Συνάντηση Χ. Γεωργιάδη με ΓΔ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Σλοβακίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Χάρης Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Σλοβακίας Ladislav Babcan, με επίκεντρο την προετοιμασία της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026, την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, καλωσορίζοντας τον κ. Babcan o κ. Γεωργιάδης εξήρε τις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας και εξέφρασε την εκτίμησή του τόσο για τη διαχρονική συμβολή της Σλοβακίας στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), όσο και για τον ρόλο της στη διευκόλυνση των συναντήσεων Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων. Σημειώθηκε δε εκατέρωθεν ότι η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από την Κύπρο, το πρώτο εξάμηνο του 2026, δημιουργεί νέες προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της επερχόμενης κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και ειδικότερα στην κοινοβουλευτική της διάσταση, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η ενίσχυση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο, η μετανάστευση, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η διεύρυνση της ΕΕ αποτελούν βασικές προτεραιότητες, τις οποίες η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα επιδιώξει να προωθήσει.

Ο κ. Babcan χαιρέτισε τις προτεραιότητες αυτές, οι οποίες, όπως ανέφερε, αντανακλούν προβληματισμούς που απασχολούν τόσο τη Σλοβακία όσο και την ΕΕ συνολικά. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της χώρας του για συνδρομή όπου η εμπειρία της Σλοβακίας μπορεί να κριθεί αναγκαία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια της Κύπρου για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε συναφώς στη σημασία της ένταξης της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν και στις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως νησιωτικό και ημικατεχόμενο κράτος μέλος της ΕΕ.

Εξηγώντας τη θέση της Κύπρου για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου και της εμβάθυνσης των σχέσεων αυτών, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ύπαρξη σαφούς και αυστηρής αιρεσιμότητας και αμοιβαιότητας, περιλαμβανομένων των κυπρογενών της υποχρεώσεων, είναι απολύτως αναγκαίες προϋποθέσεις.

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον η εκλογή νέου ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας μπορεί να δημιουργήσει θετική δυναμική στο Κυπριακό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό εξαρτάται πρωτίστως από την Τουρκία και όχι μόνο από τη στάση του εκάστοτε ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Nomoplatform – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Επανέναρξη εργασιών: προϋπολογισμοί και αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/01/2026, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, του Κεντρικού Αποθετηρίου και του Κεντρικού Μητρώου Αξιών και Μεταφοράς του Προσωπικού του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στο Υπουργείο Οικονομικών Νόμος

Άλλες ειδήσεις

Με συζήτηση για ευρωπαϊκές γεωπολιτικές προκλήσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση COSAC

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, Δευτέρα οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC Chairs), την οποία φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων