Στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, με κύριο θέμα συζήτησης τα δικαιώματα των θυμάτων. Μεταξύ άλλων, το παρόν του έδωσε ο πατέρας της αδικοχαμένης Χριστίνας Καλαντζίδης, η οποία τον Μάρτιο του 2012 δολοφονήθηκε από τον άντρα της.
Κατά την συνεδρία, η Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στέφη Δράκου, ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει προτάσεις και εισηγήσεις, ώστε να ισχυροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, όπως ορίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Αναστασία Ανθούση, ανακοίνωσε ότι θα επιληφθεί η ίδια της ψυχολογικής και άλλη στήριξης της οικογένειας Καλαϊτζίδη, των τριών παιδιών της Χριστίνας αλλά και των γονιών της.
Ο κ. Χριστόφορος Καλαϊτζίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί κλήθηκε για πρώτη φορά στην Βουλή για να μιλήσει για το δράμα του. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα τραγικά γεγονότα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι πρέπει να στηρίζονται επαρκώς και τα θύματα και οι συγγενείς τους.
Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ κ. Ρίτα Σούπερμαν, δήλωσε ότι χρειάζεται βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και τα κενά πρέπει να καλυφθούν.
Η βουλεύτρια των Οικολόγων κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέρθηκε στην υποχρέωση εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.
Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Ανδρέας Καπαρδής, επισήμανε ελλείψεις στη νομοθεσία όσων αφορά τα δικαιώματα των θυμάτων. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το θύμα είναι ο φτωχός συγγενής της ποινικής δικαιοσύνης». Μερικές από της ελλείψεις που ανέφερε είναι:
- Δεν υπάρχει επίτροπος για τα δικαιώματα των θυμάτων
- Δεν υπάρχει στήριξη και πληροφόρηση κατά την διάρκεια της διαδικασίας
- Το θύμα δεν γνωρίζει το πότε θα αποφυλακιστεί ο δράστης και τους όρους αποφυλάκισης
- Δεν υπάρχει αποκαταστατική δικαιοσύνη
- Δεν υπάρχει κώδικάς δεοντολογίας
- Δεν υπάρχει εξειδικευμένη υπηρεσία στήριξης των θυμάτων