Τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης στην υγεία των γυναικών θα συζητηθούν σε Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Ομάδας των 20, στις 5 και 6 Μαΐου 2025, στην οποία θα συμμετάσχει η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, η οποία αναχωρεί την Κυριακή για το Κέιπ Τάουν, Νοτίου Αφρικής, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα.
Σε ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ότι, θέμα της Διάσκεψης είναι τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης στην υγεία των γυναικών, το οποίο θα συζητηθεί στο πλαίσιο τεσσάρων θεματικών ενοτήτων.
Η πρώτη ενότητα θα επικεντρωθεί στην αναγκαιότητα επένδυσης στην υγεία των γυναικών, με έμφαση στη συμβολή της εθελοντικής και σύγχρονης αντισύλληψης στην οικονομική ανάπτυξη, η δεύτερη ενότητα θα διερευνήσει τρόπους μετατροπής των κρίσεων σε ευκαιρίες, μέσω της ανάληψης κοινοβουλευτικών δράσεων και της εφαρμογής μακροπρόθεσμων στρατηγικών, την τρίτη ενότητα θα απασχολήσει η αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης χρηματοδότησης και οι επιπτώσεις των περικοπών αναπτυξιακής βοήθειας στην υγεία των γυναικών.
Στην τέταρτη ενότητα, προστίθεται, θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης της πολιτικής δέσμευσης και στήριξης για την προάσπιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και της υγείας των γυναικών σε εθνικό επίπεδο, μέσω της αξιοποίησης διεθνών πλαισίων δράσης και της διεθνούς συνεργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά καινοτόμες προσεγγίσεις για την ενίσχυση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα και δυνατούς τρόπους για την αντιμετώπιση αφηγημάτων που υπονομεύουν την έμφυλη ισότητα μέσω της ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής συμμετοχής και της ενδυνάμωσης των νέων, καταλήγει η ανακοίνωση.
Nomoplatform – ΚΥΠΕ