Στην Ολομέλεια το Ν/σ για συμφωνία με ΗΠΑ για χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 09/07/2024, εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο: 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σχετικά με τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών (Κυρωτικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σχετικά τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών.

Στην Ολομέλεια το Ν/σ για συμφωνία με ΗΠΑ για χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών 

Στην Ολομέλεια αυτής της εβδομάδας οδηγείται το νομοσχέδιο για τη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σχετικά με τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών ότι αν ψηφιστεί έγκαιρα το νομοσχέδιο, ενδεχομένως τέλη του 2024, «σίγουρα εντός του 2025, θα μπορούμε πλέον να μιλούμε για την απελευθέρωση σε σχέση με τη θεώρηση». 

Κατά τη συνεδρία, ο κ. Χαρτσιώτης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με τον κυρωτικό Νόμο του 2024 περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για συνεργασία σχετικά με τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο οδηγείται στην ολομέλεια αυτής της εβδομάδας όπου θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα επί αυτού, σημειώνοντας ότι το μήνυμα που έλαβε από την εκτελεστική εξουσία είναι ότι το ζήτημα επείγει. 

Ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα από τα τελευταία τρία κράτη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο – μαζί με τη Βουλγαρία και Ρουμανία – που δεν έχουν συνάψει τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ.   

Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, ανέφερε, και την ίδια ώρα είναι «επείγον να προχωρήσει», σημειώνοντας ότι είναι μέρος των ευρύτερων σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, και ότι η συμφωνία έχει να κάνει με το πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα (Visa Waiver Program). 

Σημείωσε ακόμη ότι είναι κάτι που περιμένει και το κοινωνικό σύνολο αφού, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν μια δύσκολη διαδικασία. 

Επί πρακτικού επιπέδου, ανέφερε, ο ταξιδιώτης στην Αμερική για περίοδο μέχρι 90 μέρες θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά μια αίτηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα, και με ελάχιστο κόστος, θα έρχεται μια απάντηση αφού περάσουν από το σύστημα τα στοιχεία τους. 

Είπε ότι η Επιτροπή έχει ενώπιόν της, το νομοσχέδιο που αφορά τη συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της ΚΔ και των ΗΠΑ σχετικά με χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών και ότι το κείμενο έχει ήδη ελεγχθεί νομοτεχνικά. Ανέφερε ο κ. Χαρτσιώτης ότι η συμφωνία είναι μια εκ των προϋποθέσεων της ένταξης της ΚΔ στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα και περιλαμβάνει τη διαβίβαση ταξιδιωτικών πληροφοριών μεταξύ δυο πλευρών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, και την υποχρέωση οι δύο πλευρές να τηρούν τις πληροφορίες απόλυτα εμπιστευτικές και να τις χρησιμοποιούν μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, για ταυτοποίηση προσώπων που να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των συμβαλλόμενων χωρών, η για σκοπούς επιβολής του νόμου. 

Οι ΗΠΑ, σημείωσε, θα παραχωρήσουν δωρεάν στην ΚΔ το λογισμικό σύστημα ATSG για συλλογή και ανάλυση των στοιχείων των επιβατών. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών σε σχέση και με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι, η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναφέρει σε επιστολή της ότι αναφέρει ότι το αρχικό κείμενο της συμφωνίας είχε υποβληθεί σε μορφή μνημονίου και ότι κατόπιν υπόδειξή της, διαμορφώθηκε σε δεσμευτική συμφωνία. «Ακριβώς αυτό το γεγονός της απόφασης της Επιτρόπου, που ήταν και ιδιαίτερα έντονη, ήταν για να καθησυχάσει όλες αυτές τις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά καιρούς», είπε ο κ. Χαρτσιώτης. Πρόσθεσε ότι, ακριβώς, ήθελε η Επίτροπος να άρει αυτές τις επιφυλάξεις με αυτή τη δεσμευτική συμφωνία που πιστεύει ότι καλύπτει στον απόλυτο δυνατό βαθμό την ντόπια και ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων. 

Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ακόμη ότι η ΚΔ έχει τεράστια ανάγκη από αυτό το πληροφοριακό υλικό και ότι το σύστημα δουλεύει αμοιβαία, και ότι οι αρχές της χώρας θα ενημερώνονται για το παραμικρό ή τον όποιο ύποπτο ταξιδεύει στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια πληροφορία θα τυγχάνει του απαραίτητου ελέγχου και φιλτραρίσματος γιατί κάποια άτομα τα οποία στην Αμερική θεωρούνται τρομοκράτες, «για εμάς, ενδεχόμενα, να μην είναι έτσι». 

Διαδικαστικά, είπε ότι το επόμενο βήμα, είναι ότι οι ΗΠΑ περιμένουν την επικύρωση αυτής της συμφωνίας για να προχωρήσουν στα υπόλοιπα βήματα. 

Αν όλα πάνε καλά και ψηφιστεί έγκαιρα το νομοσχέδιο, είπε ο Υπουργός, «ενδεχόμενα τέλος του χρόνου, αρχές, σίγουρα εντός του 2025, θα μπορούμε πλέον να μιλούμε για την απελευθέρωση σε σχέση με τη θεώρηση» της βίζας. 

Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ακόμη ότι θα είναι «τεράστιο όφελος» που αφορά στην περαιτέρω ασφάλεια του Κράτους έναντι όλων των κινδύνων, είτε από οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά, τρομοκρατία κλπ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια ανταλλαγή τεχνογνωσίας, και ότι η ΚΔ θα έχει στη διάθεσή της «ένα από τα τελειότερα ίσως συστήματα ανταλλαγής» αυτών των πληροφοριών, και «μια ακόμη τεράστια ασπίδα προστασίας της κρατικής ασφάλειας». 

Αναβολή παρουσίασης στη Βουλή προτεραιοτήτων Ουγγρικής Προεδρίας 

Αναβλήθηκε την Τρίτη η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών για τις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 (Ιούλιος-Δεκέμβριος) αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Χάρη Γεωργιάδη, η πρέσβης της Ουγγαρίας στην Κύπρο ζήτησε όπως η συνεδρία διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ήταν προγραμματισμένο η Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Κύπρο να παρουσιάσει την Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών τις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, όμως, η Πρέσβης ζήτησε όπως η συνεδρία διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Ο ίδιος είπε ότι της ανέφερε ότι για να είναι κλειστή η συνεδρία πρέπει να συντρέχουν ορισμένοι λόγοι, και ότι δεν τίθεται στην συγκεκριμένη περίπτωση θέμα εθνικής ασφάλειας. 

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε κατά την συνεδρία την «απογοήτευση» του κόμματός της, για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη συζήτηση γιατί, όπως είπε, ανέμεναν να θέσουν στην Πρέσβη «την απαράδεκτη παρουσία» του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην πρόσφατη σύνοδο των Τουρκογενών Κρατών. 

Εξάλλου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι, το ΔΗΚΟ, στις διάφορες συνόδους που θα συμμετάσχει εκ μέρους της Κυπριακής Βουλής κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη θα θέτει το θέμα της εν λόγω παραβίασης από τον Ούγγρο Πρωθυπουργό ενώ θα το θέσει και κατά την ημέρα που θα διενεργηθεί τελικά η επίσκεψη της Πρέσβεως της Ουγγαρίας και η συνάντηση της με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα