Εγγραφή μη αδειούχας εταιρείας στον κατάλογο εταιρειών παραγωγής γεωργικής κομπόστας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/02/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Οικολογικό Πρόγραμμα βελτίωσης οργανικής ουσίας και ποιότητας εδάφους και ορθολογική διαχείριση θρεπτικών συστατικών 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) του προγράμματος «Οικολογικό Πρόγραμμα για βελτίωση της οργανικής ουσίας και ποιότητας του εδάφους και ορθολογική διαχείριση των θρεπτικών συστατικών» με την εφαρμογή κομπόστας στις καλλιέργειες και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε αγρότες κατά την υλοποίησή του. 

Εγγραφή μη αδειούχας εταιρείας στον κατάλογο εταιρειών παραγωγής γεωργικής κομπόστας

Η ασυνεννοησία τριών κρατικών υπηρεσιών, επέτρεψε σε μη αδειούχα εταιρεία να εγγραφεί στον κατάλογο των  εταιρειών παραγωγής γεωργικής κομπόστας, με αποτέλεσμα να καλούνται οι παραγωγοί να «πληρώσουν τη νύφη». 

Το υπουργείο Γεωργίας, το τμήμα Περιβάλλοντος και ο Κυπριακός Οργανισμός Πληρωμών (ΚΟΑΠ), συμμετείχαν σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας, για να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους για τη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν αγρότες, λόγω της αγοράς κομπόστας η οποία δεν διατηρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές. 

Ως αποτέλεσμα, 15 παραγωγοί προμηθεύτηκαν κομπόστα από συγκεκριμένη εταιρεία η οποία περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αδειούχων εταιρειών του υπουργείου Γεωργίας. 

Ο παραγωγοί κατέβαλαν συνολικά €270 χιλ., αλλά ο ΚΟΑΠ αρνείται να τους πληρώσει επειδή δεν αγόρασαν γεωργική κομπόστα. 

Την ίδια ώρα οι τρεις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες επιρρίπτουν ευθύνες η μια στην άλλη, χωρίς ωστόσο να εισηγούνται συγκεκριμένες λύσεις. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: 

Stockwatch: Αλαλούμ υπηρεσιών για «ψεύτικη» γεωργική κομπόστα 

Αυξήσεις κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, τα προβλήματα που δημιουργούνται και η ανάγκη στήριξης του τομέα. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς: 

Οι περί Σπόρων (Κατάλογοι Ποικιλιών των Καλλιεργουμένων Γεωργικών Ειδών) (Τροποποιητικοί) και οι περί Σπόρων (Λαχανικά) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η μερική εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Εκτελεστική Οδηγία (ΕΕ) 2023/1438 της Επιτροπής της 10ης Ιουλίου 2023 για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/90/ΕΚ και 2003/91/ΕΚ όσον αφορά τα πρωτόκολλα για την εξέταση ορισμένων ποικιλιών ειδών γεωργικών φυτών και κηπευτικών ειδών».  

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης και διαβούλευσης επί τροπολογιών βουλευτών και αναμένεται να θέσει τους κανονισμούς προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον