Προϋπολογισμοί ΑνΑΔ, ΙΚΥΚ, Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ΣΑΠΑ και ΘΟΚ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/01/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου του 2024 Νόμος του 2023 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου ποσού ύψους €56.032.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024 και  

(β) η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου ποσού ύψους €126.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

ΑΝΑΔ: Προς νέο οργανόγραμα  

Ο Πρόεδρός της, Δημήτρης Κιττένης, ανέφερε ότι ΑνΑΔ έχει συμβληθεί με εξωτερικό οίκο σε σχέση με την αναδιάθρθωση του οργανισμού και το νέο οργανόγραμμα, προσθέτοντας πως όταν ολοκληρωθεί αυτό θα παρουσιαστεί στις συντεχνίες και ακολούθως στην Επιτροπή. 

O προϋπολογισμός της ΑνΑΔ για το 2024 προβλέπει έσοδα €54,52 εκατ. και δαπάνες €56,03 εκατ., με το έλλειμμα να καλύπτεται από τα πλεονάσματα του Ταμείου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. 

Ο κ. Κιττένης εξήγησε ότι τα έσοδα είναι αυξημένα λόγω αναμενόμενης αύξησης εσόδων από ταμεία ΕΕ για συχρηματοδοτούμενα έργα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «Θάλεια», καθώς και της αναμενόμενης αύξησης εσόδων από το τέλος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, λόγω της αύξησης της απασχόλησης. Αντιστοίχως είναι αυξημένες οι δαπάνες ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και από τα συγχρηματοδοτούμενα σχέδια. 

Εξάλλου, σύμφωνα με σημείωμα της ΑνΑΔ, σε ό,τι αφορά την κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού, το 2023 θα διατεθεί ποσό €31,7 εκατ. για επιχορήγηση 67.125 συμμετοχών εργοδοτουμένων και ανέργων σε μια σειρά σχεδίων. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με την ένταξη των αυτεργοδοτουμένων, ο Οικονομικός Διευθυντής της ΑνΑΔ είπε πως η πρόθεση είναι να βρεθεί τρόπος αυτό να επιτευχθεί, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι για αυτό θα χρειαστεί τροποποίηση νομοθεσίας. 

Σε ό,τι αφορά τον περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023, θα αποσυρθεί από την εκτελεστική εξουσία. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: ΑνΑΔ: Επαγγελματική κατάρτιση για 67 χιλ.- Αναλυτικά τα προγράμματα 

Ο περί Προϋπολογισμού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου ποσού ύψους €8.800.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

ΙΚΥΚ ένταξη και εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών σπουδών  

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Γιώργος Σκαλιάς είπε πως θα γίνονται αποδεκτές και αιτήσεις μεταπτυχιακών φοιτητών για σπουδές εξ αποστάσεως. 

Όπως ανέφερε, ο προϋπολογισμός του ΙΚΥΚ για το 2024 είναι ισοσκελισμένος και προνοεί έσοδα και δαπάνες €8,8 εκατ, με το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών να αφορά παραχώρηση υποτροφιών ύψους €8,3 εκατ. Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται σχεδόν στο σύνολό τους από κρατική χορηγία. 

Εξάλλου, ερωτηθείς για την υπόθεση ενοικίασης ακινήτου που παραχωρήθηκε ως δωρεά στο ΙΚΥΚ, ο κ. Σκαλιάς ανέφερε ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2013, προσθέτοντας ότι ο ίδιος εξέτασε το θέμα και ετοίμασε έναν ογκοδέστατο φάκελο, κρίνοντας ότι τα «πράγματα ολίγον όζουν» και απέστειλε τον φάκελο στην Νομική Υπηρεσία, η οποία συμβούλευσε όπως γίνει προσπάθεια το θέμα να λυθεί εξωδικαστικά. 

«Το συμβόλαιο κατά τη γνώμη μου και των νομικών συμβούλων μόνο με απόφαση δικαστηρίου μπορεί να σπάσει. Είπαμε ότι θα αρχίσουμε ένα διάλογο με τους μισθωτές, ως Πρόεδρος έβαλα χρονοδιάγραμμα για το τέλος Ιανουαρίου. Αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες και εξ όσων έχουμε αντιληφθεί είναι και επιθυμία του ΥΠΟΙΚ να πάμε δικαστικώς», είπε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Δόθηκαν 1181 υποτροφίες αξίας €8,2 εκατ. από ΙΚΥ 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος ποσού ύψους €1.665.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ποσού ύψους €508.642.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Δεν υπάρχει κουλτούρα θεσμοθετημένης συνεργασίας με το ΥΠΟΙΚ, λέει ο Περσιάνης

Δεν υπάρχει κουλτούρα θεσμοθετημένης συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, αν και υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με συγκεκριμένα άτομα στο Υπουργείο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, εκφράζοντας παράπονο πως «ό,τι πούμε ερμηνεύεται πολιτικά».

Παρουσιάζοντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου για το 2024, και απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συνεργασία του Συμβουλίου με το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Περσιάνης είπε ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασία με το Υπουργείο, για να προσθέσει πως υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν.

«Αυτή τη στιγμή η συνεργασία μας είναι ικανοποιητική λόγω συγκεκριμένων ατόμων, στελεχών με τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε να συνεννοηθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά σε θεσμικό επίπεδο δεν μπορώ να το πω αυτό», είπε.

Εξέφρασε αμηχανία του διότι, όπως ανέφερε, «ό,τι πούμε ως Συμβούλιο ερμηνεύεται πολιτικά» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να είμαστε αποστειρωμένοι από τη πολιτική διάσταση. Από την άλλη δεν πρόκειται να δούμε κινδύνους και να σιωπήσουμε και αυτό γίνεται».

Σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών, ο κ. Περσιάνης είπε πως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η εικόνα της οικονομίας είναι πολύ θετική με το Υπουργείο Οικονομικών να έχει τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών, όπως είπε.

Επανέλαβε την ανησυχία του για την αύξηση των ανελαστικών δαπανών του κράτους, λέγοντας πως αυτές «κυρίως στερούν από την εκάστοτε κυβέρνηση το δημοσιονομικό χώρο να ασκήσει πολιτική», την ώρα που «μπαίνουμε σε μια χρονιά μεγάλης αβεβαιότητας και οι εξελίξεις θα είναι κυρίως εξωγενείς».

Όπως είπε, ο ίδιος διαβλέπει πέσεις για αύξηση των ανελαστικών δαπανών, εκφράζοντας ανησυχία παράλληλα ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων δεν θα είναι τόσο υψηλός όσος εκτιμάται.

Παράλληλα, ο κ. Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου τόνισε πως σε βάθος χρόνο προκαλεί ανησυχία η διαχείριση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με το χρέος της κυβέρνησης να έχει ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια.

«Δεν χρειάζεται επίλυση τώρα αλλά χρειάζεται αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε, υπενθυμίζοντας προηγούμενες του αναφορές ότι «όσο πιο αργά ληφθούν αποφάσεις τόσο πιο επώδυνες θα είναι».

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, σημείωσε ωστόσο ότι το θέμα του ΤΚΑ αποτελεί μια διαχρονική πρακτική και δεν είναι κάτι καινούργιο. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία, που προβλέπει απόδοση επιτοκίου στον δανεισμό από το ΤΚΑ. «Αυτό είναι θετικό διότι θέλουμε να υπάρχει λίγος πόνος στο Υπουργείο Οικονομικών όταν γίνεται αυτή η πράξη», είπε, προσθέτοντας ότι το η προβλεπόμενη αύξηση του κόστους διαχείρισης του δημοσίου χρέους, αποδίδεται κυρίως στην καταβολή του 4% στο ΤΚΑ.

Εξηγώντας τη διαφωνία του με αυτή την πρακτική της χρήσης του αποθεματικού του ΤΚΑ, ο κ. Περσιάνης σημείωσε ότι αυτή η «δημιουργεί στρεβλά κίνητρα και στερεί από το ΤΚΑ να προχωρεί σε δικές του επενδύσεις».

Πάντως τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου όσο και μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας του Συμβουλίου τόσο με την εκτελεστική όσο και την νομοθετική εξουσία. «Πρέπει να θεσμοθετηθεί η συνεργασία με την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών», είπε.

Χρονιά ωρίμανσης

Εξάλλου, αναφορικά με την πορεία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο κ. Περσιάνης είπε πως το 2024 θα είναι χρονιά ωρίμανσης του θεσμού. Όπως είπε, έχουμε ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες με την εισαγωγή του νέου μας αρχείου που είναι πλήρως ηλεκτρονικό, τις πρακτικές και τις πολιτικές. Σημείωσε ακόμη ότι το Συμβούλιο είναι έτοιμο να ανταλλάξει μοντέλα μακροοικονομικών εκτιμήσεων με δυο άλλα Συμβούλια.

Σημείωσε ακόμη ότι το Συμβούλιο είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την τεχνοοικονομική πλευρά. Για τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου, ανέφερε πως είναι κάπως αυξημένος λόγω αγοράς υπηρεσιών κυρίως εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με σημείωμα του Συμβουλίου, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και προνοεί δαπάνες €508.642 και παρουσιάζει αύξηση 20,3% ή €85.924 σε απόλυτους αριθμούς.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Οι αποσπάσεις ανεβάζουν δαπάνες Δημ. Συμβουλίου 

Stockwatch: Μ. Περσιάνης: Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας με το ΥΠΟΙΚ 

Ο περί Προϋπολογισμού του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων ποσού ύψους €1.050.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Έρχονται πειθαρχικές διώξεις εργολάβων για μίζες ΣΑΠΑ 

Ο περί Προϋπολογισμού του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ποσού ύψους €6.515.953 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη των δομών του κρατικού θεάτρου 

Το 2024 ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη θεατρική του δημιουργία, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη των δομών του κρατικού θεάτρου, δήλωσε η Πρόεδρος του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου. 

Στην τελευταία της παρουσία ως Πρόεδρος του ΘΟΚ, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αφού ολοκληρώνεται δεύτερη της θητεία στο πηδάλιο του Οργανισμού, η κ. Παπαφιλίππου παρουσίασε τον προϋπολογισμό του ΘΟΚ για το 2024, ο οποίος προνοεί έσοδα και δαπάνες €6,5 εκατομμύρια. 

Όπως είπε, στον προϋπολογισμό του Οργανισμού προβλέπεται δαπάνη €1,2 εκατ. περίπου για διαχειριστικά έξοδα και €4,7 εκατ. για τη λειτουργία του ΘΟΚ. Για την ανάπτυξη προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του κρατικού θεάτρου προβλέπεται δαπάνη €0,38 εκατ. 

Σύμφωνα με την κ. Παπαφιλίππου, το εύρος τα ρεπερτοριακής πολιτικής του ΘΟΚ συνεχίζει να αναπτύσσεται από τις τέσσερις σκηνές του και απευθύνεται σε ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες, με έργα από το αρχαίο, κλασσικό, μοντέρνο, πειραματικό, ξένο, κυπριακό και νεοελληνικό δραματολόγιο, με γνώμονα τη διεύρυνση του θεατρικού κοινού, ενώ συγχρόνως με τη δημιουργία πρόσθετης σκηνής που περιοδεύει εκτός αστικών κέντρων, επιτυγχάνεται η περαιτέρω αποκέντρωση του θεάτρου. 

Η κ. Παπαφιλίππου σημείωσε, περαιτέρω, ότι όραμά της ήταν η δημιουργία κινητής μονάδας θεάτρου «Εκτός Έδρας», που να απευθύνεται κυρίως σε θεατές δήμων και κοινοτήτων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο. 

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΘΟΚ έχει ολοκληρώσει το νέο οργανόγραμμα για το οποίο είχε ενημερώσει τις συντεχνίες και το υπέβαλε στο ΥΠΟΙΚ για εξέταση από τον Ιούλιο του 2022, προσθέτοντας ότι εντός του 2024 αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις για πλήρη υλοποίησή του. Σημείωσε ακόμη ότι η θέση του Γενικού Διευθυντή, που παραμένει κενή, αναμένεται να πληρωθεί εντός του 2024, ενώ η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή που έχει κενωθεί θα καταργηθεί, με την παράλληλη δημιουργία θέσης Προϊστάμενου Διοίκησης και Προσωπικού. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Ενέργειας

Προκλήσεις αλλά και οφέλη βλέπει στον Great Sea Interconnector ο Υπουργός Ενέργειας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  Πορεία υλοποίησης τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου  Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Εργασίας

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για ορθοστασία, ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εφαρμογή νομοθεσίας για παρατεταμένη ορθοστασία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζομένους από την παρατεταμένη ορθοστασία. Ορθοστασία: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι – Πρώτα πρόστιμα Την