Διασφάλιση χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας και εξέταση προϋπολογισμού Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/02/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Διασφάλιση χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας

Τη διασφάλιση χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, συζήτησε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με τους Βουλευτές να σημειώνουν την ανάγκη όπως το συντομότερο τεθούν ενώπιον της Επιτροπής οι κανονισμοί από την νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2018.

Σε δηλώσεις της, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου είπε ότι «είναι με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ που σήμερα συζητήσαμε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας την ανάγκη δημιουργίας χώρων θηλασμού σε χώρους εργασίας ιδιωτικούς και δημόσιους».

Είναι ένα θέμα, ανέφερε, στο οποίο έχουμε καθυστέρηση γιατί προκύπτει από τον Νόμο Περί Προστασίας της Μητρότητας του 2018, κι έπρεπε οι κανονισμοί να έρθουν ενώπιον μας.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά την προώθηση και την διευκόλυνση των νέων μητέρων στον θηλασμό αλλά και στην άντληση και αποθήκευση μητρικού γάλακτος. Με βάση τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βλέπουμε ότι η Κύπρος είναι πάρα πολύ χαμηλά σε αυτή την κατεύθυνση γι αυτό και θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να έρθουν αυτοί οι κανονισμοί».

Εξήγησε ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να αφορούν την δημιουργία ενός συγκεκριμένου χώρου που θα έχει ιδιωτικότητα, θα είναι καθαρό και στο οποίο θα νιώθει άνετα η μητέρα να θηλάσει αν αυτό επιλέγει να κάνει για το παιδί της.

Επαναλαμβάνουμε, σημείωσε, ότι τα οφέλη του θηλασμού προς το παιδί είναι πάρα πολλά.

«Σήμερα έχουμε ενημερωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο ότι η στρατηγική για την προώθηση του μητρικού θηλασμού είναι προς το τέλος και θα δημοσιευθεί αλλά δυστυχώς έχουμε αντιληφθεί ότι οι κανονισμοί είναι στο στάδιο ακόμη της δημόσιας διαβούλευσης και θα πάρει κάποιο διάστημα για να έρθουν ενώπιον της Βουλής», πρόσθεσε.

Εμείς κάνουμε έκκληση, είπε η κ. Ορφανίδου, και ως Επιτροπή Υγείας απ΄ όλα τα κόμματα στο να έρθουν αυτοί οι κανονισμοί το συντομότερο δυνατόν οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν και τα πρακτικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Οι κανονισμοί, πρόσθεσε, θα αφορούν και τη δημιουργία ειδικών χώρων θηλασμού σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους.

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, δήλωσε ότι η πρακτική εφαρμογή του δικαιώματος του παιδιού στο καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας περιλαμβάνει και την υποχρέωση του κράτους για την εφαρμογή μέτρων σε ότι αφορά τον μητρικό θηλασμό.

«Σε αυτά τα πλαίσια είδαμε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας το ζήτημα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε το εξής- υπάρχει νομοθεσία στην Κύπρο από το 2018, εκείνο το οποίο εκκρεμεί είναι η κατάθεση των κανονισμών. Το 2020 οι κανονισμοί κατατέθηκαν και στην συνέχεια αποσύρθηκαν από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε η κ. Νικολάου, επαναφέραμε το θέμα στην παρούσα κυβέρνηση, θέσαμε ερωτήματα στην πρώην Υπουργό τα οποία ισχύουν ασφαλώς ακόμη, πήραμε διαβεβαιώσεις τον Μάιο 2023 ότι οι κανονισμοί βρίσκονται στην διαδικασία ολοκλήρωσης κι ότι πρόκειται να κατατεθούν στην Βουλή.

«Μπαίνουμε στον Μάρτιο του 2024 κι έχουμε το ίδιο πράγμα σήμερα ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία της διαβούλευσης, σε λίγο θα ακολουθήσει ο νομοτεχνικός έλεγχος και σε λίγο θα κατατεθεί στην Βουλή. Οπότε είναι κάτι το οποίο αναμένουμε, απαιτούμε την κατάθεση των εν λόγω κανονισμών γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ότι αφορά την στήριξη νέων μητέρων οι οποίες επανέρχονται στους χώρους εργασίας», πρόσθεσε.

Η κ. Νικολάου ανέφερε ότι οι κανονισμοί πρόκειται να θεσπίσουν την δημιουργία ειδικών χώρων μητρικού θηλασμού ή και άντλησης γάλακτος, για δημόσιους χώρους, για χώρους όπου εργάζεται η νέα μητέρα αλλά επίσης και την σήμανση – να υπάρχουν πινακίδες οι οποίες να δεικνύουν τους χώρους του μητρικού θηλασμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της διασφάλισης χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας.

«Θα πιέσουμε και θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι κανονισμοί. Όπως προχώρησε αυτή η κυβέρνηση στην αύξηση της άδειας μητρότητας θα τρέξουμε κι αυτό γιατί είναι συνυφασμένο με την μητρότητα», συμπλήρωσε.

Από πλευράς του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι το κόμμα του στηρίζει τον μητρικό θηλασμό. «Είναι δικαίωμα της γυναίκας και του παιδιού ο θηλασμός. Είναι δικαίωμα του παιδιού στο καλύτερο επίπεδο υγείας το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 24 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού», σημείωσε.

Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε, να κατατεθούν σύντομα οι κανονισμοί της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2018 και αποσύρθηκαν για τα δωμάτια θηλασμού στους χώρους εργασίας και δημόσιους χώρους.

«Μετά από 6 χρόνια από την ψήφιση της νομοθεσίας είναι αρκετός χρόνος για να φέρουν τους κανονισμούς για ψήφιση. Είναι αναμφισβήτητο το δικαίωμα και τα ωφελήματα του θηλασμού κι εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο κ. Γιακουμή.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:

Ο περί Προϋπολογισμού της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας του 2024 Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας ποσού ύψους €5.725.506 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι «μιλούμε για ένα προϋπολογισμό κοντά στα 5,8 εκ. Όπως μας έχει λεχθεί 1,5 εκ. θα διατεθεί για τη δημιουργία του ΜOBILE APP, το οποίο θα μπορείς να έχεις στο κινητό σου τον φάκελο σου, αλλά και πληροφορίες που άπτονται είτε φαρμακείων, είτε ΟΑΥ κ.λπ».

Περαιτέρω, ανέφερε ότι «ενώ το σκεφτήκαμε πρώτοι κι ενώ τάχατε προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς, δυστυχώς αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει και κερδίσαμε ανταγωνιστικό πρόγραμμα 6 εκ. στην ΕΕ για να εφαρμόσουν αυτοί τη δική μας ιδέα, να είμαστε εμείς που θα καθοδηγούμε τις υπόλοιπες χώρες, και τελικά οι υπόλοιπες χώρες το κάνουν πιο γρήγορα από εμάς. Αυτό είναι πραγματικά εξωφρενικό».

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η ανάγκη για αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον τομέα της υγείας είναι εμφανής και επιτακτική.

Οι ενέργειες, είπε, που προωθούν τον εκσυγχρονισμό και καταστέλλουν παθογένειες παλαιοτέρων ετών, ειδικότερα σε τομείς μεγάλης σημασίας, όπως είναι ο τομέας της υγείας, μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.

«Ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς αποτελεί πλέον πολύ μεγάλη ανάγκη. Το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και η λίστα των ιατρών που τον παρακολουθούν θα είναι προσβάσιμα με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των ασθενών χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος», πρόσθεσε.

Αναμένουμε, συμπλήρωσε, όπως αποδεσμευτούν τα σχετικά κονδύλια προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία μηχανογράφησης του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, ο προϋπολογισμός εκπονήθηκε στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΑΗΥ για την περίοδο 2024-2026, ο οποίος καθορίζει το πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών της ΕΑΗΥ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΑΗΥ, Καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας, σημείωσε στην Επιτροπή Υγείας, ότι ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το έτος 2024 στοχεύει στην υλοποίηση των δράσεων της Αρχής και βασίζεται στη δημιουργία και διασφάλιση του τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εντός της Επιτροπής, τονίστηκε ότι πραγματική εξοικονόμηση στις δαπάνες υγείας θα επέλθει μετά την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι θα μειωθούν οι αχρείαστες εξετάσεις και η αλόγιστη χορήγηση φαρμάκων και αγωγών. Γίνεται επένδυση στην υγεία για αποφυγή της ασθένειας με την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.

Ο κ. Σχίζας, ανέφερε ότι μετά από τέσσερα χρόνια που συστάθηκε η Αρχή, από την 1η Μαρτίου 2024, θα αναλάβουν καθήκοντα 10 λειτουργοί που θα στελεχώσουν βασικές θέσεις, ωστόσο παραμένουν ακόμη ανάγκες για την κάλυψη άλλων οργανικών θέσεων μέχρι την πλήρη στελέχωση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενημερώθηκε η Επιτροπή Υγείας για τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη για την υλοποίηση του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, ενώ τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που έχει να επιτελέσει η Κύπρος, καθώς είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας συντονίζει τις εργασίες Κοινής Δράσης για θέματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ και σε αυτή λαμβάνουν μέρος οι αρμόδιες αρχές για την ηλεκτρονική υγεία και άλλοι συνδεδεμένοι οργανισμοί, από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Καταληκτικά, επισημάνθηκε στην Επιτροπή Υγείας ότι η Αρχή είναι ένας οργανισμός που προσελκύει εξωτερικές ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη για να επιτελέσει το έργο της, και συγκεκριμένα για το 2024, η Αρχή για κάθε ένα ευρώ κρατικής χορηγίας κερδίζει 4 ευρώ από εξωτερική χρηματοδότηση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην