Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Το απόγευμα την Παρασκευής γίνεται το πρώτο βήμα για τη λήψη απόφασης για το μέλλον του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, αφού ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα έχει συνάντηση με τον δήμο και τους αρμόδιους φορείς της πόλης για το θέμα. Ωστόσο, όπως έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, η επαναφορά του έργου στο σημείο που βρέθηκε πριν από τον τερματισμό της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, θα πάρει χρόνια.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη για το ποιες είναι οι επιλογές του κράτους και για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί άμεσα ομάδα εργασίας στο Υπουργείο. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα ληφθούν σημαντικά υπόψη και οι απόψεις του Δήμου και των οργανωμένων φορέων της Λάρνακας. Ανέφερε ότι είναι υψίστης σημασίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η γρήγορη επαναφορά του έργου, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το έργο αυτό «δεν είναι για εμάς, είναι για τα παιδιά μας» και θα πρέπει να γίνει η ορθή ανάπτυξη για τη Λάρνακα.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν για επαναπροκήρυξη του έργου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες βιωσιμότητας και στη συνέχεια η νέα ανάθεση, κάτι που θα πάρει χρόνια.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο διάταγμα δικαστηρίου που να εμποδίζει το κράτος να προχωρήσει με τη διαδικασία της επαναπροκήρυξης τους έργου, διαδικασία που ούτως ή άλλως, όπως είπε, είναι χρονοβόρα.

Την ίδια ώρα η Αρχή Λιμένων Κύπρου δήλωσε ετοιμότητα να επενδύσει η ίδια στο λιμάνι και ενδεχομένως στη μαρίνα της Λάρνακας, λύση που όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, θα μπορούσε να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Παράλληλα ο Υπουργός Μεταφορών διαβεβαίωσε ότι αναμένουν πως το θέμα με τους εργαζόμενους στην ανάδοχο εταιρεία θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα, ενώ σημείωσε ότι η συμμετοχή τους στις εργασίες του λιμανιού είναι εξασφαλισμένη και ότι υπήρξε σχετική πρόνοια σε συμφωνία με τις συντεχνίες.

«Έχουμε καταλήξει σε μια καλή συμφωνία που εξασφαλίζει την επόμενη μέρα», είπε εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί στο συντομότερο δυνατό για να καθησυχαστούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Kition Ocean Holdings.

Από πλευράς της εταιρείας Kition Ocean Holdings αναφέρθηκε ότι η διακοπή της συμφωνίας ήταν μια τραγική εξέλιξη για τους κατοίκους και την πόλη της Λάρνακας και ότι η εταιρεία ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε όλα τα κατασκευαστικά έργα. Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Γεωργίου έκανε λόγο για έλλειψη επικοινωνίας και συνεννόησης για το έργο με την Κυβέρνηση.

Σχέδιο δράσης το συντομότερο είπε ο Υπουργός

Σε δηλώσεις του ο κ. Βαφεάδης διαβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα είναι στο πιο υψηλό επίπεδο από την Κυβέρνηση. Ο Υπουργός είπε ότι ζήτησε να του δοθεί χρόνος ώστε να διαβουλευτεί με τους φορείς της Λάρνακας και να λάβει υπόψη τις απόψεις τους. Πρόσθεσε ότι θα επανέλθει στο συντομότερο δυνατό με σχέδιο δράσης, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στο έργο μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες.

Σημείωσε επίσης ότι σε αυτή τη φάση καταγράφονται όλα τα ενδεχόμενα και ακούει οποιαδήποτε ιδέα για το θέμα, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτηση στην Επιτροπή, η Κυβέρνηση δέχθηκε ιδιαίτερη κριτική από βουλευτές για τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από το Κατάρ για το έργο, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις. 

Ο κ. Βαφεάδης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον όχι μόνο από το Κατάρ που έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει και σε άλλα έργα στην Κύπρο, αλλά και από άλλες χώρες. Αυτό, όπως είπε, δίνει ελπίδες ότι τη στιγμή που θα βγουν σε προσφορές για το έργο θα υπάρξει ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα για το Κατάρ, ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση ότι θα υλοποιήσει το έργο. 

Ερωτηθείς πόσα χρόνια θα πάρει μέχρι να ανατεθεί εκ νέου το έργο, είπε ότι στην παρούσα φάση είναι πρόωρο να υπάρχει συζήτηση για χρόνια και ότι θα πρέπει να εξαντληθούν οι όποιες επιλογές. 

Όσον αφορά αιτήματα και απαιτήσεις της εταιρείας πριν από τη διακοπή της σύμβασης, είπε ότι το κράτος τηρούσε πάντα εποικοδομητική στάση όσον εξυπηρετείτο το δημόσιο συμφέρον και ήταν διατεθειμένο να συνεργαστεί. Όταν ωστόσο η εταιρεία υπέβαλε αιτήματα αλλά δεν ανανέωνε την εγγυητική τούς είπαν ότι δεν μπορούσαν να συζητήσουν. 

Ο Υπουργός απέφυγε να σχολιάσει οποιοδήποτε θέμα αφορά τις εγγυητικές στη σύμβαση που διακόπηκε, αφού όπως είπε το θέμα βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου. 

Πρόθεση Αρχής Λιμένος να επενδύσεις στο λιμάνι 

Ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Λιμένων Άνθιμος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πρόθεση της Αρχής επενδύσει στο λιμάνι και ενδεχομένως στη μαρίνα της Λάρνακας με ιδίους πόρους, τονίζοντας ωστόσο ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει τη διαχείριση του λιμανιού μακροχρόνια και όχι να αναγκάζονται να πηγαίνουν διαρκώς σε διαπραγματεύσεις με νέους επενδυτές.

Όσον αφορά τη μετάβαση της αρμοδιότητας για το λιμάνι της Λάρνακας στην ΑΛΚ είπε ότι τα πράγματα βαίνουν ομαλά και δεν υπήρξε οποιοδήποτε ανησυχητικό γεγονός. Ανέφερε επίσης ότι η Αρχή συνεννοείται με το Υπουργείο ώστε να βρεθεί λύση για τους εργαζόμενους. 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Νάκης Αντωνίου αναφέρθηκε σε κάποια προβλήματα που διαπιστώθηκαν από τους χρήστες του λιμανιού μετά τη διακοπή της σύμβασης κυρίως με τους γερανούς που διαθέτουν πλέον πιο περιορισμένη δυνατότητα μεταφοράς φορτίων. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλιμενισμένων Σκαφών Κύπρου, Κρις Στέκας, διερωτήθηκε τι θα γίνει με τα χρήματα που προπλήρωσαν στην Kition και σημείωσε ότι εκκρεμεί το θέμα της επαναφοράς των τελών που είχαν αυξηθεί μετά την ανάληψη της διαχείρισης από την Kition. Ζήτησε να υπάρξει στάση πληρωμών μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Βύρας: Το κράτος να βρει τον τρόπο να ξεκινήσει το έργο το συντομότερο 

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τη δέσμευση του Υπουργού για συνεχή, θεσμοθετημένη και εντονότερη συμμετοχή της πόλης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το έργο, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι το κράτος, αν το επιθυμεί, έχει τον τρόπο να ξεκινήσει το έργο σύντομα παρά το ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Σημείωσε την πρόθεση της Αρχής Λιμένων Κύπρου να επενδύσει κάποια κεφάλαια που διαθέτει στο λιμάνι, αναφέροντας ότι ενδεχομένως κάτι τέτοιο να μείωνε το χρόνο του έργου, αφού δεν θα χρειαζόταν να υπάρξει η διαδικασία των προσφορών. 

Σημείωσε ότι η Λάρνακα έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να μην διακοπεί το έργο και δεν έχει διάθεση να αναμένει άλλα τόσα χρόνια για να υλοποιηθεί το έργο. 

Τόνισε επίσης τη σημασία οι εργαζόμενοι να μην βρεθούν σε μια νομική διελκυστίνδα μεταξύ κράτους και Kition ώστε να μην μείνει ξεκρέμαστος κανένας εργαζόμενος. 

Γενικός Ελεγκτής: Η διαδικασία θα πάρει χρόνια 

Ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι το έργο δεν μπορεί να προκηρυχθεί αύριο, αφού ο νόμος πλαίσιο προνοεί συγκεκριμένη διαδικασία, για αξιολόγηση του έργου και νέες μελέτες βιωσιμότητας με πρόσληψη συμβούλων μέσω διαγωνισμού. 

Παράλληλα τόνισε ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η σύμβαση έπρεπε να τερματιστεί, αφού ο ανάδοχος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι για να έρθει το έργο στην ίδια φάση που ήταν πριν από τη διακοπή του, θα χρειαστούν κάποια χρόνια. 

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν θα ήταν σοβαρός χειρισμός από ένα κράτος που τερμάτισε τη σύμβαση να την επαναφέρει. Πρόσθεσε ότι ένας βασικός λόγος για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα με τις συμβάσεις, είναι η ατολμία του κράτους να δείξει στους ιδιώτες ότι η ανοχή έχει όρια. Είπε ακόμα ότι η Υπηρεσία θα προχωρήσει με ειδική έκθεση για υπόδειξη τυχόν λαθών και ευθυνών. 

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει το κράτος με νέα διαδικασία από τη στιγμή που η προηγούμενη σύμβαση βρίσκεται στα δικαστήρια, Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι η προκήρυξη προσφορών είναι εξ αντικειμένου μια χρονοβόρα διαδικασία και ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες από την Κυβέρνηση δεν μπορούν να απαγορευτούν εν απουσία δικαστικού διατάγματος. 

Απαντώντας σε κριτική βουλευτών για προβλήματα που παρατηρούνται σε πολλές συμβάσεις του κράτους, σημείωσε ότι όλες οι συμβάσεις για μεγάλα έργα γίνονται από εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού  που επιλέγονται κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού και τα προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι λόγων των συμβάσεων, αλλά της ανεπάρκειας αυτών που κλήθηκαν να υλοποιήσουν το έργο. 

Για «τραγωδία» για τη Λάρνακα κάνει λόγο η Kition 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kition Ocean Holdings, Oliver Corlette, μιλώντας στην επιτροπή εξέφρασε την ιδιαίτερη απογοήτευσή του για την ακύρωση της σύμβασης, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι επικεντρωμένοι στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Χαρακτήρισε «τραγωδία» τη διακοπή της σύμβασης λίγο πριν αρχίσουν τα έργα και είπε ότι η εταιρεία ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε όλα τα κατασκευαστικά έργα σε συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Ευρώπης. 

Ο Νομικός Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε στη σύσκεψη που είχε γίνει πρόσφατα στο Προεδρικό Μέγαρο και στην οποία συμφωνήθηκε ότι η εγγυητική θα καταβαλλόταν. Ωστόσο όπως είπε, παρά τη συμφωνία που υπήρξε στο Προεδρικό, ώστε να συζητηθούν κάποια ζητήματα που έθετε η εταιρεία, στη συνέχεια του Υπουργείο Μεταφορών τούς είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. 

Στη συνέχεια, ανέφερε, πήραν την Κυβέρνηση στο δικαστήριο για να την αναγκάσουν να ακολουθήσει το συμβόλαιο. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πάει στο δικαστήριο για να λυθεί η διαφορά και ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο δρόμο για το δικαστήριο για το θέμα έλαβε email για τερματισμό της σύμβασης. Υποστήριξε επίσης ότι υπήρξε έλλειψη επικοινωνίας και συνεννόησης με την Κυβέρνηση για το έργο και ότι η Κυβέρνηση τηρούσε άτεγκτη θέση. 

Δηλώσεις βουλευτών 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι υπάρχει θέληση της Κυβέρνησης να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει το έργο σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Λάρνακας, κάτι που χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό. Ευχήθηκε ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός προς όφελος της Λάρνακας και της Κύπρου και ότι αυτή η αναποδιά να γυρίσει προς όφελος του τόπου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης εξέφρασε λύπη και την απογοήτευση των κατοίκων της Λάρνακας που το έργο ναυάγησε οριστικά, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την τύχη των 89 εργαζομένων στην Kition. Είπε ακόμα ότι η ΑΛΚ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εργασίες θα συνεχίσουν να εκτελούνται κανονικά, αφού όπως είπε, πληροφορείται ότι υπάρχει υπολειτουργία σε κάποιους τομείς. Ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς και την Κυβέρνηση να βρουν τρόπους για να μπει ξανά το έργο σε τροχιά υλοποίησης. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης εξέφρασε λύπη για τον τερματισμό ενός έργου που είχε δημιουργήσει τόσες προσδοκίες. Εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των εργαζομένων και είπε ότι είναι θετικό ότι βρέθηκε μια λύση. Ανέφερε ακόμα πως το ότι η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια δεν πρέπει να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για την παράλληλη ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας και ότι θα πρέπει να αποφασιστεί βάσει στοιχείων και δεδομένων τι είναι καλύτερο για την πόλη. Παράλληλα είπε ότι θα ασκήσουν τον απαιτούμενο έλεγχο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες και γιατί. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι φαίνεται πως το έργο θα πάει πολλά χρόνια πίσω. Πρόσθεσε ότι το έργο θα πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου από την Κυβέρνηση για να μπορέσει να προχωρήσει και κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει πρώτα αξιολόγηση και μελέτη βιωσιμότητας. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει πολιτική απόφαση για το θέμα και να αποφεύγει αναφορές που αποπροσανατολίζουν για εμπλοκή του Κατάρ, αλλά και να βρει τρόπους τακτοποίησης των εργαζομένων. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου δήλωσε ότι η πόλη της Λάρνακας περπατά σε τεντωμένο σχοινί, αφού η ανάπτυξη της πόλης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση του έργου. Πρόσθεσε ότι αναμένουν να μάθουν αν θα υλοποιηθεί το έργο και με ποιο τρόπο και συγκεκριμένες απαντήσεις για τα χρονοδιαγράμματα. Είπε ότι είναι θετικό πως επιτεύχθηκε η δέσμευση του Υπουργού Μεταφορών για περαιτέρω εμπλοκή των φορέων της Λάρνακας στη διαβούλευση για λήψη αποφάσεων. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη διασφάλισης των εργαζομένων που όπως είπε, η εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει ως ασπίδα απέναντι στο κράτος. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι για τον ίδιο η πιο σημαντική πτυχή είναι αυτή των εργαζομένων που μένουν στον αέρα και το κράτος θα πρέπει να τη δει. Εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας έχουν βούληση να ανταποκριθούν στο αίτημα για αποκατάσταση του εργασιακού τους μέλλοντος. Εξέφρασε ακόμα ικανοποίηση για τη βούληση όλων των αρμοδίων φορέων να υλοποιηθεί τελικά το έργο και εξέφρασε αισιοδοξία ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί η βέλτιστη λύση.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Έτοιμη να βάλει μπρος για λιμάνι Λάρνακας η ΑΛΚ – Βαρίδι οι διαδικασίες

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 17/06/2024 – 21/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 17/06/2024                      Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..  Τρίτη 18/06/2024                        Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                                Επιτροπή για τη

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία