Αλλαγές στο Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ ζητούν βουλευτές και θεατρικοί φορείς, στη Βουλή συμπληρωματικοί προϋπ. ΑΠΚΥ και ΟΝΕΚ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/11/2023, έλαβε ενημέρωση για το σχέδιο «ΘΥΜΕΛΗ 2024».  

Αλλαγές στο Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ ζητούν βουλευτές και θεατρικοί φορείς

Αλλαγές στο Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ, το οποίο αφορά την επιχορήγηση των θεατρικών σχημάτων, ζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, οι βουλευτές επεσήμαναν πως το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ έχει αδυναμίες και ζήτησαν αλλαγές για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των θεατρικών σχημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, αναδύθηκαν διαφορετικές απόψεις των θεσμικών θεάτρων και των άτυπων θεατρικών ομάδων καθώς και αναφέρθηκαν τα αιτήματά τους προς το Υφυπουργείο Πολιτισμού για αλλαγές στο Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ. Από την πλευρά του, το Υφυπουργείο απάντησε ότι εισακούστηκαν οι εισηγήσεις των φορέων και επεσήμανε ότι το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ είναι βελτιωμένο.

Η θέση του Υφυπουργείου Πολιτισμού 

Η Εμμανουέλα Λαμπριανίδου, Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο προσπάθησε να κάνει το ΘΥΜΕΛΗ πιο συμπεριληπτικό ως προς τους αιτούντες για να δοθούν ευκαιρίες και στους νέους, προσθέτοντας ότι έδωσε έμφαση στην ποιότητα της καλλιτεχνικής πρότασης.

«Δώσαμε ένα σχέδιο βελτιωμένο», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση θα τεθεί σε εφαρμογή και θα δοκιμαστεί. «Το Σχέδιο είναι ισορροπημένο και μπορεί να δουλέψει», τόνισε. Μέχρι σήμερα, όπως είπε, η χορηγία διανεμόταν σε πέντε φορείς.

Η κ. Λαμπριανίδου επεσήμανε ότι εισακούστηκαν εισηγήσεις των φορέων για διεύρυνση της Επιτροπής Αξιολόγησης, ούτως ώστε να αποδίδεται η καλλιτεχνική αξία των προτεινόμενων θεατρικών παραστάσεων. Ανέφερε, ακόμη, ότι το Υφυπουργείο αποδέχθηκε αίτημα των θεατρικών φορέων να μη συμπεριληφθούν άτυπες ομάδες και ότι έδωσε ώθηση για δημιουργία συνεργασιών. «Δεν είναι επιθυμητό να υπάρχουν μη βιώσιμες οντότητες», σημείωσε.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών 

Ο Χρύσανθος Σαββίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ομόνοια μεταξύ του κόσμου του Θεάτρου. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Παιδείας θα μεσολαβήσει, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για να υπάρξουν αλλαγές στο Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ, ώστε να βρεθεί η λύση που θα ικανοποιεί τους πάντες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους φόβους που διατύπωσαν τα θεσμικά θέατρα, εξέφρασε την άποψη ότι αυτά δεν θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και εξήγησε ότι ζητούν περισσότερα χρήματα για να μην επηρεαστεί η λειτουργία τους.

Ο Γιώργος Κάρουλλας, βουλευτής του ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και την αβεβαιότητα που εξέφρασαν στη συνεδρία της Επιτροπής τα επαγγελματικά θέατρα και οι θεατρικές ομάδες. «Δεν το κρύβουμε ότι ανησυχούμε», ανέφερε.

Ακόμη, τόνισε ότι για την ενίσχυση της θεατρικής ανάπτυξης στην Κύπρο πρέπει να αυξηθούν οι πόροι και να ρυθμιστεί η δίκαιη κατανομή τους. «Είναι διαφορετικά τα ποσοτικά δεδομένα για τα επαγγελματικά θέατρα και διαφορετικά για τις θεατρικές ομάδες», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι πρέπει να προωθηθούν συμπράξεις μεταξύ των επαγγελματικών θεάτρων και των θεατρικών ομάδων.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, βουλευτής του ΑΚΕΛ, μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, αφότου έκανε ιστορική αναδρομή στη σημασία του θεάτρου στην Αρχαία Ελλάδα, υπογράμμισε ότι πρέπει να σωθεί το θέατρο στην Κύπρο και δη το μη κρατικό, και ότι το θέατρο πρέπει «να είναι σε επικοινωνία με τις μάζες σε αυτόν τον τόπο».

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε, αναφερόμενος στο Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ, ότι με τα ποσά που διατίθενται και τα κριτήρια που υπάρχουν, πολύ λίγοι θεατρικοί φορείς μπορούν να επιβιώσουν. «Τα έξοδα αυξάνονται κατακόρυφα, άρα φυσιολογικά χρειάζεται επιπρόσθετη στήριξη», επεσήμανε.

Ακόμη, είπε ότι στα κριτήρια υπάρχει μεγάλη υποκειμενικότητα, προσθέτοντας ότι αυτά τα κριτήρια είναι σαν να τέθηκαν για να μην μπορεί κανένας οργανισμός να πάρει το ύψιστο ποσό που μπορεί να πάρει. Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το θετικό του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ είναι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ηθοποιών.

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για «πολλή αλαζονεία στο Υφυπουργείο Πολιτισμού», διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί την Υφυπουργό. Κάλεσε την Υφυπουργό να μαζέψει την αλαζονεία που υπάρχει, αλλά και τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν αυτές τις συμπεριφορές.

Τέλος, κάλεσε την Υφυπουργό Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, να αφουγκραστεί την κριτική που γίνεται στην υποκειμενικότητα των κριτηρίων του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ, το οποίο, όπως είπε, «εξ ορισμού αποκλείει τις άτυπες ομάδες νέων καλλιτεχνών, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά το κυπριακό μη κρατικό θέατρο». 

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, βουλευτής της ΔΗΠΑ, μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε ότι το Θέατρο στην Κύπρο επιτελεί πολυποίκιλο έργο και χρειάζεται την άμεση στήριξη της πολιτείας. «Οι αλλαγές στο σχέδιο χορηγιών έχουν θέσει σε κίνδυνο το θέατρο», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι, παρά τις διαφορές, πρέπει να δοθεί αμέσως συμβιβαστική λύση.

Ακόμη, διατύπωσε την εισήγηση για αύξηση του ποσού των χορηγιών και επανέναρξη των διαβουλεύσεων του Υφυπουργείου Πολιτισμού με όλους τους επαγγελματίες του θεατρικού χώρου. «Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία συζήτησης με την Υφυπουργό Πολιτισμού και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να εξευρεθεί μια ικανοποιητική λύση, έστω και βραχυπρόθεσμα», κατέληξε. 

Τα αιτήματα του θεατρικού χώρου  

Ο Νίκος Γρηγορίου, ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, εξέφρασε ικανοποίηση για την ένταξη της πρόνοιας ότι οι μισθοί των ηθοποιών δεν πρέπει να είναι λιγότεροι από τη συλλογική σύμβαση. «Κοινή μας θέση είναι ότι αυτός ο χώρος ζητά ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων, αξιοπρεπείς μισθούς και το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, ζητώντας να επαναξιολογηθούν κάποιες παράμετροι του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ.

Η Χριστίνα Χριστόφια, εκπρόσωπος της Κλαδικής Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΠΕΟ, επεσήμανε ότι χρειάζεται γενναία αύξηση του κονδυλίου, προσθέτοντας ότι οι θεατρικοί φορείς, λόγω μεγέθους, δεν μπορούν να είναι στην ίδια γραμμή με τους νέους δημιουργούς. Το ζήτημα των λειτουργικών υποδομών και η «οροφή» των 20.000 ευρώ δεν εξυπηρετεί τους ανθρώπους του χώρου, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος των λειτουργικών εξόδων.

Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου, εξέφρασε έντονη ανησυχία και αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον. «Έγνοια μας να δουλέψουμε όλοι μαζί για να ενδυναμώσουμε το θέατρο», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ότι στις 6 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε το προσχέδιο του ΘΥΜΕΛΗ που έδινε περιθώριο διαβούλευσης 14 ημερών, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «μικρό διάστημα». Ακόμη, έκανε λόγο για «απαξίωση από το Υφυπουργείο Πολιτισμού». Υπέδειξε ότι τα κριτήρια πρέπει να είναι μετρήσιμα και αντικειμενικά, σημειώνοντας ότι αυτά που έχουν τεθεί είναι υποκειμενικά. «Το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ θα μας βουλιάξει όλους», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο κ. Γραμματικόπουλος ανέφερε ότι «δεν είμαστε εναντίον κανενός». Επιπρόσθετα, ζήτησε να υπάρξει κονδύλι, του οποίου η εισροή προς τον θεατρικό χώρο να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργήσουν όλοι σωστά και κάτω από επαγγελματικά πρότυπα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Μαρίνος Ξενοφώντος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου, τόνισε ότι το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ δεν είναι καλά δομημένο και ότι οδηγεί τους φορείς να παίρνουν χαμηλότερη χορηγία. «Δεν αξιοποιήθηκε ο απαιτούμενος χρόνος», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι έπρεπε να προσκληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να υποβάλουν εισηγήσεις και κατόπιν το Υφυπουργείο Πολιτισμού να καταθέσει την πρότασή του.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Ξενοφώντος υπογράμμισε ότι το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ δημιουργεί 2 στρατόπεδα στον θεατρικό χώρο, επειδή δεν έγινε η σωστή μελέτη προτού εκπονηθεί και δεν αφιερώθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για να προσμετρηθούν τα πολυσύνθετα στοιχεία του θεατρικού τοπίου.

«Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσουν 6 θεσμικά θέατρα», τόνισε, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να παρέμβει, έστω και την υστάτη, στο Υφυπουργείο Πολιτισμού με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο των θεάτρων».

Απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε ότι έχουν αποδυναμωθεί τα αντικειμενικά κριτήρια, που αποτελούσαν δικλίδα ασφαλείας για τα θεσμικά θέατρα, σημειώνοντας ότι τα θεσμικά θέατρα κινδυνεύουν να κλείσουν, γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλή βαθμολογία στον βαθμολογικό πίνακα των αιτήσεων για χορηγίες. Όπως είπε, τα κριτήρια καθορίζονται από μια πενταμελή επιτροπή διορισμένη από την Υφυπουργό Πολιτισμού.

Η Ελένη Οδυσσέως, εκ μέρους της Άτυπης Θεατρικής Ομάδας Φυσικών Προσώπων, ανέφερε ότι οι άτυπες ομάδες έχουν αποκλειστεί εντελώς από το ΘΥΜΕΛΗ και το πρόγραμμα Πολιτισμός ΙΙ. «Αυξάνεται η ανεργία η δική μας και των συνοδοιπόρων μας, που παλεύουμε να κάνουμε θέατρο με χορηγία €3.000», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι άτυπες ομάδες δεν προσκλήθηκαν στη διαβούλευση.

Η Έλενα Κονή, εκ μέρους της Άτυπης Θεατρικής Ομάδας Φυσικών Προσώπων, τόνισε ότι ένα θέατρο εδραιωμένο είναι πολύ δύσκολο να κάνει συμπαραγωγή γιατί δεν δίνεται το κίνητρο. «Το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ διαλύει τις θεατρικές ομάδες, δημιουργεί μονοπώλια», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Λέανδρος Ταλιώτης είπε ότι το πρόβλημα είναι τα κριτήρια, προσθέτοντας ότι ήταν πολύ λίγος ο χρόνος της διαβούλευσης. «Έγινε προσπάθεια αλλαγής των κριτηρίων», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει διαβάθμιση στα δικαιώματα. «Οι πολιτιστικοί φορείς έχουν δικαίωμα αίτησης», τόνισε.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €345.520.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Οργανισμού Νεολαίας συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €140.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Στη Βουλή οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί ΑΠΚΥ και ΟΝΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), ύψους €345.520 και €140.000 αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΑΠΚΥ αφορά τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου και της προστασίας του από κυβερνοεπιθέσεις, ενώ αυτός του ΟΝΕΚ αφορά τη χρηματοδότηση συντονιστικών σωμάτων και την αγορά μηχανογραφικού υλικού.

Σε ό,τι αφορά το ΑΠΚΥ, οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του προϋπολογισμού ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία διατύπωσε ενστάσεις για την έγκριση δύο θέσεων λειτουργών κυβερνοασφάλειας. Σε ό,τι αφορά τον ΟΝΕΚ, κάποιοι βουλευτές υπέδειξαν ότι ο Οργανισμός δεν πρέπει να υποκατασταθεί από την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη σύσταση ομάδας νέων που θα τον συμβουλεύει.

Τι λέχθηκε για το ΑΠΚΥ

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε τη γραπτή θέση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών για το θέμα που ήγειρε η Ελεγκτική Υπηρεσία για τις 2 θέσεις λειτουργών κυβερνοασφάλειας που ζητά το ΑΠΚΥ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι «βάζουμε τα θεμέλια ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε με τις κυβερνοεπιθέσεις τον περασμένο Μάρτιο»,

Αναφερόμενος στην αντίρρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον διορισμό δύο λειτουργών για θέματα κυβερνοασφάλειας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «χρειάζεται να προσληφθούν άνθρωποι επί του αντικειμένου». 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, έκανε λόγο για «απόλυτη αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις». Σημείωσε ότι το ΑΠΚΥ δημιουργεί μια δομή για την ανθεκτικότητά του, εκφράζοντας την άποψη πως το πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί εκτός των θεσμίων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Κάρουλλας τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΑΠΚΥ, προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο πρωτοπορεί στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, υπέβαλε ερώτημα κατά πόσο υπάρχει μελέτη για την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αναγνωρισιμότητα των εξ αποστάσεως προγραμμάτων διδασκαλίας σε σχέση με τα συμβατικά. 

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ανέφερε ότι υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες που αναλαμβάνουν τον ρόλο της προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις. «Το ζήτημα φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι», συμπλήρωσε. Μιλώντας για τον στρατηγικό σχεδιασμό των δημοσίων πανεπιστημίων, σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους αλληλεπικάλυψη για τα εξ αποστάσεως προγράμματα. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, επεσήμανε ότι υπάρχουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κάθε υπηρεσία σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης. «Είναι υποχρέωση του ΑΠΚΥ να έχει λειτουργούς κυβερνοασφάλειας», είπε, προσθέτοντας ότι είναι θέμα συμμόρφωσης με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ).

Ο Γιώργος Παπάς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΚΥ, απαντώντας στο ερώτημα του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριου Μαυρίδη, ανέφερε ότι το ΑΠΚΥ δεν προσφέρει διά ζώσης διδασκαλία. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του ΑΠΚΥ χωρίς παρεμβολές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πριν από την κυβερνοεπίθεση του περασμένου Μαρτίου, το πανεπιστήμιο είχε ζητήσει κονδύλι για την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Η Ροδούλα Ευαγόρου, εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ζήτησε να μην εγκριθούν οι δύο θέσεις για υπευθύνους κυβερνοασφαλείας μέχρι να τεκμηριωθούν πλήρως και αφότου ολοκληρωθούν οι ανάλογες διαδικασίες και με τα άλλα δύο δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. «Γιατί οι δύο θέσεις να έχουν μόνο καθήκοντα για αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων;», διερωτήθηκε.

Ο Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, Διευθυντής Διοίκησης & Οικονομικών του ΑΠΚΥ, απαντώντας στην κ. Ευαγόρου διερωτήθηκε προς τι οι αντιρρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και κατά πόσον η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει κατανοήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις κυβερνοεπιθέσεις. Απαντώντας στον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριο Μαυρίδη, ανέφερε ότι είναι τεράστιο το θέμα της ποιότητας των εξ αποστάσεως προγραμμάτων. «Όταν γίνονται σωστά και με τον σωστό τρόπο και εργαλεία, είναι πιο αποδοτικά», κατέληξε. 

Θέμα για την πρόθεση σύστασης ομάδας νέων από τον ΠτΔ 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, οι βουλευτές υπέβαλαν διάφορα ερωτήματα προς την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΝΕΚ, Μαρία Μιλτιάδου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης ρώτησε την κ. Μιλτιάδου αναφορικά με την επέκταση του ΟΝΕΚ στην Πόλη Χρυσοχούς και αν ο ΟΝΕΚ μπορεί να επιδοτήσει εκδηλώσεις της ΕΦΕΚ. Η κ. Μιλτιάδου απάντησε ότι ο ΟΝΕΚ προσφέρει υπηρεσίες στην Πόλη Χρυσοχούς μέχρι να εγκριθούν τα κονδύλια. «Εάν η ΕΦΕΚ κάνει εκδήλωση στην Κύπρο, μπορούμε να την επιδοτήσουμε», πρόσθεσε.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Σαββίδης χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση του προϋπολογισμού από €3,8 εκατ. πέρυσι σε €5 εκατ. φέτος. «Τα περισσότερα χρήματα θα πάνε για άνοιγμα παραρτημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, περιλαμβανομένης της Πόλης Χρυσοχούς», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, ζήτησε να δει τον ετήσιο ισολογισμό του ΟΝΕΚ πριν από τη συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Απαντώντας στον κ. Μαυρίδη, η Μαρία Μιλτιάδου ανέφερε ότι οι οικονομικοί λογαριασμοί δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. «Υπάρχει έγγραφο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΝΕΚ για τη διετία με τις επιδιώξεις και τους στόχους του», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι θα στηρίξει τον προϋπολογισμό του ΟΝΕΚ. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της υπό εκκόλαψης ομάδας νέων στην Προεδρία της Δημοκρατίας σε σχέση με τον θεσμικό ρόλο του ΟΝΕΚ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ότι γίνονται εξοικονομήσεις στο κονδύλι για τη μαθητική πρόνοια. «Είναι απαράδεκτο να φέρνει η Πολιτεία πρόσθετα μέτρα στήριξης για να βοηθηθεί ο κόσμος που έχει ανάγκη, ενώ τα εγκεκριμένα κονδύλια δεν αξιοποιούνται», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι ζήτησε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας ενημέρωση για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για τη διαβούλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΝΕΚ για την άτυπη ομάδα νέων που προτίθεται να δημιουργήσει ως συμβουλευτική ομάδα. «Ο ΟΝΕΚ είναι ο διά νόμου επίσημος σύμβουλος του κράτους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση και το Προεδρικό είναι θεσμοί και δεν μπορεί να υπάρξει ένας εξωθεσμικός στρατός που να υποκαθιστά τους συντεταγμένους θεσμούς του κράτους και της πολιτείας», είπε. Ελπίζουμε ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από τον ΠτΔ, ανέφερε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ρώτησε αν ικανοποιήθηκε το αίτημα της αύξησης της χορηγίας προς τον ΟΝΕΚ. Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού ανέφερε ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός από €3,8 εκατ. πέρυσι σε €5 εκατ. φέτος.

Οι περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Επίτιμοι Διδάκτορες) Κανονισμοί του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η πρόνοια απονομής τίτλου Επίτιμου Διδάκτορα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ενώπιον της Βουλής τα αιτήματα του Συνδέσμου Βιολόγων

Με τρία αιτήματα προσήλθε στη Βουλή ο Σύνδεσμος Βιολόγων Κύπρου, τα οποία τέθηκαν στην άτυπη συνάντησή του με την Επιτροπή Παιδείας. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μαρίνα Στυλιανού, τα αιτήματα του Συνδέσμου αφορούν την εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας, την κατάργηση της εξέτασης του μαθήματος της Βιολογίας στην Α’ Γυμνασίου και τη διδασκαλία του μαθήματος της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Βιολόγων θεωρεί πως υπάρχει στις αποθήκες εξοπλισμός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εργαστηριοποίηση του μαθήματος.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της εξέτασης της Βιολογίας στην Α’ Γυμνασίου, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος ζητεί από το ΥΠΑΝ να αλλάξει τους κανονισμούς ούτως ώστε οι καθηγητές Βιολογίας να μη χάσουν ώρες εργασίας.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι το μάθημα της Βιολογίας θα έπρεπε να διδάσκεται από καθηγητές Βιολογίας, ενώ στην Κύπρο διδάσκεται από καθηγητές Οικιακής Οικονομίας. Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της εργαστηριοποίησης του μαθήματος της Βιολογίας.

Προώθηση του Κυπριακού στην Ελλάδα επιδιώκει η Βουλή

Την προώθηση του Κυπριακού αλλά και της Κύπρου γενικότερα στην Ελλάδα επιδιώκει η Βουλή, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα και άλλους φορείς. Προς τούτο, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας είχε άτυπη συνάντηση με τον Ανδρέα Βοσκό, Επίτιμο Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Όπως ανέφερε ο κ. Βοσκός κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στόχος είναι η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να αφιερωθεί η επόμενη επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου στην Κύπρο. Παράλληλα, ζήτησε να ενισχυθούν οι κυπριακές σπουδές.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής να βοηθήσει όσο μπορεί, κάνοντας λόγο για σημαντικές δραστηριότητες που πρέπει να υλοποιηθούν.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην