Υπερψηφίστηκε η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Με 51 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι, Ανδρέας Θεμιστοκλέους) και 1 ψήφο κατά (Χριστιάνα Ερωτοκρίτου), η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των δικαστηρίων με την επαναλειτουργία των δύο ανωτάτων δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, ήτοι του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού, καθώς και με την ίδρυση και λειτουργία Εφετείου για την εκδίκαση των εφέσεων, ρύθμιση η οποία προτείνεται με τα νομοσχέδια που τιτλοφορούνται «Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» και «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019».

Η Βουλή ψήφισε επίσης ομόφωνα τροπολογία του Βουλευτή  Πανίκου Λεωνίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημοκρατικού Κόμματος, του Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, του Βουλευτή Νίκου Τορναρίτη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημοκρατικού Συναγερμού και του Βουλευτή  Άριστου Δαμιανού εκ μέρους  της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Με την προτεινόμενη τροπολογία εισάγεται συνταγματικά η δυνατότητα της άσκησης ελέγχου ουσίας από διοικητικό δικαστήριο επί πάσης προσφυγής ασκουμένης δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος, ο οποίος ήδη ασκείται για φορολογικά ζητήματα και ζητήματα διεθνούς προστασίας κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ψηφίστηκε επίσης ομόφωνα τροπολογία του Βουλευτή  Άριστου Δαμιανού με σκοπό της διατήρηση της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδίδει εντάλματα της φύσεως του habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto και certiorari.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης αναφέρθηκε σε ιστορική μέρα, ύστερα από τρία χρόνια εντατικών συζητήσεων στην Επιτροπή και είπε ότι η μεταρρύθμιση της Ανώτατης Βαθμίδας της Δικαιοσύνης βρίσκεται ολοκληρωμένη ενώπιον μας.

«Καλούμαστε», όπως είπε, «να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για να δώσουμε στους πολίτες ένα γρήγορο, ποιοτικό και αποτελεσματικότερο σύστημα απονομής δικαιοσύνης». «Να αφήσουμε πίσω μας», πρόσθεσε, ένα σύστημα άκαμπτο, δυσλειτουργικό που έχει επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων και έχει καταρρεύσει.

Ανέφερε ακόμα ότι η Βουλή έχει ξεκάθαρη υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, κάνοντας αρχή με την τροποποίηση του συντάγματος, παρόλο που όπως είπε, η τροποποίηση του Συντάγματος θα πρέπει να γίνεται με φειδώ και όταν το  κράτος δικαίου του απαιτεί.

Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης αποσκοπεί στην προώθηση της διαφάνειας της εξειδίκευσης και στον αλληλοέλεγχο των δικαστών. Δημιουργείται, όπως είπε, ο τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας, το εφετείο, το νέο ανώτατο δικαστήριο, το νέο ανώτατοι συνταγματικό δικαστήριο. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, σίγουρα θα αντιμετωπιστούν οι καθυστερημένες εφέσεις ενώ θα επιτευχθεί και η εξειδίκευση των δικαστών. Προνοείται, ανέφερε, η σύσταση ενός νέου Γνωμοδοτικού Δικαστικού Συμβουλίου που θα εισηγείται υποψήφιους δικαστές για διορισμό στα ανώτατα δικαστήρια. Εμπλουτίζεται η σύνθεση του νέου Ανώτατου Δικαστικού συμβουλίου με εξωδικαστικούς όπως τον Γενικός Εισαγγελέα, τον Πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου και δύο ακόμα εγνωσμένου κύρους νομικών.

Με τη σύσταση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, είπε, δίνεται η δυνατότητα προσφυγής από υποψήφιους δικαστές που δεν έχουν διοριστεί ή προαχθεί.

Σημείωσε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι και ποιοτική και διαφανής και να δημιουργεί το αίσθημα εμπιστοσύνης στον πολίτη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα τίθεται γερά θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε επίσης ότι δεν ισχυρίζεται ότι με τη ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων θα επιλυθεί αυτόματα το πρόβλημα των καθυστερήσεων, ωστόσο ανέφερε ότι αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για τη σύσταση δικαστηρίου επίλυσης μικροδιαφορών, η καθιέρωση του θεσμού του διαμεσολαβητή και η υλικοτεχνική αναβάθμιση όλων των δικαστηρίων και κυρίως του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι αυτό που έχουμε ενώπιον μας δεν είναι μια συνολική μεταρρύθμιση, αλλά μια μερική μεταρρύθμιση και μια δυνατότητα πάνω στην οποία πρέπει να κτίσουμε για το μέλλον.

Πρόσθεσε ότι οι βασικοί προβληματισμοί τους είναι ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν σήμερα και την ερχόμενη εβδομάδα δεν αντιμετωπίζουν τις καθυστερήσεις στα επαρχιακά και ειδικά δικαστήρια που χρειάζεται 7 χρόνια για να τελεσιδικίσει μια πρωτοβάθμια απόφαση και διπλάσιο χρόνο για μια έφεση κάτι που πλήττει  το κράτος δικαίου. Ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τη βάση που είναι τα επαρχιακά δικαστήρια και όχι από την κορυφή.

Εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι δεν θα διασαλευθεί το δίκαιο της ανάγκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι γνωματεύσει στην Επιτροπή Νομικών που έχουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, θα υπερισχύσουν ενδεχόμενης προσβολής της απόφασης. Ανέφερε ακόμα ότι υπήρξαν τρεις επίσημες τοποθετήσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ήγειραν θέματα συνταγματικότητα, αλλά τους είπαν να προχωρήσουν αφού η μεγάλη εικόνα είναι η μεταρρύθμιση.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ αποφάσισε να υπερψηφίσει την τροποποίηση λόγων των βελτιώσεων που υπήρξαν μέσα από ειδικά νομοσχέδια ως προσθήκες της μεταρρύθμισης και της εκτίμησης ότι το σύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Για μας, ανέφερε, η μεγάλη εικόνα είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση  και οι επιμέρους επιφυλάξεις τίθενται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο να υπάρξει αυτή η αλλαγή.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι υπερψηφίζουν την τροποποίηση του Συντάγματος με μια νομική ανησυχία που αφορά την επίκληση του δικαίου της ανάγκης.

Είπε επίσης ότι τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν σήμερα και στην επόμενη Ολομέλεια δεν θα κάνουν απολύτως τίποτε για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων στα επαρχιακά δικαστήρια, αλλά αντίθετα θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, αφού θα υπάρχει δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δικαιοδοσία.

Ανέφερε ότι υπερψηφίζουν γιατί έγιναν δεκτές εισηγήσεις του για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για τα επαρχικά δικαστήρια, όπως το δικαστήριο μικροδιαφορών, διαδικτυακές ακροάσεις ενίσχυση του θεσμού της διαίτησίας, δημιουργία δικαστηρίου για δανειολήπτες. Αν οι εισηγήσεις αυτές, όπως είπε, δεν προχωρήσουν, τότε υπόσχονται ότι μια διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη θα προωθήσει τις εισηγήσεις αυτές.

Παράλληλα η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει την τροποποίηση του Συντάγματος αφού οτιδήποτε μπορεί έστω και απομακρυσμένα να θέσει σε αμφιβολία, την ισχύ, το εύρος, την επίδραση και την ορθότητα της απόφασης Ιμπραχήμ για το δίκαιο της ανάγκης που επέτρεψε στη Δημοκρατία να επιβιώσει μετά το 1964 δεν πρέπει να γίνει.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι το ΕΛΑΜ θα υποστηρίξει την τροποποίηση του Συντάγματος και ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι μια μεγάλη αναγκαιότητα για την Κύπρο και είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο η κατάσταση θα βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό και είπε ότι οι σημερινές καθυστερήσεις δεν είναι δυνατό να συμβαίνουν. Οι καθυστερήσεις είπε οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη συγκέντρωση εξουσιών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ανέφερε ακόμα ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης πέρασε από τη δίνη των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων με αποτέλεσμα την καθυστέρηση πολλών μηνών και να εκφράζονται φόβοι για την πλήρη κατάρρευση της δικαιοσύνης. Είπε επίσης ότι οι για το δικαστικό σύστημα της Κύπρου, όσο συνεχίζει η απάθεια η κατάσταση θα χειροτερεύει. Κάλεσε τους αρμόδιους να αξιοποιήσουν τα νομοθετικά όπλα που τους δίνονται για να βελτιώσουν την κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για αναγκαιότητα που τίθεται έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία πλήττει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ανέφερε ακόμα ότι η

πλειοψηφία αυτής της Βουλής δεν ψήφισε το τμήμα της μεταρρύθμιση που αφορά τις προσφυγές για τις άδικες εκποιήσεις και τις άδικες υπερχρεώσεις και οι άνθρωποι αυτοί αφήνονται εντελώς απροστάτευτοι. Σημείωσε ότι η σχετική πρόταση είναι κατατεθειμένη από τον περασμένο Σπτέμβριο και μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί για συζήτηση, ενώ ανέφερε ότι η καθυστέρηση αυτή ευνόησε συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα που προχώρησε σε πώληση τριών πακέτων δανείων. Ζήτησε να ψηφιστεί άμεσα στο ειδικό αυτό τμήμα των επαρχιακών δικαστηρίων.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Μάριος Καρογιάν, ανέφερε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος και η ψήφιση των νομοσχεδίων αποτελεί μια αδήριτη ανάγκη. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς είπε είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η δικαιοσύνη είναι το έσχατο καταφύγιο των πολιτών και πολλοί αποφεύγουν να προσφύγουν επειδή το νομικό σύστημα μπάζει και τα πράγματα έμεναν στάσιμα εδώ και χρόνια, κάτι που δεν τιμά την πολιτεία και το κράτος μας. Αναφέρθηκε επίσης στην προειδοποίηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι το σύστημα θα κατέρρεε αν δεν υπήρχε μεταρρύθμιση. Είπε ακόμα ότι πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου που να διασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία ανεξάρτητα και αμερόληπτα και να θεμελιώνουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε ότι η δικαιοσύνη που σήμερα καθυστερεί 6-7 χρόνια δεν βοηθά ούτε τους πολίτες, ούτε βοηθά στην προσέλκυση επενδυτών στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ – Συνεργασία υπέβαλε σειρά προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και προσπάθησαν να βρουν την κοινή συνισταμένη. Ανέφερε ότι υπερψηφίζουν την τροποποίηση με την ελπίδα ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης και για να έχει η Κύπρος την εικόνα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι στην πράξη θα φανεί κατά πόσο η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Με το νομοσχέδιο, ανέφερε, επιτυγχάνεται μια μορφή αλληλοελέγχου στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης και αυτό, όπως είπε, είναι θεμιτό. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία Εφετείου είναι θετική και βρίσκει όλου σύμφωνους. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Οικολόγων πρότεινε τη συμμετοχή στο Ανώτατο Δικαστήριο και άλλων προσωπικοτήτων όπως σε άλλες χώρες που δεν είναι δικαστές κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, ωστόσο όπως είπε είναι σεβαστό για να μην τεθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Είπε επίσης ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια υποβοήθησης και εξεύρεσης λύσεων και στην πρωτοβάθμια δικαιοσύνη.

Τέλος ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της εκδίκασης υποθέσεων και στο κατά πόσο η δικαιοσύνη θα είναι μόνο για τους λίγους. Είπε ότι θα υπερψηφίσει όλα τα νομοθετήματα, αν και είναι της αντίληψης ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε τόσο συχνά πάνω στο Σύνταγμα. Είπε επίσης ότι οι δικαστές πάσης βαθμίδας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι σε αυτό τον τόπο ιερές αγελάδες δεν υπάρχουν και ότι το Σύνταγμα μας απαγορεύει την απονομή προνομίων και δεν μπορεί κανένας να τους εξαιρέσει είτε από τον αυτοέλεγχο είτε από οποιοδήποτε έλεγχο.

«Ιστορική εξέλιξη» η τροποποίηση του Συντάγματος, λέει ο Πρόεδρος

Ιστορική εξέλιξη συνιστά η ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναδιαμορφώνται η ανώτατη βαθμίδα του δικαστικού συστήματος και ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση των νομοσχεδίων που δημιουργούν το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι «η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που τροποποιεί το Σύνταγμα συνιστά μια ιστορική εξέλιξη».

Ευχαριστεί «όσους συνέβαλαν. Τους Υπουργούς που επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν το νομοσχέδιο. Τον Πρόεδρο και Μέλη της Επιτροπής Νομικών που συνέβαλαν ουσιαστικά στην τελική του μορφή».

Αναδιαμορφώνεται, προσθέτει, «η ανώτατη βαθμίδα του δικαστικού μας συστήματος, αφού για πρώτη φορά δημιουργείται τριτοβάθμια δικαιοδοσία».

«Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση των νομοσχεδίων, που δημιουργούν το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο», καταλήγει.

Άνοιξε ο δρόμος στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, δηλώνει η Υπουργός Δικαιοσύνης

Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία και τους πολίτες, η Βουλή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αναφέρει σε γραπτή δήλωση της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου για την υπερψήφιση της συνταγματικής τροποποίησης που προνοεί τη δημιουργία της τριτοβάθμιας δικαιοδοσίας στα δικαστήρια μας.

Η υπερψήφιση της συνταγματικής τροποποίησης, σημειώνει η κ. Δράκου, άνοιξε το δρόμο στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, στέλνοντας σε χιλιάδες συνανθρώπους μας το μήνυμα ότι αφουγκράζεται τις αγωνίες τους, δίνοντας λύσεις στα προβλήματά τους.

Η κ. Δράκου ευχαριστεί τις πολιτικές δυνάμεις που «έθεσαν το καλό του πολίτη πάνω από κάθε σκοπιμότητα».

Ευχαριστεί επίσης, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών που «όλοι μαζί μέσα σε κλίμα συναινετικής προσέγγισης, πνεύμα καλής θέλησης συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση και βελτίωση των νομοσχεδίων».

«Ιδιαίτερα όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών τον κύριο Νίκο Τορναρίτη του οποίου ο ρόλος όχι μόνο ήταν καταλυτικός αλλά και αποφασιστικός για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής», σημειώνει.

Η κ. Δράκου ευχαριστεί τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που «δεν άφησε επιμέρους διαφωνίες του να αποτελέσουν τροχοπέδη, και με σθένος όχι μόνο υποστήριξε αλλά συνέβαλε στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων».

Ευχαριστίες οφείλονται, προσθέτει, στο Ανώτατο Δικαστήριο, στον ΓΕ που διετέλεσε και Υπουργός Δικαιοσύνης και επίσης στους προκατόχους της Ιωνά Νικολάου και Έμιλυ Γιολίτη.

Προσδοκούμε, αναφέρει η Υπουργός, την επόμενη Πέμπτη να ολοκληρωθεί αυτή η οφειλόμενη επανάσταση στη δικαιοσύνη, για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για το κράτος δικαίου της Κύπρου και το επίτευγμα ανήκει σε όλους.

Διαβεβαιώνει τέλος ότι «ο εκσυγχρονισμός δεν σταματά την άλλη Πέμπτη, αλλά θα είναι συνεχής, προσωπικά παραμένοντας κοντά στους θεσμούς και τις πολιτικές δυνάμεις με τους οποίους ήδη βρίσκομαι σε επαφή, για τα επόμενα εκσυγχρονιστικά βήματα που ακολουθούν».

Για ιστορική ημέρα κάνει λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας, χαιρετίζοντας την ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος

Για ιστορική ημέρα κάνει λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης σε γραπτή δήλωσή του, χαιρετίζοντας την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων της τροποποίησης του Συντάγματος με την οποία καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Εκφράζει επίσης την αισιοδοξία του ότι η Βουλή θα ψηφίσει και τα άλλα δύο κύρια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που αφορούν την μεταρρύθμιση την επόμενη Πέμπτη.

«Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα, θα έλεγα ότι είναι ιστορική, αφού με την προ ολίγου ψήφιση σε νόμο του Κράτους, από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου που αφορά στην τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας σε δήλωσή του.

Χαιρετίζει «με πολύ μεγάλη ικανοποίηση την ψήφιση από τη Βουλή της συνταγματικής αυτής τροποποίησης, της οποίας οι νομοθετικές αλλαγές διαλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης».

Ταυτοχρόνως, σημειώνει ο κ. Σαββίδης, «με την ίδια ικανοποίηση είναι που θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους πολλούς που συνέδραμαν ώστε η σημερινή ψήφιση να καταστεί εφικτή, με ιδιαίτερη εκτίμηση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία, καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς συζήτησης των νομοσχεδίων αυτών στη Βουλή, επέδειξαν υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση, μακριά από κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες».

«Η δε καθολική ανταπόκριση που επεδείχθη σήμερα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπέρ της μεγαλύτερης, κατά την κρίση μου, μεταρρύθμισης που έγινε από εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας στον τομέα της Δικαιοσύνης και στο σύστημα απονομής της, μου επιτρέπει, υπό την ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα ως ο μεγαλύτερος θεσμικός διάδικος στα δικαστήρια, να είμαι αισιόδοξος ότι κατά τον ίδιο τρόπο η Ολομέλεια της Βουλής θα προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη ψηφίζοντας και τα άλλα δύο κύρια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως -και που συζητήθηκαν εκτενώς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών- ώστε να γίνει ολοκληρωμένα η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης».

Μιας μεταρρύθμισης, αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας, «η οποία σκοπεί να αντιστρέψει την άτακτη τροχιά κατάρρευσης του κυπριακού δικαστηριακού συστήματος, να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και να δομήσει ένα νέο, ταχύ και αποτελεσματικό σύστημα απονομής της για τους πολίτες και τη χώρα».

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, σημειώνει, «δεν μπορώ παρά να συμμεριστώ τη θέση που κοινοβουλευτικά κόμματα εξέφρασαν υπέρ της προώθησης αλλαγών και στην πρωτοβάθμια δικαιοδοσία των δικαστηρίων».

Εκφράζει την σύμφωνη γνώμη του ότι «αλλαγές πρέπει να γίνουν και στις κατώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, είναι δουλειά που αναντίλεκτα χρειάζεται να γίνει». «Ήδη η Νομική Υπηρεσία, για συγκεκριμένα θέματα που την επηρεάζουν άμεσα, συνεργάζεται με το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να γίνουν κάποιες αλλαγές που θα οδηγήσουν στην επίσπευση πρωτόδικων διαδικασιών», καταλήγει ο κ. Σαββίδης.

Χαιρετίζει την ψήφιση της τροποποίηση του Συντάγματος ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

Τη σημερινή έγκριση του Νομοσχεδίου για τροποποίηση του Συντάγματος, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας των δικαστηρίων, χαιρετίζει, σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

«Η κυπριακή δικαιοσύνη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την καθυστέρηση που σημειώνεται στην εκδίκαση των υποθέσεων σε όλες τις βαθμίδες, κάτι το οποίο αναμφίβολα αντανακλά πολλές φορές και στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων. Ως ΠΔΣ τονίζουμε επανειλημμένα ότι δικαιοσύνη η οποία απονέμεται καθυστερημένα δεν είναι δικαιοσύνη. Δικαστές οι οποίοι λειτουργούν κάτω από πίεση λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων αναπόφευκτα δεν θα αποδώσουν όπως αναμένεται», προσθέτει.

Συνεπώς, αναφέρει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, με τη σημερινή έγκριση του Νομοσχεδίου για τροποποίηση του συντάγματος, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία δύο δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη δημιουργία ενός νέου 16μελούς Εφετείου, τη δημιουργία Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο για διορισμούς στην ανώτατη βαθμίδα, όπως επίσης και νέου Δικαστικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή στα δύο τελευταία θεσμικά όργανα του Προέδρου του ΠΔΣ μεταξύ άλλων.

Σημειώνει ότι επαναφέρεται η φιλοσοφία του ελέγχου (checks and balances) μεταξύ των δύο δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα και δημιουργείται για πρώτη φορά η δυνατότητα προσβολής δικαστικά ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για διορισμούς και προσαγωγές δικαστών.

Περαιτέρω, αναφέρει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος , θα ενισχυθεί η εξειδίκευση, τόσο στο νέο Εφετείο με τον διορισμό εξειδικευμένων δικαστών και τμημάτων, όσο και σε τριτοβάθμιο επίπεδο με διορισμό εξειδικευμένων δικαστών στο γνωστικό αντικείμενό τους, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

«Έπεται βεβαίως η μεταρρύθμιση και της πρωτοβάθμιας δικαιοδοσίας για την οποία ο ΠΔΣ έχει ήδη αρχίσει τις διεργασίες με στόχο, μέχρι το τέλος του χρόνου, να εισαχθούν ριζοσπαστικά μέτρα για επίλυση του προβλήματος των καθυστερημένων υποθέσεων στα πρωτοβάθμια δικαστήρια», προσθέτει.

«Με τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα, οι 5.000 εφέσεις θα διανεμηθούν για εκδίκαση μεταξύ των τριτοβάθμιων δικαστηρίων και του δευτεροβάθμιου εφετείου και αναμένεται να συντμηθεί ο χρόνος εκδίκασης των εφέσεων από έξι έως οκτώ χρόνια σε τρία», σημειώνει.

Με την ευκαιρία αυτής της θετικής έκβασης, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Νίκο Τορναρίτη και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, όπως επίσης την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, και τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, με τους οποίους συνεργάστηκε στενά και παραγωγικά τους τελευταίους 20 μήνες για να περάσει αναβαθμισμένη η μεταρρύθμιση.

Ο ΠΔΣ ευχαριστεί επίσης τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης, την οποία είχαν εγκρίνει και συστήσει η Επιτροπή Greco κατά της Διαφθοράς, τo Rule of Law της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή Βενετίας, το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου, ο Γενικός Εισαγγελέας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και φυσικά ο ΠΔΣ.

«Αντικρύζοντας με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι η Βουλή με την ψήφο της ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη δικαιοσύνη στον τόπο μας, ευελπιστούμε ότι μέσα από την ορθολογική προσέγγιση και συντονισμένη ανάληψη στοχευμένων πρωτοβουλιών μπορούμε να διορθώσουμε χρόνιες στρεβλώσεις, αποβλέποντας στην αναβάθμιση της λειτουργίας της δικαιοσύνης. Κάθε πρωτοβουλία που τελεσφορεί προς την κατεύθυνση αυτή, ενισχύει στη συνείδηση των πολιτών τον θεσμό της δικαιοσύνης, συντελεί στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και εξυψώνει το κύρος της Κύπρου ως κράτους δικαίου», σημειώνει.

Δεδομένου ότι οι προκλήσεις στον τομέα της δικαιοσύνης είναι πολλαπλές, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει ότι συνεχίζει την προσπάθειά του σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, για μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης προοδευτικά ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό.

«Με σταθερά βήματα προχωρούμε μπροστά κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία», καταλήγει.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα