Στρατηγική για Ανώτατη Εκπαίδευση, δικαιώματα εργαζομένων ΚΙΕ και αναβάθμιση του «Σπύρος Κυπριανού»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/07/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη Δημοκρατία.

Στρατηγική για Ανώτατη Εκπαίδευση ζητεί από ΥΠΑΝ η Επ. Παιδείας

Να καταθέσει νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο σχετικά με τη στρατηγική του για την Ανώτατη Εκπαίδευση ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε την Τετάρτη για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Έτοιμο να παρουσιάσει στρατηγική για Ανώτατη Εκπαίδευση, δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας

Την ετοιμότητά του να παρουσιάσει τη στρατηγική του για την Ανώτατη Εκπαίδευση εξέφρασε το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τη συζήτηση του θέματος της νομικής ρύθμισης της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

«Προκαλεί έκπληξη η έκβαση της συζήτησης του θέματος της νομικής ρύθμισης της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών, εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, και η απόφαση της Επιτροπής για συνέχιση της συζήτησης τον Σεπτέμβριο του 2024», σημειώνει το Υπουργείο.

«Πρόκειται για ένα θέμα ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται άσκοπες αντιπαραθέσεις, αφού ο στόχος του νομοσχεδίου αφορά στην κανονικοποίηση της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ώστε αυτό να γίνεται στο πλαίσιο νομοθεσίας, κριτηρίων και σχετικής αυστηρής αξιολόγησης», προσθέτει το Υπουργείο, υπενθυμίζοντας ότι, «ήδη, η ίδρυση και λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Κυπριακή Δημοκρατία προβλέπεται από τη Νομοθεσία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, που ψηφίστηκε το 2015».

«Πέραν του ότι είναι νομικά επιτρεπτή, η ίδρυση παραρτημάτων επιβάλλεται και από την ενωσιακή νομοθεσία και νομολογία, στη βάση των αρχών της ελεύθερης εγκατάστασης και κυκλοφορίας υπηρεσιών εντός του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου Ανώτερης Εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, ήδη, τα κυπριακά πανεπιστήμια μπορούν και ιδρύουν παραρτήματα σε άλλες χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Συνεπώς, δεν γίνεται αντιληπτό τι επιπρόσθετο θα συνεισφέρει η μετάθεση του θέματος για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το υπό αναφορά νομοσχέδιο συνδέεται με την στρατηγική της Κυβέρνησης για ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης, μέσω της προσέλκυσης παραρτημάτων ξένων ποιοτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας», υπογραμμίζεται.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφέρει ότι «είναι έτοιμο να παρουσιάσει την εν λόγω στρατηγική σε όλους, όπως έχει ήδη εξαγγείλει, να συζητήσει εκ νέου το νομοσχέδιο και να δώσει όλες τις διευκρινίσεις, αφού η ψήφισή του θα αποτελέσει ουσιαστικό μέρος της αναβάθμισης της Ανώτερης Εκπαίδευσης».

«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για περαιτέρω αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, δεν μπορεί να ανακοπεί στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Η ίδρυση παραρτημάτων ξένων ποιοτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Κύπρο θα έπρεπε να είναι κοινός στόχος όλων», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Οι δηλώσεις των Βουλευτών

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, μέλη της Επιτροπής είπαν ότι δεν υπήρξε διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας με τους ενδιαφερόμενους φορείς αναφορικά με το ζήτημα των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη, έκαναν λόγο για «πρόχειρο νομοσχέδιο» που κατέθεσε το Υπουργείο, από το οποίο ζήτησαν να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων φορέων που συμμετείχαν στη συνεδρία της Επιτροπής είπαν πως δεν έγινε διαβούλευση για το συζητούμενο θέμα, παρά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Παιδείας για το αντίθετο.

Είπε ακόμη ότι ελέχθη στους Βουλευτές πως άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι πολύ πιο αυστηρά στο θέμα της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων σε σύγκριση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν οι μη ολοκληρωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σημείωσε ότι η Κύπρος πρέπει να αναδειχθεί και να λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης, διευκρινίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει ορθά.

Όπως είπε, εκκρεμεί να έρθει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ ενέγραψε το θέμα πριν από περίπου 2 χρόνια.

«Χρειάζεται εξαντλητική και αποτελεσματική διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας», υπέδειξε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές και να κλείσει αισίως και σύντομα το θέμα με την προσφορά προγραμμάτων από τα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια σε ξένες γλώσσες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, έκανε λόγο για «πολύ πρόχειρη δουλειά», με αποτέλεσμα ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) να προτείνει τη συμπερίληψη πολλών άλλων κριτηρίων.

Το Υπουργείο Παιδείας έφερε αποσπασματικά μια πρόταση, η οποία ενδεχομένως να ανατρέψει την όλη εικόνα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, επεσήμανε ο κ. Χριστοφίδης. Όπως είπε, τα Πανεπιστήμια, ο ΔΙΠΑΕ και το ΚΥΣΑΤΣ ανέφεραν στην Επιτροπή Παιδείας ότι δεν συμμετείχαν σε καμία ουσιαστική συζήτηση για τη διαμόρφωση της στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο.

Στην ελληνική νομοθεσία υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια για τη λειτουργία παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ενώ στη δική μας περίπτωση υπήρξε μια πολύ γενική αναφορά, πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι η Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν θα συνεχίσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ ζήτησε από την Κυβέρνηση να ολοκληρωθεί ο διάλογος για τη στρατηγική περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι τον Σεπτέμβριο και να φέρει στρατηγική που να μην είναι γενική και αόριστη.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, έκανε λόγο για προχειρότητα των υπηρεσιών στην προετοιμασία των νομοσχεδίων, προσθέτοντας ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση με τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια ή με άλλο φορέα.

Όπως είπε, η στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν έχει εκπονηθεί ακόμη, ενώ δεν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παιδείας η μελέτη βιωσιμότητας των σημερινών πανεπιστημίων και των νέων παραρτημάτων που θα έρθουν στην Κύπρο.

«Κύριο μέλημά μας είναι η αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης που προσφέρεται και η αναβάθμιση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο κ. Τρυφωνίδης. «Στόχος θα πρέπει να είναι οι απόφοιτοί μας να είναι εναρμονισμένοι με την ανάπτυξη της οικονομίας και της βιομηχανίας», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Στον πάγο το πλαίσιο για ξένα πανεπιστήμια

Ο περί της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ενδοσχολικής Βίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας ώστε να εκσυγχρονιστούν διατάξεις της και να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Πρόσληψη εκπαιδευτικών στα προγράμματα ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης εκπαιδευτικών στα προγράμματα των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ και τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργούνται.

Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΚΙΕ ζητά η Επ. Παιδείας

Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) ζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε την Τετάρτη σε σχέση με την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης εκπαιδευτικών στα προγράμματα των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφερόμενος σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα της διαδικασίας προσλήψεων στα ΚΙΕ, είπε ότι ως ΔΗΚΟ «δεν θα δεχθούμε με τίποτα να θυματοποιηθούν τα 226 άτομα που εργάζονται στα ΚΙΕ”.

«Αν έστω και ένας εργαζόμενος χάσει τη δουλειά του, θα είμαστε απέναντί τους», τόνισε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2023 λήφθηκε απόφαση για κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών, η οποία – όπως είπε – «μάς βρίσκει σύμφωνους και εξορθολογίζει την απασχόληση στα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας».

«Η πρακτική της αγοράς υπηρεσιών, όπως εφαρμόζεται ακόμα, αφορά εκατοντάδες πτυχιούχους που εργάζονται στην εκπαίδευση, οι οποίοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θυματοποιηθούν», σημείωσε, ζητώντας παράλληλα να εξαντληθεί η διαβούλευση με τις συντεχνίες όσων επηρεάζονται και να μη μείνει κανείς χωρίς εργασία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας. «Υπάρχουν λύσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ειδών εντός του σχολείου.

Ακόμη, εξέφρασε τη θέση ότι ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου θα πρέπει να επεκταθεί και στη Μέση Εκπαίδευση.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να μείνει έστω και ένας εργαζόμενος έξω από τη διευθέτηση», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε διαμιάς να ρίξουμε τους εργαζομένους στον δρόμο».

Θα πρέπει να συνεχιστεί η διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται τόσα χρόνια να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι τα ΔΡΑΣΕ θα ενταχθούν στους διορισμούς που κάνει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), με βάση τους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων.

Όπως είπε, προκύπτει σοβαρό ζήτημα για τα ΚΙΕ, εκφράζοντας την έκπληξή του για το ότι, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, η Κυβέρνηση και η Βουλή είχαν συμφωνήσει πέρυσι ότι τα απογευματινά σχολεία θα εντάσσονταν στο νέο σύστημα διορισμών της ΕΕΥ, εντούτοις στη Μέση Εκπαίδευση ακολουθείται εντελώς διαφορετική διαδικασία.

«Αναμέναμε τα ΚΙΕ να μετεξελιχθούν σε Ολοήμερα Σχολεία», σημείωσε ο κ. Ταλιαδώρος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να φτιαχτεί το Ολοήμερο Σχολείο. «Δεν φαίνεται να ξεκινά η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε.

«Δεν θέλουμε να διοριστούν ή να αποκλειστούν συγκεκριμένα άτομα. Ζητάμε αξιοκρατικές προσλήψεις σε αυτά τα προγράμματα», κατέληξε.

Αθλητικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού»

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης ομοσπονδιών και αθλητών που προπονούνται στο αθλητικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού».

Επ. Παιδείας: Στα €15 εκατ. το κόστος αναβάθμισης του «Σπύρος Κυπριανού»

Στα €15 εκατ. θα ανέλθει το κόστος αναβάθμισης του αθλητικού κέντρου «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, στο πλαίσιο διοργάνωσης του Eurobasket τον Αύγουστο του 2025, όπως ενημερώθηκαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε την Τετάρτη το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης ομοσπονδιών και αθλητών που προπονούνται στο «Σπύρος Κυπριανού».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι το κόστος της ανακαίνισης του αθλητικού κέντρου θα ανέλθει στα €15,5 εκατ. «Δεν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε καινούργιο στάδιο;», διερωτήθηκε.

Το μόνο ευχάριστο είναι ότι δεν θα μείνουν χωρίς γήπεδο προπόνησης οι ομοσπονδίες, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα γίνουν έγκαιρα οι σχετικές διευθετήσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για να καλυφθούν οι ανάγκες των ομοσπονδιών των αθλημάτων που επηρεάζονται από την απόφαση για εκσυγχρονισμό του σταδίου «Σπύρος Κυπριανού». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα κλείσει το ζήτημα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να εξευρεθούν άλλοι χώροι για τις ομοσπονδίες. «Ορισμένες ομοσπονδίες είναι ευχαριστημένες, άλλες θα αποδεχθούν τη διευθέτηση μετά δυσκολίας, ενώ άλλες θα αποδεχθούν τη διευθέτηση για να μη σκοτωθεί το άθλημα», επεσήμανε.

Το κόστος της μεταφοράς των ομοσπονδιών σε άλλους χώρους θα ανέλθει γύρω στις €250-300 χιλιάδες και το συνολικό κόστος της αναβάθμισης γύρω στα €15 εκατ., πρόσθεσε ο κ. Τρυφωνίδης. Οι προϋποθέσεις είναι, όπως είπε, να γίνουν γρήγορα οι αλλαγές για τη μεταφορά των ομοσπονδιών, αλλά μετά το Eurobasket οι ομοσπονδίες να επανέλθουν στο «Σπύρος Κυπριανού».

Τέλος, είπε ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ) έκανε αναφορά σε όφελος γύρω στα €13 εκατ. που θα έχει η Κύπρος από τη διεξαγωγή του Eurobasket.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα