Άρχισε το Σάββατο στο Μπακού η Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο πλαίσιο της 29ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29).
Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο Βουλευτής Αβέρωφ Νεοφύτου πήρε μέρος σε συζήτηση με θέμα «Υλοποίηση των δεσμεύσεων για το κλίμα: Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην εφαρμογή των Εθνικά Καθαρισμένων Συνεισφορών».
Αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη οι δεσμεύσεις για το κλίμα να μετουσιωθούν σε απτά αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι, στο πλαίσιο που παρέχει η Συμφωνία του Παρισιού, εναπόκειται στην κάθε χώρα να εγγυηθεί ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μετρήσιμες αλλαγές.
Ειδικά για την Κύπρο είπε ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας, οι παρατεταμένες ξηρασίες, οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στον τουρισμό, στα οικοσυστήματα, στη γεωργία και στην κοινωνία.
Ως εκ τούτου, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, επιβάλλεται όπως οι φιλόδοξες δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, μέσω των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών της, μεταφραστούν σε εφαρμόσιμες νομοθεσίες, διαφανείς πολιτικές και ουσιαστική λογοδοσία.
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των συνεισφορών το 2025, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε την ουσιαστική συμβολή των κοινοβουλίων στην επίτευξη εφικτών δεσμεύσεων, μέσω της άσκησης αποτελεσματικού ελέγχου προς στήριξη και ενίσχυση των κυβερνητικών στρατηγικών, της θέσπισης κανονισμών που περιορίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και της κατανομής κονδυλιών που υποστηρίζουν βιώσιμες πρωτοβουλίες.
Αναφέρθηκε στην εφαρμογή πολιτικών στην Κύπρο, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επενδύουν στις βιώσιμες μεταφορές και ενισχύουν τη διαχείριση των αποβλήτων για μείωση των εκπομπών μεθανίου.
—————————–
Στην 29η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Μπακού, του Αζερμπαϊτζάν, συμμετείχε ο βουλευτής Μάριος Καρογιάν, ο οποίος σε παρέμβασή του τόνισε ότι η χρηματοδότηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Κατά τη συζήτηση με θέμα «Ανάλυση της παγκόσμιας χρηματοδότησης του κλίματος: Ενεργοποίηση πόρων και εξορθολογισμός πρόσβασης», ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι επείγει η διάθεση πόρων για στήριξη των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειές της.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε σημαντικά βήματα προόδου που έγιναν στην παγκόσμια αρχιτεκτονική χρηματοδότησης του κλίματος, όπως το Ταμείο Ζημιών και Απωλειών και τον Νέο Συλλογικό Ποσοτικό Στόχο (NCQG) για την κλιματική χρηματοδότηση των χωρών του παγκόσμιου νότου, ενώ επισημάμε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πιο ευάλωτη περιοχή της νότιας Ευρώπης και είναι εκτεθειμένη σε ολοένα και πιο απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.
Τόνισε ακόμα τη σημασία παροχής βοήθειας σε κλιματικά ευάλωτες χώρες, προκειμένου να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα.
Συνεπώς, σημείωσε την ανάγκη εξορθολογισμού των πολύπλοκων διαδικασιών υποβολής αιτήσεων, των αργών εκταμιεύσεων και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, ώστε η χρηματοδότηση για το κλίμα να καταστεί προσβάσιμη, διαφανής και αξιόπιστη.
Επίσης, υπογράμμισε ότι τα Κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, ώστε οι παγκόσμιες οικονομικές δεσμεύσεις να μεταφραστούν σε άμεσους, προσβάσιμους και αποτελεσματικούς πόρους για τις χώρες που έχουν περισσότερη ανάγκη.
«Τα κοινοβούλια πρέπει να ενισχύσουν τους μηχανισμούς εποπτείας των δεσμεύσεων των κρατών για τη χρηματοδότηση του κλίματος και να ασκήσουν πιέσεις για τη διάθεση δίκαιων συνεισφορών από τις ανεπτυγμένες χώρες», είπε.
Πρόσθεσε πως εξίσου σημαντική «είναι η δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης, που δίνουν προτεραιότητα στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα, καθώς και τη δυνατότητα στις ευάλωτες κοινότητες, τόσο να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όσο και να ανταποκριθούν σε αυτές», για να συμπληρώσει πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η COP29 θα οδηγήσει σε μια πραγματικά ισχυρή και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ατζέντα».
Καταληκτικά ανέφερε πως «στηρίζοντας το Ταμείο Ζημιών και Απωλειών και θέτοντας φιλόδοξους στόχους μέσω του NCQG, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η χρηματοδότηση για το κλίμα θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη, όταν την έχουν περισσότερο ανάγκη».
Nomoplatform – ΚΥΠΕ