Επιφυλάξεις στη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες και προβλήματα στις εξετάσεις τετραμήνων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το νομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες και τα θέματα που προκύπτουν με τις εξετάσεις τετραμήνων, συζήτησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές, κατά τη συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Επιτροπή Θεσμών

Με στόχο να δημιουργηθεί μια νομοθεσία και μια δήλωση για το Πόθεν Έσχες των Βουλευτών, των Υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών η συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου στην έναρξη της συζήτησης το θέμα του Πόθεν Έσχες είπε ότι είναι ο δεύτερος κύκλος συζητήσεων που κάνουν και πρόσθεσε ότι τα μέλη της Επιτροπής θέλουν να ολοκληρώσουν αυτό το θέμα όσο πιο σύντομα γίνεται και όσο πιο σωστά γίνεται.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ο κ. Δημητρίου είπε ότι ήταν ίσως η πιο ουσιαστική και παραγωγική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για το θέμα του Πόθεν Έσχες.

«Το να καλέσουμε στην Επιτροπή τεχνοκράτες, ανθρώπους που έχουν την εμπειρία να μας βοηθήσουν, είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να αξιοποιούμε στο Κοινοβούλιο. Ν’ ανοίξουμε δηλαδή τις πόρτες της Βουλής στους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και τις εμπειρίες να μας βοηθήσουν», ανέφερε.

«Θα έρθουμε σε επαφή με τον Υφυπουργό Καινοτομίας για να ρωτήσουμε σε ποιο στάδιο είναι αυτή η διαδικασία και φαίνεται πως η δήλωση που γίνεται στη βάση της άλλης νομοθεσίας είναι πλήρης, περιεκτική, και η πρώτη σκέψη που κάναμε σήμερα ήταν να την υιοθετήσουμε ως έχει», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε επίσης ότι «τις επόμενες εβδομάδες στη βάση και των όσων έχουμε ακούσει σήμερα, θα προχωρήσουμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση και πιστεύω ότι σήμερα μπήκε το φως στο τούνελ του δρόμου που θα κινηθούμε για να λήξει αυτή η συζήτηση».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι σήμερα γίναμε σοφότεροι».

Όπως είπε, «έχουμε ακούσει κάποια πράγματα, τα οποία εμείς ίσως λειτουργώντας με το συναίσθημα δε τα βλέπαμε όπως πραγματικά είναι».

«Και εννοώ ότι όταν ακούς από τεχνοκράτες ότι πολύ πιθανόν ο τρόπος που προσπαθούμε να περάσουμε μια νομοθεσία δημιουργεί τον κίνδυνο να εξυπηρετεί ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε και εννοώ τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, τότε ναι οφείλεις να έχεις ανοικτά τα αυτιά σου για να μπορέσεις να βελτιώσεις οποιεσδήποτε νομοθετικές πρωτοβουλίες, νομοσχέδια, προτάσεις νόμου έχεις ενώπιον σου», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι «χαίρομαι να πω ότι όλοι οι εμπειρογνώμονες που έχουμε καλέσει μας έχουν υπογραμμίσει κάποια πράγματα τα οποία σαν Κίνημα είχαμε από καιρό δηλώσει: Ότι το Πόθεν Έσχες των Βουλευτών θα πρέπει να ελέγχεται όχι από τους ίδιους τους Βουλευτές αλλά από ανεξάρτητη Επιτροπή. Ότι πρέπει η δήλωση να είναι σε ηλεκτρονική μορφή και υπάρχει τρόπος».

«Υπάρχουν σαφείς οδηγίες όπως η 5η οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος, η οποία πρέπει να μπει στην εθνική μας νομοθεσία. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ανεξάρτητους θεσμούς, όπως είναι η ΜΟΚΑΣ, όπως είναι το Τμήμα Φορολογίας, οι οποίοι θα ελέγχουν τις δηλώσεις του Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων, αλλά θα ελέγχουν ταυτόχρονα τις φορολογικές τους δηλώσεις, τα capital statements τους και την απόκτηση περιουσίας μέσω του κτηματολογίου», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, αν υπάρξει τέτοιος έλεγχος και εκεί που υπάρχει πρόβλημα να ανοίγουν και τραπεζικοί λογαριασμοί, «τότε νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα λύσουμε αυτό το θέμα το οποίο έχει γίνει η σκιά πάνω από όλα τα πολιτικά πρόσωπα της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου «Πόθεν Έσχες» Θεόδωρος Ιωαννίδης ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ότι ο σκοπός του νόμου δεν είναι για να καταδιώξει το Βουλευτή σε καμία περίπτωση, αλλά ο σκοπός του νόμου είναι να προστατέψει τον ίδιο τον Βουλευτή.

Όπως είπε, έχει μεγάλες επιφυλάξεις για την δημοσιοποίηση.

Σημείωσε ότι η δημοσιοποίηση μπορεί να φέρνει πίεση, αλλά φέρνει και μεγάλο κουτσομπολιό, για να μην πω ότι δεν μπορεί τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε Βουλευτή να είναι στο στόμα του οποιουδήποτε, διότι αυτός δεν είναι ο σκοπός του νόμου.

Ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε ότι ο σκοπός του νόμου είναι «όταν μπαίνω να δηλώνω τα περιουσιακά μου στοιχεία και όταν φεύγω να εξετάζεται η διαφοροποίηση των περιουσιακών μου στοιχείων ή κατά τη διάρκεια». Άρα, πρόσθεσε, «ο σκοπός του νόμου είναι η διαφοροποίηση και σε καμία περίπτωση αν έχω περιουσία την ημέρα που μπήκα. Αν έχω περιουσία την ημέρα που μπήκα, είναι θέμα του κ. Μαρκίδη, του Φόρου που έχουν και το capital statement να τη βρουν».

«Εγώ πρέπει να δηλώσω την ημέρα που μπαίνω τι περιουσία έχω και κατά τη διάρκεια που γίνεται ο έλεγχος εάν έχει αυξηθεί ή διαφοροποιηθεί», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι με βάση τη δική τους εμπειρία, θα πρέπει να γίνει μια απλή δήλωση αλλά και περιεκτική.

«Έχουμε κάνει επαφές εμείς με τον κ. Κόκκινο και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, πάντοτε με την βοήθεια του Εφόρου Φορολογίας, να κάνουμε μια σωστή ηλεκτρονική (δήλωση) που θα υποβάλλεται με τα πραγματικά στοιχεία, τα οποία χρειάζονται και όχι με θεωρίες πόσα αυτοκίνητα έχεις ή αν έχεις μικροπράγματα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν και ουδεμία αξία», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η ουσία είναι ο αδικαιολόγητος πλουτισμός και η διαφοροποίηση.

Σε παρέμβαση του, το μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου, Σταύρος Παντζαρής, είπε ότι ο έλεγχος και η διαχείριση του Πόθεν Έσχες δεν πρέπει να γίνεται από Βουλευτές, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν την απαραίτητη γνώση ή την τεχνογνωσία ή και την απαραίτητη ανεξαρτησία.

Όπως είπε, θα ήταν προτιμότερο να γίνει μια άλλη ανεξάρτητη αρχή, όπως είναι το Τριμελές Συμβούλιο, και φυσικά να απαρτίζεται από λογιστές είτε δικηγόρους είτε από άτομα του Τμήματος Φορολογίας.

Σημείωσε ότι κατά την γνώμη του δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται αυτές οι δηλώσεις.

«Ναι, να δημοσιοποιούνται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει καταγγελία για κάποιο συγκεκριμένο άτομο, αλλά όχι να γίνεται αντικείμενο συζήτησης στα Μέσα», πρόσθεσε.

Το μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου, Σωτήρης Μαρκίδης, είπε ότι δεν μπορεί αυτή η δήλωση να μην είναι ηλεκτρονικά που θα υποβάλλεται.

«Η ηλεκτρονική υποβολή έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα είναι ότι γίνεται και πιο καλός έλεγχος», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θεωρεί σημαντικό και το θέμα της πρόσβασης στα δεδομένα και στις πληροφορίες.

«Χωρίς πρόσβαση σε πληροφορίες δεν μπορεί να γίνει οποιασδήποτε μορφής έλεγχος», κατέληξε.

Επιτροπή Παιδείας

Έκτακτη συνεδρία με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα των εξετάσεων των τετράμηνων για την Γ’ Λυκείου, θα επιδιώξει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για την προσεχή Παρασκευή.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, οι εκπαιδευτικοί εταίροι  εξέφρασαν ανησυχία και αγωνία σε σχέση με τις εξετάσεις των 4μηνων στην Τρίτη Λυκείου, με τα μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν την πρόθεση για επίλυση του θέματος τις επόμενες δέκα μέρες.

Η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε, μεταξύ άλλων, και τα προβλήματα που κατέγραψε κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε σχολεία δημοτικής, μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης παγκύπρια.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων με τις εξετάσεις τετραμήνων της Γ` Λυκείου, λόγω πανδημίας αλλά και ενημέρωσης της Επιτροπής που χρειάζεται να γίνει για την ύλη, για τον αριθμό των διαγωνισμάτων και ό,τι προνοεί η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2017 και δεν εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι «ο νόμος που ψηφίστηκε από αυτή τη βουλή, ψηφίστηκε για ένα και μόνο λόγο, προς όφελος των παιδιών μας και για να βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, έτσι ώστε μέσα από τη διάγνωση των όποιων αδυναμιών σε εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου και με τη ενισχυτική διδασκαλία να μπορούν να καλυφθούν οι όποιες αδυναμίες».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε πως η Γ` Λυκείου είναι η πιο κρίσιμη χρονιά για τους μαθητές, για να προσθέσει πως «αυτά τα παιδιά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως, έχουν λείψει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τα σχολεία και τις τάξεις τους, έχουν με παραδοχή του Υπουργείου Παιδείας δημιουργηθεί σοβαρά κενά».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως αν και το κόμμα του τάχθηκε υπέρ των τετράμηνων, εντούτοις φέτος υπάρχουν ιδιάζουσες συνθήκες σε σχέση με τους μαθητές της Γ` Λυκείου.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι θα συζητήσουν το θέμα σε ειδική συνεδρία μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, ούτως ώστε να μπορεί να βρεθεί λύση «και να φύγει η ασφυκτική πίεση από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Επιπρόσθετα, επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής, ώστε να αρθεί η απόφαση για απόλυση της εκπροσώπου των εκπαιδευτικών του ιδρύματος θα αποστείλουν ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, τα οποία απευθύνουν έκκληση για άμεση ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 10/06/2024 – 14/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 10/06/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 11/06/2024                       Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, –               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                               Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Μεταφορών

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τρέχουν για το έργο στο