Ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Πορεία εφαρμογής νόμου για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής του νόμου σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. 

Ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα 

Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής. 

Όπως ανέφερε, από τους 82 ελέγχους που ολοκληρώθηκαν κατά το 2023, στους 74 εντοπίστηκαν παραβιάσεις της νομοθεσίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €11.000, ενώ για το 2024 ολοκληρώθηκαν 9 έλεγχοι και σε 4 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €9.000. Μεταξύ των παραβάσεων που εντοπίζονται είναι η μη έγκαιρη πληρωμή, η μη έκδοση τιμολογίων και η παράνομη χρήση κιβωτίων, είπε. 

«Σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας, ανασκοπήσαμε την πορεία εφαρμογής και ενδεχόμενα προβλήματα, της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων. Η νομοθεσία ψηφίστηκε το 2021 και στόχο έχει την προστασία των εμπλεκόμενων στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων, από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι παραγωγοί, ως ο πλέον αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού, είναι αυτοί που υφίστανται στο μεγαλύτερο βαθμό, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», πρόσθεσε ο κ. Γαβριήλ. 

Ανέφερε, επίσης, ότι η διαπίστωση από την ενημέρωση των αρμοδίων, είναι ότι, παρά τη σταδιακή συμμόρφωση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, αυτή επιτυγχάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και εξακολουθεί να εντοπίζεται εκτεταμένη παραβίαση της νομοθεσίας. 

«Ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τη νομοθεσία και έχουμε τη θέση ότι η συμμόρφωση με τις πρόνοιες της θα βάλει τάξη στην αγορά και θα επιλύσει πολλά από τα προβλήματα που εντοπίζονται», σημείωσε. 

Ανέφερε ότι, μέσα στα πλαίσια ταχύτερης εφαρμογής της νομοθεσίας, ζήτησαν από το Υπουργείο να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να εξετάσει την εκπόνηση σχεδίου στήριξης για την επιδότηση κατασκευής κιβωτίων, καθώς και τη δημιουργία μητρώου εμπόρων γεωργικών προϊόντων. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Βροχή οι καταγγελίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον