Στην Ολομέλεια οι προτάσεις νόμου για πόθεν έσχες, έγκριση θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/06/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου:

Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021

Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι ο εξορθολογισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες με την πλήρωση κενών και την αντιμετώπιση άλλων δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του.

Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 4 Ιουλίου οι προτάσεις νόμου για πόθεν έσχες

Στην ολομέλεια της Βουλής στις 4 Ιουλίου για ψήφιση οδηγούνται οι προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, μετά από τρία χρόνια και 23 συνεδριάσεις, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, ανακοινώνοντας επισήμως την ολοκλήρωση της διαδικασίας συζήτησης των προτάσεων νόμου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Δημητρίου ανακοίνωσε επισήμως την ολοκλήρωση της διαδικασίας συζήτησης των προτάσεων νόμου για το πόθεν έσχες, σημειώνοντας ότι θα είναι στην ατζέντα της ολομέλειας της ερχόμενης Πέμπτης στις 4 Ιουλίου. «Εκτιμώ πως ενδεχομένως να ζητηθεί αναβολή μιας βδομάδας και στις 11 του μήνα, στην τελευταία νομοθετική ολομέλεια να ψηφιστούν οι δύο προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

«Είναι μια ολική μεγάλη αλλαγή», είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και οι αξιωματούχοι των οποίων, μέχρι σήμερα δημοσιοποιείτο το πόθεν έσχες τους, δεν θα κάνουν πόθεν έσχες αλλά capital statement (δήλωση κεφαλαιουχικής θέσης).

Είπε ακόμη ότι δεν θα ελέγχονται από την τριμελή επιτροπή της Βουλής, αλλά θα αποστέλλονται στον Έφορο Φορολογίας για να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος.

Πέραν των περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, θα δημοσιοποιείται και η καθαρή περιουσιακή θέση όλης της οικογένειας του υπόχρεου προσώπου. «Αυτές είναι αλλαγές οι οποίες επιτέλους, πιστεύω, θέτουν την νομοθεσία του πόθεν έσχες στην ουσία», δηλαδή, πρόσθεσε, να υπάρχει έλεγχος για το πώς αποκτήθηκαν αυτά που δηλώνονται.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι ήταν μία μακρά διαδικασία τριών χρόνων και 23 συνεδριάσεων στην Επιτροπή «με τα πάνω της και τα πολλά κάτω της και θα πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, που όμως αισίως έφτασε στο τέλος». Ευχαρίστησε ακόμη, όλα τα μέλη της Επιτροπής «για την υπεύθυνη στάση τους», υπενθυμίζοντας, για παράδειγμα, τη συζήτηση για τη συμπερίληψη ή μη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, «που συμπεριλαμβάνονται και αυτοί στο τέλος με πλειοψηφία, και αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, στην όλη συνολική διαδικασία».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου σχετικά με τη δημοσιοποίηση των οικογενειακών στοιχείων των αξιωματούχων, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν θα δημοσιοποιείται η δήλωση των συζύγων, ή των συμβίων, ούτε των ανηλίκων τέκνων και εξαρτωμένων μελών. Θα δηλώνεται, δεν δημοσιοποιείται, είπε. Αυτό που δημοσιοποιείται, συνέχισε, είναι η δήλωση του υπόχρεου προσώπου και η καθαρή περιουσιακή θέση του υπόχρεου προσώπου, των συμβίων/συζύγων, και των ανήλικων τέκνων, αναφέροντας ότι δεν προκύπτει θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν εντάχθηκαν και οι δικαστές του Ανωτάτου, ο κ. Δημητρίου απάντησε «όχι», σημειώνοντας πως, οι δικαστές είναι μια άλλη εξουσία, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είναι ανεξάρτητος θεσμός, δεν είναι άλλη εξουσία.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Τρέχουν για το πόθεν έσχες οι βουλευτές

Stockwatch: Εκτός νόμου οι βουλευτές- Δεν υπέβαλαν πόθεν έσχες

Κατάλογοι θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή προχώρησε στην εξέταση των καταλόγων θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στην Δημόσια Υπηρεσία Νόμου.

Έγκριση από Βουλή καταλόγων θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία

Στην έγκριση των καταλόγων θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία προχώρησε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι οι κατάλογοι έχουν εγκριθεί, θα δημοσιοποιηθούν, ενώ οι εξετάσεις έχουν οριστεί και ανακοινωθεί, για τα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου αντίστοιχα με τις δύο κλίμακες, Α7 και Α8, «και με το καλό, του χρόνου, να έχουμε ενώπιων μας και τις λίστες για την Α9, για τις ενιαίες εξετάσεις». Σημείωσε ότι, από του χρόνου, θα υπάρχει και τρίτη ημερομηνία για τις εξετάσεις, για την κλίμακα αυτή.

Κατά τη συνεδρία, οι εκπρόσωποι του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών κατέθεσαν στην Βουλή για έγκριση τέσσερις καταλόγους, και συγκεκριμένα δύο που αφορούν θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α7, και δύο των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου.

Ανέφεραν οι εκπρόσωποι ότι έγινε εξαίρεση μόνο για τις θέσεις δεσμοφυλάκων.

Εκπρόσωπος της Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι προκηρύχθηκαν 87 θέσεις δεσμοφυλάκων αρχές του χρόνου, και ότι έγιναν ήδη γραπτές εξετάσεις τις οποίες πέρασαν 90 με 95 άτομα, ενώ θα συνεχιστεί η διαδικασία όπως προβλέπεται στο σχέδιο υπηρεσίας.

Για το ζήτημα εξαίρεσης κάποιων θέσεων από τις ενιαίες εξετάσεις, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, εξέφρασε στην Επιτροπή τους προβληματισμούς και ενδοιασμούς τους για την σύμπτυξη σχεδίων όλων των θέσεων για ενιαίες εξετάσεις. Σημείωσε ότι τους προβληματίζει η απόρριψη κάποιων αιτημάτων όπως του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που υπάρχει επιστολή, όπως είπε, ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στην πλήρωση κάποιων θέσεων σε σχέση με γνώση γλωσσών.

Αναφέρθηκε ακόμη και στο γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, και είπε ότι δεν βρίσκουν άτομα για τις θέσεις που ζητούν, και ότι κάποια επαγγέλματα δεν τα πάνε καλά στις συγκεκριμένες εξετάσεις, και γι’ αυτό τον λόγο ζητήθηκε εξαίρεση από το σύστημα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι το φθινόπωρο θα εγγραφεί το θέμα όπως και αυτό της εναλλαξιμότητας μεταξύ των επιτυχόντων υποψηφίων, δηλαδή ατόμων που αλλάζουν συνέχεια τμήματα.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Οι κατάλογοι θέσεων που ανοίγουν στο δημόσιο το 2025

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα