Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τον θεσμό του Επιτρόπου Νομοθεσίας, ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου που διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει αποστολή και ευθύνη την αναθεώρηση, τροποποίηση, ενοποίηση, κωδικοποίηση, μετάφραση, σύμπτυξη, απλοποίηση, συμπλήρωση, ομοιομορφία, κατάργηση απηρχαιωμένων και σε αχρησία νόμων και τον εκσυγχρονισμό οποιοδήποτε νόμου της Δημοκρατίας, με σκοπό τη συστηματική ανάπτυξη, εξέλιξη και αναμόρφωση του δικαίου.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο καθορίζει τα προσόντα του Επιτρόπου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Επίτροπος πρέπει να είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ήθους, με δωδεκαετή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος και ικανό να συμβάλει στην πραγμάτωση των σκοπών του Νόμου. Προνοεί, παράλληλα, ότι η θητεία του Επιτρόπου είναι εξαετής, με δυνατότητα επαναδιορισμού του. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο αναφέρεται στο ασυμβίβαστο του Επιτρόπου, την παύση και την παραίτησή του.
Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Επίτροπος θα προΐσταται του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, το οποίο δύναται να στελεχώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου και Κανονισμών, καθώς και οποιουδήποτε άλλου νόμου που ρυθμίζει θέματα στελέχωσης της δημόσιας υπηρεσίας και/ή εργοδοτουμένων ορισμένου και αορίστου χρόνου.