Τον Σεπτέμβριο στην Ολομέλεια τροπολογία για ποινικοποίηση εξύβρισης-ψευδών ειδήσεων 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/07/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του ποινικού κώδικα ώστε να περιληφθούν εκεί τα αδικήματα που καλύπτουν τις περιπτώσεις αναρτήσεων και μηνυμάτων στο διαδίκτυο, αλλά και τηλεφωνημάτων δια δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, τα οποία στρέφονται κατά άλλου προσώπου και είναι κατάφωρα προσβλητικά ή και υβριστικού ή και απειλητικού ή και άσεμνου χαρακτήρα, χωρίς να περιορίζεται αδικαιολόγητα το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης.

Τον Σεπτέμβριο στην Ολομέλεια τροπολογία για ποινικοποίηση εξύβρισης-ψευδών ειδήσεων

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τον Σεπτέμβριο θα οδηγηθεί τροπολογία που αφορά στην ποινικοποίηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων (fake news), των απειλών, της εξύβρισης και της διάδοσης αισχρών φωτογραφιών και εικόνων στο διαδίκτυο. Η τροπολογία προβλέπει τη μετατροπή των πιο πάνω αδικημάτων από αστικά σε ποινικά, καθώς και ποινή φυλάκισης έως 5 έτη.

Το θέμα συζητήθηκε το πρωί της Τετάρτης σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, τάχθηκαν υπέρ της εν λόγω τροπολογίας, ενώ η Ένωση Συντακτών Κύπρου και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου τάχθηκαν εναντίον.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Αγγελίδης έκανε λόγο για οικογενειάρχες και νεαρούς που καταστρέφονται και διαπομπεύονται από ψευδείς δημοσιεύσεις, επισημαίνοντας ότι ο σύγχρονος τρόπος διάπραξης ποινικών αδικημάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ακόμη, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι το 90% των καταγγελιών που λαμβάνει η Νομική Υπηρεσία αφορά νεαρά άτομα, για απειλές και εκβιασμούς.

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Ηλίας Στεφάνου, ανέφερε ότι με τη συζητούμενη τροπολογία καταργείται ουσιαστικά το δημοσιογραφικό απόρρητο. Παράλληλα, εισηγήθηκε η έναρξη ερευνών για δημοσιογράφους να γίνεται μόνο με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα.

Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου, Ελένη Μαύρου, ανέφερε ότι ποινικοποιείται «από την πίσω πόρτα το δημοσιογραφικό έργο» και ότι παραβιάζεται η ελευθερία των ΜΜΕ.

Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ελέφαντες, σημείωσε η κ. Μαύρου, προσθέτοντας ότι η απειλή ποινικών διώξεων και αστυνομικών ανακρίσεων από όσους δεν αντέχουν την κριτική θα πλήξει την δημοκρατία. Όπως είπε, θα τιμωρούνται οι δημοσιογράφοι και θα ενθαρρύνονται οι ανώνυμοι στο διαδίκτυο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι κατέθεσε την πρόταση, η οποία έγινε δεκτή από τους περισσότερους Βουλευτές, ότι στο τέλος του Σεπτεμβρίου το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών και θα πάει στην Ολομέλεια. Στο μεσοδιάστημα, όπως είπε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να διαβουλευθούν για να καταλήξουν σε ένα κείμενο που θα καλύπτει αν είναι δυνατόν τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες όλων.

«Δεν πρόκειται να καθυστερήσουμε άλλο, δεν πρόκειται να αφήσουμε αδύναμους συμπολίτες μας να δέχονται απειλές, εκβιασμούς ή μπούλινγκ από τον οποιονδήποτε εισαγγελέα του διαδικτύου», τόνισε ο κ. Τορναρίτης, καλώντας παράλληλα τους δημοσιογράφους να γίνουν «ακόμα πιο αυστηροί, ακόμα πιο διερευνητικοί, ακόμα πιο κριτικοί» όσον αφορά στην πολιτική και στους πολιτικούς.

Εν συνεχεία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, επειδή «υπάρχει νομικό κενό αυτή την ώρα» και «ζούμε την εποχή των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) και της Τεχνητής Νοημοσύνης», «τα βήματά μας θα πρέπει να είναι πιο προχωρημένα».

Όσον αφορά τους ανώνυμους σχολιαστές που προβαίνουν σε υβριστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι πρέπει να εξεταστεί «πολύ σοβαρά και αμέσως» το συγκεκριμένο θέμα «και, αν χρειάζεται, να προχωρήσουμε και σε αναθεώρηση του Συντάγματος ούτως ώστε το κράτος να έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει πλατφόρμες που δεν δέχονται τις παραινέσεις των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι «με την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας κάνουμε ένα πολύ σοβαρό, σταθερό πρώτο βήμα». «Όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον της νομοθεσίας και πάνω από όλα πρέπει να διαφυλάξουμε το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, αναφερόμενος στην τροπολογία που συζητείται, έκανε λόγο για «έμμεση προσπάθεια ποινικοποίησης της δυσφήμισης και του λιβέλου». Τόνισε ακόμη πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα, πάντοτε σε κόσμιο πλαίσιο, με επιχειρήματα και τεκμηρίωση».

«Είπαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στη Νομική Υπηρεσία ότι θα πρέπει σοβαρά να λάβουν πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις ανησυχίες του δημοσιογραφικού κόσμου, ώστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και η διερευνητική δημοσιογραφία στην Κύπρο να ενισχυθούν και να προστατευθούν», ανέφερε ο κ. Πασιουρτίδης, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ ως συνεισηγητής έχει υποβάλει πρόταση νόμου για ποινικοποίηση του εκφοβισμού στο διαδίκτυο, η οποία – όπως είπε – «δυστυχώς συναντά τις ενστάσεις του Υπουργείου Παιδείας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι στις ποινικές νομοθεσίες και στα ποινικά αδικήματα, όσο πιο περιορισμένη είναι η υποκειμενική ερμηνεία, τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκαιο. Ανησυχούμε για συγκεκριμένες μορφές ποινικοποίησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των ανώνυμων διαδικτυακών αναρτήσεων που γίνονται από το εξωτερικό, ο κ. Πασιουρτίδης διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως θα μπορεί να ενεργοποιηθεί η νομοθεσία για τιμωρία όσων προβαίνουν σε τέτοιες αναρτήσεις.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Γιώργος Φράγκος, ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών η ΕΣΚ εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της δημοσιογραφικής κοινότητας ότι, εάν ψηφιστεί η προωθούμενη τροπολογία ως έχει, θα απολήξει σε συρρίκνωση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου.

«Με δεδομένο ότι οι ανώνυμοι λογαριασμοί στα ΜΚΔ που επιδίδονται σε συναφείς συμπεριφορές θα παραμείνουν στο απυρόβλητο, τη νύφη θα πληρώσουν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ, που θα υποχρεωθούν σε περαιτέρω αυτολογοκρισία», σημείωσε ο κ. Φράγκος, προσθέτοντας ότι «θα αντισταθούμε μέχρι τέλους».

«Δεν ζητούμε εξαίρεση των δημοσιογράφων. Ζητούμε οι δημοσιογράφοι να κρίνονται όπως οι υπόλοιποι πολίτες», διευκρίνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο του ότι «το συγκεκριμένο νομοθέτημα θα οδηγήσει σε στοχοποίηση της δημοσιογραφικής κοινότητας και θα συρρικνώσει τον έλεγχο όλων των μορφών εξουσίας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φράγκος είπε ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στην τροπολογία διακρίνονται από μιας μορφής υποκειμενισμό και αοριστία, γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίζει τι συνιστά υπόσκαψη και δυσφήμιση. «Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η δυσφήμιση από αστικό αδίκημα ξαναγίνεται ποινικό. Αυτό θεωρώ ότι είναι οπισθοδρόμηση στη δημοκρατική πορεία της χώρας», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Διχάζει η ποινικοποίηση των fake news

Ο περί Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η απάλειψη δυνατότητας του Διευθυντή του Τμήματος Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών να καθιστά ακίνητη ιδιοκτησία που βρίσκεται σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές ως εγγύηση για την πληρωμή οφειλόμενου φόρου.

Ο περί Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θεσμοθέτηση του θεσμού του/της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και ο καθορισμός μεταξύ άλλων της αποστολής, των αρμοδιοτήτων, των εξουσιών και υποχρεώσεων του θεσμού, καθώς και του τρόπου διορισμού και παύσης του προσώπου που κατέχει τη θέση αυτή.

Οι περί Αστυνομίας (Πειθαρχικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023 και Οι περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Πειθαρχικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι θέσπιση ξεχωριστού πειθαρχικού αδικήματος που αφορά τη συμπεριφορά μέλους της Αστυνομίας Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, η οποία συνιστά σεξουαλική παρενόχληση και/ή παρενόχληση.

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αντικατάσταση των διατάξεων που αφορούν τον ακριβή αριθμό των θέσεων των δικαστών των Επαρχιακών Δικαστηρίων της Δημοκρατίας, με γενικότερες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες τα Επαρχιακά Δικαστήρια θα στελεχώνονται από ικανοποιητικό αριθμό δικαστών, ως απαιτεί το συμφέρον της δικαιοσύνης, στη βάση του ετήσιου προϋπολογισμού της Δημοκρατίας.

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η επέκταση της προστασίας που παρέχεται στους καλούμενους «εγκλωβισμένους αγοραστές», ώστε να επωφελούνται των διατάξεων του νόμου και αγοραστές οι οποίοι καταθέτουν σύμβαση πώλησης στο αρμόδιο επαρχιακό κτηματολογικό γραφείο δυνάμει διατάγματος δικαστηρίου εκδοθέντος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Οι περί Ελεγκτικής Υπηρεσίας – Θέσεις Ανώτερου Ελεγκτή, Ανώτερου Ελεγκτή Τεχνικού Ελέγχου και Ελεγκτή Τεχνικού Ελέγχου (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024 

Οι περί Δημοσιονομικού Συμβουλίου – Θέσεις Λειτουργού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Α΄, Λειτουργού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και Βοηθού Γραμματειακού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024 

Οι περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου – Θέσεις Ανώτερου Γραμματειακού Λειτουργού, Ανώτερου Τεχνικού και Γραμματειακού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Οι περί Φυλακών – Θέσεις Λειτουργού Φυλακών και Δεσμοφύλακα (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Οι περί του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών – Θέσεις Ανώτερου Τεχνικού Αγροτικών Πληρωμών, Λειτουργού Λογιστηρίου, Λογιστικού Λειτουργού 1ης Τάξης, Γραμματειακού Λειτουργού και Βοηθού Λογιστικού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Οι περί Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού – Θέση Διοικητικού Λειτουργού Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Α΄ – Γενικό Διοικητικό Προσωπικό (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Οι περί Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού – Θέση Γραμματειακού Λειτουργού Αρχής Κρατικών Εκθέσεων – Γενικό Γραμματειακό Προσωπικό (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Οι περί Κρατικού Αρχείου – Θέση Τεχνικού 1ης Τάξεως (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Σχέδια υπηρεσίας σκοπός των οποίων είναι να καταστεί δυνατή η πλήρωση θέσεων διατμηματικής προαγωγής και θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής, στη βάση των νέων ρυθμίσεων που προέκυψαν λόγω της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα