Βουλή: Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, Γυναίκες Αγνοουμένων και Άμεσες Μεταφορές σε Ευρώ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συνεδρία της στις 5 Ιουνίου 2025, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για τη συμμετοχή των γονέων στη διαβούλευση σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, καθώς και για την αναγνώριση των γυναικών αγνοουμένων που δεν τέλεσαν νέο γάμο. Παράλληλα, υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια που αφορούν το νέο πλαίσιο για τις άμεσες μεταφορές σε ευρώ, την καταπολέμηση του «βρώμικου χρήματος» και την εποπτεία των κρυπτοστοιχείων. 

Αναλυτικά, τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν είναι τα εξής: 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Νόμου, ώστε να περιληφθούν οι οργανώσεις γονέων στους εμπλεκόμενους φορείς με τους οποίους διαβουλεύεται και συνεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την παροχή εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και να θεσμοθετηθεί η διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων, διαλέξεων και σεμιναρίων για σκοπούς επιμόρφωσης και ενημέρωσης των γονέων για θέματα σχετικά με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου. 

Με πρόταση νόμου και οι γονείς στη διαβούλευση για υλικό για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση 

Η Ολομέλεια ενέκρινε πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ που τροποποιεί το νόμο περί διαπαιδαγώγησης προς αποτροπή σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικών κινδύνων ώστε οι οργανώσεις γονέων να περιλαμβάνονται πλέον στους φορείς με τους οποίους το ΥΠΑΝ διαβουλεύεται και συνεργάζεται για την παροχή εκπαιδευτικού υλικού.  

Θεσμοθετείται επίσης η διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων, διαλέξεων και σεμιναρίων για σκοπούς επιμόρφωσης και ενημέρωσης των γονιών.  

Οι εισηγητές, Βουλευτές ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, Λίνος Παπαγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου αρχικώς στην πρόταση περιέλαβαν και πρόνοια ώστε να προβλέπεται ξεκάθαρα ότι σκοπός του υλικού είναι η διαπαιδαγώγηση των μαθητών για την αποτροπή της σεξουαλικής κακοποίησης και των σεξουαλικών κινδύνων, καθώς και η προστασία της προσωπικής υγιεινής τους.   

Ωστόσο στο πλαίσιο της περαιτέρω συζήτησης, η Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε όπως η συζήτηση περιοριστεί μόνο στις πρόνοιες που ψηφίστηκαν σήμερα και η συζήτηση για τις υπόλοιπες θα επανέλθει.  

Σε ότι αφορά την επιμόρφωση το ΥΠΑΝ ζήτησε να διασαφηνίζεται ότι τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, οι διαλέξεις και τα σεμινάρια θα διοργανώνονται από την αρμόδια αρχή και άλλους αρμόδιους για τα θέματα φορείς. 

Η Ολομέλεια απέρριψε τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου των Οικολόγων για να μην αφήνεται κανένα περιθώριο να καλούνται για διαβούλευση άτομα που δεν εκπροσωπούν επίσημα το οργανωμένο κίνημα των γονιών.  

Ο Σωτήρης Ιωάννου ΕΛΑΜ ανέλυσε πως κατατέθηκε αρχικά η πρόταση και την τελική της μορφή που αφορά τη συμπερίληψη των γονιών. Ανέφερε ότι μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας έγινε γενικά παραδεκτό ότι θα έπρεπε και οι γονείς να περιλαμβάνονται στη διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, γιατί πρέπει να έχουν και ρόλο και λόγο.  

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι είχαν σταλθεί μηνύματα ότι δεν έχουν θέση στη διαπαιδαγώγηση «αλλά θα έπρεπε να εμπιστευθούμε τις ΜΚΟ με τη δική τους ατζέντα».  

Ανέφερε ότι η πρόταση δεν διορθώνει την όλη στρέβλωση αλλά είναι ένα μόνο μικρό βήμα, διαβεβαιώνοντας ότι το ΕΛΑΜ  θα συνεχίσει τον αγώνα για να τροποποιηθεί η νομοθεσία «ώστε κάθε ξένο προς την οικογένεια, την Εκκλησία και τη θρησκεία μας να μείνει έξω».  

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι βεβαίως και τα παιδιά μας  είναι ό,τι πιο ιερό και σε μια περίοδο που οι βιασμοί και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις εκτοξεύονται σε αριθμό, πολύ σωστά η πολιτεία αποφάσισε να τα στηρίξει με σωστή διαπαιδαγώγηση με όπλα και γνώση για να προστατευθούν από τους  κινδύνους.  

Ανέφερε ότι κατά την συζήτηση της νομοθεσίας έγινε προσπάθεια να τρομοκρατηθεί κόσμος, να παρουσιαστεί το θέμα ως μια δολοπλοκία και λέχθηκαν πράγματα «που διερωτόμαστε τι σκέφτονταν όσοι τα είπαν».  

Για την πρόταση νόμου ανέφερε ότι καταλήξαμε τελικά σε κάτι αυτονόητο, δηλαδή οι γονείς να επιμορφώνονται ως ακόμη μια ασπίδα προστασίας και σε συμβουλευτικό σώμα να λένε την άποψή τους.  

Ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε ότι η τροπολογία ΑΚΕΛ και του κ. Θεοπέμπτου λόγο έχει να μην αφήσει κανένα παράθυρο, ούτε στο ΥΠΑΝ ούτε σε άλλους, να καλούν ανθρώπους που δεν εκπροσωπούν επίσημα το οργανωμένο κίνημα  των γονιών και περιέχει διατύπωση από το ίδιο το ΥΠΑΝ ώστε να απαντά σε ανησυχίες ότι ενδεχομένως να αποκλειστούν σύνδεσμοι γονέων παιδιών στην ειδική εκπαίδευση.   

Ο Χρύσανθος Σαββίδης, Βουλευτής ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι όσοι νομίζουν ότι με την νομοθεσία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης άλλαξε από τον τρόπο με τον οποίο εδιδάσκετο στο παρελθόν, αυτό δεν ισχύει. Ανέφερε πως η πρόταση του ΕΛΑΜ κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.  

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι το θέμα τυγχάνει εργαλειοποίησης για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών. Ανέφερε ότι σε μια εποχή που είναι πολλά τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης αλλά μόνο λίγα φτάνουν σε καταγγελία, το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι εργαλείο προστασίας των παιδιών και λειτούργησε μια χαρά «παρά τα όσα απίστευτα λέχθηκαν».  

Χαρακτήρισε επίσης ορθή την τροπολογία του ΑΚΕΛ.  

Ο Σταύρος Παπαδούρης, Πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε ότι βεβαίως και πρέπει οι γονείς να συμμετέχουν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και να εκπροσωπούνται ως οργανωμένα σύνολα, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν και η Βουλή έπεσε θύμα με καλεσμένους που δεν εκπροσωπούσαν αυτόν που έλεγαν ότι εκπροσωπούσαν. 

Ο Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής ΔΗΣΥ, είπε ότι το θέμα δεν πρέπει να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης αναφέροντας ότι κατά τη συζήτηση έγινε προσπάθεια παραπληροφόρησης και εν τέλει ακόμη και η Εκκλησία αποδέκτηκε τη νομοθεσία.  Ανέφερε επίσης ότι η τροπολογία του ΑΚΕΛ δεν γίνεται αποδεκτή.  

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ, ο Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι οι γονείς πρέπει να έχουν λόγο στη διαβούλευση και επανέφερε την ανάγκη συζήτησης της πρότασής τους για αυξημένες ποινές και χημικό ευνουχισμό για παιδοβιαστές. 

Ο Παύλος Μυλωνάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, ανέφερε ότι ευτυχώς καταφέραμε οι γονείς να είναι μέρος της διαβούλευσης και όχι θύματα παραπληροφόρησης, να ενημερώνονται από την αρμόδια αρχή και αντιμετωπίζονται όλοι το ίδιο είτε είναι γονείς παιδιών αυτιστικών ή άλλων.  

Ο Γιώργος Λουκαίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ εξήγησε ότι οι γονείς θα εκπροσωπούνται σε συμβουλευτικού χαρακτήρα επιτροπή, άρα μιλάμε για τους οργανωμένους γονείς που τους εκπροσωπούν.  Σε ότι αφορά το ζήτημα γονιών παιδιών της ειδικής εκπαίδευσης ανέφερε ότι άνοιξε η συζήτηση για να καλυφθούν όλοι και θεσμικά να είμαστε σωστοί και  προς τούτο ζητήθηκε και η βοήθεια του ΥΠΑΝ για τον κατάλληλο ορισμό.  

Υπενθύμισε παράλληλα ότι υπάρχει νόμος που καθορίζει ποιοι είναι οι οργανωμένοι γονείς. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανακουφίσεως Παθόντων Νόμου, ώστε να διευρυνθεί η ερμηνεία του όρου «εξαρτώμενος», προκειμένου να περιλαμβάνει τις γυναίκες οι οποίες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 ήταν μνηστευμένες με πρόσωπα τα οποία κατέστησαν αγνοούμενοι λόγω της εισβολής και οι οποίες δεν συνήψαν γάμο με άλλο άτομο, προσδοκώντας την επιστροφή των εν λόγω προσώπων. 

Γυναίκες αγνοουμένων που δεν συνήψαν ξανά γάμο αναγνωρίζονται από το κράτος 

Με πρόταση νόμου που ενέκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια τροποποιείται ο νόμος περί ανακουφίσεως παθόντων, ώστε να διευρυνθεί η ερμηνεία του όρου «εξαρτώμενος», προκειμένου να περιλαμβάνει τις γυναίκες οι οποίες κατά την τουρκική εισβολή ήταν μνηστευμένες με άνδρες που κατέστησαν αγνοούμενοι και δεν συνήψαν άλλο γάμο.  

Με την προτεινόμενη ρύθμιση η Βουλή προχωρά στην αναγνώριση των περιπτώσεων των γυναικών αυτών, ώστε να τύχουν ανάλογης στήριξης από την πολιτεία.  

Η πρόταση κατατέθηκε από τους Νίκο Κέττηρο, Χρίστο Χριστοφίδη και Χρίστο Χριστόφια εκ μέρους του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.  

Στο πλαίσιο της συζήτησης, στην Επιτροπή Προσφύγων, οι εισηγητές επισήμαναν την ανάγκη στήριξης αυτής της ομάδας γυναικών, τονίζοντας ότι κατά τα κοινωνικά ήθη της τότε εποχής, ο αρραβώνας εθεωρείτο ισοδύναμο γάμου και ως εκ τούτου η απώλεια των αρραβωνιαστικών τους δύναται να παραλληλιστεί με την απώλεια συζύγου.  

Από στοιχεία των αρχών είκοσι οκτώ αγνοούμενοι είχαν δηλωθεί το 1974 ως αρραβωνιασμένοι, εκ των οποίων οι τρεις είχαν αποκτήσει και παιδί. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία κατά πόσο οι σύζυγοί τους παντρεύτηκαν μεταγενέστερα ή και εάν έχουν αποβιώσει.  

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης, Βουλευτής ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι η πολιτεία όφειλε να είχε αποκαταστήσει το ζήτημα από την αρχή. Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις γυναικών που περίμεναν τους δικούς τους και προσδοκούσαν την επιστροφή τους και τώρα κάνουν κηδείες οστών χωρίς να έχουν αναγνωριστεί ποτέ από την πολιτεία.  

Ανέφερε ότι αυτές οι γυναίκες δεν θέλουν επιδόματα αλλά μια αναγνώριση. Μίλησε για την περίπτωση συγχωριανής του που ανέμενε να  επιστρέψει ζωντανός ο αρραβωνιαστικός της αλλά τελικά πήρε τα οστά του χεριού του με την βέρα του αρραβώνα.  

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι η πρωτοβουλία για αναγνώριση ήταν της πρώην Βουλευτού Σκεύης Κουκουμά και ότι τελικά αποκαθίστανται αυτές οι γυναίκες και θα λάβουν ηθική αναγνώριση. Υπενθύμισε ότι κατά τη συζήτηση υπήρξαν επιφυλάξεις μόνο από τη Νομική Υπηρεσία “και ελπίζω να μην συμβεί κάτι για να εκτεθεί η Νομική Υπηρεσία».  

Η Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι τόσα χρόνια μετά την εισβολή έρχονται ακόμη στην επιφάνεια και τη δημοσιότητα νέες ιστορίες και πτυχές. Πρόκειται, είπε, για μια μικρή ομάδα γυναικών που ήταν μνηστευμένες και δεν προχώρησαν σε γάμο ξανά. Αυτές οι τραγικές φιγούρες, ανέφερε, δεν έγιναν ποτέ ορατές.  

Ο Χρίστος Σενέκης, Βουλευτής ΔΗΚΟ, είπε ότι αποκαθίσταται επιτέλους μια αδικία για τις γυναίκες αυτές που ήταν ωσάν να μην υπήρξαν ποτέ.  

Αναφέρθηκε στην περίπτωση της ‘Ηβης Αχνιώτου, συζύγου του αγνοούμενου Πανίκου Χρυσοστόμου τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν το 2009.  Ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια η πολιτεία ήταν απούσα για την Ήβη Αχνιώτου ενώ δαπανώνται χιλιάδες για εκδόσεις «που επιχειρούν να διαγράψουν την κατοχή και να καλλιεργήσουν μια ψευδοταυτότητα».  

Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής ΔΗΠΑ, ανέφερε ότι η πρόταση αυτή αποκαθιστά τις γυναίκες αυτές 51 χρόνια μετά. Ανέφερε ότι η Βουλή κλήθηκε να εξεύρει τρόπο να βοηθήσει στο ελάχιστο, προσθέτοντας ότι δυστυχώς οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έδωσαν έμφαση στο θέμα αυτό και στην γενικότερη προσφυγική πολιτική. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση τους, για την αποτελεσματική εφαρμογή του άρθρου 1.3 της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (ΕΕ) 2024/886 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Μαρτίου 2024, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 260/2012 και (ΕΕ) 2021/1230 και των οδηγιών 98/26/ΕΚ και (ΕΕ) 2015/2366 όσον αφορά τις άμεσες μεταφορές πίστωσης σε ευρώ. 

Ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο για άμεσες μεταφορές σε ευρώ 

Τρεις νόμοι που εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο πληρωμών στην Κύπρο και ενσωματώνουν τον νέο Κανονισμό της ΕΕ για τις άμεσες μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ, ψηφίστηκαν την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.  

Η δέσμη νομοθετημάτων αφορά τροποποιήσεις στις βασικές νομοθεσίες που διέπουν τα συστήματα πληρωμών, την εφαρμογή του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) και τις υπηρεσίες πληρωμών, με στόχο την ενίσχυση της ταχύτητας, της διαφάνειας και της ασφάλειας των διασυνοριακών συναλλαγών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Με τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν διευκολύνεται η συμμετοχή μη τραπεζικών παρόχων – όπως ιδρύματα πληρωμών και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος – στα συστήματα πληρωμών, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές.  

Επίσης καθίσταται υποχρεωτική η παροχή άμεσων πληρωμών από όλους τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών προς όλους τους χρήστες, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ενοποιημένου και διαλειτουργικού ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών και τη μείωση των εμποδίων στις διασυνοριακές συναλλαγές.  

Ακόμα επιβάλλεται επαλήθευση του δικαιούχου πριν την έγκριση της μεταφοράς πίστωσης, ενισχύοντας την ασφάλεια των συναλλαγών και μειώνοντας τον κίνδυνο λαθών ή απάτης.  

Καθιερώνεται ακόμα διαφάνεια στις χρεώσεις, με υποχρέωση των παρόχων να ενημερώνουν τους χρήστες για τις υπηρεσίες, τις χρεώσεις και τις διαδικασίες επαλήθευσης.  

Θεσπίζονται επίσης κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τις νέες υποχρεώσεις. Σε περίπτωση παραβάσεων, προβλέπεται η επιβολή διοικητικών προστίμων, τα οποία μπορεί να φτάνουν έως το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών για νομικά πρόσωπα ή έως €5 εκατομμύρια για φυσικά πρόσωπα, εφόσον δεν διενεργείται ο απαιτούμενος έλεγχος συμμόρφωσης με τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα και κυρώσεις.  

Ενισχύεται η προστασία των κεφαλαίων των χρηστών, μέσω υποχρέωσης διατήρησής τους σε διακριτούς λογαριασμούς ή μέσω κατάλληλης ασφάλισης/εγγύησης, σε περίπτωση αφερεγγυότητας παρόχου.  

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η εφαρμογή του κανονισμού θα είναι σταδιακή. 

 Από 9 Ιανουαρίου 2025 όλοι οι τραπεζικοί πάροχοι σε ΕΕ και ΕΟΧ θα πρέπει να δέχονται άμεσες μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ και να εφαρμόζουν ενιαία τιμολόγηση για άμεσες και παραδοσιακές μεταφορές.  

Από 9 Απριλίου 2025 τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν μηχανισμό ελέγχου και κυρώσεων.  

Από 9 Οκτωβρίου 2025 οι τραπεζικοί πάροχοι υποχρεούνται να αποστέλλουν άμεσες μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ και να εφαρμόζουν έλεγχο δικαιούχου πριν την έγκριση της μεταφοράς.  

Από 9 Απριλίου 2027 όλες οι πιο πάνω υποχρεώσεις επεκτείνονται και στους μη τραπεζικούς παρόχους πληρωμών.  

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια, τόνισε ότι με τη σημερινή ψήφιση η Κύπρος εντάσσεται πλέον στον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις άμεσες πληρωμές σε ευρώ, το οποίο καλύπτει τόσο τραπεζικούς όσο και μη τραπεζικούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.  

Όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν πολύ αυστηρό κανονισμό που προβλέπει άμεσο έλεγχο τόσο του δικαιούχου όσο και του χρήστη, ενώ διασφαλίζει την προστασία των κεφαλαίων των καταναλωτών. «Βεβαιωνόμαστε ότι οι μεταφορές είναι διαφανείς, άμεσες και εξασφαλισμένες», σημείωσε.  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, ώστε να επιτευχθεί η ορθότερη εναρμόνιση με άρθρα της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και η εφαρμογή άρθρων του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1113 περί στοιχείων που συνοδεύουν τις μεταφορές χρηματικών ποσών και ορισμένων κρυπτοστοιχείων. 

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του «βρώμικου χρήματος» και την εποπτεία των κρυπτοστοιχείων 

H Ολομέλεια ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2024».  

Η νέα νομοθεσία τροποποιεί τον βασικό νόμο του 2007, ενσωματώνοντας επιμέρους πρόνοιες της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 καθώς και άρθρα του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1113, με στόχο την ευθυγράμμιση της Κύπρου με το ενωσιακό κεκτημένο, ιδίως στον τομέα των μεταφορών χρημάτων και κρυπτοστοιχείων.  

Με τον νέο νόμο ενισχύονται οι εποπτικές αρμοδιότητες για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1113, τόσο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) για τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και από άλλες αρμόδιες αρχές.  

Θεσπίζονται επίσης λεπτομερείς υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας για τις σχέσεις ανταπόκρισης που περιλαμβάνουν κρυπτοστοιχεία, ακολουθώντας και σύσταση της επιτροπής Moneyval.  

Καθορίζεται ακόμα η φύση των παρατυπιών που αφορούν τις μεταφορές κρυπτοστοιχείων, με στόχο την επιβολή ποινών όπου δεν τηρούνται οι απαιτούμενες υποχρεώσεις πληροφόρησης.  

Περιλαμβάνονται ρητά οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής του νόμου. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι: 

  1. η θέσπιση κανονισμών, ώστε να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στο ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου και 
  2. η τροποποίηση των περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Ίδρυση Ερευνητικών Μονάδων) Κανονισμών, ώστε να θεσμοθετηθεί η ίδρυση δύο νέων ερευνητικών μονάδων. 

Η Βουλή θεσμοθέτησε δύο ερευνητικές μονάδες στο ΤΕΠΑΚ 

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη, μετά από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, τροποποιητικούς κανονισμούς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), που επιτρέπουν τη θεσμοθετημένη ίδρυση δύο νέων ερευνητικών μονάδων.  

Πρόκειται για τις μονάδες «Δημόσια Υγεία» και «Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά – ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ», οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από πόρους που δεν προέρχονται από κυβερνητική χορηγία.  

Η μονάδα «Δημόσια Υγεία», που θα ενταχθεί στη Σχολή Επιστημών Υγείας, θα ασχολείται με ζητήματα δημόσιας και περιβαλλοντικής υγείας, πρόληψης και διερεύνησης αιτιών ασθενειών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.  

Η μονάδα «Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά – ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ», που θα ενταχθεί στη Σχολή Μηχανικών και Τεχνολογίας, στοχεύει στην παραγωγή καινοτόμων λύσεων για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τη διασύνδεση τεχνολογίας και ανθρωπιστικών επιστημών.  

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας επεσήμανε ότι η μονάδα Δημόσιας Υγείας κατάφερε, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, να φέρει στην Κύπρο πλημμυρίδα από κονδύλια με μηδενική εγχώρια χρηματοδότηση, ενώ τόνισε τη σημασία του έργου ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβανομένων και των μνημείων στις κατεχόμενες περιοχές από τη μονάδα «Μνημοσύνη».  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου των ερευνητικών μονάδων, δηλώνοντας ωστόσο ότι το κόμμα του δεν ψήφισε την τροπολογία του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας Παύλου Μυλωνά για αλλαγή της ονομασίας της ερευνητικής μονάδας Δημόσιας Υγείας, καθώς δεν θεωρεί πως είναι αρμοδιότητα της Βουλής να αποφασίζει για τέτοιου είδους ζητήματα, δεδομένων των πιθανών επιπτώσεων σε ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης επεσήμανε από πλευράς του ότι, σε περίπτωση που η νομοθεσία αναφέρεται σε ονομασία που δεν υπάρχει επίσημα, αυτό θα μπορούσε να αφήσει «κενό εφαρμογής».  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς υπερασπίστηκε την τροπολογία για βελτίωση του τίτλου, χαρακτηρίζοντάς την ως «τυπική και συμβολική καταγραφή ενός ιστορικού γεγονότος».  

Η τροπολογία του κ. Μυλωνά εγκρίθηκε με 21 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 1 αποχή, και η ονομασία της μονάδας ορίστηκε ως: «Ερευνητική Μονάδα Δημόσιας Υγείας – Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία».  

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης εξήρε την πορεία του ΤΕΠΑΚ από την ίδρυσή του και πρότεινε την ίδρυση τμήματος κεραμικής στο Πανεπιστήμιο, με αφετηρία την πρόταση του καταξιωμένου Κύπριου εικαστικού Βαλεντίνου Χαραλάμπους, έργα του οποίου εκτίθενται σε μουσεία παγκοσμίως.  

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι έργα του Βαλεντίνου Χαραλάμπους φιλοξενούνται στη Βουλή. Σημείωσε ότι η Βουλή και το πολυσυζητημένο τις τελευταίες ημέρες αίθριό της, λειτουργεί πλέον και ως εκθεσιακός χώρος, φιλοξενώντας έργα Κυπρίων δημιουργών χωρίς κόστος, κάτι που αποτελεί καινοτομία. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η διαφοροποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης και κρίσεως για προαγωγή των μελών του Στρατού της Δημοκρατίας και εισαγωγή ρυθμίσεων αναφορικά με τη χρήση παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών. 

Η Βουλή ενέκρινε κανονισμούς για κρίσεις, προαγωγές και πειθαρχία στον στρατό 

Νέους κανονισμούς που αφορούν τις κρίσεις και προαγωγές των μελών του Στρατού της Δημοκρατίας, την πειθαρχία και την προστασία από τη χρήση παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, ενέκρινε την Πέμπτη ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής.  

Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανονισμοί αναθεωρούν την αξιολόγηση με βάση το φυσιολογικό βάρος, ώστε τα στελέχη που δεν πληρούν το σχετικό κριτήριο να μην κινδυνεύουν με τερματισμό της υπηρεσίας τους. Ωστόσο, η αλλαγή δεν έχει αναδρομική ισχύ, αφήνοντας εκτός όσους επηρεάστηκαν στο παρελθόν.  

Παράλληλα, ενισχύουν τον έλεγχο για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, με δυνατότητα για απροειδοποίητες εξετάσεις και τερματισμό της υπηρεσίας σε περίπτωση επιβεβαιωμένης χρήσης, κατόπιν γνωμάτευσης τριμελούς επιτροπής ιατρών. Παρέχεται επίσης δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή.  

Καθορίζουν ακόμα, τον ανώτατο βαθμό ανέλιξης των υπαξιωματικών γραφείου στον Ανθυπασπιστή Γ΄, με μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα στελέχη.  

Αίρουν επίσης πρόνοιες για φιλοδώρημα των συμβασιούχων υπαξιωματικών, καθώς πλέον καλύπτονται από το ενιαίο επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο του δημόσιου τομέα.  

Επεκτείνουν επίσης το όριο ηλικίας για διορισμό επιστημονικού προσωπικού στον Στρατό στα 55 έτη, λόγω δυσκολιών στην εξεύρεση κατάλληλων υποψηφίων.  

Διευκρινίζουν παράλληλα, τους όρους επανεισδοχής σε στρατιωτικές σχολές, ειδικά για περιπτώσεις διαγραφής λόγω οικειοθελούς αποχώρησης.  

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Βουλευτής ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ευχαρίστησε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας για την εποικοδομητική συνεργασία και τις ουσιαστικές προτάσεις που κατατέθηκαν, τονίζοντας τη σημασία των κανονισμών για τη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς.  

Η Βουλευτής Λευκωσίας, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, έθεσε το θέμα των γυναικών στο στρατό που, όπως είπε, έχουν αδικηθεί. Ανέφερε συγκεκριμένα μήνυμα που πήρε από γυναίκας 54 ετών με 33 χρόνια υπηρεσίας η οποία αναμένει προαγωγή και πρέπει τώρα να υποβληθεί σε έλεγχο βάρους και όπως είπε «είμαι μητέρα τριών παιδιών, έχω βάλει κάποια κιλά». Η κ. Ατταλίδου υποστήριξε ότι «ο στρατός οφείλει να αντιμετωπίσει διαφορετικά αυτές τις περιπτώσεις ώστε να αρθεί η αδικία που έχουν υποστεί.  

Απαντώντας, ο κ. Σιζόπουλος διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική εξέλιξη, γεγονός που δεν επιτρέπει την περαιτέρω συζήτησή της σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Άμυνας είχε ζητήσει να τεθεί το θέμα ενώπιόν της, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου, ώστε, στην περίπτωση του αδικήματος της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς, η οποία δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια, να αυξηθεί το μέγιστο χρονικό διάστημα το οποίο δύναται να επιβάλει το δικαστήριο για την ποινή στέρησης του δικαιώματος κατοχής ή εξασφάλισης άδειας οδήγησης από τρεις μήνες σε δύο έτη. 

Aυξάνεται η ποινή στέρησης άδειας για πρόκληση θανάτου από μη υπαίτια αμέλεια 

Αυξάνεται από τρεις μήνες σε δύο έτη το μέγιστο χρονικό διάστημα το οποίο δύναται να επιβάλει το δικαστήριο για την ποινή στέρησης του δικαιώματος κατοχής ή εξασφάλισης άδειας οδήγησης στην περίπτωση πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς, η οποία δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια.  

Η Βουλή ψήφισε το απόγευμα ομόφωνα πρόταση νόμου του Βουλευτή ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη.  

Σύμφωνα με τον εισηγητή, η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται σκόπιμη, καθώς το υφιστάμενο μέγιστο χρονικό διάστημα στέρησης της άδειας οδήγησης σε περίπτωση πρόκλησης θανάτου κρίνεται ανεπαρκές.  

Περαιτέρω, επισήμανε την ύπαρξη ανομοιομορφίας, εφόσον για άλλα αδικήματα στα οποία δεν υπάρχει πρόκληση θανάτου η χρονική περίοδος στέρησης της άδειας οδήγησης είναι μεγαλύτερη.  

Ο κ. Πασιουρτίδης είπε ότι η πρόταση θέλει να συμβάλει στον εξορθολογισμό του νομικού πλαισίου καθιστώντας το πιο δίκαιο,  αναφέροντας ότι αν δεν δώσεις δείγμα σε έλεγχο αλκοόλης η ποινή είναι δύο χρόνια και για νάρκοτεστ τρία ενώ για πρόκληση θανάτου η ποινή δεν κρίνεται επαρκής.  

Εξήγησε όμως ότι δεν σημαίνει ότι όσοι καταδικάζονται θα στερούνται την άδεια οδήγησης για αυτό το διάστημα.  

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι η πρόταση έρχεται να διορθώσει ένα πρόβλημα και γι’ αυτό την ψηφίζει. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Στρατού της Δημοκρατίας (Διορισμός Ανθυπολοχαγών) Νόμου, ώστε να απαλειφθεί η διάταξη που προβλέπει ότι ο ανώτατος βαθμός ανέλιξης των διοριζομένων είναι ο βαθμός του Ταγματάρχη. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμου, ώστε να παρασχεθεί στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου η εξουσία έκδοσης κανονισμών αναφορικά με την ίδρυση ή/και την κατάργηση Κέντρων Αριστείας, τα οποία υπάγονται στη Σύγκλητο. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Ιατρών (Σύλλογοι, Πειθαρχία και Ταμείον Συντάξεων) Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστεί η διαδικασία άσκησης πειθαρχικού ελέγχου των ιατρών ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, να ρυθμιστεί το δικαίωμα δημοσίευσης των αποφάσεων του εν λόγω συμβουλίου, να θεσμοθετηθεί η συνεχής επαγγελματική και επιστημονική εκπαίδευση των ιατρών και να παρασχεθεί η δυνατότητα στο Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος να εκδίδει σχετικούς κανονισμούς. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι: 

  1. η τροποποίηση των περί Κεντρικής Υπηρεσίας Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτων Αναγκών (Ίδρυση, Οργάνωση και Λειτουργία) Κανονισμών, ώστε οι πρόνοιές τους να συνάδουν με τις αλλαγές που επήλθαν στην υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να καταστούν πιο λειτουργικοί και εφαρμόσιμοι με βάση τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν σε σχέση με την ετοιμότητα των στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων για την ομαλή μετάπτωση από κατάσταση ειρήνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και 
  2. η τροποποίηση των περί Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτων Αναγκών (Γενικών) Κανονισμών, ώστε οι πρόνοιές τους να συνάδουν με τις αλλαγές που επήλθαν στην υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να καταστούν πιο 9 λειτουργικοί και εφαρμόσιμοι με βάση τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν σε σχέση με την ετοιμότητα των στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων για την ομαλή μετάπτωση από κατάσταση ειρήνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Προσφύγων

Τέλος οι πλειστηριασμοί για τ/κ κατοικίες, μόνο για πρώτη κατοικία σε εκτοπισμένους

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/06/2025, εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς:  Οι περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί

Ενέργειας

Έγκριση αύξησης 3%, αντί 7,5%, ζήτησε τελικά από ΡΑΕΚ λέει ο Πρόεδρος ΑΗΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/06/2025, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  Διατίμηση Ηλεκτρικού Ρεύματος  Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω