Θύμωσε η Αννίτα από την ασυνέπεια δεκάδων ημικρατικών οργανισμών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου την καθυστέρηση που παρατηρείται από τους ημικρατικούς οργανισμούς στην κατάθεση των προϋπολογισμών τους για το 2022. Η Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει, με επιστολή της σε έξι υπουργούς, τη δυσαρέσκεια της, γιατί, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από πλευράς της και από την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών στη Βουλή, αυτοί στην πλειοψηφία τους δεν συμμορφώθηκαν, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η κατάθεση σημαντικού αριθμού προϋπολογισμών.

Από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ο προϋπολογισμός των οποίων εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο, μόνο 15 τους έχουν καταθέσει στη Βουλή. Οι υπόλοιποι 30 οργανισμοί, οι οποίοι θα έχουν ως δεκανίκια τα δωδεκατημόρια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, αναμένεται να καταθέσουν στη Βουλή τους προϋπολογισμούς τους τη νέα χρονιά. Κάτι το οποίο είναι αντίθετο με το Σύνταγμα και τον νόμο περί Δημοσιονομικής Ευθύνης, καθώς οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να κατατίθενται στο Κοινοβούλιο τρεις μήνες πριν από την λήξη του έτους, δηλαδή τέλος Σεπτεμβρίου, όπως γίνεται με τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Παιδείας, Ενέργειας και Γεωργίας, κάτω από την ομπρέλα των οποίων βρίσκονται οι 30 ασυνεπείς ημικρατικοί οργανισμοί, τους καλεί να μεριμνήσουν για να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή οι προϋπολογισμοί. «Το γεγονός της μη κατάθεσης μέχρι στιγμής σημαντικού αριθμού προϋπολογισμών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, κρίνεται ως απαράδεκτο και αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος και της ειδικότερης νομοθεσίας» τονίζει η κ. Δημητρίου. Παράλληλα, υποδεικνύει πως, σύμφωνα με τον νόμο περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του άρθρου 81.1 του Συντάγματος, το οποίο ρυθμίζει την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή και το οποίο ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών, για τους προϋπολογισμούς νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να κατατίθενται στο Κοινοβούλιο τρεις μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους στο οποίο αφορούν.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, τον οποίο επισυνάπτει στην επιστολή η κ. Δημητρίου, οι ημικρατικοί οργανισμοί που είναι εκπρόθεσμοι είναι η ΑΗΚ, η ΑΛΚ, ο ΚΟΑ, ο ΟΧΣ, το ΡΙΚ, το Ταμείο Δημοσίων Δανείων, ΓΕΡΗΕΤ, ο Οργανισμός Νεολαίας, το Ταμείο για το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας, ο ΟΑΥ, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών και η ΡΑΕΚ. Δεν έχουν κατατεθεί επίσης οι προϋπολογισμοί του ΚΟΔΑΠ, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, του Ειδικού Ταμείου Διατήρησης, του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης, του Συμβουλίου Εγγραφής Εργοληπτών, του ΟΚΥΠΥ, της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, της Εθνικής Αρχής Εποπτείας Καζίνου, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη λήξη των δωδεκατημορίων, όσοι ημικρατικοί δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό θα λειτουργούν παράνομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αβέρωφ: Σφοδρή επίθεση σε ΑΚΕΛ, τσιμουδιά για άλλους

Πηγή – Ελευθερία Παϊζάνου, Philenews

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων