Παρεμβάσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφαλείας και άμυνας έκαναν Κύπριοι Βουλευτές στο πλαίσιο των εργασιών της 73ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, οι εργασίες της Διάσκεψης διεξάγονται μεταξύ 8 και 10 Ιουνίου 2025 στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής) και το μέλος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
Στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος των προτεραιοτήτων της πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής μιας πιο αποτελεσματικής κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ένας οικονομικός γίγαντας και την ίδια στιγμή ένας γεωπολιτικός νάνος. Τονίζοντας ότι η ασφάλεια και η ελευθερία της Ένωσης εξαρτώνται ακριβώς από αυτό, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι το Σχέδιο «ReArm Europe» πρέπει να είναι περισσότερο φιλόδοξο, ειδικότερα στο θέμα της χρηματοδότησης.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι η πολιτική άμυνας πρέπει να συνδέεται με μια αξιόπιστη κοινή εξωτερική πολιτική και ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να εργασθεί πιο σκληρά για τον προσδιορισμό κοινών προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Οι προκλήσεις ασφάλειας για τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης είναι και δικές μας και η ρωσική επιθετικότητα στρέφεται ενάντια σε όλους, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας όμως ότι αυτό πρέπει να λειτουργεί αμφίδρομα. Καμία χώρα που απειλεί την ασφάλεια και αμφισβητεί την κυριαρχία των γειτόνων της, είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν μπορεί να έχει θέση στην κοινή αρχιτεκτονική ασφαλείας της ΕΕ.
Στο πλαίσιο συζήτησης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ ως προοπτική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ένωσης, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η άμυνα ορθά αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο του ΠΔΠ. Υιοθετώντας τη δήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Esteban González Pons, ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τα εξωτερικά της σύνορα, η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι η Κύπρος αποτελεί το νότιο ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ και πέραν του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και την τουρκική κατοχή του 37% του εδάφους της. Ως εκ τούτου, συνέχισε, τόσο η βόρεια όσο και η νότια Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα άμυνας από εισβολείς στα εξωτερικά σύνορα.
Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι οι εισηγήσεις του Μάριο Ντράγκι αναφορικά με τις επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας, έτσι ώστε να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία ανταγωνιστική, είναι απολύτως ορθές. Μόνο έτσι, σημείωσε, θα συγκρατηθεί η νέα γενιά στην Ευρώπη και μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να έχει πραγματικά φροντίσει για το μέλλον της.
Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, οι κ. Γεωργιάδης και Ερωτοκρίτου πραγματοποίησαν χωριστές διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης κ. Dimitar Stoyanov Gardev και τον πρόεδρο, Eric Ottoson, και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του σουηδικού Κοινοβουλίου. Συμμετείχαν επίσης σε συνάντηση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ κατά την οποία συζητήθηκε Κοινή Δήλωση για το νέο Σύμφωνο για τη Μεσόγειο.
Nomoplatform – ΚΥΠΕ