Θετική η αύξηση επιδόματος τέκνου αλλά απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική, λένε Βουλευτές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 5% και παραχώρηση επιδόματος τέκνου σε ποσοστό 50% στα τέκνα φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι 23 ετών και, στην περίπτωση αρρένων μέχρι 24 ετών, εφόσον υπηρέτησαν θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Θετική η αύξηση επιδόματος τέκνου αλλά απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική, λένε Βουλευτές

Η αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 5% και η παραχώρηση επιδόματος τέκνου σε ποσοστό 50% στα τέκνα φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι 23 ετών και, στην περίπτωση αρρένων μέχρι 24 ετών, εφόσον υπηρέτησαν θητεία στην Εθνική Φρουρά αποτελούν θετικό βήμα, ωστόσο δεν δίνουν την απάντηση για μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των οικογενειών ανέφεραν την Τρίτη Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η Επιτροπή εξέτασε κατά προτεραιότητα το νομοσχέδιο «Ο περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024» που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 11 Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής ότι η αύξηση 5%, καθώς επίσης και η συμπερίληψη των φοιτητών και των φοιτητριών των πολύτεκνων οικογενειών στο επίδομα, αποτελούν θετικό βήμα. Ωστόσο, συνέχισε, δεν δίνουν την απάντηση για μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των οικογενειών.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι η μη συμπερίληψη των φοιτητών των πενταμελών οικογενειών στο επίδομα τέκνου αποτελεί σοβαρότατη παράλειψη. «Δυστυχώς και παρά τις έντονες απόψεις που κατατέθηκαν από όλες τις πλευρές της Βουλής, από όλα τα κόμματα και από τον Σύνδεσμο των πενταμελών οικογενειών, η Κυβέρνηση έχει απορρίψει το αίτημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η Κυβέρνηση να καταθέσει μια συνολική πρόταση πολιτικών, αλλά και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για το επίδομα τέκνου, που αφορά τόσο στο ύψος του επιδόματος, όσο και στα κριτήρια παραχώρησής του, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία.

«Επιβάλλεται να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι οικογένειες και τα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα του κράτους», είπε ο κ. Καυκαλιάς.

Τέλος, ανέφερε ότι στόχος της Επιτροπής είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 11 Ιουλίου.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, δήλωσε από πλευράς της ότι «θέση μας εδώ και μήνες ήταν πως η αύξηση δεν έπρεπε να ήταν το ίδιο ποσοστό για όλους, αλλά να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή την προσέγγισή μας».

Εξήγησε ότι καθώς η Βουλή δεν έχει την εξουσία να κάνει την όποια τροπολογία προς αυτή την κατεύθυνση, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως έχει κατατεθεί.

«Ως ΔΗΣΥ τονίσαμε πως οι οικογένειες με παιδιά και φοιτητές πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στις πολιτικές μας», είπε η κ. Τσιρίδου προσθέτοντας ότι στις σημερινές συνθήκες της ακρίβειας και των υψηλών επιτοκίων, απαιτείται σοβαρή αναθεώρηση τόσο στη στήριξη των οικογενειών όσο και στην αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

«Υποστηρίζουμε συνεπώς μια μεγάλη και σημαντική μεταρρύθμιση τόσο στο επίδομα τέκνου όσο και στη φοιτητική χορηγία, που να στηρίζει πραγματικά τις οικογένειες, αλλά και να μην αφήνει πίσω τη μεσαία τάξη», κατέληξε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι «κάθε βήμα που γίνεται για τη στήριξη των οικογενειών για εμάς είναι πολύ σημαντικό και είναι θέματα, τα οποία περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια να λυθούν και χαιρόμαστε γιατί η σημερινή Κυβέρνηση καταθέτει αυτά τα νομοσχέδια».

Η στήριξη των οικογενειών, συνέχισε, δεν τελειώνει εδώ και ειδικότερα για το επίδομα τέκνου και πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα πράγματα τα οποία τέθηκαν σήμερα ενώπιον και του Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Για εμάς πολύ σημαντικό θέμα είναι η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων που αφορά τις οικογένειες οι οποίες έχουν και περισσότερα τέκνα γιατί εδώ οι ανάγκες είναι πολύ πιο ψηλές, αλλά και την ανάγκη έτσι ώστε η αποκοπή του επιδόματος να μην γίνεται με το πρώτο ευρώ, αλλά να υπάρχει κλιμακωτή μείωση του επιδόματος όταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός ξεπερνά το όριο», ανέφερε.

Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που οικογένειες στερούνται του επιδόματος τέκνου – που μπορεί να είναι πέντε και έξι χιλιάδες ευρώ το χρόνο – γιατί τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται ή είναι πάνω από το όριο για πενήντα ή εκατό ευρώ.

Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Αντιμετώπιση Κινδύνων Ατυχημάτων Μεγάλης Κλίμακας Σχετιζομένων με Επικίνδυνες Ουσίες) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η επιβολή επιπρόσθετων υποχρεώσεων και κατ’ επέκταση μέτρων ασφάλειας σε χώρους εργασίας στους οποίους υπάρχουν χημικές ουσίες σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη του 75% των οριακών ποσοτήτων που καθορίζονται στους υφιστάμενους Κανονισμούς, σε χώρους εργασίας που εφάπτονται σε μονάδες SEVESO και σε χώρους εργασίας που βρίσκονται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα