Την Πέμπτη στην Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €351,4 εκατομμυρίων 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/07/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ. 1) του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από τον λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου συμπληρωματικών πιστώσεων ποσού ύψους €351.358.227 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Την Πέμπτη στην Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €351,4 εκατομμυρίων 

Το δρόμο της Ολομέλειας παίρνει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2024, ύψους €351,4 εκατομμυρίων, ο οποίος συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, με μέλη της επιτροπής να εκφράζουν προβληματισμό για τις συνεχείς αυξήσεις στις χορηγίες προς κρατικά πανεπιστήμια, και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και προς το κρατικό μισθολόγιο. 

Κατά τη σημερινή συζήτηση, ο προεδρεύων της επιτροπής Χρύσης Παντελίδης ζήτησε όπως τα αρμόδια τμήματα απαντήσουν γραπτώς στις ερωτήσεις μέχρι το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την Πέμπτη. 

Τα σημαντικότερα κονδύλια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αφορούν την αγορά φαρμάκων και εμβολίων με €103,6 εκατ., αυξημένες εισφορές του κράτους ως τρίτο μέρος σε σχέδια ασφάλισης με €60 εκατ., την αγορά ύδατος για τη λειτουργία αφαλατώσεων με €58,1 εκατ., την αμυντική θωράκιση με €31,5 εκατ., την επιχορήγηση της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με €13,5 εκατ. 

Αφορά επίσης αποζημιώσεις και έξοδα αγωγών του Τμήματος Δημοσίων Έργων με €12,2 εκατ, την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες με €11,1 εκατ. αποζημίωση για επαναλειτουργία του Σταθμού Λυμάτων στη Μια Μηλιά με €10 εκατ., αυξημένη κρατική χορηγία προς το πανεπιστήμιο Κύπρου με €10 εκατ.,  δαπάνες που προκύπτουν από το Σχέδιο Αμάλθεια με €8 εκατ., καθώς και μέτρα στήριξης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων με €2,2 εκατ., χορηγία για συντήρηση κατεχόμενων ναών και μνημείων με €1,5 εκατ. και εργοδότηση πρόσθετων βοηθώ/συνοδών για παιδιά με ειδικές ανάγκες με ένα κονδύλι €1,1 εκατ. 

Στη συνεδρία εκφράστηκε προβληματισμός για τις συνεχείς αυξήσεις στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τον Βουλευτή ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη εκφράζει στήριξη από την μια πλευρά στα κρατικά πανεπιστήμια αλλά από την άλλη να σημειώνει ότι «η κατάσταση δεν πρέπει να γίνει ανεξέλεγκτη». 

Από τη πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης άσκησε κριτική στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Οικονομικών που, όπως είπε, γνώριζαν από την αρχή τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Κύπρου και δεν περιέλαβαν από την αρχή τα κονδύλια αυτά. «Η φιλοσοφία αυτή ακυρώνει την έννοια του προϋπολογισμού. Αυτή τη λογική να εγκρίνουμε προϋπολογισμό τον ένα μήνα και τον επόμενο να ερχόμαστε με συμπληρωματικούς εκατομμυρίων δεν την κατανοώ», είπε. 

Εξάλλου, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για το θέμα της ανέγερσης φοιτητικών εστιών, θέμα για το οποίο, όπως είπε, τόσο ο ίδιος και άλλοι Βουλευτές εξέφρασαν έντονη άποψη σε συνεδρίες επιτροπών. «Πότε θα αρχίσει αυτό το έργο για να σταματήσει η εκμετάλλευση των φοιτητών με δυσβάσταχτα ενοίκια», διερωτήθηκε. 

Παράλληλα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφιος Κουλλά εξέφρασε ερωτηματικά για το θέμα των φαρμάκων αλλά ανησυχίες για την ανελαστική δαπάνη που αφορά το κρατικό μισθολόγιο. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σάββια Ορφανίδου ανέφερε σε δηλώσεις της πως «η τάση διόγκωσης του κρατικού μισθολογίου και η συνεχής αύξηση του αριθμού των εργαζομένων μας ανησυχεί». 

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ζήτησε στοιχεία όσον αφορά τα έξοδα αγωγών του Τμήματος Δημοσίων Έργων και ποιους αφορά. 

ΥΠΟΙΚ: Προβληματίζει η συνεχής αύξηση των χορηγιών προς κρατικά πανεπιστήμια  

Απαντώντας ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου Μάριος Χατζηδαμιανού είπε πως η συνεχής αύξησης των χορηγιών προς τα κρατικά πανεπιστήμια προβληματίζει το Υπουργείο Οικονομικών, για να προσθέσει πως με πρωτοβουλία του Υπουργείου έγινε μια «μικρής εμβέλειας» μελέτη που κατέδειξε κάποια προκαταρτικά συμπεράσματα. Σημείωσε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συσταθεί μια τεχνική επιτροπή, που απαρτίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Παιδείας και την Προεδρία, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα αυτά και να υποβάλει εισηγήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, «ώστε το κράτος να επιβεβαιώσει πως μια χορηγία δίνεται για τον σκοπό που δίνεται και ότι οι χορηγίες δεν θα αυξάνονται με γεωμετρική ακρίβεια». Πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις αναμένεται να δοθούν εντός του 2024. 

Όσον αφορά στο κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Χατζηδαμιανού αναφέρθηκε στην επίσκεψη κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της αποδοχής των εισηγήσεων του ΔΝΤ και ότι δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί οι εισηγήσεις του Ταμείου. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δαπάνες του σχεδίου Αμάλθεια, ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι μέρος από τις δαπάνες αυτές θα ανακτηθεί από ειδική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Αντιδράσεις για επιπλέον κονδύλια σε πανεπιστήμια 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού της Αρχής Λιμένων Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Λιμένων Κύπρου συμπληρωματικών πιστώσεων ποσού ύψους €8.420.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Με αγορά υπηρεσιών η λειτουργία λιμανιού Λάρνακας 

Ο περί Στοιχημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αύξηση του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού στην κυπριακή ομοσπονδία που οργανώνει το ετήσιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και ακαδημιών τους από 1,5% σε 3%. 

Κοινοποίηση στην Κομισιόν Ν/σ για αύξηση φόρου στο στοίχημα, είπε στη Βουλή η ΕΑΣ 

Την άποψη ότι βάσει της γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, το νομοσχέδιο που προνοεί αύξηση της φορολογίας επί των καθαρών αποδοχών του στοιχήματος θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρεις μήνες προτού αυτό εγκριθεί σε νόμο, εξέφρασε η Πρόεδρος της Αρχής Ιωάννα Φιάκου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. 

Η Επιτροπή ξεκίνησε την κατ’ άρθρον συζήτηση του περί στοιχημάτων τροποποιητικού νόμου, ο οποίος προνοεί αύξηση του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα, που καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και ακαδημιών τους από το 1,5% στο 3%. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Φιάκου ανέφερε πως με βάση γνωμάτευσή τους, με την οποία διαφωνεί η Νομική Υπηρεσία, η αύξηση της φορολογίας, διότι επηρεάζει το διαδικτυακό στοίχημα, με βάση την οδηγία 15/35 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή, τρεις μήνες πριν τη ψήφιση της νομοθεσίας σε νόμο. «Αυτή είναι η άποψη η δική μας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε καταγγελία στην Κομισιόν όταν ο νόμος του 2012 είχε τροποποιηθεί το 2019. 

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι πρόκειται για τροποποίηση εθνικής νομοθεσίας αλλά επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα και να επανέλθει. 

Εξάλλου η Διευθύντρια Οικονομικής Διαχείρισης της Κεντρικής Κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών Λούση Ηροδότου Μούσκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως για το νομοσχέδιο είχε ερωτηθεί η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων νοουμένου ότι δεν υπάρξει διαφοροποίηση σχεδίων. 

Στη σημερινή συνεδρία εκφράστηκε εκ νέου προβληματισμός για την αύξηση της φορολογίας για στήριξη των ποδοσφαιρικών σωματείων που είναι ιδιωτικές εταιρείες. 

Η κ. Ηροδότου κατέθεσε στοιχεία σε σχέση με τις φορολογικές οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων, προσθέτοντας ότι υπάρχει σε ισχύ σχέδιο αποπληρωμής το οποίο ξεκίνησε από το τέλος Μαρτίου του 23 και προνοεί αποπληρωμές φορολογικών οφειλών σε 168 δόσεις, που αντιστοιχεί σε 14 χρόνια. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Στοιβάζουν χρέη στο φόρο 18 σωματεία 

Οι περί Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (Όροι Υπηρεσίας Υπαλλήλων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τους όρους υπηρεσίας των υπαλλήλων της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και διορθώσεις στο οργανόγραμμα αυτής, καθώς και ρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας και ευελιξίας της Αρχής.   

Ο περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Ο περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι:  

(α) η εισαγωγή ρυθμίσεων στην ισχύουσα νομοθεσία αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και   

(β) η μεταφορά του καταβλητέου ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος για σκοπούς αναπλήρωσης των απωλειών δικαιούχων προσώπων συνεπεία των μέτρων εξυγίανσης που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2013, καθώς και του 22,5% των ταμείων προνοίας μέσω το Σχεδίου Αυξημένης Αναπλήρωσης.  

Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η αναθεώρηση της βαρύτητας έκαστου κριτηρίου επιλογής για προαγωγή σε θέση προαγωγής στη δημόσια υπηρεσία για τα έτη 2024 και 2025 και επαναφορά στις υφιστάμενες ρυθμίσεις το έτος 2026. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Γραφείου Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων του 2024 Νόμος του 2024  

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων ποσού ύψους €16.218.279 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.    

Ο περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η επίτευξη ορθότερης εναρμόνισης με την «Οδηγία (ΕΕ) 2019/2177 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/138/ΕΚ σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης(Φερεγγυότητα ΙΙ), της οδηγίας 2014/65/ΕΕ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοοικονομικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». 

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων των γενικών διευθυντών των δύο γενικών διευθύνσεων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφορικά με τη διαχείριση του προσωπικού που υπάγεται σε κάθε διεύθυνση και εξαίρεση από τις διατάξεις που αφορούν στη διατμηματική προαγωγή των θέσεων της Δικαστικής Υπηρεσίας. 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων 

Η Επιτροπή εξέτασε αποδεσμεύσεις κονδυλίων προς το Υπουργείο Υγείας, την Αστυνομία, τις μη προβλεπόμενες Δαπάνες και Αποθεματικό, το Υπουργείο Άμυνας, τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα