Στην Ολομέλεια οι νέοι Κανονισμοί για τα σχέδια του ΦΙΚΒ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/05/2024, εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς: 

Οι περί Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σχέδιο Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας) Κανονισμοί του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η θέσπιση νέων κανονισμών που αφορούν την επέκταση/διεύρυνση των υφιστάμενων σχεδίων και κριτηρίων του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών προς ικανοποίηση των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας και αντικατάσταση υφιστάμενων κανονισμών. 

Στην Ολομέλεια οι νέοι Κανονισμοί για τα σχέδια του ΦΙΚΒ 

Ενώπιον της Ολομέλειας της ερχόμενης Πέμπτης θα τεθούν οι νέοι Κανονισμοί για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΦΙΚΒ), μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι με τα Σχέδια του Φορέα θα επωφεληθεί ακόμα περισσότερο αρκετός κόσμος που έχει περιουσία στα κατεχόμενα, εξηγώντας ότι θα επωφεληθεί με αυξημένη επιδότηση του επιτοκίου για τα στεγαστικά του δάνεια αλλά και με αυξημένες επιδοτήσεις δανείων σε ό,τι αφορά στα σπουδαστικά του δάνεια. 

Ο κ. Κέττηρος πρόσθεσε ότι στους νέους κανονισμούς περιλαμβάνονται η επιδότηση για ανακαίνιση κουζίνας και αγορά οικιακών συσκευών, καθώς και η επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών των προσφύγων αλλά και των μη προσφύγων που έχουν περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές. Επεσήμανε ότι διαγράφονται τα εισοδηματικά κριτήρια, προσθέτοντας ότι υιοθετήθηκε η εισήγηση για επέκταση του χρονικού ορίου για την υποβολή αίτησης σύναψης δανείου προς τον φορέα από 6 σε 12 μήνες.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων ανέφερε ακόμη ότι υιοθετήθηκε η εισήγηση του ΑΚΕΛ σε σχέση με την αποξένωση δυνάμει πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας στις κατεχόμενες περιοχές, εφόσον κάποιος επωφελείται από την επιδότηση επιτοκίου, να είναι αναγκασμένος, όταν και εφόσον εντοπιστεί, να επιστρέφει το ποσό από το οποίο έχει επωφεληθεί στον ΦΙΚΒ. 

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι έχει υιοθετηθεί και η εισήγηση ότι με τους νέους κανονισμούς θα καλύπτονται και όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις εντός του 2024. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη. 

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έθεσε δύο τροπολογίες που υποβλήθηκαν σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων. Οι τροπολογίες έδιναν τη δυνατότητα σε όσους είχαν πάρει δάνειο από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και είχαν απορριφθεί ή δεν είχαν υποβάλει την αίτησή τους στον ΦΙΚΒ να αποκτήσουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης βάσει των νέων σχεδίων του Φορέα. «Δυστυχώς, με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ η τροπολογία αυτή δεν εντάχθηκε στο κείμενο», εξήγησε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για καταγγελίες σε ό,τι αφορά την αποξένωση δυνάμει πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, ο Νίκος Κέττηρος είπε ότι υπήρξαν αναφορές, αλλά δεν αποκλείστηκε από τη Νομική Υπηρεσία και τον Φορέα το ενδεχόμενο κάποιοι να επωφελούνται από την επιδότηση όταν αποξενώνουν δυνάμει πώλησης την περιουσία τους στα κατεχόμενα και ο Φορέας να μην το εντοπίζει. «Προκύπτουν και άλλα ποινικά ζητήματα τα οποία αφορούν άλλες νομοθεσίες», κατέληξε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ψηφίζουν κανονισμούς για μεγαλύτερα οφέλη προσφύγων 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον