Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/10/2023, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:
Προβλήματα νεφρολογικών τμημάτων και τμημάτων αιμοκάθαρσης
Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η έλλειψη κλινών και η απουσία στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νεφρολογικών τμημάτων και των τμημάτων αιμοκάθαρσης των κρατικών νοσηλευτηρίων
Λύση στην απουσία στελέχωσης των νεφρολογικών τμημάτων ζητά η Επιτροπή Υγείας
Λύση στο πρόβλημα που αφορά στην έλλειψη κλινών και στην απουσία στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νεφρολογικών τμημάτων και των τμημάτων αιμοκάθαρσης των κρατικών νοσηλευτηρίων, ζητούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, τα οποία καλούν το αρμόδιο Υπουργείο να εξεύρει τρόπους ώστε να στηριχθούν οι ασθενείς.
Το θέμα συζητήθηκε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Μαρίνας Νικολάου, Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστόφια, Ευθύμιου Δίπλαρου, Σάβιας Ορφανίδου, Χαράλαμπου Πάζαρου, Μιχάλη Γιακουμή και Χρίστου Ορφανίδη, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα, που αντιμετωπίζει κυρίως η επαρχία Λάρνακας.
Όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση της σύγχρονης μονάδας αιμοκάθαρσης στη Λευκωσία, ενώ στη Λάρνακα οι ελλείψεις στο νεφρολογικό και στο τμήμα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου της πόλης σε σχέση με γιατρούς και κλίνες δημιούργει τεράστια ταλαιπωρία στους ασθενείς που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης υπάρχει μόνο ένας νεφρολόγος που παρακολουθεί 50 ασθενείς, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται η εκκρεμότητα σχετικά με την αναγκαιότητα για δεύτερο γιατρό στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε πως αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία» οι ασθενείς στην Επαρχία Αμμοχώστου να κατέρχονται σε απεργία, για να λυθούν τα ζητήματα που τους ταλανίζουν με τη Νεφρολογική Κλινική και τα ζητήματα που αφορούν στην αιμοκάθαρση τους.
Εξήγησε πως στο νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν υπάρχει νεφρολογική κλινική και ότι «αν κάποιος χρειαστεί να νοσηλευτεί πρέπει να μεταβεί σε νοσοκομείο άλλης πόλης».
Σε ό,τι αφορά στην αιμοκάθαρση, ανέφερε ότι «υπάρχει μόνο ένας γιατρός, ο οποίος εξυπηρετεί 50 ασθενείς», ενώ σημείωσε πως «έχουν γίνει οι διαδικασίες, ώστε να προσληφθεί ένας γιατρός, τον Νοέμβριο και να στελεχωθεί πλήρως με γιατρούς η Μονάδα Αιμοκάθαρσης».
Αυτό σημαίνει, είπε, «ότι τους προηγούμενους μήνες και για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση οι άνθρωποι που χρειάζονται αιμοκάθαρση στην Επαρχία Αμμοχώστου θα πρέπει να αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλες πόλεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ζήτημα για να εξεύρουν γιατρούς με την ειδικότητα του νεφρολόγου. Όμως, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Τις λύσεις δεν θα τις δώσουμε εμείς. Τις λύσεις θα πρέπει να τις δώσει το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ».
Είπε ακόμα ότι «δεν μπορεί να προκηρύσσονται 27 φορές θέση για πρόσληψη νεφρολόγου και να μην υπάρχει ενδιαφέρον», για να συμπληρώσει ότι «θα πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι, γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον».
Σύμφωνα με την Νίκο Κέττηρο «εάν οι συνθήκες δεν είναι ελκυστικές για να κάνει κάποιος αίτηση και να προσληφθεί στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ εδώ θα πρέπει να εστιάσουν για να βρουν λύση στο πρόβλημα».
Σε δικές του δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε ότι οι ασθενείς στη Λάρνακα «ταλαιπωρούνται αφάνταστα, γιατί υπάρχει τεράστια έλλειψη όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, στο οποίο υπάρχουν μόνο τέσσερις γιατροί», για να σημειώσει ότι «οι ανάγκες είναι για τουλάχιστον ακόμα δύο».
Δυστυχώς, είπε, «το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ειδικότητας αυτής της κατηγορίας των ειδικών. Είναι μόνο 55 γιατροί, οι οποίοι υπάρχουν στην Κύπρο, που είναι με αυτή την ειδικότητα. Οι 25 είναι στον ιδιωτικό τομέα και οι άλλοι 25 εργοδοτούνται κάτω από τα διάφορα τμήματα του ΟΚΥπΥ, στα διάφορα νοσοκομεία, που υπάρχουν ανά την Κύπρο».
Όπως σημείωσε ο κ. Ορφανίδης «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για εξεύρεση γιατρών με αυτή την ειδικότητα και υπάρχει και άλλο ένα επιπρόσθετο πρόβλημα ότι αυτοί, οι οποίοι θα απευθύνονται για την εξεύρεση τέτοια ειδικότητας, πρέπει να γνωρίζουν και την ελληνική γλώσσα, άρα περιοριζόμαστε και απευθυνόμαστε μόνο στην Ελλάδα, η οποία δυστυχώς αντιμετωπίζει και η ίδια το ίδιο ακριβώς πρόβλημα».
Με την ευκαιρία ανέφερε ότι οι γιατροί, όταν θα επιλέξουν ειδικότητα, πρέπει να έχουν υπόψη τις ελλείψεις και ότι με την ειδικότητα του νεφρολόγου θα έχουν άμεση πρόσληψη.
Απηύθυνε έκκληση σε όσους σπουδάζουν, όταν θα ακολουθήσουν ειδικότητά τους, να έχουν ως επιλογή αυτή του νεφρολόγου, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ασθενείς.
Επιπλέον, είπε πως οι ασθενείς επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος όταν αναγκάζονται να μετακινηθούν εκτός της πόλης τους για αιμοκάθαρση και κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να βρει τρόπους, ώστε να συμβάλει να στηριχθούν οικονομικά οι ασθενείς.
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
Εξάλλου, κατά τη συνεδρία συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και η ενίσχυσή του με άλλες κρίσιμες ειδικότητες, με τους Βουλευτές να ζητούν επιτακτικά τη δημιουργία μια τέτοιας μονάδας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, η οποία θα αυξήσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο όπως προχωρήσει στη διαδικασία στελέχωσης της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πάφου με εντατικολόγους, ώστε να μπορούν οι ασθενείς εκεί να καλύπτονται και να μην αναγκάζονται να φεύγουν σε άλλες επαρχίες.
Για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην παράδοση της νεφρολογικής μονάδας, ανέφερε ότι «εδώ και ένα χρόνο «υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην παράδοση του νέου κτιρίου και δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει η τελευταία παράδοση προς τον ΟΚΥπΥ, για να μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας Νεφρολογικής Μονάδας».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως «με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές η Πάφος θα έπρεπε να έχει ΜΕΘ», για να σημειώσει πως για «πάνω από 100 χιλιάδες κόσμο θα έπρεπε να υπάρχουν τέσσερις κλίνες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν».
Εξήγησε ότι στην Πάφο εκείνο το οποίο υπάρχει είναι μια ΜΕΘ ανοικτού τύπου, χαρακτηρίζοντας την «παγκόσμια πρωτοτυπία», αφού όπως είπε «αλλού δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Αναφέρθηκε στις καταγγελίες που λαμβάνουν συχνά από γιατρούς από το νοσοκομείο της Πάφου, οι οποίοι συμφώνα με τον ίδιο «εκλιπαρούν» για μια κλίνη σε Λεμεσό και Λευκωσία, ώστε να μπορέσουν να δώσουν την ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ασθενείς τους.
Τόνισε την ανάγκη για δημιουργία ΜΕΘ στην Πάφου, η οποία όπως είπε «θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ Λεμεσού και Λευκωσίας και επίσης θα αυξηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά και η αξιοπιστία του νοσοκομείου και θα βοηθήσει, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες από τον Πωμό μέχρι την Πέτρα του Ρωμιού.
«Θεωρώ παράνομο να ζητούν από άλλες ειδικότητες να προσφέρουν υπηρεσίες εντατικολόγου. Αυτό είναι εντελώς έξω από τα θέσμια. Ζητούμε τη δημιουργία ΜΕΘ στην Πάφο, η οποία θα βοηθήσει τις λοιπές ειδικότητες και να μπορέσει το νοσοκομείο Πάφου να προφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στου πολίτες».
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:
Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Νόμος (Αρ. 1) του 2023
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €67.400.000 και χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών προς υλοποίηση διάφορων σκοπών για τους οποίους δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ή η πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το έτος 2023 είναι ανεπαρκής.
Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η παροχή δυνατότητας στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων για υποβολή αίτησης για καθορισμό τιμής, και η εισαγωγή πρόνοιας στο βασικό νόμο ώστε σε περίπτωση κένωσης της θέσης μέλους της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, η θητεία του νέου μέλους να διαρκεί για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους στη θέση του οποίου διορίζεται.
Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ