Επιτροπή Νομικών: Για 4η φορά ενώπιον της Ολομέλειας η Αρχή κατά της Διαφοράς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/02/2022, εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:

1. Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμος του 2019

Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς αποτελούμενης από τον Επίτροπο Διαφάνειας ως πρόεδρο και άλλα τέσσερα μέλη, με αρμοδιότητα την ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημόσιου,  του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς στα πρότυπα σύγχρονων αντιλήψεων και των συστάσεων της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι το νομοσχέδιο οδηγείται τελεσίδικα στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη 17/02/2022.

Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται όπως καταγράφεται στο ενοποιημένο κείμενο που θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας, ανέφερε ότι βάσει του νόμου συστήνεται ένα Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με Πρόεδρο δικαστή, ο οποίος έχει αφυπηρετήσει, που ορίζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο και μέλη τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Πρόσθεσε ότι αυτό το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο εντός 40 ημερών θα καταθέτει κατάλογο δεκαπέντε προσώπων – δηλαδή το τριπλάσιο του αριθμού των ατόμων που θα απαρτίζουν την Αρχή κατά της Διαφθοράς που θα είναι πέντε – στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ειδικότερα στην Επιτροπή Νομικών.  Μετά από κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Επιτροπή, εξήγησε, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα καταθέτει τον κατάλογο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μέσα από αυτόν θα διορίζει τα πέντε μέλη που θα απαρτίζουν την Αρχή. Η θητεία των μελών της Αρχής θα είναι εξαετής.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, η Επιτροπή θα έχει πλήρεις ερευνητικές δραστηριότητες. Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν και τροπολογίες που κατατέθηκαν από το Κίνημα Οικολόγων για πρόσθεση και ανακριτικών αρμοδιοτήτων στη συγκεκριμένη νομοθεσία, ωστόσο όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο θέμα έχει απαντηθεί πάρα πολλές φορές από την Νομική Υπηρεσία και από άλλους. Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι το κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα να καταθέσει όποια τροπολογία επιθυμεί στην Ολομέλεια.

«Θεωρώ και πιστεύω ότι με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, στέλνουμε ένα σημαντικότατο μήνυμα και εντός και εκτός Κύπρου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι ο νόμος αυτός δεν είναι μόνο προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης και την άντληση της πρώτης δόσης από αυτό. Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι η Κύπρος πλέον με νομοθετήματα, με πράξεις, εναρμονίζεται πλήρως με τα σύγχρονα κράτη και ειδικότερα με τα κράτη της ΕΕ.

Επανέλαβε ότι μόνο με πράξεις «μπορούμε να απαντήσουμε σε όλους εκείνους που τοποθετούν είτε την Κύπρο, είτε το σύστημα στην Κύπρο σε κατηγορίες στις οποίες δεν πρέπει να βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία».

Οι Οικολόγοι επιμένουν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς θα πρέπει να περιβληθεί με ανακριτικές εξουσίες, ανέφερε η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

«Αρχή χωρίς εξουσίες ανακριτικές θεωρούμε ότι θα είναι ακόμα ένας θεσμός τον οποίο θα πληρώνουν οι πολίτες και δεν θα είναι αποτελεσματικός», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι εισηγήθηκε επίσης όπως στο πενταμελές συμβούλιο της Αρχής να υπάρχει ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε ποσοστό 40% από το ένα από τα δύο φύλα. Δυστυχώς, ανέφερε, συνάδελφοι θεωρούν ότι αυτό θα έχει νομικό πρόβλημα. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη σε αυτό τον καινούριο θεσμό θα έπρεπε να διασφαλιστεί ότι θα αντιπροσωπεύονται και τα δύο φύλα, αφού όπως είπε μόνο τότε οι αποφάσεις είναι σωστές και εκπροσωπούν όλους τους πολίτες.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι την διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ότι θα κατατεθεί πρόταση νόμου αυτό να γίνεται για όλους τους οργανισμούς. Εξέφρασε την ελπίδα να γίνει αυτό το μεγάλο βήμα για την ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεως. Είπε ότι η ίδια υποστηρίζει την εκπροσώπηση σε ποσοστό 40% με 60% και από τα δύο φύλα σε όλους τους οργανισμούς και ότι στο μέλλον θα υποβάλει σχετική πρόταση νόμου.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην