Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Το θύμα είναι ο φτωχός συγγενής της ποινικής δικαιοσύνης»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, με κύριο θέμα συζήτησης τα δικαιώματα των θυμάτων. Μεταξύ άλλων, το παρόν του έδωσε ο πατέρας της αδικοχαμένης Χριστίνας Καλαντζίδης, η οποία τον Μάρτιο του 2012 δολοφονήθηκε από τον άντρα της.

Κατά την συνεδρία, η Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στέφη Δράκου, ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει προτάσεις και εισηγήσεις, ώστε να ισχυροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, όπως ορίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Αναστασία Ανθούση, ανακοίνωσε ότι θα επιληφθεί η ίδια της ψυχολογικής και άλλη στήριξης της οικογένειας Καλαϊτζίδη, των τριών παιδιών της Χριστίνας αλλά και των γονιών της.

Ο κ. Χριστόφορος Καλαϊτζίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί κλήθηκε για πρώτη φορά στην Βουλή για να μιλήσει για το δράμα του. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα τραγικά γεγονότα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι πρέπει να στηρίζονται επαρκώς και τα θύματα και οι συγγενείς τους.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ κ. Ρίτα Σούπερμαν, δήλωσε ότι χρειάζεται βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και τα κενά πρέπει να καλυφθούν.

Η βουλεύτρια των Οικολόγων κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέρθηκε στην υποχρέωση εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Ανδρέας Καπαρδής, επισήμανε ελλείψεις στη νομοθεσία όσων αφορά τα δικαιώματα των  θυμάτων. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το θύμα  είναι ο φτωχός συγγενής της ποινικής δικαιοσύνης». Μερικές από της ελλείψεις που ανέφερε είναι:

  • Δεν υπάρχει επίτροπος για τα δικαιώματα των θυμάτων
  • Δεν υπάρχει στήριξη και πληροφόρηση κατά την διάρκεια της διαδικασίας
  • Το θύμα δεν γνωρίζει το πότε θα αποφυλακιστεί ο δράστης και τους όρους αποφυλάκισης
  • Δεν υπάρχει αποκαταστατική δικαιοσύνη
  • Δεν υπάρχει κώδικάς δεοντολογίας
  • Δεν υπάρχει εξειδικευμένη υπηρεσία στήριξης των θυμάτων

 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα