Αναστολή εκποίησης για αίτηση στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», ποινικοποίηση βανδαλισμών σε σήματα τροχαίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/01/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου που προνοούν την αναστολή εκποίησης για αίτηση στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» και την ποινικοποίηση των βανδαλισμών σε σήματα τροχαίας. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε η υποβολή αίτησης στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» να αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για καταχώριση έφεσης από ενυπόθηκο οφειλέτη, καθώς και από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος στο επαρχιακό δικαστήριο για παραμερισμό της σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου εντός σαράντα πέντε ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης.  

Ψηφίστηκε νόμος για αναστολή εκποίησης για αίτηση στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» 

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την αναστολή της διαδικασίας εκποίησης κατοικίας με την αίτηση στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», αλλά και με την υποβολή ένστασης για συμμετοχή στο συγκεκριμένο σχέδιο. 

Ο νόμος εγκρίθηκε ύστερα από πρόταση βουλευτών του ΑΚΕΛ, με βάση την οποία η υποβολή αίτησης στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για καταχώριση έφεσης σε επαρχιακό δικαστήριο από ενυπόθηκο οφειλέτη, καθώς και από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος για παραμερισμό της σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου, τηρουμένων των διατάξεων και χρονικών προθεσμιών που προβλέπονται στον βασικό νόμο.    

Παράλληλα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 21 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον, τροπολογία την οποία υπέβαλε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, ώστε για σκοπούς αναστολής της διαδικασίας εκποίησης να λαμβάνεται επίσης η ένσταση αιτητή για σκοπούς συμμετοχής του στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης».   

Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα των αιτητών να αναστείλουν τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας και εξέφρασε ικανοποίηση που συμφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με αυτήν. Ανέφερε ακόμα ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία Παπαδούρη, αφού επεκτείνει την αναστολή αυτή και κατά τη διάρκεια της ένστασης. 

Ο βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι κατέθεσε την τροπολογία με βάση και την εμπειρία του Σχεδίου Εστία και όλες τις διαδικασίες, που υπήρχαν για θέματα αίτησης και ένστασης, όπου παρά τις δεσμεύσεις ότι δεν θα προχωρούσαν οι διαδικασίες κάποιες από αυτές προχώρησαν. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι το ΔΗΚΟ τάσσεται υπέρ της πρότασης του ΑΚΕΛ, επαινώντας το κόμμα για την πρωτοβουλία. Επαίνεσε επίσης το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, την ΚΕΔΙΠΕΣ και όλα τα πολιτικά κόμματα που σε λίγες μέρες βοήθησαν να υπάρξει κατάληξη στο κείμενο του νόμου. 

Έκανε λόγο για ένα ακόμα νομοθέτημα για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) και τις εκποιήσεις που συναντά την εποικοδομητική στάση της Κυβέρνησης. 

Παράλληλα, είπε ότι καταψηφίζουν την τροπολογία Παπαδούρη, αφού υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους ότι η πρόταση νόμου καλύπτει και τις περιπτώσεις ένστασης, αφού κάθε αίτηση παραμένει εκκρεμούσα μέχρι να τελεσφορήσει. 

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου και της τροπολογίας. Είπε ότι είναι απόλυτα λογικό να μην προχωρήσει η εκποίηση όσο εκκρεμεί η αίτηση, ενώ όσον αφορά την ένσταση ανέφερε ότι στο «Σχέδιο Εστία» υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες προχωρούσε η εκποίηση εν μέσω ένστασης. Παράλληλα εξέφρασε προβληματισμό για τα κριτήρια ένταξης στο σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», τα οποία χαρακτήρισε πολύ περιορισμένα. 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους τάχθηκε τόσο υπέρ της πρότασης νόμου, που όπως είπε έρχεται να διορθώσει αδυναμίες του Σχεδίου, όσο και υπέρ της τροπολογίας Παπαδούρη, αναφέροντας ότι παρότι φαίνεται ως πλεονασμός, δεν θα διαφοροποιήσει οτιδήποτε για την εφαρμογή του Σχεδίου, αντίθετα, διευκρινίζει προβλήματα που ίσως είχαν διαφορετική κατανόηση. 

Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για τις 600 περίπου αιτήσεις που έχουν γίνει ήδη για το Σχέδιο μέχρι σήμερα, και κάλεσε όσους καλύπτονται να προβούν άμεσα στην αίτηση. Παράλληλα είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δει στη συνέχεια και άλλα αιτήματα για ένταξη στο Σχέδιο. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, συμφώνησε με την πρόταση και την τροπολογία. Παράλληλα ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν αρκετές στρεβλώσεις  στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» αναφορικά με πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να κάνουν αίτηση και το θέμα πρέπει να συζητηθεί, ώστε αυτές να διορθωθούν. 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου σημείωσε ότι το Σχέδιο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της προηγούμενης διακυβέρνησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ανέφερε, συμφωνούν να γίνουν βελτιώσεις, εφόσον είναι υπέρ και οι αρμόδιοι φορείς όπως το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα. Όσον αφορά την τροπολογία Παπαδούρη είπε ότι δεν τη στηρίζουν αφού τους διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος για αυτή. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε σε ζητήματα που δεν επιτρέπουν την ένταξη στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», όπως το θέμα της συνιδιοκτησίας και της μη ύπαρξης ξεχωριστού τίτλου, τα οποία πρέπει να εξεταστούν. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» είναι κυβερνητικό νομοσχέδιο και η Βουλή ό,τι κάνει δεν είναι για να νομοθετεί. Πρόσθεσε ότι αν μπορούν οι βουλευτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα να φέρουν βελτιώσεις να το πράξουν.  

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι δεν ήταν σαφείς οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για το θέμα της ένστασης και δεν απαντήθηκε το ερώτημα για το πού προβλέπεται κάτι τέτοιο και για αυτό η τροπολογία του κρίνεται αναγκαία. 

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι επρόκειται για ρητή τοποθέτηση της βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και ότι υπάρχει και νομολογία επί του ζητήματος. 

Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να αποφύγουν να βάλουν τον κόσμο σε άσκοπες διαδικασίες. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Πέρασε η αναστολή εκποιήσεων για αιτητές «Ενοικίου έναντι Δόσης» 

Ο περί Οδικής Ασφάλειας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου, ώστε να καταστεί αδίκημα η αλλοίωση με οποιοδήποτε τρόπο των σημάτων τροχαίας. 

Ποινικό αδίκημα οι βανδαλισμοί σε σήματα τροχαίας με νόμο που ψήφισε η Βουλή 

Ποινικό αδίκημα είναι πλέον η αλλοίωση με οποιοδήποτε τρόπο των πινακίδων τροχαίας, με νόμο που ψήφισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής. 

Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου. Με αυτήν τροποποιείται ο περί Οδικής Ασφάλειας Νόμος, ώστε να καταστεί αδίκημα η αλλοίωση με οποιοδήποτε τρόπο των σημάτων τροχαίας. 

Ειδικότερα, με τον νόμο που ψηφίστηκε απαγορεύεται η αναγραφή, η χάραξη ή ο σχεδιασμός σε σήμα τροχαίας, με χρωστικές ουσίες ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, λέξεων, γραμμάτων, παραστάσεων, σχημάτων, αριθμών, εικόνων ή συνθημάτων ή η πρόκληση ζημιάς σε σήμα τροχαίας ή σε πληροφοριακή-κατευθυντήρια πινακίδα που τοποθετείται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή, καθώς και η μετακίνηση, η καταστροφή, η παραμόρφωση ή η αλλοίωσή τους. 

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο βουλευτής Νίκος Γεωργίου αναφέρθηκε στα συχνά φαινόμενα βανδαλισμών σημάτων τροχαίες και πληροφοριακών πινακίδων στους δρόμους της Κύπρου “από ανεγκέφαλους” και ανέφερε ότι η  πολιτεία θα πρέπει να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας και αποτροπής και ότι αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να επισύρουν έννομες συνέπειες διότι προκαλούν ταλαιπωρία, αγωνία και ανασφάλεια και κυρίως κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών. Είπε επίσης ότι πολλά εκατομμύρια δαπανούνται για την αποκατάσταση αυτών των πινακίδων και ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως και θέμα παιδείας.  

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σημείωσε τη σημασία της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, αφού όπως είπε υπάρχει ήδη ευρωπαϊκός κανονισμός για αυτοματισμούς στα αυτοκίνητα, τα οποία θα αναγνωρίζουν στο μέλλον αυτόματα τα σήματα τροχαίας για το όριο ταχύτητας. Πρόσθεσε ότι για να μπορούν να τα διαβάζουν θα πρέπει οι ταμπέλες να είναι σωστές και καθαρές. Είπε επίσης ότι έρχονται και διάφοροι άλλοι αυτοματισμοί, για αυτό πρέπει να τηρούνται τα πρότυπα πολύ προσεχτικά. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο όπως είπε, αντί τις καταστολής θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πρόληψη μέσω της παιδείας και της οικογένειας. Πρόσθεσε ότι με την καταστροφή των πινακίδων στέλνονται και μηνύματα στους ξένους επισκέπτες ότι η Κύπρος είναι μια χώρα χωρίς νόμο, τάξη και πρόληψη. Σημείωσε ότι παράλληλα με τις αποτρεπτικές ποινές στους παραβάτες και το μήνυμα ότι η καταστολή θα είναι άμεση και πολύ σοβαρή, θα πρέπει να ξεκινήσει προσπάθεια καλλιέργειας κουλτούρας σωστής συμπεριφοράς από όλους. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, είπε ότι και ο ίδιος είχε εγγράψει το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Συγκοινωνιών. Σημείωσε ότι ο κίνδυνος παραβίασης του ορίου ταχύτητας είναι ένα από τα θέματα που προκύπτουν μέσα από τον βανδαλισμό και άλλο θέμα είναι το θέμα του προσανατολισμού. Παράλληλα είπε ότι το θέμα γελοιοποιεί την Κύπρο στα μάτια των ξένων επισκεπτών. 

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει προχωρήσει σε προσφορές ώστε να αντικαταστήσει κάποιες πινακίδες με πινακίδες ειδικής ψηφιακής εκτύπωσης από τις οποίες αφαιρούνται εύκολα οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Ζήτησε να γίνει προσπάθεια από όλους ώστε να αντικατασταθούν παντού οι πινακίδες.   

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης σημείωσε ότι πολλές καταστροφές σε πινακίδες γίνονται από ανήλικους και ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφώτιση των νέων μέσα από τις σχολικές μονάδες, ώστε να λυθεί το πρόβλημα. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής, είπε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο έλεγχος γιατί το κόστος αντικατάστασης των πινακίδων είναι μεγάλο και το πληρώνει ο φορολογούμενος. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα στην πρόληψη και στην κουλτούρα σεβασμού της δημόσιας ιδιοκτησίας. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι όταν μπεις σε μια χώρα και δεις το οδικό δίκτυο καταλαβαίνεις το επίπεδο πολιτισμού της χώρας και ότι η εικόνα αυτή με τις πινακίδες δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις στους επισκέπτες. Παράλληλα είπε ότι πολλές πινακίδες πρέπει να αντικατασταθούν, αφού τα χρώματα έχουν ξεθωριάσει και δεν διαβάζονται. Τόνισε επίσης την ανάγκη να κλαδεύονται τα δέντρα και οι θάμνοι στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας Μαρίνος Μουσιούττας συνεχάρη τον κ. Γεωργίου για την πρόταση νόμου όσο και τα αρμόδια τμήματα που εργάστηκαν ώστε να οδηγηθεί η πρόταση αυτή στην Ολομέλεια μέσα σε δύο συνεδρίες. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ψήφισαν βαριές ποινές για καταστροφή πινακίδων 

Διενέργεια δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου για τον μήνα Φεβρουάριο 

Η Ολομέλεια ενέκρινε τη διενέργεια δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου για τον μήνα Φεβρουάριο του 2024.  

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα με απόφασή της τη δυνατότητα σε ορισμένα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου των οποίων δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι προϋπολογισμοί για το έτος 2024, εξουσιοδότηση για διενέργεια δαπάνης για τον μήνα Φεβρουάριο του 2024. Το ποσό της δαπάνης αυτής δεν θα υπερβαίνει το τμήμα του συνολικού ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό κάθε νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου για το έτος 2023, το οποίο αναλογεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή στον μήνα Φεβρουάριο του 2023. 

Σύμφωνα με την απόφαση, δεν μπορεί να διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για νέες υπηρεσίες ή σκοπούς ούτε μπορεί να πληρωθεί οποιαδήποτε νέα θέση στα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, μέχρι να εγκριθούν από τη Βουλή και να πάρουν την τελική τους μορφή οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου για το έτος 2024. 

Κατά την έναρξη της συνεδρία της Ολομέλειας, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει το γνωστό ζήτημα της μη κατάθεσης των προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών. Σήμερα, όπως ανέφερε, έχουν κατατεθεί τρεις, ενώ δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή συνολικά 20. Επανέλαβε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και ότι θα πρέπει να δουν αν θα εξετάσουν οποιαδήποτε ρύθμιση για το θέμα. Είπε επίσης ότι απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ένωσε τη φωνή του με την Πρόεδρο και είπε ότι το θέμα αυτό τίθεται από σχεδόν όλα τα μέλη της Επιτροπής αλλά και την Πρόεδρό της. Σημείωσε ότι κατά την εξέταση των προϋπολογισμών στη Βουλή προσπαθούν να διερευνήσουν γιατί δεν προχωρούν οι διαδικασίες και διαπίστωσαν ότι ενώ υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για υποβολή των προϋπολογισμών για τους ημικρατικούς υπάρχει θέμα με την ταχύτητα συνεργασίας με τα αρμόδια Υπουργεία. Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι σύνθετο. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι μαζί με τους ημικρατικούς οργανισμούς θα πρέπει να γίνει η ίδια σύσταση και στα Πανεπιστήμια, τα οποία επίσης δεν έχουν καταθέσει ακόμα τους προϋπολογισμούς τους. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αναβλήθηκαν: 

Ο περί Παραγωγής και Εμπορίας της Βιομηχανικής Κάνναβης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού Νόμου ώστε να συνάδει με τις διατάξεις του άρθρου 4, παράγραφος 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 2021, όσον αφορά την περιεκτικότητα των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC). 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν: 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Διαφωνία στη Βουλή για πρόταση δημοσιοποίησης δωρητών Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/06/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης