Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/02/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ειδικό Εισηγητή για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του Άρχους, την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και εκπροσώπους της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.
Εισηγήσεις για εφαρμογή Συνθήκης Άαρχους ζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος από Φορστ
Την επιθυμία να λάβουν τα στοιχεία της έκθεσης του Μισέλ Φορστ, Ειδικού Εισηγητή για την προστασία των υπερασπιστών του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Συνθήκης του Άαρχους, εξέφρασαν ο Πρόεδρος και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μετά από συνάντηση που είχε η Επιτροπή με τον κ. Φορστ.
Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή ο κ. Φορστ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με οργανώσεις και φορείς, με την ολοκλήρωση των επαφών του θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση μία έκθεση με διαπιστώσεις και εισηγήσεις αναφορικά με την εφαρμογή των προνοιών της Συνθήκης του Άαρχους για τη συμμετοχή, την ενημέρωση και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα. Σημείωσε, επίσης, ότι η έκθεσή του αυτή δε θα περιλαμβάνει εμπιστευτικά στοιχεία, επομένως θα μπορεί να την κοινοποιήσει σε όποιον άλλο τη ζητήσει.
Παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής τους στόχους της εντολής του, ο κ. Φορστ εξήγησε ότι προωθεί τη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ταχείας ανταπόκρισης στο πλαίσιο της Συνθήκης του Άαρχους, για την προστασία των υπερασπιστών του περιβάλλοντος, καθώς και ότι απώτερος στόχος είναι όσοι δρουν για την προστασία του περιβάλλοντος να νιώθουν ασφαλείς και όχι υπό απειλή.
Σημείωσε ότι ρόλος του ιδίου είναι να γίνεται και αποδέκτης παραπόνων, τόσο από άτομα όσο και από συλλογικές οντότητες. Ακολούθως, όπως είπε τα παράπονα αυτά τυγχάνουν διερεύνησης, και οι κυβερνήσεις των χωρών που είναι συμβεβλημένες με τη Συνθήκη καλούνται να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα των παραπόνων, εντός περιόδου 60 ημερών. Ανέφερε, επίσης, ότι όπου κρίνεται απαραίτητο, τα παράπονα αυτά δημοσιοποιούνται άμεσα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ο κ. Φορστ σημείωσε ότι εχθές είχε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναντήσεις με ΜΚΟ, καθώς και μικρότερες περιβαλλοντικές ομάδες, ενώ την Πέμπτη συμμετέχει σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου θα παρουσιαστούν από δικηγόρους και υποθέσεις που έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Με παρέμβασή της στη συνεδρίαση, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, υπογράμμισε τη σημασία του συνεδρίου αυτού, αναφέροντας ότι είναι καλεσμένοι και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, που εξειδικεύονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Φορστ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κενά που διαπιστώνονται σε ό,τι αφορά την εφαρμογή παραμέτρων της Σύμβαση για τη δημόσια διαβούλευση, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος από το βαθμό συμμόρφωσης με τη Συνθήκη. Εξάλλου, ο κ. Θεοπέμπτου ζήτησε από τον κ. Φορστ να εισηγηθεί στην Επιτροπή βέλτιστες πρακτικές από την εφαρμογή της Συνθήκης σε άλλες χώρες, ώστε να αποτελέσουν οδηγό σε περίπτωση που χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις.
Εξάλλου, την επιθυμία για ανατροφοδότηση της Επιτροπής, κατόπιν των συναντήσεών του στην Κύπρο, εξέφρασε στον κ. Φορστ και η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου. Απαντώντας της, ο Ειδικός Εισηγητής εξέφρασε προθυμία να επισκεφθεί ξανά την Κύπρο στο μέλλον, προσθέτοντας ότι παραμένει ανοιχτός για επικοινωνία με όποιον το επιθυμεί.
Κατά τη συζήτηση με τον κ. Φορστ, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, τον ρώτησε ποια είναι τα κύρια θέματα που τον απασχολούν, όσον αφορά την εφαρμογή της Συνθήκης. Απαντώντας, εκείνος ανέφερε ότι οι τρεις πυλώνες της Συνθήκης είναι η ενημέρωση, η συμμετοχή και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος, ενώ υπογράμμισε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον ρόλο της Συνθήκης αυτής καθ’ εαυτής.
Απαντώντας, ακολούθως, στη Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Σαβία Ορφανίδου, σχετικά με το τι θα συνέστηνε να λάβει υπόψη της η Κύπρος, στο πλαίσιο της προσπάθειας εφαρμογής της Συνθήκης, ο κ. Φορστ επεσήμανε ότι θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευθεί τις πρακτικές που εφαρμόζουν γειτονικές χώρες, σχετικά με τη νομοθεσία και τα μέτρα που εφαρμόζονται.
Το κατά πόσο οι εισηγήσεις είναι δεσμευτικές για τις χώρες που έχουν συμβληθεί με τη Συνθήκη του Άαρχους, έθεσε στον κ. Φορστ ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή. Ο Ειδικός Εισηγητής εξήγησε στην Επιτροπή ότι οι πρόνοιες της Συνθήκης είναι δεσμευτικές και ότι θα πρέπει, εφόσον διαπιστώνονται νομοθετικά κενά, αυτά να καλυφθούν με πρωτοβουλία της Επιτροπής, ώστε να προχωρήσει η ομαλή εφαρμογή της Συνθήκης.
Εξάλλου, ο κ. Γιακουμή έθεσε, επίσης, έναν προβληματισμό σχετικά με τις ιδιαιτερότητες που δημιουργεί στην εφαρμογή της Συνθήκης η παρουσία του παράνομου καθεστώτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, λόγω της τουρκικής κατοχής. Ο κ. Φορστ σημείωσε ότι και την Επιτροπή Συμμόρφωσης με τη Συνθήκη, η οποία συνεδριάζει τακτικά στη Γενεύη, την απασχολεί το γεγονός αυτό, κατά την εξέταση της έκθεσης που αφορά την Κύπρο.
Προτεραιότητα η πρόληψη των προβλημάτων, είπε η Υπ. Περιβάλλοντος στη Βουλή
Τη σημασία της διεξαγωγής ελέγχων, καθώς και της εξέτασης καταγγελιών, υπογράμμισε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Η κ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι υπάρχει «σοβαρότατο κενό» στο θέμα των ελέγχων και ότι αυτοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των προβλημάτων. Σημείωσε ότι αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου η πρόσληψη 15 λειτουργών που θα συμβάλουν στο κομμάτι αυτό.
Κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η Υπουργός ανέφερε ότι η δημιουργία ομάδας ελέγχου είναι εξέλιξη που προκύπτει από το πρόγραμμα διακυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της λειτουργίας της είναι η πρόληψη, καθώς, όπως είπε, η θεραπεία δεν είναι αρκετή για κάποια από τα προβλήματα που ανακύπτουν. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση, γίνονται ήδη προσπάθειες να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με το υπάρχον προσωπικό του Υπουργείου.
Παράλληλα, όπως είπε η κ. Παναγιώτου, προχωρά και με το θέμα της διερεύνησης καταγγελιών, ενώ εξέφρασε την πρόθεση να αυξηθεί ο αριθμός των λειτουργών που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες. Σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση καταγγελιών που δημοσιεύονται στον Τύπο, καθώς και καταγγελιών από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
«Η αύξηση του ελέγχου σε όλα τα επίπεδα είναι για εμένα πολύ βασική και είναι κάτι στο οποίο δίνω πάρα πολύ έμφαση ως προς την υλοποίησή του», υπογράμμισε η κ. Παναγιώτου. Εξάλλου, μεταξύ των στόχων που παρουσίασε η Υπουργός είναι και η βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης σε αιτήματα του κοινού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Υπουργός και στα θέματα για την ευημερία των ζώων, αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο βρίσκεται ενώπιον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Η ίδια σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις προτεραιότητές της, ενώ και στην πλειοψηφία τους τα μέλη της Επιτροπής το έθεσαν υπόψη της, υποβάλλοντας ερωτήσεις.
Οι εξελίξεις που αφορούν στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα τέθηκαν επίσης κατά τη συνάντηση της Επιτροπής με την Υπουργό, η οποία ανέφερε ότι στο θέμα αυτό «ακολουθείται πιστά η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου». Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις που υπέβαλε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, σχετικά με την πρόοδο που υπάρχει στη διοικητική έρευνα, η Υπουργός σημείωσε ότι την μελετά τηρώντας τον εμπιστευτικό της χαρακτήρα, καθώς αυτός ήταν ο όρος που δόθηκε από τον προηγούμενο Υπουργό, όπως εξήγησε.
Η ίδια πρόσθεσε ότι αφιερώνει τον χρόνο που είναι απαραίτητος για να την επεξεργαστεί σωστά, επισημαίνοντας πόσο σοβαρή είναι η διοικητική έρευνα και ότι κάθε σελίδα περιέχει πλήθος πληροφοριών. «Δεν πρόκειται να λειτουργήσω σε πλαίσιο αδιαφάνειας», υπογράμμισε η κ. Παναγιώτου, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν όσα προνοούν οι νενομισμένες διαδικασίες.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Υπουργός ανέφερε ότι μέσα από τη συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής κατέγραψε 25 ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν, μεταξύ των οποίων και η πρόοδος για το πρόγραμμα των Δήμων «Πληρώνω όσο πετώ», όπως επίσης και η λειτουργία του Δασικού Κολλεγίου, αλλά και τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, σε δασικές και βιομηχανικές περιοχές.
Η ίδια ανέφερε ότι δόθηκαν για όλα απαντήσεις στους Βουλευτές και ότι για κάποια από αυτά θα χρειαστεί να δοθούν και πιο αναλυτικές απαντήσεις γραπτώς. Εξάλλου, κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση, η Υπουργός σημείωσε ότι επιφυλάσσεται να δώσει πληρέστερες απαντήσεις και μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων από τα διάφορα Τμήματα του Υπουργείου.
Εξέφρασε, επίσης, την πρόθεση να εργαστεί ομαδικά και με αφοσίωση σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτει το προσωπικό του Υπουργείου. Επίσης, σημείωσε ότι έχει απευθύνει κάλεσμα και σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε να δημιουργηθεί μία συμβουλευτική επιτροπή η οποία θα μπορεί να συζητά με την παρουσία της ίδιας και να ανταλλάσσει απόψεις και ενημέρωση για θέματα που προκύπτουν.
Παρεμβάσεις Βουλευτών
O Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έθιξε κατά τη συνεδρίαση την ανάγκη να εξεταστούν τα θέματα του Ακάμα και των αναπτύξεων στην κοίτη του ποταμού Κούρη. Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για τον στόχο για τα ποσοστά ανακύκλωσης, λόγω καθυστέρησης του προγράμματος “pay as you throw”, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση πράσινων σημείων με στόχο και την επαναχρησιμοποίηση. Σημείωσε, ακόμα, την ανάγκη για εφαρμογή νομοθεσίας για κατοικίδια ζώα και εκτροφή σκύλων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, έθιξε τα θέματα της μονάδας στην Κόσιη, ενώ σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέδειξε ως σημαντικές προκλήσεις ενώπιον της Υπουργού τα θέματα του Ακάμα, της διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων, τη χωροθέτηση των ασφαλτικών εργοστασίων, καθώς και τη λειτουργία των καταφυγίων ζώων.
Εξάλλου, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ήγειρε στη συνεδρίαση και το θέμα για τον βιολογικό σταθμό επεξεργασίας αγροτικών αποβλήτων στη Δυτική Λευκωσία και για το αν μπορεί να ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου ενημέρωσε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη με χρηματοδότηση της Κομισιόν, ώστε να τεθούν σε προτεραιότητα οι σταθμοί σε 4-5 περιοχές με αυξημένη παραγωγή τέτοιων αποβλήτων.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης συντονισμού μεταξύ υπηρεσιών με αποτέλεσμα φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, όπως είπε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, αναφέρθηκε στα καταφύγια ζώων, λέγοντας ότι το ποσό που υπάρχει στο προϋπολογισμό για καταφύγια δεν μπορεί να διατεθεί, γιατί κολλάει το θέμα στις πολεοδομικές άδειες. Είπε, ακόμα, ότι τα υποστατικά για φιλοξενία ζώων, που έχουν εξασφαλίσει άδειες, στραγγαλίζονται από πολύ αυστηρές πρόνοιες. Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη για μακροπρόθεσμα μέτρα για παράνομους σκουπιδότοπους και όχι μόνο για τον καθαρισμό τους.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της διάβρωσης της ακτογραμμής μεταξύ Περβολιών-Ζυγίου, λέγοντας ότι δεν γίνονται μελέτες όταν κατασκευάζονται κυματοθραύστες. Όσον αφορά τα ασφαλτικά εργοστάσια, είπε ότι θα πρέπει να ενημερώνονται οι κάτοικοι για τους λόγους που αποφασίστηκε η μετακίνηση, σημειώνοντας ότι δεν ενέχουν κινδύνους τα νέα ασφαλτικά, που λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, είπε σε παρέμβασή του στην Επιτροπή ότι η πράσινη φορολόγηση έχει καταστεί δυσβάσταχτη για τον πολίτη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση σημείωσε ότι ζητήθηκε ενημέρωση και για θέματα φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ, καθώς και για την ευημερία των ζώων, για την ενίσχυση του Τμήματος Δασών και ειδικότερα για τις πυρκαγιές, αλλά και για τους αναμενόμενους κανονισμούς για μη αξιοποίηση και προστασία καμένης γης.
Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:
Stockwatch: Βροχή ερωτημάτων στην υπουργό Γεωργίας από βουλευτές
Βιώσιμη κινητικότητα και Δημόσιες Μεταφορές
Εκπρόσωπος των Συνδιοργανωτών και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της 6ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων είχαν τη μεγάλη τιμή να παρευρεθούν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής, κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.
Η Επιτροπή παρέδωσε και επίσημα την Έκθεση που συνέταξε με τίτλο «Βιώσιμη κινητικότητα και Δημόσιες Μεταφορές» και συζήτησε συγκεκριμένα ζητήματα που την απασχόλησαν, όπως η ανάγκη εκσυγχρονισμού των δημόσιων μεταφορών, η διόρθωση και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών και η δημιουργία μεγάλων χώρων στάθμευσης εκτός των πόλεων κοντά στις στάσεις των δημόσιων μεταφορών ούτως ώστε να χρησιμοποιούνται περισσότερο οι δημόσιες μεταφορές για την πρόσβαση στα κέντρα των πόλεων καθώς και η δημιουργία μετρό και τραμ.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος επισήμανε την έλλειψη υποδομών που αφορούν τις δημόσιες μεταφορές, την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους καθώς επίσης και την απόκλιση της Κύπρου από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις υπάρχουσες Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, πρότεινε την ανάπτυξη του πολυτροπικού μοντέλου μεταφορών (multimode transportation and mobility) το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί μέρος της Στρατηγικής της Ε.Ε για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κινητικότητα.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ