Δέσμευση αγοράς υπηρεσιών ημικρατικών, πειθαρχική διερεύνηση υπαλλήλων δημοσίου και πάταξη φοροδιαφυγής

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 15/01/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου ποσού ύψους €56.032.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου ποσού ύψους €8.800.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος ποσού ύψους €1.665.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ποσού ύψους €508.642.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων ποσού ύψους €1.050.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Σχεδόν 200 εργολάβοι παρανόμησαν το 2023

Ο περί Προϋπολογισμού του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ποσού ύψους €6.515.953 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Προς ψήφιση έξι προϋπολογισμοί ημικρατικών και τροπολογία για αγορά υπηρεσιών 

Έξι προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών οδηγούνται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από εξέτασή τους από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Μαζί με τους προϋπολογισμούς θα κατατεθεί και τροπολογία, η οποία θα δεσμεύει όλα τα κονδύλια των ημικρατικών, που αφορούν την αγορά υπηρεσιών και η οποία θα κατατεθεί από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων. 

Στη συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να οδηγήσει στην Ολομέλεια τους προϋπολογισμούς της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. 

Σημειώνεται ότι από τους 43 προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών για το 2024, έχουν κατατεθεί στη Βουλή μέχρι στιγμής μόνο οι 11, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και τη δυσφορία που έχουν κατά καιρούς εκφράσει δημόσια τόσο η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αλλά και βουλευτές. 

Μέχρι στιγμής η Ολομέλεια ενέκρινε μόνο τους προϋπολογισμούς του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ενώ οι υπόλοιποι 41 ημικρατικοί οργανισμοί, λειτουργούν με δωδεκατημόρια για τον μήνα Ιανουάριο, ενώ κάποιοι από αυτούς αναμένεται να συνεχίσουν και για το Φεβρουάριο. 

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι η πρόθεση του ΑΚΕΛ σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων και ενδεχομένως και με άλλα κόμματα, είναι να καταθέσει τροπολογία, ώστε να δεσμευτούν όλα τα κονδύλια που συμπεριλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών και αφορούν την αγορά υπηρεσιών. Η τροπολογία, ανέφερε, θα ετοιμαστεί, θα κατατεθεί και τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας την επόμενη Πέμπτη και θα αφορά όλους τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών. 

Διευκρίνισε ότι επειδή δεν θέλουν να δυσκολέψουν και να δημιουργήσουν προβλήματα σε ό,τι αφορά μισθούς εργαζομένων ή το αναπτυξιακό πλάνο ενός οργανισμού, θα υπάρχει περίοδος εξαίρεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου. Με αυτό τον τρόπο πρόσθεσε θα δοθεί η δυνατότητα στους ημικρατικούς οργανισμούς να κάνουν όλες εκείνες τις διεργασίες, να έρθουν στη Βουλή, να ενημερώσουν και να έχει το χρόνο η Βουλή να εξετάσει τα αιτήματα για να αποδεσμεύσει συγκεκριμένα κονδύλια που αφορούν στην αγορά υπηρεσιών. 

Η τροπολογία, ανέφερε, αφορά τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα στα οποία ανατίθενται εργασίες από τους οργανισμούς. Ανέφερε ότι πίσω από αυτή την κίνηση είναι η έγνοια τους για το γεγονός ότι μόνιμες ανάγκες οργανισμών δίνουν τη θέση τους στην αγορά υπηρεσίων και από την άλλη θέλουν να ελέγξουν κονδύλια που διατίθενται στην αγορά υπηρεσιών, τα οποία όπως είπε θεωρούν ότι είναι μεγάλα. 

Υπενθύμισε ότι ανάλογη τροπολογία για δέσμευση των κονδυλίων που αφορούν αγορά υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα πέρασε και στον κρατικό προϋπολογισμό. Σημείωσε επίσης ότι η ίδια τροπολογία πέρασε και πέρυσι και εξέφρασε την άποψη ότι από αυτήν θα ωφεληθούν και οι ίδιοι οι οργανισμοί αλλά και το δημόσιο συμφέρον. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης επέκρινε το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Βουλή τελειώνει με τους προϋπολογισμούς όλων των Υπουργείων και εξετάζει τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών αρχές του χρόνου, κάτι που στερεί από τους βουλευτές χρόνο και από το νομοθετικό έργο που έχουν να κάνουν. 

Όσον αφορά τη δέσμευση του κονδυλίου για την αγορά υπηρεσιών, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι θα γίνει και για τους ημικρατικούς οργανισμούς όπως έχει γίνει για όλες τις κρατικές υπηρεσίες, ωστόσο για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα θα δοθεί τρίμηνη εξαίρεση από αυτή τη δέσμευση. 

Ευχήθηκε του χρόνου να μην υπάρχει το ίδιο φαινόμενο όσον αφορά τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών και είπε ότι είναι ντροπή να βλέπεις τα Υπουργεία να τελειώνουν τους προϋπολογισμούς τους και να περιμένεις τους ημικρατικούς οργανισμούς και να ξεκινά η νέα κοινοβουλευτική περίοδος εξετάζοντας προϋπολογισμούς ημικρατικών. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: «Σταυρώνουν» αγορά υπηρεσιών για όλους τους ημικρατικούς 

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου έτσι ώστε:  

(α) ο όρος «αρμόδια αρχή» για σκοπούς διερεύνησης πειθαρχικών παραπτωμάτων μελών εναλλάξιμου προσωπικού ή υπαλλήλων που υπηρετούν με απόσπαση βάσει του βασικού νόμου, να σημαίνει το Υπουργείο, Υφυπουργείο ή Ανεξάρτητο Γραφείο ή Υπηρεσία, όπου ο υπάλληλος υπηρετεί και  

(β) να παρέχεται η δυνατότητα στην αρμόδια αρχή να μεταβιβάσει οποιαδήποτε από τις εξουσίες της σε οποιοδήποτε λειτουργό είναι ανωτέρου βαθμού από τον ενδιαφερόμενο υπάλληλο. 

Τροποποιήσεις στην πειθαρχική διερεύνηση για αποσπασμένους υπαλλήλους δημοσίου 

Η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε τροποποιητικό νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει η αρχή που διερευνά πειθαρχικό παράπτωμα μέλους εναλλάξιμου προσωπικού ή προσωπικού που υπηρετεί με απόσπαση. 

Συγκεκριμένα για σκοπούς διερεύνησης πειθαρχικού παραπτώματος μέλους εναλλάξιμου προσωπικού ή υπαλλήλου που υπηρετεί με απόσπαση, ως αρμόδια αρχή καθορίζεται το υπουργείο, υφυπουργείο ή ανεξάρτητο γραφεί ή υπηρεσία όπου ο υπάλληλος υπηρετεί. 

Με το νομοσχέδιο παρέχεται επίσης η δυνατότητα στην αρμόδια αρχή να μεταβιβάσει οποιαδήποτε από τις εξουσίες της σε οποιοδήποτε λειτουργοί είναι ανωτέρου βαθμού από τον υπό διερεύνηση υπάλληλο. 

Κατά τη συζήτηση η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε συμφωνία με τους σκοπούς του νομοσχεδίου, αναφέροντας ότι είναι πιο σωστό ο υπάλληλος να κρίνεται από τους συναδέλφους τους στη υπηρεσία στην οποία εργάζεται. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς επεσήμανε ότι για τη συγκεκριμένη αλλαγή δεν υπάρχει μελέτη αντικτύπου, ενώ ο αρμόδιος λειτουργούς του Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι δεν κρίθηκε απαραίτητο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Αλλαγές στις πειθαρχικές διαδικασίες για δημόσιους 

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος και Συναφείς Κανονισμοί του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/284 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου του 2020, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τη θέσπιση ορισμένων απαιτήσεων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. 

Νόμος για πάταξη φοροδιαφυγής σε διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου  

Η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε εναρμονιστικό νομοσχέδιο για το ΦΠΑ που αφορά τη θέσπιση απαιτήσεων για παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. 

Όπως εξήγησε η Ανώτερη Λειτουργός ΦΠΑ Νάγια Συμεωνίδου η εναρμόνιση αυτή έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου για διασυνοριακές συναλλαγές. Συγκεκριμένα προβλέπεται η υποχρέωση των παρόχων πληρωμής για τήρηση λεπτομερούς αρχείου για πληρωμές για παραδόσεις ή παροχές υπηρεσιών σε άλλο κράτος-μέλος, όταν υπερβαίνουν τις 25 για κάθε φυσικό πρόσωπο και να τις υποβάλουν στον Έφορο Φορολογίας μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος για πληρωμές CESOP. 

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. 

Ύστερα από κάποιες διευκρινίσεις που ζητήθηκαν η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί. 

Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση των άρθρων 33, 34 και του Πρώτου Παραρτήματος του βασικού νόμου για την επικαιροποίηση των παραπομπών της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου στους κωδικούς της Συνδυασμένης Ονοματολογίας για ορισμένα προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί ότι κατά την περιγραφή των προϊόντων που αναφέρονται στην εν λόγω Οδηγία χρησιμοποιούνται οι νέοι κωδικοί της Συνδυασμένης Ονοματολογίας. 

Η εν λόγω τροποποίηση απαιτείται για σκοπούς συμμόρφωσης με την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής της 5ης Απριλίου 2018, με αριθμό (ΕΕ) 2018/552, η οποία δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Απριλίου 2018. 

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης και αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αντικατάσταση του Τέταρτου Παραρτήματος του Νόμου και η επιβολή μηδενικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα μηχανοκίνητα οχήματα, αντί ατελώς, προκειμένου να υποβάλλεται τελωνειακή διασάφηση στο Τμήμα Τελωνείων κατά τη μεταφορά τέτοιων μηχανοκίνητων οχημάτων στη Δημοκρατία από άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διενεργείται έλεγχος με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.    

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης και αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («ΕΕ») (EU Pilot 2022/1210), μετά την αξιολόγηση του συνόλου των άρθρων της «Οδηγίας (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων» (η «Οδηγία»), όσον αφορά την πληρότητα και τη συμμόρφωση σχετικά με τη μεταφορά της εν λόγω Οδηγίας στην Κυπριακή νομοθεσία, έτσι ώστε να επιτευχθεί πλήρης εναρμόνιση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.   

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης και αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω