Συνάντηση Σχολικών Εφορειών την Πέμπτη στη Λεμεσό για εγκατάσταση κλιματιστικών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Προβλήματα σχολικών μονάδων

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων.

Συνάντηση Σχολικών Εφορειών την Πέμπτη στη Λεμεσό για εγκατάσταση κλιματιστικών

Συνάντηση για τον καθορισμό της διαδικασίας για την εγκατάσταση κλιματιστικών στις 50 πρώτες σχολικές μονάδες τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Λεμεσό, με συμμετοχή των Σχολικών Εφορειών και των εμπλεκόμενων φορέων του Υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, Ανδρέας Μαραγκός. Ακόμα, ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ότι στον σχεδιασμό αυτό δεν υπάρχει πρόνοια για κλιματιστικά σε τεχνικές σχολές.

Ο κ. Μαραγκός σημείωσε, επίσης, ότι για την εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία, ένα σχέδιο για την ολοκλήρωση του οποίου η Υπουργός Παιδείας έχει θέσει ορίζοντα τριετίας, απαιτείται ένα κονδύλι περίπου €45 εκ. Όσον αφορά την εγκατάσταση κλιματιστικών στα πρώτα 50 σχολεία το επόμενο διάστημα, εξήγησε ότι θα υλοποιηθεί με κονδύλι €1,6 εκ. τα οποία έχουν εξοικονομηθεί από τον προϋπολογισμό του 2023.

Την Επιτροπή Παιδείας απασχόλησε το θέμα των υλικοτεχνικών υποδομών στις σχολικές μονάδες και εστίασε πρωτίστως στα κλιματιστικά, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργήσει οι ακραία ψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Μαρίνα Χασάπη, όλες σχεδόν οι σχολικές μονάδες χρειάζονται ηλεκτρολογική αναβάθμιση για να μπορέσουν να σηκώσουν το ηλεκτρικό φορτίο που θα απαιτεί η λειτουργία των κλιματιστικών.

Πάντως, σε παρέμβασή του ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Σκουρουπάτης Απόστολος, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για αναβαθμίσεις ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στα σχολεία υπάρχει από τον Ιούνιο του 2022 και πρόσθεσε ότι «το πλάνο αυτό απέτυχε».

Η κ. Χασάπη διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι ηλεκτρολογικές αναβαθμίσεις και των υπόλοιπων σχολείων. Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευση, Στέλιος Θεοφίλου, ανέφερε ότι η εγκατάσταση κλιματιστικών αφορά περίπου 650 σχολεία με μέσο όρο 20 κλιματιστικά ανά σχολείο, επομένως περίπου 15.000 κλιματιστικά στο σύνολο. Αυτό, όπως είπε, καθιστά απαραίτητο το χρονικό διάστημα που προβλέπει ο σχεδιασμός του Υπουργείου, λόγω της έκτασης που έχει το έργο.

Όπως εξήγησε στην Επιτροπή ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, τα επιστημονικά κριτήρια για την επιλογή των 10 σχολείων σε καθεμία από τις πέντε επαρχίες, όπου θα προχωρήσει άμεσα η εγκατάσταση κλιματιστικών, έχουν ήδη καθοριστεί. Στην αυριανή συνάντηση με τις Σχολικές Εφορίες στη Λεμεσό, θα συζητηθούν αυτά τα κριτήρια, καθώς και η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την εγκατάσταση κλιματιστικών.

Σε ερώτηση αν στα σχολεία 50 αυτά σχολεία περιλαμβάνονται σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός αυτός αφορά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της ΟΛΤΕΚ, ο οποίος ζήτησε να γίνει ίση κατανομή του διαθέσιμου κονδυλίου.

Ο κ. Μαραγκός σημείωσε ότι στα νέα κτίρια που ανεγείρονται, όπως είναι η νέα τεχνική στη Λεμεσό, έχει γίνει σχεδιασμός για κεντρικό σύστημα κλιματισμού. Είπε, όμως, ότι υπάρχουν περίπου 500 σχολεία τα οποία θα πρέπει να χειριστούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου μέσα στην επόμενη τριετία. Υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό είναι να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, καθώς για το 2024 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου δεν περιλάμβανε ποσό για την εγκατάσταση κλιματιστικών και μόνο χάριν στις εξοικονομήσεις του 2023 μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τα 50 πρώτα σχολεία.

Εξάλλου, απαντώντας σε παρέμβαση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ότι η Κύπρος είχε αναλάβει υποχρέωση έναντι της ΕΕ για ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτιρίων το 2014, κάτι που – όπως είπε – δεν προχώρησε στην περίπτωση των σχολείων, ο κ. Μαραγκός είπε ότι από το 2017, όποιο σχολείο μελετήθηκε και ανεγέρθηκε είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και ότι σε όποιο σχολείο έγινε αντισεισμική αναβάθμιση, έγινε και ενεργειακή αναβάθμιση. Σημείωσε, δε, ότι η αντισεισμική αναβάθμιση έχει προχωρήσει στο 90% των σχολείων.

Πάντως, ο Νίκος Μεγάλεμος, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, επεσήμανε ότι παράλληλα με τις ενέργειες για εγκατάσταση των κλιματιστικών, θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα της φύλαξής τους, αφού έχουν ήδη διαπιστωθεί περιστατικά κλοπών από σχολικές μονάδες. Ο κ. Μεγάλεμος απάντησε και σε ερώτημα του Προέδρου της Επιτροπής, Παύλου Μυλωνά, σχετικά με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται για την εκτόνωση της ζέστης και στους υπαίθριους χώρους των σχολείων.

Όπως είπε, υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα του Τμήματος Δασών για να φυτεύεται πράσινο στα σχολεία, κάτι που εναπόκειται στις διευθύνσεις των σχολείων, με τις Σχολικές Εφορείες να παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως εκσκαφές και άλλες εργασίες. Υποσχέθηκε, πάντως, να γίνουν ενέργειες και από τις Σχολικές Εφορίες για καταρτισμό προγράμματος για πράσινο στα σχολεία.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Γονέων υπογράμμισαν τη ανάγκη να δοθούν άμεσα λύσεις, ζητώντας επίσπευση του σχεδιασμού του Υπουργείου για την εγκατάσταση κλιματιστικών.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευση, Λοΐζoς Κωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι αν μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν δουν ενέργειες, θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς των οργανωμένων γονέων.

Εκ μέρους των Συνδέσμων Γονέων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Κώστας Τζιούμπας, έθιξε ως το ζήτημα της διαφάνειας στην επιλογή των 50 σχολείων στα οποία θα γίνει εγκατάσταση κλιματιστικών τον Σεπτέμβριο και έθεσε ζήτημα για τον λόγο που δεν δόθηκε προτεραιότητα στα σχολεία που λειτουργούν ως θερινά. Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο, περίπου 70.000 μαθητές θα συνεχίσουν να φοιτούν σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία τον Ιούνιο.

Όσον αφορά τα θερινά σχολεία, ο κ. Μαραγκός διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει ενέργειες για να εγκατασταθούν σε όλες τις αίθουσες κλιματιστικά. Εξήγησε ότι στις αίθουσες που λειτούργησαν και πέρσι, υπήρχαν ήδη κλιματιστικά, και επειδή αυξήθηκε ο αριθμός των αιθουσών, λόγω αυξημένης συμμετοχής στα θερινά σχολεία, λήφθηκαν μέτρα για να είναι έτοιμες οι αίθουσες να δεχθούν παιδιά.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης, ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές των δημοτικών σχολείων αναγκάζονται μετά από κάποια ώρα να μένουν στις κλιματιζόμενες αίθουσες πολλαπλής χρήσης και βλέπουν ταινίες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και πρόσθεσε ότι η λύση είναι να κλείσουν σχολεία εκεί και όπου πρέπει.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, είπε ότι επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες που είχαν γεννηθεί από το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2024 δεν υπήρχε κονδύλι για κλιματιστικά, μετά την εξαγγελία της Κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2023 για εγκατάσταση κλιματιστικών σε βάθος τριετίας.

Δηλώσεις Βουλευτών

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση έκανε λόγο για «ύψιστη προτεραιότητα» του Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει την πράξη για την εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και υπογράμμισε τη ανάγκη να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός με τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων.

«Τα παιδιά μας δικαιούνται έργα και όχι εξαγγελίες», σημειώνοντας ότι στον προϋπολογισμό του 2024 το ποσό για να κλιματιστικά είναι μηδενικό. «Αναμένεται η έγκριση στον προϋπολογισμό των λοιπών πόρων που είναι αναγκαίου και όχι υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού μέσα από ευκαιριακές εξοικονομήσεις», πρόσθεσε. «Τα τρία χρόνια που ανακοινώθηκαν για την εγκατάσταση σε όλες τις σχολικές μονάδες είναι πολλά και δυσανάλογα σε σχέση με την ένταση της ανάγκης που υπάρχει και που καταγράφεται από όλους», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι οι συνθήκες στα σχολεία είναι τέτοιες ώστε, όχι μόνον δεν μπορεί να γίνει μάθημα αλλά κινδυνεύουν και παιδιά και εκπαιδευτικοί από θερμοπληξία. Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι αυτές τις μέρες, με καύσωνα, οι τελειόφοιτοι μαθητές γράφουν παγκύπριες εξετάσεις, που θα καθορίσουν το μέλλον τους.

«Το πιο σημαντικό που βγήκε από τη σημερινή συνεδρία, είναι ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση και τα χρήματα το ζήτημα μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να λυθεί», ανέφερε. Επεσήμανε, δε, ότι για το θέμα των κλιματιστικών είχαν γίνει εξαγγελίες από πλευράς Κυβέρνησης και στα έτη 2018, 2019, 2020, 2021 και 2022, πριν τις εξαγγελίες του Νοέμβρη του 2023.

Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση για την υλοποίηση των σχεδιασμών και εξαγγελιών, «όχι τώρα που είναι ψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», όπως είπε. Σημείωσε, δε, ότι πέρα από τα κλιματιστικά υπάρχει και το θέμα των στεγάστρων για τους υπαίθριους χώρους στα σχολεία.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει η Υπουργός τον σχεδιασμό, ώστε να γίνουν άμεσα και οι απαραίτητες ηλεκτρολογικές αναβαθμίσεις σε όποια σχολεία το χρειάζονται και η εγκατάσταση των κλιματιστικών.

«Δεν μπορούν οι μαθητές μετά τις 10:00 το πρωί να κάνουν μάθημα μέσα σε αυτό τον καύσωνα», είπε, προσθέτοντας ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα εισηγηθούν να σχολάνε τα παιδιά και οι γονείς που θα τα παραλαμβάνουν να πληρωθούν όπως την περίοδο του COVID από το κράτος.

«Αισιοδοξώ ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με την Υπουργό θα το κατανοήσουν και θα αλλάξουν τον προγραμματισμό και σχεδιασμό ούτως ώστε και λεφτά να βρεθούν από άλλες εξοικονομήσεις για τα €45 εκατομμύρια, αλλά και να δώσουμε εκείνα τα εφόδια στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς να επιτελέσουν την αποστολή τους», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Προειδοποιούν με μέτρα για κλιματιστικά σε σχολεία οι γονείς

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου:

Ο περί της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ενδοσχολικής Βίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ενδοσχολικής Βίας Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστούν οι διατάξεις της νομοθεσίας και να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της με την απαιτούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα θέσει τη νομοθεσία σε ισχύ.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα