Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Το θύμα είναι ο φτωχός συγγενής της ποινικής δικαιοσύνης»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, με κύριο θέμα συζήτησης τα δικαιώματα των θυμάτων. Μεταξύ άλλων, το παρόν του έδωσε ο πατέρας της αδικοχαμένης Χριστίνας Καλαντζίδης, η οποία τον Μάρτιο του 2012 δολοφονήθηκε από τον άντρα της.

Κατά την συνεδρία, η Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στέφη Δράκου, ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει προτάσεις και εισηγήσεις, ώστε να ισχυροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, όπως ορίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Αναστασία Ανθούση, ανακοίνωσε ότι θα επιληφθεί η ίδια της ψυχολογικής και άλλη στήριξης της οικογένειας Καλαϊτζίδη, των τριών παιδιών της Χριστίνας αλλά και των γονιών της.

Ο κ. Χριστόφορος Καλαϊτζίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί κλήθηκε για πρώτη φορά στην Βουλή για να μιλήσει για το δράμα του. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα τραγικά γεγονότα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι πρέπει να στηρίζονται επαρκώς και τα θύματα και οι συγγενείς τους.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ κ. Ρίτα Σούπερμαν, δήλωσε ότι χρειάζεται βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και τα κενά πρέπει να καλυφθούν.

Η βουλεύτρια των Οικολόγων κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέρθηκε στην υποχρέωση εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Ανδρέας Καπαρδής, επισήμανε ελλείψεις στη νομοθεσία όσων αφορά τα δικαιώματα των  θυμάτων. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το θύμα  είναι ο φτωχός συγγενής της ποινικής δικαιοσύνης». Μερικές από της ελλείψεις που ανέφερε είναι:

  • Δεν υπάρχει επίτροπος για τα δικαιώματα των θυμάτων
  • Δεν υπάρχει στήριξη και πληροφόρηση κατά την διάρκεια της διαδικασίας
  • Το θύμα δεν γνωρίζει το πότε θα αποφυλακιστεί ο δράστης και τους όρους αποφυλάκισης
  • Δεν υπάρχει αποκαταστατική δικαιοσύνη
  • Δεν υπάρχει κώδικάς δεοντολογίας
  • Δεν υπάρχει εξειδικευμένη υπηρεσία στήριξης των θυμάτων

 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας οι βουλευτές, έντονη κριτική με αφορμή μέτρα για πρόσφυγες

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/02/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, ύψους €5.710.717 και €353.38 αντίστοιχα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024   Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο