνει πολλές γυναίκες από το να προχωρούν σε καταγγελίες».

Σημείωσε ως «ιδιαίτερα λυπηρό το ότι, ως φαίνεται από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων, κατά το στάδιο της διερεύνησης αντί να μετακινείται ο θύτης από τον χώρο εργασίας, μετακινείται το θύμα, θυματοποιοώντας το για δεύτερη φορά».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «δεδομένου και του ότι στην πυραμίδα των σωμάτων ασφαλείας υπηρετούν κυρίως άντρες, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μηχανισμοί με τη συμμετοχή γυναικών για να διαχειρίζονται αυτά τα περιστατικά».

«Οι γυναίκες δεν μπορεί να αποτελούν το φύλλο συκής για τον οποιονδήποτε που θέλει απλά να τηρεί τα προσχήματα, είτε στην κυβέρνηση , είτε σε εταιρείες είτε στη δημόσια υπηρεσία, οι γυναίκες έχουν αποδείξει εαυτόν», δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου.

Καταλήγοντας είπε ότι «διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει ότι η συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πολύ σημαντική λόγω της παραγωγικότητας και της ικανότητας τους και επιφέρει θετικά αποτελέσματα στους οργανισμούς, αφού λειτουργούν και διαχειρίζονται τα διάφορα θέματα με ένα διαφορετικό τρόπο και προσεγγίσεις».

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, δήλωσε ότι κατά τη συνεδρία και από τα όσα ακούστηκαν από τους προσκεκλημένους «δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ότι παρόλο που οι γυναίκες είναι περισσότερες αριθμητικά, δημογραφικά, είναι καλύτερες στην απόκτηση της γνώσης ποιοτικά, είναι πολυπληθέστερες στην απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων, εξαφανίζονται στην πορεία και λίγες από αυτές φτάνουν στην κορυφή της επαγγελματικής, κοινωνικής και πολιτικής πυραμίδας».

Πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι πραγματικά απογοητευτικά, η παρουσία των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μόνο 15%, οι γυναίκες υπουργοί φτάνουν στο 25%, οι βουλεύτριες στο 14% οι γυναίκες αξιωματικοί στην Εθνική Φρουρά το 3% και υπάρχει μόνο μία Αστυνόμος Β’ και μία Ανώτερη Υπαστυνόμος και 20 γυναίκες Υπαστυνόμοι από τους 178 καθώς και μία γυναίκα πρέσβης».

Η κ. Σούπερμαν είπε ότι στη συζήτηση εντός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, «δόθηκαν παραδείγματα διακρίσεων εις βάρος γυναικών όπως σε θέματα αξιολογήσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης και καταπιεστικής συμπεριφοράς από ανωτέρους των γυναικών αυτών», ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και συγκάλυψη υποθέσεων για θέματα ισότητας .

Σημείωσε ότι «η πρακτική που ακολουθείται δεν δίνει κίνητρο στις γυναίκες να διεκδικήσουν, αλλά αντίθετα τις φιμώνει».

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, δήλωσε ότι «είναι μηδαμινή η παρουσία γυναικών στην ηγετική βαθμίδα και πρέπει άμεσα να γίνουν πρωτόκολλα για ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στα σώματα ασφαλείας και εξειδικευμένη επιτροπή για γυναίκες συναδέλφους που είναι μονογονιοί ή πολύτεκνες ενώ η αξιολόγηση για προαγωγή να γίνεται επί ίσοις όροις χωρίς μισογυνισμό».

Επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας για το διπλό φονικό από Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βουλής

Επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, απέστειλε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα συνεχίσουν οι έρευνες γύρω από την διπλή γυναικοκτονία σε εξοχική κατοικία στην ορεινή Λεμεσό.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, «παρακολουθώντας με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις για το διπλό έγκλημα, αποφασίσαμε όλα τα μέλη της Επιτροπής, να αποστείλουμε σχετική  επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας για να βεβαιωθούμε ότι η πορεία των ερευνών θα συνεχίσει».

Πρόσθεσε ότι με τη συνέχιση των ερευνών, θα γίνει κατορθωτό να διαπιστωθεί, «μέσα από τα στοιχεία που είδαν και το φως της δημοσιότητας, το πώς οι δύο γυναίκες βρέθηκαν στην Κύπρο και αν υπάρχει ζήτημα εμπορίας προσώπων τι θα πράξει η Αστυνομία προκειμένου να διερευνηθεί πλέον το οποιοδήποτε κύκλωμα μπορεί να υπάρχει πίσω από αυτή την υπόθεση».

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι επικοινώνησε η ίδια προσωπικά με τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Επιφυλάξεις για καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο, στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/09/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Αύξησης των Μισθών των Κρατικών Υπαλλήλων και των Συντάξεων των Συνταξιούχων, καθώς και της Αύξησης της Αντιμισθίας των Μελών των Επιτροπών Δημόσιας Υπηρεσίας και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε το πιο

Άλλες ειδήσεις

Τα δώρα που έλαβαν ΠτΒ και βουλευτές

Στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων αναρτήθηκαν τα δώρα και άλλες χαριστικές παροχές, τις οποίες έλαβαν η πρόεδρος του σώματος Αννίτα Δημητρίου και βουλευτές, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους κατά την ΙΒ’ Βουλευτική περίοδο, που αφορά τη χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Σημειώνεται ότι πέραν από