Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 09/10/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λακατάμειας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα έργα κατασκευής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λακατάμειας. 

Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος 

Οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα έργα κατασκευής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λακατάμειας πλησίον του Πεδιαίου ποταμού τέθηκαν επί τάπητος την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, με Βουλευτές να εκφράζουν την ανησυχία τους από την ενδεχόμενη ανέγερσή του. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος εξέτασε την ανέγερση ενός κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και άλλων εγκαταστάσεων στον Δήμο Λακατάμιας, ακριβώς δίπλα από τις όχθες του ποταμού Πεδιαίου. 

«Η ανησυχία, η οποία είχαμε είναι για το γεγονός ότι γίνονται έργα σε μια πολύ ευαίσθητη περιβαλλοντική περιοχή. Μια από τις λίγες περιοχές που μας έμειναν στην πόλη της Λευκωσίας για να περπατούμε και να απολαμβάνουμε το πράσινο και τη φύση και είναι για αυτό τον λόγο που είχαμε βάλει αυτή τη συζήτηση», ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκε το θέμα του ολικού σχεδιασμού της Λευκωσίας, του Στροβόλου και της Λακατάμιας κατά μήκος του ποταμού σημειώνοντας ότι θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει μια στρατηγική και περιβαλλοντική μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον καθώς είναι μεγάλη η έκταση των έργων που προβλέπεται να γίνουν. 

«Δεν επιτρέπεται να γίνεται σαλαμοποιήση των έργων για να αποφεύγεται η ολική μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», είπε ο κ. Θεοπέμπτου προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί από τα δημαρχεία να καταθέσουν στην Επιτροπή τον ολικό σχεδιασμό τους, ο οποίος θα τεθεί σε συζήτηση εν ευθέτω χρόνω. 

Από πλευράς της η ανεξάρτητη βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι «για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον ενός έργου το οποίο προκαλεί τις αντιδράσεις των πολιτών και αυτό γίνεται γιατί ούτε σωστή διαβούλευση γίνεται, αλλά ούτε και οι τοπικοί άρχοντες θέλουν να ακούσουν τι χρειάζονται οι πολίτες». 

Πρόσθεσε ότι  ένα έργο το οποίο τοποθετείται πάνω στον Πεδιαίο ποταμό είναι «λάθος», επισημαίνοντας ότι εκείνο που χρειάζονται οι πολίτες είναι πνεύμονες πρασίνου για να μπορούν να περπατούν. Δήλωσε ακόμη ότι δεν μπορεί για ένα τέτοιο έργο να μην γίνει μια συνολική μελέτη για τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις που θα έχει. 

«Είμαστε ενώπιον μιας εποχής όπου η κλιματική αλλαγή θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και πρέπει να αφήσουμε τους ποταμούς πραγματικά ελεύθερους», είπε η κ. Ατταλίδου σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν λιγότερη επέμβαση στο περιβάλλον. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: Καταγγέλλουν «σαλαμοποίηση» έργων στον Πεδιαίο ποταμό 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε τη πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η βελτίωση του νομικού πλαισίου που διέπει τη δημιουργία και διαχείριση των ειδικών χώρων σίτισης και πόσης αδέσποτων ζώων.

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι:

  1. η αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκατάλειψης σκύλων και της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής αυτών. 
  2. η θέσπιση ποινικού αδικήματος αναφορικά με την μη πρόσδεση σκύλου με λουρί και τη μη κατοχή σακούλας για περισυλλογή των κοπράνων του σκύλου. 
  3. η εξώδικη ρύθμιση αδικήματος αναφορικά με την μη πρόσδεση σκύλου με λουρί και τη μη κατοχή σακούλας για περισυλλογή των κοπράνων του σκύλου. 
  4. η επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο η αρμόδια αρχή, μετά τη σύλληψη του αδέσποτου σκύλου, δεν δύναται να προβεί σε οποιαδήποτε αναγκαία ενέργεια. 
  5. η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων και εισαγωγή διαδικασιών εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του βασικού νόμου. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Άμυνας

Εισαγωγή Ελληνοκυπρίων σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/11/2024, εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:  Οι περί Στρατού της Δημοκρατίας (Διορισμοί, Ιεραρχία, Προαγωγές και Αφυπηρετήσεις Αξιωματικών) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 2) Κανονισμοί του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η δυνατότητα εισαγωγής Ελληνοκυπρίων σπουδαστών σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού,

Αποφάσεις Ολομέλειας

Έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού €94,3 εκ. για τον ΟΑΥ και τελικού απολογισμού 2023

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/11/2024, υπερψήφισε τα νομοσχέδια για την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης και τους κανονισμούς για την θέσπιση σχεδίων υπηρεσίας