Δυσοσμία στον Σταθμό ΣΑΠΑ στην Αχέλεια και ανάδειξη σπηλαίου στο Νέο Χωρίο Πάφου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στις 20/10/2023, πραγματοποίησε επίσκεψη στην επαρχία Πάφου, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις στον Βιολογικό Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (Σ.Α.ΠΑ.) και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου Πάφου.  

Έληξε το θέμα δυσοσμίας στον Σταθμό ΣΑΠΑ στην Αχέλεια, ενημερώθηκε η Επ.Ενέργειας 

Το πρόσφατο πρόβλημα έντονης δυσοσμίας από την λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων του ΣΑΠΑ απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του σταθμού στην Αχέλεια. Το πρόβλημα που οφείλονταν σε συγκέντρωση λάσπης λύθηκε, σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου του ΔΣ του ΣΑΠΑ, Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε η Επιτροπή έτυχε ενημέρωσης για τον τρόπο λειτουργίας του Βιολογικού Σταθμού, αλλά και για το πρόσφατο πρόβλημα που είχε προκύψει με την δυσοσμία, ανέφερε ο κ. Φαίδωνος. Υπήρξε δυσοσμία η οποία είναι «ασυνήθιστη για τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργίας του» σταθμού, συνέχισε και εξήγησε ότι οφειλόταν σε συγκέντρωση αποξηραμένης λάσπης.  

Η λάσπη αυτή μεταφέρεται σε μια ιδιωτική εταιρεία και στο Βασιλικό, όπου καίγεται σε κλίβανο, όμως, σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος «για κάποιους λόγους ο διαχειριστής της μονάδας την είχε αποθηκεύσει για κάποιες ημέρες, γιατί είχε κάποια προβλήματα με τον εργολάβο μεταφοράς». 

Ως αποτέλεσμα, συμπλήρωσε, λόγω του καλοκαιριού, υπήρξε έντονη δυσοσμία, η οποία έφτασε μέχρι το αεροδρόμιο Πάφου, την Αχέλεια και τη Γεροσκήπου, Είπε ότι επενέβησαν έγκαιρα και ο εργολάβος που διαχειρίζεται τη μονάδα φρόντισε να απομακρύνει την λάσπη, έκανε την κατάλληλη κάλυψη στο έδαφος με ασβέστη και «όντως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει το πρόβλημα». Παρά ταύτα, συνέχισε η κατάσταση θα παρακολουθείται. 

Στόχος μας, είπε ο Δήμαρχος Πάφου, είναι να μην επαναλειφθεί αυτό το φαινόμενο ενώ είπε πως δεν είχε να κάνει με κακή λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού. Ο σταθμός λειτουργεί σωστά και παράγει το νερό τριτοβάθμιας επεξεργασίας στο οποίο ανά εβδομάδα γίνονται αναλύσεις και είναι εντός προτύπων και προδιαγραφών, είπε. 

Κατά τον κ. Φαίδωνος και η αποξηραμένη λάσπη είναι «εντός προτύπων και προδιαγραφών», εκτίμησε ωστόσο, πως αυτή η λάσπη δεν πρέπει να αποθηκεύεται σε χώρο που γειτνιάζει με τον αερολιμένα Πάφου και με την κοινότητα Αχέλειας. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δημιουργούμε επιβάρυνση στους κατοίκους της Αχέλειας ή και στο αεροδρόμιο» είπε. 

Η επεξεργασία αποβλήτων και λυμάτων, η ανακύκλωση και επιμέρους θέματα θα πρέπει να λειτουργούν στη βάση προτύπων και όλα θα πρέπει να υπόκεινται σε ελέγχους με βάση τα διεθνή πρότυπα, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χατζηγιάννης.  

Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση από τον κ. Φαίδωνος, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα επεξεργασίας λυμάτων, αλλά και στην ευθύνη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων της πολιτείας έναντι του περιβάλλοντος. 

Δεν πρέπει μόνο να τρέχουμε να εφαρμόζουμε νομοθεσίες αλλά είναι και «θέμα ηθικής» όπου θα πρέπει να εργαζόμαστε με τρόπο συνειδησιακό, συμπλήρωσε. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή αξιολογεί ως «πολυ θετικό» το γεγονός της ανακύκλωσης του νερού στον σταθμό αυτό. 

Ανέφερε επίσης ότι στον Βιολογικό Σταθμό υπάρχει μονάδα που παράγει βιοαέριο. Είπε πως θα πρέπει «να εμπλουτιστεί το ενεργειακό μείγμα αυτής της μονάδας» με τρόπο που «να κερδίζει και μέσω φωτοβολταϊκών την δική της ενέργεια» και εκείνες τις ώρες που δεν παράγει ενέργεια από τον ήλιο, να ξεκινά τις τουρμπίνες παραγωγής του βιοαερίου. Κάλεσε να πράξουν παρομοίως και άλλες μονάδες, για να καλυφθούν οι ανάγκες για την πράσινη μετάβαση. 

Η ανάδειξη σπηλαίου στο Νέο Χωρίο Πάφου απασχόλησε εκδήλωση με συμμετοχή Επ. Εμπορίου 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική διαδρομή Ακάμα- Λουτρά της Αφροδίτης –«Λάκκος του Καραμπουρλάκκη», αλλά και η ανάδειξη ενός μεγάλου σπηλαίου με σταλακτίτες, ήταν στο επίκεντρο εκδήλωσης – παρουσίασης της συγκεκριμένης διαδρομής που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Κ.Σ. Νέου Χωρίου στην παρουσία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χατζηγιάννη, ανέφερε πως πρόκειται για μια ειδική διαδρομή και ευχήθηκε να καταλήξει σύντομα σε ολοκλήρωση η ψηφιοποίηση της. 

Ειδικά, συνέχισε, «μας απασχόλησε μια σπηλιά η οποία έχει αρχαιολογική, οικολογική και από πλευράς ζωής, ειδική αξία». 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης έγινε μια πολύ ώριμη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σημειώνοντας πως καταλήξαν σε μια σειρά από μέτρα προκειμένου να υπάρξει προώθηση τους.  

Επιπρόσθετα ανέφερε πως με τη συμβολή των βουλευτών του ΔΗΣΥ Χαράλαμπου Πάζαρου και της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους θα ετοιμαστεί και από πλευράς της Επιτροπής μια σχετική εισήγηση προς την εκτελεστική εξουσία προκειμένου το συντομότερο να καταλήξουν σε μια πρόταση ερευνητικού χαρακτήρα. 

Ακολούθως αυτή η πρόταση θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση είτε από πλευράς ΕΕ, είτε από πλευράς κράτους με σκοπό αυτή η έρευνα να προσεγγίσει πολύ επαγγελματικά και επιστημονικά το θέμα και τι χρειάζεται να γίνει στην συνέχεια, κατέληξε.  

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ  Πάφου Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε πως στο Νέο Χωρίο Πάφου το 1994 είχε ανακαλυφτεί ένα μεγάλο σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, προσθέτοντας πως στο σπήλαιο αυτό είχαν εντοπιστεί και αρχαιολογικά ευρήματα. Ωστόσο συνέχισε, από τότε μέχρι σήμερα αυτό έμεινε αναξιοποίητο.  

Λαμβανομένου υπόψη ότι τώρα συζητείται το θέμα του Δασικού πάρκου Ακάμα, θεωρούμε, είπε ο κ. Μυριάνθους, ότι μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης αυτού του δασικού πάρκου είναι ευκαιρία να αναδειχτεί και το συγκεκριμένο σπήλαιο. 

Στην παρουσίαση κλήθηκαν το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το Υφυπουργείο Τουρισμού, η Επιτροπή Τουρισμού και η κοινότητα, προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου. 

Ο κ. Μυριάνθους είπε πως θα πρέπει να παρθεί πολιτική απόφαση για να προχωρήσουν στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου σπηλαίου . 

Εξάλλου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου Χαράλαμπος Πάζαρος αναφέρθηκε στην ειδική συζήτηση που έγινε με σκοπό την ανάδειξη του σπηλαίου στην τουριστική διαδρομή  Ακάμα- Λουτρά της Αφροδίτης –« Λάκκος του Καραμπουρλάκκη». Όπως είπε, «θεωρούμε ότι το διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή και δικαιολογημένα οι κάτοικοι της εκφράζουν τα δικά τους παράπονα», προσθέτοντας πως οφείλουμε όλοι μας να βρούμε αυτούς τους τρόπους, ούτως ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο που βρίσκεται στην επαρχία της Πάφου. 

Στόχος μας συμπλήρωσε ο κ. Πάζαρος είναι η ανάδειξη του σπηλαίου με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. 

Ο Γιώργος Νεοφύτου, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΚΣ Νέου Χωρίου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορους φορείς στην ανάδειξη του «Λάκκου του Καραμπουρλάκκη». Πρόκειται συνέχισε για μια μεγάλη ανακάλυψη για την περιοχή, αλλά και για όλη την Κύπρο. 

Κάλεσε επίσης τους εμπλεκόμενους φορείς να αναδείξουν τάχιστα το σπήλαιο του Καραμπουρλάκκη γιατί αποτελεί μια μεγάλη ανακάλυψη για την περιοχή και για όλη την Κύπρο, κατέληξε. 

ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον