Διευρυμένη διαβούλευση μεταξύ όλων των φορέων για καταπολέμηση οπαδικής βίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/01/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριο Χαρτσιώτη. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν το αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία και την οπαδική βία, ενώ εξετάστηκε το ακόλουθο νομοσχέδιο:

Ο περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμου, ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Διευρυμένη διαβούλευση μεταξύ όλων των φορέων για καταπολέμηση οπαδικής βίας

Εκ νέου διευρυμένη διαβούλευση μεταξύ της Κυβέρνησης και όλων των φορέων που εμπλέκονται στο ζήτημα της καταπολέμησης της οπαδικής βίας ζήτησε κατά τη συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, παρουσία και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριου Χαρτσιώτη. 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση του ενώπιον της επιτροπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ανέλαβε το Υπουργείο σε μια συγκυρία κατά την οποία υπήρξε τρομακτική, όπως τη χαρακτήρισε, έξαρση τόσο του εγκλήματος, όσο και της βίας στα γήπεδα, και πως το πρώτο πράγμα που εξέτασε ως Υπουργός ήταν το τι έπρεπε να κάνει άμεσα για τη βελτίωση ενός εκρηκτικού κλίματος με άμεσα μέτρα και με βάση τα υφιστάμενα εργαλεία. 

Συμπλήρωσε ότι έδωσε ρητές οδηγίες η Αστυνομία να λάβει στον ύψιστο δυνατό βαθμό όλα εκείνα τα μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας και της ανθρώπινης ζωής. 

«Θέλω να πιστεύω ότι πράγματι η Αστυνομία έχει κινητοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της για καλυτέρευση της κατάστασης. Μαγικό ραβδί δεν κρατά κανένας, ακρογωνιαίος λίθος της υπηρεσίας μου θα είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας», υπογράμμισε σχετικά.

Ερωτήματα Βουλευτών 

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου ζήτησε ενημέρωση για το ποιες ενέργειες θα δρομολογήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να χτυπήσει τη ρίζα του οργανωμένου εγκλήματος, δηλ. το παράνομο κέρδος, και ποιες συνέργειες δρομολογούνται με άλλους φορείς, ενώ για τη βία στα γήπεδα, ρώτησε με ποιο καθεστώς λειτουργούν οι σύνδεσμοι, αν έγιναν επιδρομές αστυνομίας και αν οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές με συμμετοχή φορέων εκτός από ΥΠΔΙΚ, ζήτησε την εμπλοκή ΥΠΑΝ, ΚΟΑ και ΚΟΠ και απηύθυνε ερώτημα προς τον Υπουργό αν προωθήθηκε η εφαρμογή της συνολικής αντιεγκληματικής πολιτικής που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι και κατά πόσο έχει γίνει αξιολόγηση προηγούμενων μέτρων και εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας. 

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η Αστυνομία χρειάζεται περισσότερα και διαφορετικά εργαλεία, υποδομές και υπηρεσίες και ρώτησε αν γίνεται αξιολόγηση των αναγκών για αντιμετώπιση νέων μορφών εγκλήματος, αξιολόγηση της μεταρρύθμισης ως προς τη στελέχωση αστυνομίας αλλά και αξιολόγηση για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι πρέπει να ετοιμαστεί άμεσα σχέδιο δράσης, ενώ ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου είπε ότι δεν πάσχουν οι νόμοι αλλά η εφαρμογή τους. 

Απαντήσεις Υπουργού  

Τοποθετούμενος ως προς τα ερωτήματα των βουλευτών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ένα από τα άμεσα μέσα του Υπουργείου και της Αστυνομίας είναι η εντατικοποίηση των οικονομικών ελέγχων όταν δημιουργούνται εύλογες υποψίες για παραβάσεις οικονομικής φύσης, προσθέτοντας ότι η Αστυνομία τον έχει διαβεβαιώσει ότι έχουν ξεκινήσει ήδη πολύ αυστηρότεροι έλεγχοι και σε μεγαλύτερο εύρος προς περαιτέρω στοιχειοθέτηση πιθανών υποθέσεων. 

Για το ζήτημα των συνδέσμων φιλάθλων, είπε ότι επιδιώκεται έλεγχος της συγκεχυμένης κατάστασης αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας τους, με στόχο να τεθούν οι σύνδεσμοι φιλάθλων υπό τον έλεγχο και εποπτεία των οικείων σωματείων και εταιρειών. 

Σχετικά με τα προβλήματα ως προς τη λειτουργία της δικαιοσύνης, είπε ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του παρακολουθεί τα εν λόγω θέματα πολύ στενά, δεσμευόμενος να προβεί σε καθοριστικές παρεμβάσεις όπου χρειαστεί. Σημείωσε ακόμη ότι το Υπουργείο δεν εμπλέκεται στην υπόθεση του συστήματος e-justice/i-justice, προσέθεσε ωστόσο ότι έχει καθημερινή επαφή με το δικαστήριο και το Υφυπουργείο Έρευνας. 

Για το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, είπε ότι αναμένεται γραπτή απάντηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε σχέση με θέμα που έχει προκύψει για τη δίοδο προς το τεμάχιο στο οποίο θα ανεγερθεί το νέο κτίριο του δικαστηρίου, ενώ για το Ναυτοδικείο και το Δικαστήριο Εμπορικών Διαφορών, είπε ότι έγιναν προσπάθειες για διορισμό δικαστών, όμως η διαδικασία κρίθηκε ανεπαρκής σε σχέση με τα κριτήρια διορισμού. 

Αναφορικά με το θέμα της οπαδικής βίας, ο κ. Χαρτσιώτης έκανε λόγο για ενδεχόμενη παρεξήγηση της φιλοσοφίας των αποφάσεων της πολιτείας. Προσέθεσε ότι η ΚΟΠ αποφάσισε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την απαγόρευση μετακίνησης των φιλοξενούμενων φιλάθλων, σημείωσε ωστόσο ότι το Υπουργείο προβληματίζει το γεγονός ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια τάξη και ασφάλεια υπάρχει ενδεχόμενο είτε η ΚΟΠ, είτε ο διαιτητής, να μην αξιολογήσουν ορθά στοιχεία που διαθέτει η Αστυνομία και να μην τύχει ορθής αξιολόγησης εκ παραδρομής ή ελλιπούς ενημέρωσης, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα επεισοδίων. 

«Σε αυτές λοιπόν τις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου υπάρχουν διασταυρωμένες πληροφορίες ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια τάξη και ασφάλεια, κατόπιν πλήρους και αιτιολογημένης έκθεσης του Αρχηγού της Αστυνομίας προς δύο εξουσιοδοτημένους, καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Παιδείας και Αθλητισμού, θα πρέπει να υπάρχει ευχέρεια, σε συνεννόηση με την ΚΟΠ, ώστε η πολιτεία να επιβάλει τον νόμο και την τάξη και να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας», τόνισε επί του θέματος. 

Τοποθετήσεις εμπλεκόμενων φορέων 

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας έκανε λόγο στη δική του παρέμβαση για άριστη συνεργασία μεταξύ της ομοσπονδίας και της Αστυνομίας μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι η ομοσπονδία δεν κρύβεται πίσω από το αυτοδιοίκητο, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα έως τη διακοπή ενός αγώνος, τα οποία καθορίζονται σε διεθνές επίπεδο. 

«Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα και σαν πρόεδρος της ΚΟΠ δεν θέλω να βάψω τα χέρια μου με αίμα», τόνισε, προσθέτοντας πως ύστερα από διαβούλευση με την απελθούσα Υπουργό Δικαιοσύνης είχαν καταλήξει σε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας όλων των αθλητικών ομοσπονδιών για την εξεύρεση λύσεων. 

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συναποφασίσουμε με το κράτος για τέτοιες περιπτώσεις και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», υπογράμμισε ο κ. Κούμας προσθέτοντας ότι υπάρχουν θέματα υποδομών και πρόληψης που πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

«Είμαστε ανοιχτοί για συζήτηση, δεν θα κρυφτούμε πίσω από το αυτοδιοίκητο, αλλά δεν θα δώσουμε τις αποφάσεις για το ποδόσφαιρο ολοκληρωτικά στον Αρχηγό της Αστυνομίας, θέλουμε να είμαστε μέτοχοι σε αυτές τις αποφάσεις όπως ήμασταν μέχρι σήμερα», ανέφερε καταληκτικά. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε επί του κειμένου του τροποποιητικού νομοσχεδίου, η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου εξέφρασε τον προβληματισμό της Αρχής ως προς τα σημεία που άπτονται των διαδικασιών αλκοτέστ και ναρκοτέστ προς αποφυγή στιγματισμού, όπως επίσης και για το γεγονός ότι όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί δεν θα συλλαμβάνονται. 

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών σωματείων ανέφεραν ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τους συνδέσμους, ζητώντας από το κράτος τον έλεγχό τους βάσει νομοθεσίας και το κλείσιμο όσων είναι παράνομοι, αλλά και την θωράκιση τόσο της ΚΟΠ, όσο και της Αστυνομίας με μέτρα αποτροπής. 

Ο νέος Πρόεδρος του ΚΟΑ Γιάννος Ιωάννου ζήτησε να δοθεί περίοδος χάριτος μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος για να διαφανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΚΟΠ, ενώ σχετικά με την τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στα γήπεδα, ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων Γιώργος Καράς είπε ότι θα εγκατασταθούν πιλοτικά κάμερες εντός και εκτός στο κλειστό γήπεδο «Ελευθερία» και στο «ΑΕΚ Αρένα» αντίστοιχα, προκειμένου να ελεγχθεί η λειτουργία τους και στη συνέχεια να εγκατασταθούν και σε άλλες κλειστές αίθουσες και γήπεδα. 

Επίσης, ο αστυνομικός κλάδος της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ είπε ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο και πως δεν συμφέρει την Αστυνομία το κεκλεισμένων των θυρών καθώς θα επεκταθεί η παραβατικότητα εκτός γηπέδων, ενώ η συντεχνία ΑΣΔΥΚ ζήτησε την επέκταση των ελέγχων σε πρόσωπα που δεν ελέγχονταν έως τώρα. 

Τοποθετούμενος για το ζήτημα της οπαδικής βίας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είπε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το σώμα, σημειώνοντας πως δεν έχει ακούσει μέχρι τώρα τι έχουν πράξει τα σωματεία, πλην της Ομόνοιας, για την προβληματική συμπεριφορά των οπαδών τους. 

«Νιώθουμε ότι είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια», συνέχισε ο κ. Παπαθεοδώρου, προσθέτοντας ότι έχουν συλληφθεί δύο πρόσωπα συγκεκριμένων ομάδων στη Λεμεσό και δύο στη Λευκωσία για απόκρυψη κροτίδων σε χώρους που διαχειρίζονται οι ίδιοι, με τις συνολικές συλλήψεις για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 να ανέρχονται σε 58 και τις αντίστοιχες για το 2023-2024 σε 51. 

«Έχουμε τη βούληση να διαθέσουμε κάθε πόρο και μέσο με τη συνεργασία όλων των φορέων, δεν μπορεί να Αστυνομία να θεωρείται υπεύθυνη για κάθε παράβαση στους αγωνιστικούς χώρους. Κάνουμε το παν για τον περιορισμό της βίας στους αθλητικούς χώρους, είμαστε στη διάθεση όλων των φορέων για διαβούλευση», συμπλήρωσε σχετικά.

Δηλώσεις Βουλευτών

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθουν οι πολίτες της ΚΔ είναι αδιαπραγμάτευτο.

Προσέθεσε σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο πως αυτό που διεφάνη σήμερα είναι πως χρειάζεται περισσότερη διαβούλευση μεταξύ της Κυβέρνησης και όσων συναποτελούν το πλαίσιο ποδόσφαιρο-ΚΟΠ-ΚΟΑ-σωματεία-Αστυνομία και πως στο εν λόγω πλαίσιο έχει υποβάλει εισήγηση ώστε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ και του ΚΟΑ, και ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα να προχωρήσουν σε συνδιαβούλευση άμεσα και η επιτροπή να συνεδριάσει εκ νέου προς κατάληξη σε εφαρμόσιμα αποτελέσματα.

Συμπλήρωσε ότι μέχρι να υπάρξει αυτή η διαβούλευση, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ έχει δεσμευτεί ότι αν υπάρχει ζήτημα που τίθεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας για σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις για επεισόδια, ο εκάστοτε προγραμματισμένος αγώνας θα διακόπτεται μέχρι να καταλήξουν στη συναπόφαση.

Είπε επίσης ότι εκτός από τις νομοθεσίες απαιτείται η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης και εντοπισμού προσώπων, για την οποία το κράτος θα πρέπει να παραχωρήσει κονδύλια, τονίζοντας παράλληλα πως δεν μπορεί να επιρρίπτονται κάθε Σαββατοκύριακο οι ευθύνες στην Αστυνομία για όλους τους αγώνες. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο ως «πρόχειρο και αναποτελεσματικό» καθώς, όπως είπε, δεν έχει προηγηθεί ο αναγκαίος διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, ούτε και αξιολόγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ενώ, όπως ανέφερε, σε έναν ήδη «δρακόντειο» νόμο προστίθενται ακόμη πιο αυστηρά στοιχεία που περιστέλλουν περαιτέρω δικαιώματα και ελευθερίες.

«Έχουμε ζητήσει από την εκτελεστική εξουσία το νομοσχέδιό της να μπει σε ένα διάλογο βασιζόμενο και σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε αποφάσεις που λαμβάνονται εν βρασμώ ψυχής και να επανέλθει στη Βουλή αφού κατατεθεί και η αξιολόγηση για την υφιστάμενη νομοθεσία», σημείωσε, προσθέτοντας πως η προσπάθεια να μετατεθεί στη Βουλή η αντιμετώπιση της βίας συνιστά προσπάθεια πολιτικής μετατόπισης, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ζήτησε από την πλευρά του την ενίσχυση της Αστυνομίας και τη δημιουργία ειδικών ομάδων για αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας, προσθέτοντας πως εισηγήθηκε στη βάση της πρότασης του κ. Τορναρίτη τη δημιουργία ενός πολυνομοσχεδίου με τις εξουσίες και τις ευθύνες όλων των πυλώνων του αθλητισμού και αυστηροποίηση των ποινών, ενώ ο συνάδελφός του Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι ένα εργαλείο προς την καταπολέμηση της βίας είναι και η ασφάλιση των αστυνομικών της πρώτης γραμμής έναντι κινδύνων που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κόμματος για διάφορες πρόνοιες του νομοσχεδίου, όπως η μεταφορά της εξουσίας απαγόρευσης μετακίνησης των οπαδών ή γενικότερης παρουσίας τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, δυνατότητα που, όπως είπε, ήδη διαθέτει η ΚΟΠ.

Συμπλήρωσε πως όσο αυξάνεται η βία στην κοινωνία αυξάνεται και η βία στα γήπεδα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση ξεκινά πάντοτε από την πρόληψη, καταλήγει στην καταστολή και φτάνει στην ατιμωρησία, κάτι που πρέπει να αλλάξει για να επανέλθει η ασφάλεια και η κοινωνική ειρήνη στα γήπεδα.

Σχετικά με το ζήτημα της εγκληματικότητας, είπε ότι το ΕΛΑΜ έχει εγγράψει θέμα στην επιτροπή αναφορικά με την παρουσία «μελών ή υποστηρικτών τρομοκρατικών οργανώσεων ως αιτητών ασύλου στην Κύπρο», κατά την έκφρασή του, τα οποία όπως ανέφερε, φαίνεται ότι έχουν παρεισφρήσει στην κοινωνία, προωθούν μέσω διαφόρων δράσεων την ιδεολογία τους και αποτελούν «κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας», και πως αναμένει απαντήσεις σε ερωτήματα προς Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σε επόμενη συνεδρία.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Μ. Χαρτζιώτης: Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για εγκληματικότητα

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, ώστε να επιτευχθεί συμμόρφωση με τις διατάξεις της παραγράφου (1) του άρθρου 14 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται κάθε απαίτηση διαμονής. 

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της διαβούλευσης επί τροπολογιών βουλευτών και αναμένεται να επανεξετάσει το νομοσχέδιο σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί της Διαδικασίας Αναγνώρισης και Εκτέλεσης Αποφάσεων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες Επιβάλλουν Ποινές Στερητικές της Ελευθερίας ή Μέτρα Στερητικά της Ελευθερίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι τροποποίηση του περί της Διαδικασίας Αναγνώρισης και Εκτέλεσης Αποφάσεων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες Επιβάλλουν Ποινές Στερητικές της Ελευθερίας ή Μέτρα Στερητικά της Ελευθερίας Νόμου, για απάλειψη του λάθους που εντοπίζεται σε σχέση με τον περί Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και των Διαδικασιών Παράδοσης Εκζητουμένων Μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νόμο.  

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Ο περί της Προστασίας Προσώπων που Αναφέρουν Παραβάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Προστασίας Προσώπων που Αναφέρουν Παραβάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου Νόμου για ορθότερη ενσωμάτωση της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2019/1937/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης» και για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι τροποποιούν πρόνοιες της πιο πάνω Οδηγίας.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Ο περί Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο εκσυγχρονισμός του περί Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας Νόμου μέσω του καθορισμού της διαδικασίας και των κανόνων έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Οι περί του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών – Θέση Μηχανικού/Κυβερνήτη Σκάφους (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023   

Οι περί Ταμείου Θήρας – Θέσεις Ανώτερου Λειτουργού, Λειτουργού Α΄ και Ανώτερου Θηροφύλακα Α΄ (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023   

Οι περί της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού – Θέση Ανώτερου Οικονομέτρη (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023   

Οι περί του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας – Θέση Βοηθού Εξεταστή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023   

Οι περί του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης – Θέση Γεωλογικού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023   

Οι περί Υπουργείου Οικονομικών (Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών) – Θέσεις Λειτουργού Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών και Λογιστικού Λειτουργού Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση των πιο πάνω κανονισμών στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση.

Υποεπιτροπή Επιτροπής Νομικών 

Η Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Εξέταση Κανονισμών που αφορούν Σχέδια Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/01/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια υπηρεσίας: 

Οι περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου – Θέση Γενικού Διευθυντή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024 

Η Υποεπιτροπή κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προβούν σε διαβούλευση επί των προνοιών του σχεδίου υπηρεσίας.  

Οι περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών – Θέση Διευθυντή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Η Υποεπιτροπή αποφάσισε την προώθηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για τοποθέτηση και λήψη τελικής απόφασης.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Διαφωνία στη Βουλή για πρόταση δημοσιοποίησης δωρητών Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/06/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης