Υπερψήφιση πρότασης νόμου για ανάκληση οχημάτων και έναρξη συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16 Δεκεμβρίου 2024, υπερψήφισε την πρόταση νόμου για τη διαδικασία ανάκλησης οχημάτων με αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ. Επιπλέον, ξεκίνησε η πρώτη μέρα συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025, όπου τοποθετήθηκαν οι Βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα.  

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Έγκρισης Τύπου Οχημάτων Νόμου, ώστε να εισαχθούν διατάξεις αναφορικά με τη διαδικασία ανάκλησης μηχανοκινήτων οχημάτων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού (EE) 2018/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά, για την τροποποίηση των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 715/2007 και (ΕΚ) αριθ. 595/2009 και για την κατάργηση της Οδηγίας 2007/46/ΕΚ. 

Εγκρίθηκε από Βουλή πρόταση νόμου για διαδικασία ανάκλησης οχημάτων με αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ 

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το απόγευμα, εξ’ αναβολής, την πρόταση νόμου που καθορίζει τη διαδικασία για ανάκληση οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ.  

Η πρόταση εγκρίθηκε με 51 ψήφους υπέρ και μια εναντίον, αυτήν του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους ο οποίος αιτιολόγησε τη ψήφο του λέγοντας ότι υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός από το 2018 για ρύθμιση του ζητήματος και άρα δεν χρειάζεται νομοθεσία.  

Η πρόταση οδηγήθηκε στην Ολομέλεια με τροπολογίες της Επιτροπής Μεταφορών, οι οποίες επίσης υπερψηφίστηκαν, με βάση τις οποίες ο Υπουργός Μεταφορών, με διάταγμά του, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, καθορίζει τη διαδικασία ανάκλησης, τη χρονική περίοδο λήψης διορθωτικών μέτρων, καθώς και την αναστολή πιστοποιητικού καταλληλότητας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα διορθωτικά μέτρα, καθώς και σε περίπτωση ανάκλησης, η οποία σύμφωνα με τον διανομέα ή τον αντιπρόσωπο του κατασκευαστή παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια.  

Νοείται ότι, ο Υπουργός εκδίδει για πρώτη φορά το διάταγμα στις 3 Φεβρουαρίου 2025 οπότε και τίθεται ο νόμος σε ισχύ.  

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη και Νίκο Σύκα και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρο Παπαδούρη 

Σύμφωνα με την πρόταση που ψηφίστηκε, σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η προσκόμιση της βεβαίωσης λόγω του ότι δεν κατέστη εφικτό να εξευρεθούν πληροφορίες για την ύπαρξη τυχόν ελαττωματικού ή ακατάλληλου εξαρτήματος, είτε γιατί δεν υπάρχει κατασκευαστής είτε γιατί δεν υπάρχει γνωστή διαδικασία ανακλήσεων, ο Υπουργός καθορίζει με διάταγμά του, τη διαδικασία εξαίρεσης από την υποχρέωση προσκόμισης της βεβαίωσης.  

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει διανομέας ή αντιπρόσωπος του κατασκευαστή στη Δημοκρατία, το πρόσωπο το οποίο εισήγαγε το όχημα στη Δημοκρατία ή ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίζει στην εκάστοτε αρμόδια αρχή ή υπηρεσία δήλωση, ο τύπος και το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται από την αρμόδια αρχή.  

Η βεβαίωση, σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί ανάκληση, παρέχεται από τον διανομέα ή τον αντιπρόσωπο του κατασκευαστή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία που ζητήθηκε από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο και ισχύει για περίοδο τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία που φέρει η βεβαίωση.  

Την ευθύνη λήψης οποιωνδήποτε διορθωτικών μέτρων αναφορικά με την ανάκληση που εκδίδεται από τον κατασκευαστή πριν από την ημερομηνία της πρώτης εγγραφής μηχανοκίνητου οχήματος, φέρει ο εισαγωγέας του εν λόγω οχήματος.  

Κατά τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο μηχανοκίνητων οχημάτων κατηγορίας για έκδοση πιστοποιητικού καταλληλόλητας,  το όχημα ελέγχεται επιπρόσθετα κατά πόσον υπόκειται ή όχι σε ανάκληση που αφορά ελαττωματικό ή ακατάλληλο εξάρτημα, είτε μέσω της προσκόμισης της προβλεπόμενης  βεβαίωσης,  είτε μέσω του μηχανογραφικού συστήματος της αρμόδιας αρχής.  

Με βάση την ακολουθητέα διαδικασία σε περίπτωση κατά την οποία όχημα υπόκειται σε ανάκληση για ελαττωματικό ή ακατάλληλο εξάρτημα,  ο διανομέας ή ο αντιπρόσωπος του κατασκευαστή διαβιβάζει στην αρμόδια αρχή όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αφορούν την ανάκληση  και  η αρμόδια αρχή με τη σειρά της  ενημερώνει αμέσως τον ιδιοκτήτη του οχήματος, ο οποίος καλείται να προβεί μέσω του διανομέα ή του αντιπρόσωπου του κατασκευαστή σε διορθωτικά μέτρα εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία ενημέρωσής του.  

Ο Υπουργός δύναται να παρατείνει την προβλεπόμενη χρονική περίοδο για συμμόρφωση του ιδιοκτήτη του οχήματος, εφόσον κρίνει αυτό σκόπιμο. Αν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί, η ισχύς του πιστοποιητικού καταλληλόλητας του οχήματός του αναστέλλεται.  

Ο διανομέας ή ο αντιπρόσωπος του κατασκευαστή ή ο εισαγωγέας ενημερώνουν την αρμόδια αρχή, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, για κάθε αντικατάσταση που έγινε ελαττωματικού ή ακατάλληλου εξαρτήματος σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή.  

Κάθε διανομέας ή αντιπρόσωπος του κατασκευαστή αποστέλλει στην αρμόδια αρχή σε εξαμηνιαία βάση ενημέρωση για τις ανακλήσεις.  

Πρόσωπο το οποίο ενεργεί κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου του νόμου είναι ένοχο αδικήματος, και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.  

Τοποθετήσεις Βουλευτών 

O εκ των εισηγητών Νίκος Σύκας έκανε αναφορά στο γεγονός ότι η συζήτηση σήμερα γίνεται για άλλη μια φορά παρουσία της μητέρας του Κυριάκου ‘Οξινου, οποίος έχασε τη ζωή του από ελαττωματικό αερόσακο.  

Εξήγησε ότι η πρόταση δεν αντικαθιστά τον ευρωπαϊκό κανονισμό αλλά εισάγει μηχανισμό ενημέρωσης των πολιτών, δημιουργεί μητρώο και εισάγει ποινές.   

Επέκρινε το γεγονός ότι η εκτελεστική εξουσία γνώριζε το πρόβλημα και δεν έπραξε οτιδήποτε, όπως ανέφερε, και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Μεταφορών ζητά το διορισμό ποινικών ανακριτών για τα δύο θανατηφόρα περιστατικά και τον σοβαρό τραυματισμό λόγω ελαττωματικών αερόσακων.  

Ο κ. Σύκας χαρακτήρισε λοιδορία το να λέγεται ότι η Βουλή δεν χρειαζόταν να νομοθετήσει επί του θέματος.  

Ο εκ των εισηγητών Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε αναφορά στο ιστορικό και στις συζητήσεις στην Επιτροπή, αναφέροντας  ότι κάποιοι γνωρίζανε για το πρόβλημα αλλά το αποσιώπησαν και αυτή, πρόσθεσε, είναι η κατάντια μιας χώρας που εργάζεται με αυτή την ανευθυνότητα.  

Πρόσθεσε ότι η Βουλή επέδειξε ευαισθησία έναντι στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και ότι είναι καιρός να καθαρίσουμε τη χώρα από το νεκροταφείο των προβληματικών οχημάτων.  

Ο Σταύρος Παπαδούρης, επίσης εκ των εισηγητών, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και το πως κινητοποιήθηκε η Βουλή με τον πρώτο θάνατο το 2023.   

Ανέφερε ότι στον δεύτερο θάνατο η Βουλή διαπίστωσε ότι οι διαδικασίες πάσχουν και ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην ενημέρωση των ιδιοκτητών το οποίο η πρόταση νόμου διορθώνει. 

Ανέφερε ότι η Βουλή κινήθηκε με άμεσα αντανακλαστικά και έφερε πρόταση νόμου που εξαναγκάζει το κράτος να αρχίσει την εκκίνηση διαδικασίας που όριζε ο κανονισμός της ΕΕ και δεν είχε ποτέ εφαρμοστεί.  

Εξήγησε, επίσης, το όφελος της δημιουργίας μητρώου και της υποχρέωσης αποστολής του στο ΤΟΜ ανά εξάμηνο ώστε αν ένας διανομέας κλείσει, να τηρούνται αντίγραφα.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα μίλησε για ζήτημα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου και για βαρύτατες ευθύνες της πολιτείας για το γεγονός ότι φτάσαμε έως εδώ. Ανέφερε ότι αν η Βουλή και κάποιοι δημοσιογράφοι δεν επέμεναν, το ζήτημα θα έμενε θαμμένο.  

Ο κ. Κώστα μίλησε για έγκλημα χωρίς τιμωρία και για την ανάγκη διορισμού ποινικών ανακριτών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να αναλαμβάνει η Βουλή το φορτίο και την ευθύνη του κράτους.  

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, ανέφερε ότι το ζήτημα συζητήθηκε σε πολύωρες συνεδριάσεις και μετά την ψήφιση σήμερα αναμένεται η εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει σε εφαρμογή.  

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι οι ανακλήσεις γίνονταν εδώ και 40 χρόνια όταν ίδιος ζούσε στο Λονδίνο για μια εξαετία και ότι καλή εταιρεία θεωρείτο από τους πολίτες αυτή που ανακοίνωσε ανακλήσεις και ενημέρωνε το κόσμο.  

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι είναι σοφή η αντικατάσταση προνοιών με το διάταγμα από τον Υπουργό, υποδεικνύοντας ότι σε ένα βαθμό το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί αλλά θα παραμείνουν άλλα, όπως ρύθμιση για οχήματα που εισάγονται ενώ είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις και φέρουν άλλα ανταλλακτικά.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι έγνοια τους είναι η ασφάλεια των πολιτών σε ένα πρόβλημα που χρονίζει, χαρακτηρίζοντας τραγελαφικό ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ενημερώθηκαν για τον κανονισμό της ΕΕ όταν συζητούσαν τις προφορικές τροπολογίες.  

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ασφάλεια είναι ύψιστη προτεραιότητα και αναφέρθηκε σε ευθύνες διανομέων και κατασκευαστών περιγράφοντας δική του εμπειρία με όχημα που αγόρασε το 2003. Είπε πως ενώ το όχημα περνούσε από σέρβις κανονικά, δεν τον ενημέρωσαν για ανάγκη αλλαγής ελαττωματικών φρένων παρά μόνο όταν το 2018 είχε ένα ατύχημα.  

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής  Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι ο κανονισμός 858 της ΕΕ ξεκαθαρίζει τις ευθύνες της εκτελεστικής εξουσίας, είναι άμεσα εφαρμοστέος και πολύ ξεκάθαρος και η νομοθεσία σήμερα δεν χρειαζόταν. Ξεκαθάρισε όμως ότι ψηφίζει υπέρ γιατί εισάγονται ποινές.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανεξάρτητη Αλεξάνδρα Ατταλίδου που ανέφερε ότι ο κανονισμός τίθεται αυτόματα σε ισχύ χωρίς να απαιτείται κάτι άλλο και υπερτερεί του εθνικού δικαίου.  

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ψηφίζει εναντίον γιατί υπάρχει ο ευρωπαϊκός κανονισμός με άμεση εκτέλεση και εφαρμογή. Διερωτήθηκε γιατί να μην γίνεται αποδεκτή από το ΤΟΜ βεβαίωση από τους κατασκευαστές για όσα οχήματα δεν φέρουν αερόσακο ΤΑΚΑΤΑ και υπέδειξε ότι θα έχουμε αχρείαστη ταλαιπωρία.  

Ο Βουλευτής του ΑΛΕΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να βρεθεί λύση για όσες οικογένειες θα μείνουν χωρίς οχήματα και έχουν παιδιά ΑμεΑ ή άλλες σοβαρές δυσκολίες.  

Ο  Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι όλα όσα αφορούν τους πολίτες και το πώς θα επηρεαστεί η ζωή τους εξαρτώνται  από το περιεχόμενο του διατάγματος του Υπουργού, με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό της ΕΕ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι σήμερα αποφασίζουν για το ποιος θα οδηγεί και με ποιο τρόπο.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου αναφέρθηκε σε ευθυνοφοβία και έλλειψη δράσης από το ΤΟΜ που δεν προέκυψαν χθες. Σήμερα, είπε, έρχεται η εκτελεστική εξουσία “με την ουρά στα σκέλια” να κερδίσει χρόνο με την πρόταση νόμου για να συγυρίσει το σύστημα και να δημιουργήσει μητρώο.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής μίλησε για ασήκωτες ευθύνες της εκτελεστικής εξουσίας που έκρυβε, όπως είπε, το πρόβλημα κάτω από το χαλί και ακόμη και όταν φάνηκε η γύμνια της, δεν έκανε κάτι. Δεν υπάρχει, είπε, κανένα ίχνος δικαιολογίας και η λαϊκή ρήση “κρύψε να περάσουμε” δεν πρέπει να ισχύει πλέον. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Αερόσακοι takata: Ξεκινά η αναζήτηση οχημάτων 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου του 2024 Νόμου του 2024, ώστε να αντικατασταθεί σημείωση για ρύθμιση του ύψους της υπερωριακής αποζημίωσης μερίδας του ωρομίσθιου προσωπικού. 

Επιπλέον, ξεκίνησε η πρώτη μέρα συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025, όπου τοποθετήθηκαν οι Βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα. 

Αναλυτικά, πιο κάτω μπορείτε να δείτε τις τοποθετήσεις τους, κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας συζήτησης: 

  • Χριστιάνα Ερωτοκρίτου – Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού 

Θετικές εξελίξεις αλλά αβεβαιότητα 

Στις θετικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία, αλλά και στην αβεβαιότητα που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν τις οικονομικές προβλέψεις, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε ομιλία της τη Δευτέρα κατά την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2025 στη Βουλή των Αντιπροσώπων.   

Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος του 2025, όπως αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει δαπάνες τακτικές και αναπτυξιακές ύψους 9,4 δισ. και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 3,25% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2024.  

Όπως ανέφερε, η κυπριακή οικονομία, παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, αναμένεται να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία, καταγράφοντας επιτάχυνση στον ρυθμό ανάπτυξης για το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ για την επόμενη τριετία προβλέπεται διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς με χαμηλότερο ωστόσο ρυθμό.  

Πρόσθεσε ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης κατά το τρέχον έτος διατηρείται θετικό, σημειώνοντας περαιτέρω βελτίωση σε σχέση με το 2023, ενώ για τα έτη 2025-27 γίνεται μεν πρόβλεψη για δημοσιονομικό πλεόνασμα με καθοδική τάση δε.  

Για το δημόσιο χρέος, είπε ότι το 2024 καταγράφει σημαντική μείωση, διατηρώντας πτωτική πορεία, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί και κατά την τριετία 2025-27, ενώ χαρακτήρισε ως «σημαντικό στοιχείο» την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για επίτευξη δημόσιου χρέους κάτω από τον στόχο του 60% το έτος 2026.  

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, είπε ότι αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω κατά το τρέχον έτος, με διατήρηση πτωτικής στάσης κατά την τριετία 2025-27 και πρόβλεψη για επίτευξη του οροσήμου 2% το έτος 2025. Αντίστοιχα, ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω τόσο κατά το έτος 2024 όσο και κατά την τριετία 2025-27, ενώ για το έτος 2025 η αγορά εργασίας προβλέπεται να προσεγγίσει τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης.  

Σε σχέση με την γενικότερη πορεία της οικονομίας και τον προϋπολογισμό για το 2025, η κ. Ερωτοκρίτου είπε όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών αναγνωρίζουν τις δύσκολες συνθήκες ως έχουν διαμορφωθεί, συνεπεία των γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς και τη μεγάλη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις προβλέψεις στις οποίες βασίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025, ενώ αναγνωρίζουν επίσης τους πιθανούς κινδύνους σε σχέση με την πορεία της κυπριακής οικονομίας σε περίπτωση επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος.  

Πρόσθεσε ότι παρά το αβέβαιο και δυσμενές περιβάλλον, «η Επιτροπή αναγνωρίζει επίσης τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών για το τρέχον έτος και τη θετική προοπτική για την τριετία 2025-27, καθώς και την επιβεβαίωση της θετικής προοπτικής και της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης».  

Συμπλήρωσε ότι η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής «εκφράζει ικανοποίηση για την πορεία της κυπριακής οικονομίας καθώς και τη δυναμική που την χαρακτηρίζει», ενώ εκφράζει επίσης ικανοποίηση «για την περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, για την επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης, καθώς και για την πρόβλεψη δημοσιονομικού πλεονάσματος στον υπό εξέταση προϋπολογισμό».  

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής εκφράζει την ίδια στιγμή «ανησυχία σε σχέση με το ζήτημα της ακρίβειας, τόσο σε σχέση με το κόστος ψηλού δανεισμού και απόκτησης στέγης, όσο και των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι επιπτώσεις της στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα είναι εμφανείς», επισημαίνοντας, ως εκ τούτου, «την ανάγκη υιοθέτησης στοχευμένων μέτρων για την αναστροφή των επιπτώσεών της στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και στην ποιότητα ζωής τους».  

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, μέλη της τονίζουν την ανάγκη συνετούς διαχείρισης των δημοσίων δαπανών και ειδικότερα της συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου και των ανελαστικών δαπανών, «ώστε να θωρακίζεται η ικανότητα του κράτους να ανταποκρίνεται σε απρόβλεπτες και δύσκολες συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά τα οικονομικά δεδομένα, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των δαπανών για την άμυνα και των αναπτυξιακών δαπανών».  

Συμπλήρωσε ότι άλλα μέλη τονίζουν ότι «η ευρωστία των δημόσιων οικονομικών πρέπει να αντανακλάται και στον ιδιωτικό τομέα και στην ευημερία των πολιτών», με ορισμένα μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν την άποψη ότι «ο υπό εξέταση προϋπολογισμός εστιάζει στην αύξηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος, αποστερώντας πόρους για την προώθηση πολιτικών αντιμετώπισης των κοινωνικών ελλειμμάτων, των εισοδηματικών ανισοτήτων και απάμβλυνσης του υψηλού κόστους διαβίωσης και αδυνατεί να δημιουργήσει την προοπτική ενός φιλικού και προσβάσιμου για τους πολίτες κράτους».  

Πρόσθεσε, ακόμη ότι άλλα μέλη της Επιτροπής σημειώνουν ότι οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να διατίθενται «για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω πολιτικών ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και των εργαζομένων, στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης».  

«Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να διέρχεται συνθήκες αβεβαιότητας λόγω της κρατούσας γεωπολιτικής κατάστασης. Η προοπτική της κυπριακής οικονομίας μεσοπρόθεσμα, με βάση τις μακροοικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης, είναι θετική, περιβάλλεται ωστόσο από σημαντική αβεβαιότητα. Η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών για αισθητή μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος, καθώς και οι προβλέψεις για περαιτέρω μείωση του μεσοπρόθεσμα κρίνονται ως ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις”, ανέφερε.  

“Η διασφάλιση βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης και υγιών δημόσιων οικονομικών, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πολιτικών που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να προστατεύουν την ευημερία των πολιτών, πρέπει να συγκαταλέγονται στις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτυγχάνεται μακροχρόνια σταθερότητα και ανάπτυξη χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι για την οικονομία και τους πολίτες. Η επιτάχυνση της υλοποίησης έργων, όπως του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς και άλλων αναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών έργων, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για βιώσιμη ανάπτυξη και συνακόλουθα στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της οικονομίας σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς», κατέληξε η κ. Ερωτοκρίτου. 

  • Σταύρος Παπαδούρης – Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 

Καιρός για άμεσες κινήσεις και πολιτικές ελάφρυνσης 

Ο καιρός έχει πια ωριμάσει για άμεσες κινήσεις και πολιτικές ελάφρυνσης του φορτίου που ο κόσμος έχει αναλάβει εδώ και αρκετά χρόνια, για να μπορεί να απολαμβάνει η χώρα καλούς αριθμούς, δείκτες και αξιολογήσεις, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης στη ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2025.  

«Αυτό μπορεί να γίνει με ορθολογισμό και στόχευση και όχι με οριζόντιο τρόπο, με παροχή κινήτρων, φορολογικών χαλαρώσεων και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας», είπε ο κ. Παπαδούρης.   

Ανέφερε ότι «περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει σε αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων και του κοινωνικού αποκλεισμού που μαστίζουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού εδώ και αρκετά χρόνια».  

«Αποτελεί πλέον γεγονός ότι η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία που καθόριζε τον κάθε ετήσιο προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια, έφερε και το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε χωρίς το σχετικό κόστος το οποίο πλήρωσε και πληρώνει ο πολίτης της χώρας καθημερινά».  

Ο κ. Παπαδούρης χαιρέτισε το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2025 καθώς και τον αυξητικό ρυθμό ανάπτυξης που φαίνεται να ξεπερνάει το 3,7%, οδηγώντας στο συμπέρασμα, όπως είπε, ότι «η κυπριακή οικονομία παραμένει ανθεκτική παρ΄ όλες τις σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει».  

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στο 64% το 2025, και πρόσθεσε ότι «θετική εξέλιξη επίσης αποτελεί η σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%», καθώς και η μείωση του ποσοστού ανεργίας κοντά στο 5%.  

«Αν και οι πιο πάνω δημοσιονομικές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλή πορεία και παραμένει ανθεκτική, δεν επιτρέπει τον όποιον εφησυχασμό», ανέφερε.  

Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι «η συνεχόμενη αδικαιολόγητη αποτυχία εκσυχρονισμού και έγκαιρης εναρμόνισης του κράτους μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και η κακοδιαχείριση ή και η μη ολοκλήρωση αρκετών σημαντικών έργων υποδομής, δημιουργούν συνεχώς καινούργιες οικονομικές τρύπες, με αποτέλεσμα την πιθανή απώλεια κεφαλαίων, που τόσο πολύ τα έχουμε ανάγκη αλλά και την αποστέρηση του ίδιου του πολίτη στην πρόσβαση καλύτερων και φθηνότερων υπηρεσιών και αγαθών».   

Πρόσθεσε πως «φέτος ήταν η χρονιά που βιώσαμε την κατάρρευση ή τη μη ολοκλήρωση αρκετών δημόσιων έργων όπως το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, την κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, τη Μαρίνα Λάρνακας, το αλιευτικό καταφύγιο στο Λιοπέτρι και τη σχετική αβεβαιότητα και επιφύλαξη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.  

Επιπλέον, ανέφερε ότι μπορεί μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να έχουν υλοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέχρι στιγμής, προσθέτοντας, όμως, ότι «για θέματα ακρίβειας, ενέργειας, ακόμα και για το ζήτημα των δημόσιων μεταφορών, σε άμεση σχέση με το καθημερινό πρόβλημα του κυκλοφοριακού, έχουμε μείνει πολύ πίσω».  

«Τα σχέδια που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, είναι προς την ορθή κατεύθυνση», ανέφερε, και πρόσθεσε πως «η υλοποίηση των σχεδίων όμως, πρέπει να εφαρμόζεται έγκαιρα, με τρόπο ευέλικτο και λειτουργικό, με παράλληλη συνταύτιση με την πράσινη μετάβαση.  

Μιλώντας για πολιτικές της Κυβέρνησης που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, ο κ. Παπαδούρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, σε θετικές κινήσεις σε σχέση με την στεγαστική πολιτική και την εξαγγελία νέων στεγαστικών σχεδίων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, ειδικά για την νεολαία μας και για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά».  

«Σήμερα, ακόμα και με τα σχέδια που εξαγγέλθηκαν, για ένα νεαρό ζευγάρι, είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλίσει ιδιόκτητη κατοικία λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης της απαιτούμενης προκαταβολής και τα αυξημένα επιτόκια», πρόσθεσε.  

Επίσης, έκανε αναφορά στις πρόσφατες αναβαθμίσεις και στην κατάταξή της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα «Α» από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.  

Αναφορικά με τις πιο σημαντικές αποκλίσεις που έχει εντοπίσει το Κίνημα στην εξέταση του προϋπολογισμού, ο κ. Παπαδούρης αναφέρθηκε σε περαιτέρω διόγκωση των ανελαστικών δαπανών του δημόσιου τομέα και διερωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να δίνονται αυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων που σήμερα απολαμβάνουν μισθούς των 5.000 και 6.000 ευρώ, τη στιγμή που ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι κοντά στα 1.000 ευρώ».  

Επίσης, χαιρέτισε την αύξηση μισθών στις χαμηλές κλίμακες Α1, Α2 και Α5, «κάτι που χρειαζόταν να γίνει εδώ και καιρό», όπως είπε.  

Αναφέρθηκε, επίσης, στο «θέμα της ακρίβειας και στην επιβάρυνση της κοινωνίας σε σχέση με τον πληθωρισμό και την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων» αλλά και «στο θέμα της ενεργειακής φτώχειας, κάτι που βιώνει ο κάθε πολίτης κάθε φορά που ανοίγει το λογαριασμό του ηλεκτρισμού».  

Είπε, ακόμη, ότι για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 5% για την τοποθέτηση συστημάτων ΑΠΕ, έχει ενημερώσει «σε αρκετές περιπτώσεις το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να έχω εντοπίσει την όποια πρόθεση εφαρμογής του».  

Αναφερόμενος στο θεμα των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ είπε πως «με την ψήφιση της πρότασης νόμου διασφαλίσαμε ότι το συντομότερο δυνατόν θα κλείσει το κενό εντοπισμού εισαγόμενων οχημάτων από τρίτες χώρες».  

Έκανε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία, Τμήμα Οδικών Μεταφορών, διανομείς και εισαγωγείς οχημάτων αλλά και ιδιοκτήτες επηρεαζόμενων οχημάτων, «να συνεργαστούν για το καλό όλων μας». 

  • Μάριος Καρογιάν – ΔΗΠΑ-Συνεργασία 

Υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, συνεπής στο καθήκον και την ευθύνη που της αναλογεί, θα υπερψηφίσει και φέτος τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είπε ο Πρόεδρος της, Μάριος Καρογιάν, μιλώντας τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2025.  

«Η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί, παραδοσιακά, μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Μια ευκαιρία να ξεδιπλωθούν οι πολιτικές, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για το επόμενο έτος. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και μια ύψιστη πολιτική διαδικασία λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας στο νομοθετικό σώμα, η οποία είναι και η πεμπτουσία του πολιτεύματος μας», πρόσθεσε.  

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία είναι σε εξέλιξη δυο πόλεμοί στη γειτονιά μας, είναι η αβεβαιότητα που προκαλείται με την εκλογή Τράμπ στις ΗΠΑ για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύει η διακηρυγμένη πολιτική του για επιβολή δασμών, καθώς και η πολιτική και οικονομική κρίση που μαστίζει την Γερμανία και ακόμα περισσότερο την Γαλλία, που ήσαν και εξακολουθούν να είναι οι ατμομηχανές της ΕΕ. 

Κυπριακό  

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι το 2024 ήταν χρονιά δραματικών εξελίξεων στη διεθνή σκηνή που δυνατόν να επηρεάσουν και το Κυπριακό.  

«Στη γειτονιά μας είχαμε την συνέχιση του πολέμου στη Γάζα, την επέκταση του στον Λίβανο με παρενέργειες και στο Ιράν και την κατάρρευση του καθεστώτος στην Συρία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει μία ανοικτή πληγή για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ άδηλες παραμένουν οι προθέσεις του νεοκλεγέντος Προέδρου Τράμπ σε σχέση με την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μέσα σε αυτό το ρευστό και εν πολλοίς θολό διεθνές περιβάλλον που θα πρέπει να κινηθούμε στο Κυπριακό», σημείωσε.   

Είπε ότι «εμείς ως ε/κ κοινότητα δεν έχουμε την πολυτέλεια, ούτε την επιλογή ιστορικής ευθύνης, να αποστασιοποιηθούμε από το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που δεν είναι άλλο από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αποφάσεις των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη βούληση της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτή παγίως εκφράζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια».  

Η λύση, φυσικά, είπε, πρέπει να οδηγεί σε απαλλαγή από την κατοχή και τα συνεπακόλουθά της, στην αντιστροφή των τετελεσμένων της εισβολής, και σε ένα κανονικό κράτος.  

ΝΑΤΟ 

Αναφερόμενος στην πρόσφατη δημόσια συζήτηση και στις αντεγκλήσεις σχετικά με τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΝΑΤΟ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι τα όσα δημοσίως διημείφθησαν και άκαιρα ήταν και αχρείαστα, λόγω της γνωστής αρνητικής στάσης της Άγκυρας.   

«Οι αποφάσεις στο Βορειατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο αποφασιστικό όργανο του ΝΑΤΟ, λαμβάνονται με ομοφωνία. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στη διμερή συνεργασία με κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, για προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την ΕΦ, εκπαίδευση των στελεχών της και αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών της Δημοκρατίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Όμως το θέμα της ένταξης της Κύπρου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα μπορούσε να συζητηθεί στο ευρύτερο πλέγμα των διευθετήσεων ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού, όπου η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων παραμένει μία από τις βασικότερες μας επιδιώξεις», συμπλήρωσε.  

Δημοσιονομικά  

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε, παράλληλα, ότι μέσα σ’ αυτό το ρευστό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, που οι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον τους, που βιώνουν την κλιματική κρίση και αισθάνονται να απειλούνται από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, που η ακρίβεια συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, των ανέργων και των συνταξιούχων, που οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, οδηγώντας σε απόγνωση διαρκώς μεγαλύτερα τμήματα των πληθυσμών, που ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός βρίσκονται σε έξαρση οδηγώντας σε άνοδο την Ακροδεξιά και τον αυταρχισμό, «καλούμαστε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας με πειθαρχία, ορθολογισμό και σύνεση».  

Είπε, παράλληλα, ότι «θα πρέπει να ενσκήψουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω στα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών».  

«Γιατί, κακά τα ψέματα, πολλά νοικοκυριά υπέφεραν και εξακολουθούν να υποφέρουν από τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών και δεν είχαν μερίδιο από τις δημοσιονομικές θετικές επιδόσεις. Μπορεί η οικονομία να καταγράφει ισχυρούς θετικούς δείκτες, αλλά μια σημαντική μερίδα δεν το αισθάνεται στη τσέπη της, αφού το συσσωρευμένο κόστος ζωής, εξανεμίζει τις όποιες διαφοροποιήσεις στο εισόδημά τους», συμπλήρωσε.  

Αναφερόμενος στα άτομα με αναπηρίες, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ούτε 1 στα 10 άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνουν κρατική πρόνοια, και δεν είναι τυχαίο που η Eurostat κατατάσσει την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις, σε ό,τι αφορά τις παροχές για την αναπηρία.  

«Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας που ετοιμάζεται, το κράτος, επιτέλους, οφείλει, έστω και την υστάτη, να αναλάβει τις μεγάλες του ευθύνες», σημείωσε.  

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους είναι πολυσύνθετες.  

«Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο κόσμος είναι πια κουρασμένος, αποστασιοποιημένος, υποψιασμένος και καχύποπτος. Έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής και της ανοχής του. Δεν αγοράζει γενικολογίες, αοριστολογίες και ανέξοδες υποσχέσεις. Περιμένει πρακτικές, ρεαλιστικές και συγκεκριμένες λύσεις με σύγχρονες εφαρμόσιμες προδιαγραφές και άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα», κατέληξε. 

  • Μαρίνος Σιζόπουλος – ΕΔΕΚ 

Τα λάθη του παρελθόντος να μην επαναληφθούν 

Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφερόμενος στην οικονομία της χώρας, κατά την ομιλία του κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.  

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι, «η συνετή και ορθολογιστική διαχείριση» των δημόσιων οικονομικών από την παρούσα Κυβέρνηση, εν μέσω σοβαρών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο, «οδήγησε σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οικονομική ανάπτυξη, η οποία, όμως, πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας πορείας οικονομικής διαχείρισης με κύριο στόχο την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας».  

Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, «για την εξαιρετική εργασία», ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «μακριά από λαϊκισμούς και ανέξοδες ρητορικές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομία και η κοινωνική πολιτική, το κράτος καλείται να αποπληρώσει το δάνειο της τρόικα ύψους 6.3 δις ευρώ, που προέκυψε ως αδήριτη ανάγκη λόγω λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων.  Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν», ανέφερε.  

Η αύξηση της παραγωγικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας, η περαιτέρω μείωση των καθολικών επιδομάτων και η αντικατάσταση με στοχευμένα επιδόματα νέου τύπου, η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα για συγχρηματοδότηση έργων, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, η άσκηση πίεσης στις τράπεζες για υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και η άμεση έλευση του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι κάποιες από τις εισηγήσεις στις οποίες αναφέρθηκε.  

Όσον αφορά στον τομέα της Υγείας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι συνολικές δαπάνες στον τομέα διπλασιάσθηκαν «χωρίς να υπάρξει και η ανάλογη ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών».  

Σημείωσε ότι η υλοποίηση προτάσεων όπως ο καθορισμός αντικειμενικών κριτηρίων για εγγραφή στο Σύστημα Προσωπικών Ιατρών (ΠΙ), και ο καθορισμός σταθερής μηνιαίας αμοιβής τους, και επιπρόσθετη αμοιβή για κάθε επίσκεψη, η διευκόλυνση απευθείας πρόσβασης του ασθενή στον ειδικό ιατρό, το να μπορεί ο ασθενής να επισκέπτεται ιατρό εκτός του ΓεΣΥ, η άμεση ένταξη στο ΓεΣΥ των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων,  όπως προνοεί η νομοθεσία και ο αυστηρός εποπτικός έλεγχος για την αποφυγή διασπάθισης οικονομικών πόρων και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, θα επιφέρουν άμεση διόρθωση σημαντικών στρεβλώσεων και θα προστατεύσουν σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα του συστήματος.  

Εξάλλου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της Μ. Ανατολής, η αστάθεια στην Αν. Μεσόγειο, και οι ασύμμετρες απειλές της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, «επιβάλλουν η Ε.Φ. να διαθέτει μια συνεχώς  αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ικανότητα». Τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, είπε, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει όμως να οδηγούν σε επανάπαυση.  

Σημείωσε ότι «επιβάλλεται η επαναδημιουργία του Ειδικού Ταμείου, στο οποίο να κατατίθεται η Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα, ώστε αυτά τα χρήματα να διατίθενται αποκλειστικά για την αγορά και τη συντήρηση οπλικών συστημάτων».  

Αναφερόμενος στο Υπουργείο Εσωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΔΕΚ, γιατί αρκετές προτάσεις της, όπως είπε, υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση «και η υλοποίησή τους «συνέβαλε αποφασιστικά» στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.  

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, «θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω αναβάθμιση της αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού» και πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπεται επανάπαυση» αλλά  «απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων», όπως, διεκδίκηση της συμβολής της ΕΕ για τον επαναπατρισμό «παράνομων οικονομικών μεταναστών» και ομοιόμορφη διασπορά των νόμιμων δικαιούχων πολιτικού ασύλου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η επιτάχυνση του καταρτισμού και της υλοποίησης προγράμματος κοινωνικής και εκπαιδευτικής ενσωμάτωσης.  

Χαιρέτισε, ακόμη, την εξαγγελία της Κυβέρνησης για την πολεοδομική αμνηστία, σημειώνοντας ότι είναι μια πολιτική που προτάθηκε από την ΕΔΕΚ το 2015.  

Είπε ότι οι πρώτοι έξι μήνες από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ανέδειξαν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και όχι μόνο» και ότι «δικαίωσαν την ΕΔΕΚ, η οποία από την αρχή είχε εντοπίσει στρεβλώσεις και κενά στην προτεινόμενη νομοθεσία».  

Επιπρόσθετα, πρόσθεσε, «επιβάλλεται» η άμεση υιοθέτηση πρόσθετων προτάσεων προς όφελος των πολιτών, όπως η καθιέρωση ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στην ύδρευση σε ολόκληρη την επικράτεια, και ο καθορισμός τέλους αποχέτευσης στη βάση της κατανάλωσης και όχι και της αξίας του ακινήτου.  

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «διάγει μακρά περίοδο στασιμότητας, λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας», ενώ, χαρακτήρισε ως «αμφίβολη ως προς την κατάληξη», την προσπάθεια στο πλαίσιο μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, για επανέναρξη των συνομιλιών.  

«Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των διαφόρων πρωτοβουλιών, αλλά και των συνομιλιών πρέπει να μας οδηγήσουν σε αφύπνιση και αλλαγή τακτικής», είπε ο κ. Σιζόπουλος.  

«Πρέπει να διεκδικήσουμε», συνέχισε, την επαναφορά του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης όπως προνοεί η σχετική απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ και όχι σύγκληση άτυπης ή τυπικής 5μερούς, την κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής για τερματισμό της κατοχής, αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, την επιστροφή των προσφύγων Ε/Κ και Τ/Κ σε συνθήκες ασφάλειας, τον επαναπατρισμό  των εποίκων και την άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. 

  • Χρίστος Χρίστου – ΕΛΑΜ 

Χρειάζεται ολοκληρωμένο πλάνο οικονομικής πολιτικής με αφετηρία το 2025 

Την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλάνου οικονομικής πολιτικής με αφετηρία το 2025, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, σε ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.   

«Η ύπαρξη ισχυρής οικονομίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για να έχουμε συστήματα παιδείας, υγείας, κράτος πρόνοιας και το κυριότερο προοπτική για τις μελλοντικές γενιές», είπε κ. Χρίστου. 

Ανέφερε, επίσης, ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης είναι μια θετική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μεγάλων θυσιών από την πλευρά των πολιτών και των επιχειρήσεων, με την εφαρμογή για μεγάλο χρονικό διάστημα πολιτικών λιτότητας.  

Είπε, ωστόσο, ότι «η καθημερινότητα συνεχίζει να είναι ένας αγώνας επιβίωσης για χιλιάδες συμπολίτες μας» και πρόσθεσε πως το κάθε νοικοκυριό βρίσκεται αντιμέτωπο με τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, τις τιμές των καυσίμων, τις τραπεζικές δόσεις και τα ακριβά ενοίκια.  

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ εξέφρασε την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλάνου με αφετηρία το 2025 που θα στοχεύει σε τέσσερις άξονες, που είναι η περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους καταγράφονται υπερβολικές δαπάνες, η επανεξέταση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, η προσήλωση στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και το κράτος πρόνοιας.  

Αναφορικά με την επανεξέταση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ο κ. Χρίστου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χάνει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αναμενόμενα έσοδα από φορολογίες, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κατεχόμενα».  

«Είμαστε, δυστυχώς, η μοναδική χώρα στον κόσμο, η οποία επιτρέπει σε μια παραοικονομία να ανταγωνίζεται τις νόμιμες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.  

Αναφορικά με τον άξονα που αφορά στην προσήλωση στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Χρίστου στόχος είναι να «να πετύχουμε σταδιακά παραγωγή περισσότερου πλούτου», προσθέτοντας ότι «σε αντίθεση ίσως με άλλους πολιτικούς χώρους, δεν επιθυμούμε ούτε την κατάρρευση της μεσαίας τάξης με απώτερη επιδίωξη τη δημιουργία πολιτών δύο ταχυτήτων (πλούσιων και φτωχών), ούτε, υιοθετούμε σαν επιλογή τη μόνιμη σύγκρουση με κάθε οικονομική πρωτοβουλία η οποία παρουσιάζεται».  

Επίσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε μέτρα για την ενθάρρυνση υγιών επενδύσεων, την εξεύρεση εργαλείων χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της ναυτιλίας, της τουριστικής βιομηχανίας και της απλοποίησης των διαδικασιών γραφειοκρατικής φύσεως.  

Αναφορικά με το κράτος πρόνοιας, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι “υπάρχουν πολλά περιθώρια επέμβασης στην υποχρέωση της πολιτείας να στέκεται αρωγός κοντά στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη”.  

«Παρατηρούμε σε αρκετές περιπτώσεις να υπάρχουν καθυστερήσεις στην έγκριση αιτήσεων για δικαιούχους επιδομάτων», ανέφερε, και πρόσθεσε πως η στήριξη σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ενώ «θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη σε μία χώρα με έντονο πρόβλημα υπογεννητικότητας, εντούτοις δεν είναι».  

Ο κ. Χρίστου είπε, ακόμη, ότι το ΕΛΑΜ επιμένει ότι «το πιο κομβικό μέτρο που η Κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει» είναι η αναθεώρηση του επιδόματος τέκνου σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια».  

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη δημιουργίας διεύθυνσης δημογραφικού στο αρμόδιο Υπουργείο και αναβάθμισης της Ad hoc Επιτροπής Δημογραφικού της Βουλής σε μόνιμη Επιτροπή, ενώ διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση διέκοψε απότομα ένα αποτελεσματικό μέτρο για τους συνταξιούχους που αποφάσισε η ίδια και αφορούσε την προσθήκη εφάπαξ ποσού στη μηνιαία σύνταξη.  

Πρόσθεσε ότι εκκρεμότητα καταγράφεται επίσης στην αποκοπή του 12% το οποίο εφαρμόστηκε επί δια κυβέρνησης ΑΚΕΛ  

Ανέφερε, επίσης, ότι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε αυτούς οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΓεΣΥ πρέπει να είναι η ίδια για όλους όπου και αν βρίσκονται, ενώ σε σχέση με το μεταναστευτικό ανέφερε ότι «χωρίς καμιά καθυστέρηση η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να προχωρήσει στην ανάκληση του καθεστώτος προστασίας» στους Σύρους που βρίσκονται στην Κύπρο και να φροντίσει για την επιστροφή τους στη Συρία το συντομότερο.  

Είπε ότι σε έναν ακόμη προϋπολογισμό τα έξοδα ανέρχονται σε €213 εκ., παρά το γεγονός ότι οι ροές έχουν μειωθεί και πρόσθεσε πως το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει να πιέζει για αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική.  

Εξάλλου, ο κ. Χρίστου είπε «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η μετεξέλιξη του θεσμού των ΣΥΟΠ», ενώ χαιρέτισε την πρόσφατη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα.  

Εξέφρασε την αντίθεση του στη διαχρονική πρακτική, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, χρήματα που εισπράχθηκαν από τους φορολογούμενους πολίτες για το ταμείο αμυντικής θωράκισης, δεν καταλήγουν σε αυτό.  

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος αποκτά τη δική της αμυντική βιομηχανία και χαιρέτισε τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναβάθμιση του ρόλου της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας.  

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Χρίστου είπε ότι «το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι η στάση μας απέναντι στην κατοχική δύναμη και στο πως βλέπουμε εμείς οι ίδιο το πρόβλημά μας».  

«Έχουμε επιτρέψει μέσα από χρόνια ατέρμονων διαβουλεύσεων την υποβάθμιση του προβλήματος μας, από ένα ζήτημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, σε μια δικοινοτική διαφορά μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει ως εναλλακτική λύση το ενιαίο κράτος». 

  • Νικόλας Παπαδόπουλος – ΔΗΚΟ 

Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανθεκτικότητας 

Ο προϋπολογισμός για το 2025 κατατίθεται μέσα σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας λόγω σοβαρών, γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2025. Σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό.  

«Όμως, παρά την αβεβαιότητα, παρά τις παγκόσμιες εξελίξεις, η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανθεκτικότητας. Εξάλλου δεν χρειάζεται να σας πω εγώ ποια είναι η πραγματική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Ήδη έχουν μιλήσει όλοι οι οίκοι αξιολόγησης. Είχαμε 8 διαδοχικές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας μέσα σε 20 μήνες. Για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν πλέον την κυπριακή οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα ”». Από τους Scope μέχρι την Moody’s και τους Fitch καταγράφεται μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.  

Παρά τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, εξακολουθούν να καταγράφονται και σημαντικοί κίνδυνοι που πρέπει να λάβουμε υπόψη.  

«Οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι δημιουργούν αβεβαιότητα και ενδεχομένως να συνεχίσουν να μας προκαλούν επιπτώσεις στο μεταναστευτικό και στον τουρισμό», σημείωσε.  

Είπε, παράλληλα, ότι η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 15ετίας, κάτω του 5% (4.8%) σε σύγκριση µε 6,5% όταν ανέλαβε η παρούσα διακυβέρνηση και 16% το 2013, σημειώνοντας ότι μειώθηκε δια τρία η ανεργία από το 2013.  

«Η ανεργία στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 6,3%. Έχουμε πετύχει μείωση της ανεργίας πέραν του στόχου που τέθηκε για το 2024 και οδεύουμε το 2025 σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης», πρόσθεσε.  

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι ίσως, όμως, το πιο σημαντικό επίτευγμα της κυπριακής οικονομίας είναι η σημαντική μείωση του δημόσιουχΧρέους και υπενθύμισε «ότι στο απόγειο της χρεοκοπίας μας, το δημόσιο χρέος το 2015 είχε φτάσει το 108% του ΑΕΠ μας».  

«Θα κάνω μια πρόβλεψη: Εάν όλα συνεχίσουν να κυλούν ομαλά, το δημόσιο χρέος θα πάει κάτω από 60% του ΑΕΠ, όχι το 2026 όπως ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά εντός του 2025», σημείωσε.  

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, ακόμη, ότι η θετική πορεία της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί.  

«Με έναν προϋπολογισμό που στοχεύει στην ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική αλληλεγγύη. Επίκεντρο του οποίου είναι η μεσαία τάξη και οι μη προνομιούχοι», πρόσθεσε.  

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η θετική εικόνα της κυπριακής οικονομίας «σίγουρα δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό».  

«Φυσικά και αναγνωρίζω πως υπάρχουν μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις και σημαντικά προβλήματα. Είναι γεγονός πως ο πληθωρισμός των τελευταίων χρόνων και η αύξηση του κόστους ζωής, πιέζουν τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές επιχειρήσεις. Η ακρίβεια και η αύξηση του κόστους ζωής είναι όντως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή κοινωνία», σημείωσε.  

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι αν θεωρούμε πως η Κύπρος είναι «success story» σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, τότε η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί «super story».  

Όπως ανέφερε, η Κύπρος είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει μειώσει τις μεταναστευτικές της ροές, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που παρουσιάζει αύξηση, και συμπλήρωσε ότι το μεταναστευτικό είναι πλέον διαχειρίσιμο.  

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, παράλληλα, ότι ως ΔΗΚΟ καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίσει μία ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ, πριν να είναι πολύ αργά.  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε, παράλληλα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 1ο εξάμηνο του 2026, προσθέτοντας ότι «θέλουμε η Κυπριακή Προεδρία να πετύχει και δηλώνουμε πως θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την έντιμη Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα στην προετοιμασία για την Κυπριακή Προεδρία».  

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έπειτα από 7 χρόνια αδιέξοδου «έχουμε επιτέλους κινητικότητα στο Κυπριακό», προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε και ευχόμαστε η πολυμερής διάσκεψη να στεφθεί με επιτυχία και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».  

«Φυσικά, από την άλλη, δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε. Εκτιμούμε πως η πλευρά μας θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις για να αποδεχθεί μια νέα βάση των διαπραγματεύσεων – τη βάση των δυο κρατών ή της συνομοσπονδίας – κάτω από το βάρος του εκβιασμού να τερματιστεί η διαδικασία. Για άλλη μια φορά θα θέλουν «να δώσουμε ουσία για να συνεχίσει η διαδικασία». Η διαπραγματευτική μας ομάδα θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια που θα τεθούν ενώπιον μας», συμπλήρωσε.  

Πρέπει, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, να αποφευχθεί η αλλαγή της βάσης, χωρίς να κηρυχθεί αδιέξοδο.  

«Πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, οφείλουμε να τονίσουμε πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, πήγαμε σε τριμερή συνάντηση, πάμε σε πολυμερή διάσκεψη, παρά την άρνηση και την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Η σωστή διεκδίκηση φέρνει αποτελέσματα. Πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικήσουμε. Και για αυτό στηρίζουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Θέλουμε να πετύχει και θα τον βοηθήσουμε να πετύχει στη μεγάλη προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», κατέληξε. 

  • Στέφανος Στεφάνου – ΑΚΕΛ 

Η λύση Κυπριακού θα δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές για τη χώρα 

Η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει νέες μεγάλες προοπτικές για τη χώρα μας, τον λαό μας, αλλά και για την οικονομία μας, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του κατά την έναρξη της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό τη Δευτέρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  

Πρόσθεσε σχετικά με την οικονομία ότι παρά τη θετική εικόνα δεν μπορεί να εξετάζεται ανεξάρτητα από την κοινωνία και κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων τα οποία, όπως είπε, μεγεθύνθηκαν.  

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το ΑΚΕΛ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2025, «γιατί είναι χωρίς συγκροτημένη στρατηγική αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, χωρίς φιλόδοξο αναπτυξιακό σχεδιασμό και κατώτερος των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων».   

Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει θετική εικόνα σε βασικούς δείκτες, την ίδια ώρα όμως δεν μπορούμε να εξετάζουμε την οικονομία ανεξάρτητα από την κοινωνία, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα φαινόμενα φτώχειας και αδυναμίας εξασφάλισης των βασικών αγαθών.  

«Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η Κυβέρνηση δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας. Δεν λήφθηκαν αποφάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων τα οποία σοβαρά μεγεθύνθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν σε όλους τους βασικούς κοινωνικούς δείκτες η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε.  

“Χρειάζονται μέτρα που να μειώνουν το κόστος του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και των επιτοκίων. Χρειάζονται πολιτικές που να καθιστούν προσιτή τη στέγη και να βελτιώνουν την κοινωνική πολιτική του κράτους. Αυτοί είναι οι πυλώνες μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ακρίβεια. Όχι ημίμετρα, όχι αποσπασματικές λύσεις στις οποίες περιορίζεται η κυβέρνηση», σημείωσε.  

«Η καλή κατάσταση της οικονομίας δεν πρέπει να εφησυχάζει. Δεν πρέπει να διαγράφεται η ανάγκη για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών στρεβλώσεων και διαχρονικών προβλημάτων, των οποίων τις αρνητικές συνέπειες πληρώνει ο κόσμος», ανέφερε ακολούθως, προσθέτοντας ότι για την ενίσχυση της σταθερότητας της οικονομίας χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.  

Επιβάλλεται να επενδύσουμε σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας μας που ιστορικά αποδείχθηκαν -και συνεχίζουν να είναι- σημαντικοί (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποιητική και κατασκευαστική βιομηχανία, υπηρεσίες).  

Παράλληλα, πρέπει να επενδύσουμε σε νέους τομείς, όπως είναι η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία.  

Επιβάλλεται να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά και γρήγορα στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών που καθυστερεί και συνεχώς παρουσιάζει αστοχίες (e-justice, Ιππόδαμος).  

Επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες για αδειοδοτήσεις και δικαστικά ζητήματα, όπως επίσης επιβάλλεται η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για να γίνει πιο δίκαιο, εύκολο και απλό, ανέφερε.  

Χρειάζεται επίσης η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που δραματικά επηρεάζει την περιοχή μας, η επένδυση στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες, η βελτίωση του Συστήματος Υγείας και της κοινωνικής Πρόνοιας, πρόσθεσε.  

Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τα διαδραματιζόμενα στον τομέα της δημόσιας υγείας.  

«Το σύστημα της δημόσιας υγείας κινδυνεύει, γιατί στον τομέα σταδιακά δημιουργείται μονοπώλιο από τις επιθετικές αγορές νοσηλευτηρίων στις οποίες προβαίνει συγκεκριμένο fund, το οποίο έχει αγοράσει τρία ιδιωτικά νοσηλευτήρια και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαπραγματεύεται την αγορά κι άλλων, ένα άλλο fund προβαίνει σε αγορές χημείων. Η ίδια πολιτική επεκτείνεται και στα διαγνωστικά κέντρα. Είναι φανερό ότι δημιουργούνται μονοπώλια στον τομέα της Υγείας, γεγονός άκρως επικίνδυνο, γιατί με τη δεσπόζουσα θέση τους τα μονοπώλια επιβάλλουν τους δικούς τους όρους», σημείωσε.  

«Η Κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την όλη κατάσταση. Πρέπει επιτέλους να αναλογιστεί τις συνέπειες και ανάλογα να δράσει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο ΓΕΣΥ, να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να παρέμβει για να τερματίσει την κούρσα εξαγορών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Το δημόσιο συμφέρον το απαιτεί. Κι ας προχωρήσει η Κυβέρνηση όπως υποσχέθηκε και δεν το έκανε ακόμα, στον καταρτισμό ενός υγειονομικού χάρτη (capacity plan) για τον υπολογισμό των πραγματικών αναγκών της δημόσιας υγείας”, συμπλήρωσε.  

Η αναφορά για μονοπώλια στον τομέα της Υγείας φέρνει στην επιφάνεια ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στον τόπο μας με μονοπωλιακές καταστάσεις, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας δεν λειτουργεί ο λεγόμενος ανόθευτος ανταγωνισμός, ούτε και η ελεύθερη αγορά «αφού είναι εγκλωβισμένη από την ύπαρξη ολιγοπωλιακών καταστάσεων».    

«Ολιγοπώλιο υπάρχει στον κρίσιμο τομέα των τραπεζών ο οποίος ελέγχεται και σχεδόν πλήρως ποδηγετείται από δύο τράπεζες που καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους. Ολιγοπώλια υπάρχουν στον τομέα της ενέργειες, των καυσίμων και σε τομείς του λιανικού εμπορίου, τις συνέπειες των οποίων πληρώνουν οι καταναλωτές. Ενώπιον αυτής της κατάστασης δεν υπάρχει στιβαρή και συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική υπέρ των καταναλωτών. Δεν υπάρχει πολιτική στήριξης της Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών ενώ η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού αδυνατεί να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα», συμπλήρωσε.  

Πολύπτυχο και πολύπλευρο χαρακτήρισε ο κ. Στεφάνου και το θέμα της βιωσιμότητας της ανάπτυξης, της διαχείρισης των φυσικών πόρων και του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, ως προς το οποίο ανέφερε πως «ό,τι σπαταλούμε και εκποιούμε το αφαιρούμε από την κληρονομιά που οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, φροντίζοντας για το μέλλον τους».  

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο εκτίμησε ότι θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη κρίση, σημειώνοντας πως επιπρόσθετα η χώρα κινδυνεύει «με πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ».  

Κάλεσε επίσης το Υπουργείο Γεωργίας να αναστείλει την προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου 2025 έναρξη του Προγράμματος «Πληρώνω όσο πετώ», «γιατί αν προχωρήσουμε οι πολίτες θα πληρώνουν περισσότερα για ανακύκλωση, η οποία δεν θα γίνεται εξαιτίας των προβλημάτων στους ΟΕΔΑ αλλά και σε άλλους κρίκους της αλυσίδας του συστήματος».  

«Το κακό όνομα που απέκτησε η Κύπρος δυσχεραίνει την προσπάθειά μας να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία και δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου.  

Πρόσθεσε ότι η διαφθορά επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί και το όνομα της Κύπρου να αποκατασταθεί, όπως και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, συμπληρώνοντας πως «απαραίτητο βήμα για να επιτευχθεί αυτό είναι η ουσιαστική και γρήγορη διερεύνηση των σκανδάλων και η προσαγωγή των πρωταγωνιστών τους στο δικαστήριο».  

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η λύση του Κυπριακού έχει άμεση σχέση με τη διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας και του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.  

Πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο που σημειώνεται μια κάποια κινητικότητα, θα πρέπει να κυνηγήσουμε τις όποιες πιθανότητές «με ανάληψη πρωτοβουλιών και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όχι όμως σαν αυτή του Προέδρου για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ».  

«Αυτή η θέση είναι άκρως επικίνδυνη. Η διασύνδεση της λύσης με το ΝΑΤΟ βάζει τη μπάλα στα πόδια της Τουρκίας και μάλιστα στο δικό της γήπεδο. Το Κυπριακό θα πέσει θύμα των επιδιώξεων της Τουρκίας που επιδιώκει τη διχοτόμηση, αλλά και του ΝΑΤΟ που θεωρεί την κατοχική δύναμη στρατηγικής σημασίας σύμμαχο. Είναι έτσι που η Τουρκία διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πήρε ό,τι ήθελε και από τους Αμερικανούς και από τους Ευρωπαίους», σημείωσε.  

«Ένας τρόπος υπάρχει να δημιουργήσουμε προοπτική λύσης έστω και μέσα από τις δυσκολίες που προκαλεί η τουρκική αδιαλλαξία: να επιμένουμε στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, να επιδιώξουμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας ολόκληρο το διαπραγματευτικό κεκτημένο. Αν γίνει αυτό, η απόσταση για τη λύση δεν είναι μεγάλη και αυτό γιατί τα σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι λίγα. Με μια τέτοια προσέγγιση οι πιθανότητες για επίλυση του Κυπριακού αυξάνονται σημαντικά, ανάλογα βέβαια με την πολιτική βούληση που θα επιδείξουν τα εμπλεκόμενα μέρη και, πρωτίστως, η Τουρκία», συμπλήρωσε. 

  • Αννίτα Δημητρίου – ΔΗΣΥ 

Υπέρ προϋπολογισμού ο ΔΗΣΥ, εισηγείται διορθώσεις και σημειώνει κινδύνους 

Την πρόθεση του ΔΗΣΥ να υπερψηφίσει το κρατικό προϋπολογισμό για το 2025 διεμήνυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος του σώματος, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας όμως τις ανησυχίες της παράταξής της για τις ανελαστικές δαπάνες και τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν.  

Μιλώντας στο κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, σημειώνοντας τις εισηγήσεις της παράταξής της.  

«Νιώθουμε την ηθική ευθύνη να υπερβαίνουμε τους όποιους προσωπικούς ή κομματικούς ανταγωνισμούς, να υπηρετούμε με προσήλωση το δημόσιο συμφέρον, ανεπηρέαστοι από σκοπιμότητες ή συμφέροντα», σημείωσε στην ομιλία της η κ. Δημητρίου, δηλώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ επιδιώκει «τη διαβούλευση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, με τους οργανωμένους φορείς των εργαζομένων, με την ακαδημαϊκή κοινότητα και με την κοινωνία των πολιτών ευρύτερα».  

«Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας συμμαχίας ευθύνης με όλους τους συμπολίτες μας που κατανοούν την ανάγκη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και αντιλαμβάνονται παράλληλα τους κινδύνους του μηδενιστικού λαϊκισμού», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, παρά τις ανησυχίες και τις διαφωνίες που εκφράζει, καταθέτοντας εισηγήσεις για διορθώσεις.  

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αφήσουν τη χώρα μετέωρη και θα διακινδυνεύσουν τους κόπους του λαού μας», είπε. «Αντίθετα, εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του πολίτη», πρόσθεσε.  

Εισαγωγικά στην ομιλία της η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη ρευστότητα και την αβεβαιότητα λόγω «σημαντικών πολιτικών, γεωπολιτικών και οικονομικών μεταβολών, κάνοντας λόγο για ένα «ασταθές και επικίνδυνο περιβάλλον».  

Μίλησε για την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, για την πολιτική αστάθεια σε Γερμανία και Γαλλία, για τις αδυναμίες στα αντανακλαστικά της ΕΕ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας, για τον συνεχιζόμενο πόλεμο και ρωσική κατοχή στην Ουκρανία, για τις καταστροφές στον Λίβανο, για την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας στη Συρία και για την ισχυροποίηση της Τουρκίας.  

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε ότι «ο συντονισμός των προσπαθειών μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά βεβαίως και σε διμερές και πολυμερές επίπεδο δεν είναι απλώς απαραίτητος, αλλά ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας». Επεσήμανε, δε, τον κίνδυνο πως, μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, «η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας αν δεν υπάρξουν σωστά αντανακλαστικά μπορεί να εξαντληθεί σύντομα».  

Εξάλλου, μιλώντας αργότερα για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία, σημείωσε πως «οφείλουμε όλοι, ως μέλη του Κοινοβουλίου και ως πολίτες, να κατανοήσουμε πως ένας μόνο είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους και να οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους τους Κυπρίους, μέσα από μια συμφωνημένη, βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα μας, […] στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».  

Εξέφρασε, ακολούθως, τη στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αναφερόμενη και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση του Οκτωβρίου 2024 στη Νέα Υόρκη, κατόπιν πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και στην προοπτική μίας πενταμερούς διάσκεψης. Σημείωσε, δε, ότι το θέμα δεν προσφέρεται για κομματική ή προσωπική εκμετάλλευση» και ότι αναγνωρίζονται οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις.  

«Έτσι, απαιτούμε να είμαστε ενήμεροι για κάθε βήμα και να γνωρίζουμε πότε και πώς θα προχωρήσουμε, να αποδείξουμε εμπράκτως ότι εννοούμε κάθε διακήρυξη και φέρνουμε εις πέρας την αποστολή του τόπου μας», συνέχισε η κ. Δημητρίου. «Σε αυτή μας την επιδίωξη, είναι απαραίτητη η συνεργασία και η συμπόρευση με την Ελλάδα, τον πιο αξιόπιστο μας σύμμαχο στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή», πρόσθεσε.  

«Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία ανάληψης δικών της πρωτοβουλιών και να μην επιτρέπει εγκλωβισμούς είτε σε ιδεολογικές αγκυλώσεις είτε σε ξεπερασμένες από την πραγματικότητα θέσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «η εμβάθυνση των διπλωματικών και αμυντικών μας συνεργιών με χώρες της Δύσης, αλλά και η ανάδειξη των πολλαπλών ωφελειών από μια ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ πρέπει να προχωρήσει με συνέπεια και αξιοπιστία».  

«Δεν θα γίνουμε το άλλοθι καμίας ανεπάρκειας», είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ 

«Εκεί που η παρούσα κυβέρνηση περπατά ορθά κατά την άποψη μας, στο μονοπάτι που χάραξε η προηγούμενη με ωφέλιμες πολιτικές θα το πιστώνουμε χωρίς υπεκφυγές όπως για παράδειγμα οι αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας ή οι αμυντικοί εξοπλισμοί», ανέφερε η κ. Δημητρίου, μιλώντας ιδιαίτερα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σημείωσε, όμως, ότι «ο καθένας έχει τις ευθύνες και το ρόλο του από τη θέση που τον όρισαν οι πολίτες και δεν θα γίνουμε το άλλοθι καμίας ανεπάρκειας».  

Στην ομιλία της καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει και τι προτεραιότητες χρειάζεται να δρομολογηθούν» στην εσωτερική διακυβέρνηση, ενώ είπε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα», αναφερόμενη στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν.  

«Αντί να πάμε μπροστά, μένουμε στάσιμοι», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «μία εσωτερική διακυβέρνηση άτολμη και αναποφάσιστη, χωρίς όραμα, χωρίς στίγμα και κατεύθυνση». Μίλησε, ακόμα, για «μία κυβέρνηση που αφήνει τα προβλήματα να διαιωνίζονται και σε κάθε δυσκολία κρύβεται πίσω από τη δημόσια υπηρεσία και τη Βουλή και κακώς αναλαμβάνει η Βουλή πολλές φορές ευθύνη που δεν της αναλογεί το έχω πει επανειλημμένα όπως για παράδειγμα σήμερα με το θέμα των προβληματικών αερόσακων».  

Η κ. Δημητρίου είπε ότι δεν υπάρχει στόχευση στα επιδόματα που δίνονται, σημειώνοντας ότι οι ανελαστικές δαπάνες δεσμεύουν μακροπρόθεσμα τον προϋπολογισμό του κράτους. Αναφέρθηκε σε ιεράρχηση θεμάτων «με βάση το εφήμερο κέρδος της δημοσιότητας», καθώς και σε «οικειοποίηση» έργων και μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν από πριν. «Ακόμα και όταν αυτά τα έργα θέλουν προσαρμογές ή διαχείριση, αφήνονται να καταρρεύσουν και η μόνιμη οδός είναι να κατηγορούμε τους προηγούμενους χωρίς αντανακλαστικά και έγκαιρη παρέμβαση», σημείωσε η κ. Δημητρίου.  

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην πρόσφατη ψηφοφορία επί της πρότασης ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών, κάνοντας λόγο για πρόταση νόμου «που θα έβαζε για ακόμη μια φορά τη χώρα σε περιπέτειες και που θα πλήρωναν το κόστος για ακόμα μια φορά οι πολίτες». Είπε ότι «δεν γίνεται να κρύβεται η κυβέρνηση στα μεγάλα θέματα» και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ εισέπραξε εκκλήσεις από ανθρώπους της αγοράς για να «βάλει πλάτη». Εξάλλου, αργότερα έκανε αναφορά και στο «λαϊκίστικο ψευτοδίλημμα “είτε με την κοινωνία είτε με τις τράπεζες”».  

«Δανεικές» οι πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα  

«Δεν είναι τυχαίο που οι πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα είναι δανεικές από την παράταξή μας», συνέχισε η κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης στη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για προαγωγή της διαφάνειας όσον αφορά τόσο τις κρατικές λειτουργίες όσο και το πόθεν έσχες των κρατικών αξιωματούχων.  

Ακολούθως, η κ. Δημητρίου, σημείωσε ότι «η τακτική του να μοιράζεις θέσεις και προνόμια σε φίλους, συγγενείς και συμφέροντα, ανταλλάσσοντας εύνοια με πολιτικά και οικονομικά δώρα» θα είναι καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία, «καθώς ανοίγει το παράθυρο στον διχασμό και ενισχύει τον λαϊκισμό».  

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, η κύρια προτεραιότητα μας είναι η οικονομική σταθερότητα, μέσα από την εφαρμογή μιας συνετής και συνεπούς δημοσιονομικής πολιτικής», είπε ακολούθως η κ. Δημητρίου, αποδίδοντας σε αυτή την πολιτική τον σημερινό πλεονασματικό προϋπολογισμό. «Η αύξηση των ανελαστικών δαπανών, οι αστόχευτες οριζόντιες προσεγγίσεις και οι σειρήνες των πελατειακών συναλλαγών είναι λανθασμένες στρατηγικές που απειλούν να εκτροχιάσουν το τρένο της κυπριακής οικονομίας, πετώντας τους κόπους των πολιτών στα σκουπίδια», υπογράμμισε.  

Σημείωσε, δε, ότι «πραγματική επιτυχία είναι η μείωση του κόστους ζωής, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των ανθρώπων, η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας, η βελτίωση των συνθηκών διακίνησης στις πόλεις και η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών από τις κρατικές υπηρεσίες». 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Στο Ελσίνκι ο Κ. Χατζηγιάννη για το Προεδρείο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κυριάκος Χατζηγιάννη, αναχωρεί την Τετάρτη για το Ελσίνκι για να συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2025.

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανησυχητικά στοιχεία ερευνών για ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/01/2025, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:   Καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο: Ευθύνες κράτους και ιδιωτικών φορέων Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Γιώργου Κουκουμά και Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Σκοπός της συζήτησης είναι