Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η ποινικοποίηση του εκφοβισμού, γνωστού και ως bullying, ο οποίος συνίσταται από σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ασθενέστερων ατόμων και έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην κοινωνία, όχι μόνο της Κύπρου αλλά σε όλο τον κόσμο.

Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται στις σχολικές δομές, αλλά έχει παρατηρηθεί σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές δομές, περιλαμβανομένων του στρατού, των αθλητικών σωματείων, της οικογένειας και του χώρου εργασίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εκφοβισμός αποτελεί «μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους στην οικογένεια και γενικότερα στην κοινωνία, ειδικότερα εκεί που απαντούν μειονότητες ατόμων με διαφορετικό προσανατολισμό, πολιτική τάξη, συνήθεια, τρόπο ζωής, σεξουαλικότητα κλπ.

Οι συνέπειες του εκφοβισμού δεν περιορίζονται στο θύμα, παρόλο που το μεγαλύτερο αντίκτυπο είναι προς αυτό, αλλά επηρεάζουν σε βάθος χρόνου όλους τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένου του θύτη και των μαρτύρων. Οι επιπτώσεις στο θύμα, ειδικότερα στην ψυχική του υγεία, είναι τεράστιες και δύσλυτες, ενώ το πρόσωπο που διαπράττει τον εκφοβισμό αναπτύσσει τη νοοτροπία του θύτη και της ατιμωρησίας.

Τα είδη του εκφοβισμού είναι πολύ διαφορετικά και δεν έχει πάντα την ίδια μορφή· εκτός από σωματική βία, περιλαμβάνει σεξουαλική βία, απειλές, πειράγματα, κοινωνικό αποκλεισμό και ψυχολογική βία και έχει πλέον εξαπλωθεί στο διαδίκτυο και ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρόλο που κάποια από τα συστατικά του εκφοβισμού, όπως η σωματική ή σεξουαλική βία, αποτελούν αυτοτελώς ποινικά αδικήματα, στην πλειοψηφία τους οι πράξεις που διαπράττονται προς τον σκοπό του εκφοβισμού δεν ποινικοποιούνται από τον Ποινικό Κώδικα ή οποιονδήποτε άλλο νόμο της Δημοκρατίας .

Η πρόληψη του εκφοβισμού στα σχολεία και στον αθλητισμό ήδη απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία και ως αποτέλεσμα έχουν πρόσφατα τεθεί σε ισχύ δύο σχετικές νομοθεσίες για την αντιμετώπισή του στους τομείς αυτούς. Η πρόληψη όμως δεν είναι αρκετή, η καταπολέμηση του φαινομένου αυτού απαιτεί και την ποινικοποίησή του ώστε να αντιμετωπιστεί η νοοτροπία της ατιμωρησίας που αναπτύσσεται στον θύτη και να παρασχεθεί ικανοποιητική προστασία στο θύμα.

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Στάδιο Νομοθεσίας: Εκκρεμεί
Τύπος Νομοθεσίας: Πρόταση Νόμου
Θεματική Ενότητα: Bullying, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δικαιοσύνη
Αρμόδιο Υπουργείο / Προτείνων Βουλευτής: Ανδρέας Πασιουρτίδης

Ημερολόγιο

14 Απριλίου, 2022

Κατάθεση και παραπομπή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Έγγραφα

Συναφής Νομοθεσία

Δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ

Κοινή χρήση στα κοινωνικά μέσα