Εγγραφή μη αδειούχας εταιρείας στον κατάλογο εταιρειών παραγωγής γεωργικής κομπόστας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/02/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Οικολογικό Πρόγραμμα βελτίωσης οργανικής ουσίας και ποιότητας εδάφους και ορθολογική διαχείριση θρεπτικών συστατικών 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) του προγράμματος «Οικολογικό Πρόγραμμα για βελτίωση της οργανικής ουσίας και ποιότητας του εδάφους και ορθολογική διαχείριση των θρεπτικών συστατικών» με την εφαρμογή κομπόστας στις καλλιέργειες και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε αγρότες κατά την υλοποίησή του. 

Εγγραφή μη αδειούχας εταιρείας στον κατάλογο εταιρειών παραγωγής γεωργικής κομπόστας

Η ασυνεννοησία τριών κρατικών υπηρεσιών, επέτρεψε σε μη αδειούχα εταιρεία να εγγραφεί στον κατάλογο των  εταιρειών παραγωγής γεωργικής κομπόστας, με αποτέλεσμα να καλούνται οι παραγωγοί να «πληρώσουν τη νύφη». 

Το υπουργείο Γεωργίας, το τμήμα Περιβάλλοντος και ο Κυπριακός Οργανισμός Πληρωμών (ΚΟΑΠ), συμμετείχαν σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας, για να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους για τη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν αγρότες, λόγω της αγοράς κομπόστας η οποία δεν διατηρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές. 

Ως αποτέλεσμα, 15 παραγωγοί προμηθεύτηκαν κομπόστα από συγκεκριμένη εταιρεία η οποία περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αδειούχων εταιρειών του υπουργείου Γεωργίας. 

Ο παραγωγοί κατέβαλαν συνολικά €270 χιλ., αλλά ο ΚΟΑΠ αρνείται να τους πληρώσει επειδή δεν αγόρασαν γεωργική κομπόστα. 

Την ίδια ώρα οι τρεις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες επιρρίπτουν ευθύνες η μια στην άλλη, χωρίς ωστόσο να εισηγούνται συγκεκριμένες λύσεις. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: 

Stockwatch: Αλαλούμ υπηρεσιών για «ψεύτικη» γεωργική κομπόστα 

Αυξήσεις κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, τα προβλήματα που δημιουργούνται και η ανάγκη στήριξης του τομέα. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς: 

Οι περί Σπόρων (Κατάλογοι Ποικιλιών των Καλλιεργουμένων Γεωργικών Ειδών) (Τροποποιητικοί) και οι περί Σπόρων (Λαχανικά) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η μερική εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Εκτελεστική Οδηγία (ΕΕ) 2023/1438 της Επιτροπής της 10ης Ιουλίου 2023 για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/90/ΕΚ και 2003/91/ΕΚ όσον αφορά τα πρωτόκολλα για την εξέταση ορισμένων ποικιλιών ειδών γεωργικών φυτών και κηπευτικών ειδών».  

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης και διαβούλευσης επί τροπολογιών βουλευτών και αναμένεται να θέσει τους κανονισμούς προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα